Dodaj do ulubionych

Wczesne "szóstki"

19.09.06, 13:14
Witam
Dziś rano sprawdzalam mojej 3 letniej corce Tosi w jakim stanie sa jej zabki.
I co zauważylam? - rosnace zeby stałe czyli "szóstki". Czy trzeba w jakis
szczegolny sposob o nie zadbac ?
Obserwuj wątek
    • leopold.wagner Re: Wczesne "szóstki" 19.09.06, 15:54
      Od wielu już lat obserwujemy wcześniejsze wyrzynanie się zębów stałych tzw.
      akcelerację. Jednak stałe zęby u 3-latka są stosunkowo rzadko spotykane. Propo-
      nuję udać się z dzieckiem do stomatologa specjalisty stomatologii dziecięcej,
      który powinien stwierdzić, czy rzeczywiście są to już zęby stałe, a jeżeli tak
      będzie to dentysta zaproponuje optymalny sposób postepowania zapobiegającego
      próchnicy.
      • ewak76 Re: Wczesne "szóstki" 19.09.06, 22:45
        witam
        Czy mógłby mi pan napisac co mam rozumiec przez optymalny sposób postepowania
        zapobiegającego próchnicy ? Bardzo sie martwie, poniewaz nie wiem jakie moga byc
        konsekwencje tak wczesnego wyrzynania sie zebów stałych u 3 latka. Bede bardzo
        wdzieczna za ta informacje.
      • ewak76 Re: Wczesne "szóstki" 19.09.06, 22:49
        Przepraszam ale nie zadalm wszytskich pytań czy moze mi Pan napisac w jakie są
        metody sparwdzenia u 3 latka czy zeby sa stałe czy mleczne? Przepraszam ze sie
        tak rozdrabniam ale caly czas nasuwaja mi sie jakies pytania, CZy moze mi Pan
        polecic jakies publikacje związane ztym problemem.
    • leopold.wagner Re: Wczesne "szóstki" 20.09.06, 10:12
      Stomatologia podobnie jak inne dziedziny medycyny wymaga bezpośredniego kontaktu
      lekarza z pacjenta. Lekarz dentysta specjalista stomatologii dziecięcej dopiero
      po obejrzeniu dziecka i po stwierdzeniu czy rzeczywiście są to już zęby stałe
      może zaproponować odpowiednie postępowanie profilaktyczne lub stwierdzić, że w
      chwili obecnej nie jest ono konieczne. Wszelkich informacji na temat optymalnego
      postę- powania zapobiegawczego udzieli lekarz w trakcie wizyty. Jest to temat
      zbyt sze- roki aby go szczegółowo opisać w formie odpowiedzi na forum, a
      odpowiedź hasłowa nadal nie będzie satysfakcjonująca.
      • ewak76 Re: Wczesne "szóstki" 20.09.06, 18:04
        Witam
        I Mimo wszytsko barzdo dziekuje, uspokojił mnie Pan.
        Żegnam Ewa Krupka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka