ewak76 19.09.06, 13:14 Witam Dziś rano sprawdzalam mojej 3 letniej corce Tosi w jakim stanie sa jej zabki. I co zauważylam? - rosnace zeby stałe czyli "szóstki". Czy trzeba w jakis szczegolny sposob o nie zadbac ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leopold.wagner Re: Wczesne "szóstki" 19.09.06, 15:54 Od wielu już lat obserwujemy wcześniejsze wyrzynanie się zębów stałych tzw. akcelerację. Jednak stałe zęby u 3-latka są stosunkowo rzadko spotykane. Propo- nuję udać się z dzieckiem do stomatologa specjalisty stomatologii dziecięcej, który powinien stwierdzić, czy rzeczywiście są to już zęby stałe, a jeżeli tak będzie to dentysta zaproponuje optymalny sposób postepowania zapobiegającego próchnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
ewak76 Re: Wczesne "szóstki" 19.09.06, 22:45 witam Czy mógłby mi pan napisac co mam rozumiec przez optymalny sposób postepowania zapobiegającego próchnicy ? Bardzo sie martwie, poniewaz nie wiem jakie moga byc konsekwencje tak wczesnego wyrzynania sie zebów stałych u 3 latka. Bede bardzo wdzieczna za ta informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
ewak76 Re: Wczesne "szóstki" 19.09.06, 22:49 Przepraszam ale nie zadalm wszytskich pytań czy moze mi Pan napisac w jakie są metody sparwdzenia u 3 latka czy zeby sa stałe czy mleczne? Przepraszam ze sie tak rozdrabniam ale caly czas nasuwaja mi sie jakies pytania, CZy moze mi Pan polecic jakies publikacje związane ztym problemem. Odpowiedz Link Zgłoś
leopold.wagner Re: Wczesne "szóstki" 20.09.06, 10:12 Stomatologia podobnie jak inne dziedziny medycyny wymaga bezpośredniego kontaktu lekarza z pacjenta. Lekarz dentysta specjalista stomatologii dziecięcej dopiero po obejrzeniu dziecka i po stwierdzeniu czy rzeczywiście są to już zęby stałe może zaproponować odpowiednie postępowanie profilaktyczne lub stwierdzić, że w chwili obecnej nie jest ono konieczne. Wszelkich informacji na temat optymalnego postę- powania zapobiegawczego udzieli lekarz w trakcie wizyty. Jest to temat zbyt sze- roki aby go szczegółowo opisać w formie odpowiedzi na forum, a odpowiedź hasłowa nadal nie będzie satysfakcjonująca. Odpowiedz Link Zgłoś
ewak76 Re: Wczesne "szóstki" 20.09.06, 18:04 Witam I Mimo wszytsko barzdo dziekuje, uspokojił mnie Pan. Żegnam Ewa Krupka Odpowiedz Link Zgłoś