Gość: pioter IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.02, 05:57 Czy jest ktoś, kto chodził do "jedynki"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hakenbu Re: Szkoła Podstawowa nr 1 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.02, 15:10 Nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Szkoła Podstawowa nr 1 IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 31.10.02, 23:34 zerznoles tyn tymmat ze sp. 7 we olsztynie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioter Re: Szkoła Podstawowa nr 1 IP: *.man.polbox.pl 02.11.02, 12:10 Zerżnąłem? Nie, zerżnąć można ...., ja po prostu chciałbym wiedzieć, czy ktoś ukończył to samo, co ja. Ale nie zaprzeczam, że jestem w pewnym stopniu zainspirowany tym wątkiem. Lecz inspiracja to nie to samo, co zerżnięcie. Zresztą czy zerżnięciem byłoby "Czy ktoś jechał w ubiegły piątek "dwójką" do dworca"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość z Warszawy Re: Szkoła Podstawowa nr 1 IP: *.stara-milosna.sdi.tpnet.pl 12.11.02, 22:53 Oczywiście że tak, ale niestety losy wyrzuciły mnie do wstrętnej Warszawy. Tu sie nie da oddychać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioter Re: Szkoła Podstawowa nr 1 IP: *.osd.vectranet.pl / 10.8.1.* 13.11.02, 00:04 O, jak miło? W jakich latach? Ja 1975-1983. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość z Warszawy Re: Szkoła Podstawowa nr 1 IP: *.stara-milosna.sdi.tpnet.pl 13.11.02, 20:03 Cześć Pioter Ja w latach od 71 osiem długich, ale wspaniałych lat. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioter Re: Szkoła Podstawowa nr 1 IP: *.osd.vectranet.pl / 10.8.1.* 13.11.02, 23:15 Mówiąc krótko - cztery klasy różnicy. Moją wychowawczynią była Macidłowska - może pamiętasz? I z kim miałeś polski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andulka Re: Szkoła Podstawowa nr 1 IP: *.kprm.gov.pl / 158.66.18.* 03.02.03, 15:20 Gość portalu: Gość z Warszawy napisał(a): > Oczywiście że tak, ale niestety losy wyrzuciły mnie do wstrętnej Warszawy. Tu > sie nie da oddychać. No co Ty, mieszkam tu od urodzenia i cały czas oddycham. Poza tym, w Starej Miłosnej jest jak w uzdrowisku :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bork Re: Szkoła Podstawowa nr 1 IP: *.chello.pl 20.02.03, 22:31 Gość portalu: Gość z Warszawy napisał(a): > Oczywiście że tak, ale niestety losy wyrzuciły mnie do wstrętnej Warszawy. Tu > sie nie da oddychać. Ja też chodziłam do jedynki, ale tylko przez dwa lata. Teraz tak jak ty mieszkam w Wawie, jednak mam kontakt z jedną z ostródzkich koleżanek, która mieszka w Olsztynie. Po wyjeździe z Ostródy mieszkałam w Olsztynie przez 10 lat, ale mam większy sentyment do Ostródy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bork Re: Szkoła Podstawowa nr 1 IP: *.chello.pl 21.02.03, 16:03 Ludzie!!!! czy ktoś tu zagląda???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioter Re: Szkoła Podstawowa nr 1 IP: *.osd.vectranet.pl / 10.8.1.* 26.02.03, 22:31 Tak, raz na tydzień! No to szukamy dalszych "jedynkowiczów". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monikax Re: Szkoła Podstawowa nr 1 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.03.03, 19:11 zgłaszam się, też byłam w jedynce mam wrażenie że sporo osób siedzi w W-wie, może się spotkamy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioter Re: Szkoła Podstawowa nr 1 IP: *.osd.vectranet.pl / 10.8.1.* 10.03.03, 06:37 Trzeba by się dowiedzieć, czy szkoła nie obchodzi ileś tam lecia - to bardzo dobra okazja, by zjechały się wszelakie roczniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość z Warszawy Re: Szkoła Podstawowa nr 1 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.04.03, 15:21 Spotkanie w Warszawie bardzo chetnie. Proszę podaj dowolną datę i godzinę w maju oraz miejsce i napewno sie spotkamy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioter Re: Szkoła Podstawowa nr 1 IP: *.osd.vectranet.pl / 10.8.1.* 25.04.03, 23:25 W Warszawce??? Rocznica "jedynki"??? Boga się nie boisz??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Petara Rocznik 1971 IP: *.ostroda.sdi.tpnet.pl 13.03.03, 08:47 Chodziłem do Jedynki przez 6 lat a następnie do budynku na ul.Kościuszki. Bardzo ciekawe lata, moją wychowaczynią była p.Motus- po prostu VIII c. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioter Re: Rocznik 1971 IP: *.osd.vectranet.pl / 10.8.1.* 15.03.03, 21:59 Motusowa przyszła do pracy w trakcie mojej nauki. Ale pamiętam ją doskonale, bo została okrzyknieta przez nas "laską" i na lekcjach symulując wyjście do WC podgladaliśmy ją na lekcjach przez dziurkę od klucza ... :oD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Szkoła Podstawowa nr 1 IP: 62.244.143.* 26.05.03, 02:27 Chodziłem do jedynki w latach 78-83. W jednym z postów padło nazwisko p.Macidłowskiej -uczyła daje się przyrody i o ile dobrze pamiętam, to była w porządku. Przez większość lat wychowawczynią mojej klasy była p.Czauderna. Uczyła polskiego a właściwie to nie uczyła, bo przez cały czas była zajęta dyrektorowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioter Re: Szkoła Podstawowa nr 1 IP: *.osd.vectranet.pl / 10.8.1.* 31.05.03, 22:00 Macidłowska była wychowawczynią mojej klasy, a Czauderna przez pewien czas uczyła nas polaka. To kolega zaczął troszkę po mnie! :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Szkoła Podstawowa nr 1 IP: 62.244.143.* 03.06.03, 00:06 Gość portalu: pioter napisał(a): > Macidłowska była wychowawczynią mojej klasy, a Czauderna przez pewien czas > uczyła nas polaka. To kolega zaczął troszkę po mnie! :o) A kolega który rocznik reprezentuje? Ja '68 Przez trzy lata Czauderna była moją wychowawczynią. Spróbowałem wypisać jeszcze parę nazwisk, chociaż wielu już nie pamiątam. Może wspólnie sklecimy coś więcej :-) Fizyka -Arułkowicz -bardzo konkretny facet, lubiłem fizykę Matematyka -Mroczyńska -nazywała mnie leniem, trochę chwiejna emocjonalnie, ale bywały gorsze Chemia -Zdanowicz -pełny profesjonalizm i pewnie dlatego nie ma czego wspominać Przyroda -Macidłowska Historia -nia pamiętam nazwiska, ale dzisiaj powiedziałbym, że bardzo atrakcyjna i sroga dla uczniów pani. Rosyjski -chyba Genowefa, nazwiska nie pamiętam Wychowanie techniczne -Grochowski -zabierał chłopakom różne zabawki i bił po łapach wskaźnikiem. Teraz pewnie tłumaczyłby się z tego u prokuratora, ale wtedy to były inne czasy... Wychowanie obywatelskie -Fuchs -niezły folklor :-))))) Muzyka -? Plastyka -? PO -stary harcerz, znów nie pamiętam nazwiska. Mimo że nie byłem w wojsku, do dziś pamiętam jak się zakłada maskę typu SŁOŃ W bibliotece pracowała p.Tyrkowska -wypożyczała mi wszystkie Tomki na różnych lądach i Pana Samochodzika WF -nauczyciele zmieniali się dość często, zapamiętałem nazwisko Durmaj -wtedy to był młody nauczyciel. Na początku miałem WF z facetem, który prowadził WF dla wszyskich i "od zawsze". Później poszedł na jakieś długie zwolnienie lekarskie -miał problemy z nogą ****już wiem! Stankiewicz Nie pamiętam, jakie jeszcze były w szkole przedmioty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioter Re: Szkoła Podstawowa nr 1 IP: *.osd.vectranet.pl / 10.8.1.* 03.06.03, 06:22 Gość portalu: a napisał(a): > Fizyka -nie pamietam i ja też :o( > Matematyka Podgórska - do dziś super miłe wspomnienia > Chemia -Zdanowicz też > Przyroda -Macidłowska też (wychowawczyni) > Historia -nia pamiętam nazwiska, ale dzisiaj powiedziałbym, że bardzo > atrakcyjna i sroga dla uczniów pani nie pamiętam :o( > Rosyjski -chyba Genowefa, nazwiska nie pamiętam Ignaczak - mnie też uczyła > Wychowanie techniczne -Grochowski -zabierał chłopakom różne zabawki i bił po > łapach wskaźnikiem. Teraz pewnie tłumaczyłby się z tego u prokuratora, ale > wtedy to były inne czasy... U Grocha i ja kilka razy skorzystałem z opcji - wybierz sobie linijkę. Z racji oczywistych zwany był potocznie "Guliwerem" > Wychowanie obywatelskie -Fuchs -niezły folklor tak, też to miałem > Muzyka -? Osobę pamiętam, nazwiska nie. Przesympatyczna > Plastyka -? Nie pamiętam :o( > PO -stary harcerz, znów nie pamiętam nazwiska. Mimo że nie byłem w wojsku, do > dziś pamiętam jak się zakłada maskę typu SŁOŃ A ja do dziś pamietam naukę gaszenia pożarów na łąkach na Kisiela (obecny teren ujęcia wody na końcu 21 Stycznia)- Ewka popaliła sobie kurtkę. Nazwiska niestety też nie pamiętam :o( > W bibliotece pracowała p.Tyrkowska -wypożyczała mi wszystkie Tomki na różnych > lądach i Pana Samochodzika nie pamiętam :o( > WF -nauczyciele zmieniali się dość często, zapamiętałem nazwisko Durmaj - wtedy > to był młody nauczyciel. Na początku miałem WF z facetem, który prowadził WF > dla wszyskich i "od zawsze". Później poszedł na jakieś długie zwolnienie > lekarskie -miał problemy z nogą ****już wiem! Stankiewicz Aha, ja tylko z Stankiewiczem Ja jeszcze miałem polaka z Katzarzyną Sarzyńską - popularna "Kasia". Była tak lubiana, że co chwila ktoś kamieniami tłukł szyby w jej klasie. I pytanie - do której klasy chodziłeś? A, c czy d? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Szkoła Podstawowa nr 1 IP: 62.244.143.* 03.06.03, 15:06 Chodziłem do C Jeżeli dobrze sobie przypomiam, to p.Macidłowska była wychowawczynią równoległej klasy B? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioter Re: Szkoła Podstawowa nr 1 IP: *.osd.vectranet.pl / 10.8.1.* 06.06.03, 06:41 Aha, bardzo dobrze kojarzysz! Jeszcze jedno - gdzie mieszkałeś? Ja na 21-go w szstnastce ("wojskowy blok"). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Szkoła Podstawowa nr 1 IP: 62.244.143.* 06.06.03, 09:42 Mieszkałem w Kajkowie. Przez pierwsze trzy lata chodziłem do podstawówki w Kajkowie. Od czwartej klasy wszystkich przeniesiono hurtem do jedynki na Pieniężnego. Szkołę rolniczą mieszczącą się w drugim skrzydle "jedynki" wywalili do Kajkowa (jest tam chyba do dzisiaj) a podstawówka dostała więcej miejsca. Co do wojskowych bloków, to Ostróda była bardzo zmilitaryzowanym miasteczkiem. Chyba z połowa dzieciaków w szkole miała ojców wojskowych. W większości nie zagrzewali długo miejsca i po dwóch-trzech latach w Ostródzie ojczyzna wzywała :-) w wyprowadzali się dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioter Re: Szkoła Podstawowa nr 1 IP: *.osd.vectranet.pl / 10.8.1.* 06.06.03, 22:00 Tak, rolnik jest do dziś na styku Ostródy i Kajkowa. A pamiętasz, gdzie mieli ludzie z rolnika WC? Bo w ich części budynku szkoły nie było kanalizacji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Szkoła Podstawowa nr 1 IP: 62.244.143.* 07.06.03, 22:00 Jasne! Toalety były w podobno zabytkowym belwederku na rogu Pieniężnego i 21 Stycznia. O ile dobrze pamiętam, to na jakiejś stronie poświęconej Ostródzie wyczytałem, że to stara rogatka miejska. Ale jeżeli dobrze pamiętam, to normalne WC było właśnie w drugim skrzydle budynku, po prawej stronie za łącznikiem. Chyba, że ta część należała jeszcze do podstawówki. A czy pamiętasz jak czasami okrutnie śmierdziało z kuchni która mieściła się na parterze w drugim skrzydle? Osobiście nie posilałem się w szkole, ale to musiały być mocne przeżycia. Czasami też zdarzały się wiatry od stronny Morlin i podobne atrakcje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioter Re: Szkoła Podstawowa nr 1 IP: *.osd.vectranet.pl / 10.8.1.* 11.06.03, 23:47 wiatr od Morlin?! Istna tragedia, smród nie do zniesienia przez cały dzień. Niestety, my zawsze byliśmy "na linii", kiedy wiało od zachodu ... ;o) Tak, to faktycznie była rogatka miejska. Teraz mamy tam drobiowy i kolektuę lotto. No pewnie, że pamiętam kuchnię - jak się wchodziło do drugiego skrzydła, to w końcu korytarza po prawej stronie. Te stalowo-sklejkowe stoliki, zupopodobna substancja w wazach, łyżka ziemniaków i podeszwa na drugie ... No i oczywiście nieśmiertelny "kompot", czyli do granic możliwości rozcieńczona galaretka owocowa lub kisiel! A pamietasz gabinet szkolnego pedagoga? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Szkoła Podstawowa nr 1 IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 13.06.03, 10:38 Gabinetu pedagoga nie paniętam -może dlatego, że byłem grzecznym chłopcem :-))) Jak napiszesz, to na pewno coś sobie przypomnę. Co do stołówki, to wszystko się zgadza. Obok, po lewej stronie była świetlica. Nie korzystałem, ale tam chyba podrzucali dzieci aby się nie wałęsały. Do świetlicy trzeba było chyba się zapisywać. Pamiętam jeszcze, jak pośpiesznie odrabiało się lekcje na murku od strony szkolnego "tajemniczego ogrodu". W murze była nawet furtka... Pamiętasz, jak to wyglądało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioter Re: Szkoła Podstawowa nr 1 IP: *.osd.vectranet.pl / 10.8.1.* 14.06.03, 06:20 Pewnie! Najpierw miedzy szkołą a murkiem były nieużytki, potem zbudowali miasteczko ruchu, gdzie można było na spokojnie poznawać znaki drogowe i zasady ruchu drogowego (ciekawe, czemu dziś czegoś takiego nie da się zrobić). Do ogrodu oczywiście na przerwach jesienią potrafiliśmy skakać na jabłka i śliwki, najczęściej przez murek, bo nie chciało się latać do furtki. Milczeniem pomijam fakt konsumowanej dojrzałości owoców i późniejsze skutki, ale liczyło się "wyprzedzenie konkurencji". Do dziś pozostała natomiast furtka "na boisko" - my podchodziliśmy po ziemi, by stanąć na jednym stopniu i przez bramkę z łukowatym sklepieniem przedostać się na boisko. Przechodziło sięw trzech celach: 1. na wu-ef, jak Stankiewicz chciał nas wybiegać 2. by dokopać innym klasom w piłce nożnej (na duże lub małe bramki) 3. by porzucać "Kasi" (Szarzyńskiej) w szyby od klasy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Szkoła Podstawowa nr 1 IP: 213.158.197.* 14.06.03, 14:08 1.Za moich czasów nie było już nieużytków tylko już miasteczko ruchu. Do dziś pamiętam jak zdawałem tam przed panem milicjantem egzamin na kartę rowerową. Okazało się, że nikt nie przyjechał rowerem, więc tylko biegaliśmy zatrzymując się przed skrzyżowaniem i wystawiając właściwą rękę. Milicjant zapytał mnie jeszcze o znak "Początek autostrady". Od tamtego czasu minęło prawie 25 lat a w promieniu 300km od Ostródy nie znajdziesz nawet kawałka autostrady. 2. Pamiętam przejście na boisko i mecze umawiane po lekcjach. Czasami zdarzały się też "solówki" na przerwach lub jak sprawa była poważniejsza -po lekcjach. 3. Za boiskiem, od strony działek rosły piękne, stare drzewa -chyba dęby. To było dobre miejsce na omawianie poważnych spraw. 4. Czego uczyła Szarzyńska? Pamiętam nazwisko ale nie kojarzę przedmiotu. Na pewno nic z nią nie miałem. 5.Nie napisałeś co z tym gabinetem pedagoga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioter Re: Szkoła Podstawowa nr 1 IP: *.osd.vectranet.pl / 10.8.1.* 14.06.03, 19:54 Nie, za naszych czasów miasteczko dopiero zostało zbudowane - tak w okolicach roku 1978/80. Ja zdawałem egzamin na kartę w Urzędzie Miasta, u ś.p. Jana Kleczkowskiego - naczelnika wydziału komunikacji. Było parę pytań ze znaków, jak zachować się na drodze i - karta była. Niestety, zdawało ze mną dwóch moich kolegów - nie dali rady za pierwszym podejściem. Tak, eby rosły. Wspaniałe miejsce na ogniska, niedaleko były też wspaniałe łąki "na Kisiela". Pod dębami swego czasu leżały też przez dwa lata betonowe kręgi (do budowy studzienek kanalizacyjnych) - wspaniałe miejsce do zabawy. Solówki - pamietam. Trochę krwi w tamtej ziemi i z mojego kinolka zostało ... :o) Co do gabinetu - był na pierwszym piętrze w drugim skrzydla (prawie vis a' vis klasy do nauczania muzyki - nauczała pani Markowska). Właśnie tam najczęściej wysyłała Kasia, czyli Szarzyńska tych, co zachowywali się "nagannie" na jej lekcjach (uczyła polskiego, drugie skrzydło ostatnie piętro, okna od strony boiska). Nazwiska pedagoga nie pamiętam (troszkę przy tuszy starszy jegomość), w gabinecie był stolik, dwa krzesłą i duży regał z jakimiś papierami. Wylądowałem tam tylko raz, ale rozmowa była taka: - Przysyła mnie pani Szarzyńska - A, Szarzyńska! Co, rozrabiałeś na lekcji? Nie będzioesz już więcej? - Ja nie rozrabiałem, podawałem tylko koledze książkę i wte.... - No już dobrze, więcej nie będziesz, prawda? No to wracaj na lekcję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Szkoła Podstawowa nr 1 IP: 62.244.143.* 15.06.03, 13:30 W takim razie miasteczko musiało powstać między 75 a 78 rokiem. Gdy przyszedłem do jedynki już było. Później wykarczowali ogród i czyba ze cztery lata ślimaczyłaa się budowa bloków za murem. Gabinetu pedagoga niestety nie pamiętam, p. Szarzyńskiej i tej drugiej od muzyki też nie. Z nauczycieli którzy mnie nie uczyli dobrze utkwiła mi p.Podgórska -młoda (wtedy :-))) drobna, uczyła polskiego, p. Juchniewicz -STRASZNA -też od polskiego. Jeżeli chodzi o układ szkoły, to ważnym elementem był łącznik między skrzydłami. Na dole zwykłe przejście a na górze coś, co służyło za dwie sale gimnastyczne. Jak dziś sobie to przypominam, to był straszny prymityw. Szczególnie mała szatnia. Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale szatnia była tylko jedna. Wchodziło się do niej z drugiego budynku, a drugie drzwi wychodziły do większej sali gimnastycznej. Główne wejście do niej było od strony pierwszego skrzydła, obok gabinetu przyrodniczego (ile tam było różnego paskudztwa w formalinie :-)))) Do mniejszej sali wchodziło się od strony drugiego skrzydła, obok wejścia do szatni. Mniejsza sala chyba w ogóle nie miała szatni. Obie sale były połączone dużymi, harmonijkowymi drzwiami. Mimo, że łącznik miał tylko jedno piętro, to było jeszcze poddasze. Wchodziło się tam na II piętrze w prawym skrzydle. Małe drzewiczki były zamykane na kłódkę. Kiedyś, przez jakiś czas nie było kłódki, więc rewelacyjną rozrywką było zwiedzanie tej gigantycznej rupieciarni. Pewnie do tej pory zachowało się tam sporo ciekawych rzeczy -jakieś portrety Lenina i podobne gadżety. Do do p.Kleczkowskiego, to chodziłem do klasy z jego synem, zanim przed stanem wojennym wyjechał -chyba na zawsze -do Szewecji. Miał rewelacyjną kolekcję resorowców. Ale się rozpisałem. Jeszcze trochę, a napiszemy scenariusz do nowych Cudownych Lat :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioter Re: Szkoła Podstawowa nr 1 IP: *.osd.vectranet.pl / 10.8.1.* 16.06.03, 06:12 Aha, pamietam salę gimnastyczną. Szatnia? Pokoik z hakami na ścianie i ławeczkami. Kto by wtedy myślał, że dobrze by było, gdyby uczniowie po wu-efie mogli się umyć, przebrać w normalnych warunkach. Kapitalistyczne brewerie! Najważniejsze było tylko to, by mieć strój sportowy - znaczy: szorty, koszulkę, chińskie pepegi i białe podkolanówki. Za jego brak Stankiewicz walił pały, więc rodzice po znajomościach załatwioali talony na przydziałowe trampki. A Podgórska uczyła matematyki, nie polskiego. Miałem z nią matmę od IV do VIII klasy. Natomiast przypomniały mi się katorgi, jakie przeżywałem u pani Bratz - czyli na plastyce. Niestety, mój talent zdecydowanie się nie ujawnił i do dziś nie mogę zrozumieć, dlaczego nie dostałem czerwonego paska na świadectwie, bo z plastyki miałem tróję! Niestety, jak widać komuna chciała mieć multigeniuszy, nie dopuszczała braku zdolności w jakiejś dziedzinie. Widać za mało czytałem spisanych przez "historyków" życiorysu tow. Lenina ... ;o) Co do miasteczka - zdecydowanie budowano je tuż przed 1980! Nie mogę dotrzeć do mat. źródłowych, ale tak mi się strasznie wydaje. A może tylko wydaje? :o))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Szkoła Podstawowa nr 1 IP: 62.244.143.* 16.06.03, 18:22 Nic mi nie mówi nazwisko Bratz... Jeżelich chodzi o przedmioty "artystyczne" to też niestety nie byłem zbyt utalentowany (i tak mi zostało do dzisiaj). Z wychowania muzycznego dostawałem czwórki za nieśpiewanie. Szkoda, że nie pamiętam nazwiska tej rozsądnej nauczycielki. A co do ogólnego skretynienia w szkołach to mimo, że czasy się zmieniły, to jest go jeszcze sporo. Klika razy do roku zaglądam do Ostródy, przejeżdżam koło starej budy i mam wrażenie, że za naszych czasów to wszystko wyglądało dużo lepiej. Teraz jest jakoś szaro... Za to bardzo podobają mi się nowe kamieniczki wybudowane na miejscu skwerku naprzeciwko starego cmentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioter Re: Szkoła Podstawowa nr 1 IP: *.osd.vectranet.pl / 10.8.1.* 18.06.03, 06:35 Nauczycielka od plastyki nazywa się oczywiście Biernacka, a nie Bratz (pomyliłem z wu-efistą z ogólniaka). Nie wiem, skąd taka zamiana. P. Biernacką i Bratz za zamianę ról serdecznie przepraszam! :o) Lecz niezależnie od moich lapsusów - plastyka bya przedmiotem, gdzie ocena była w dużej mierze efektem pomocy sąsiedzkiej. :o) Muzyki uczyła p. Markowska - przesympatyczna kobieta, jeśli ktoś nie miał talentu, zamiast katować klasę swym głosem mógł na czwórkę wyrecytować tekst piosenki i było OK. Ja koło szkoły to przechodzę dwa razy dziennie, zresztą w tej chwili chodzi do niej mój syn... Co do inwestycji w Ostródzie - mogłoby być zdecydowanie więcej. I nie w chodniki, kamieniczki - tylko w hotele, restauracje, ośrodki wypoczynkowe, kempingi - czyli coś dla turysty i dla mieszkańca (bezrobocie pikuje w kierunku 40%) :o((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Szkoła Podstawowa nr 1 IP: 213.158.197.* 24.06.03, 18:47 Ostródę kiedyś nazywano "Perłą Mazur". Ale to zamierzchła historia. Nie ma nawet porządnego kąpieliska ani campingu. Plażę koło Panoramy zamknięto chyba w połowie lat siedemdziesiątych. Z moich obserwacji wynika, że coś się ruszyło dopiero ostatnio -lekko licząc dziesięć lat za późno. W tym czasie w Iławie zdążyli już wyciągnąć kupę kasy z funduszy Unii i miasto wygląda zupełnie przyzwoicie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioter Re: Szkoła Podstawowa nr 1 IP: *.osd.vectranet.pl / 10.8.1.* 24.06.03, 20:09 Tak, trzeba przyznać, że Iława znacznienas w przyciąganiu turysty wyprzedziła. Mieli po prostu szczęście do burmistrza. A my mieliśmy imić pana wojewodę. Na szczęście sytuacja się poprawia. Jak widzę nie wiesz, ale w ubiegłym roku po raz pierwszy od dziesięcioleci Sanepid dopuścił plażę przy Panoramie do "użytkowania" przez kąpiących! To efekt pracy oczyszczalni i odcięcia dopływu ścieków bezpośrednio do Drwęcy i jeziora. Chioć tu i tam jeszcze czasami z rurki przy brzegu coś leci .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Szkoła Podstawowa nr 1 IP: 213.158.197.* 25.06.03, 16:07 Stara plaża i camping to ładne miejsce i można to nieźle zagospodarować. Na początku lipca jadę do Olsztyna na Spotkania Zamkowe (też chyba po raz pierwszy od nastu lat) to sobie obejrzę co nowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioter Re: Szkoła Podstawowa nr 1 IP: *.osd.vectranet.pl / 10.8.1.* 25.06.03, 20:59 No to sie zdziwisz - zmienło sie znacznie nabrzeże przy porcie żeglugi - jest molo, pizzeria, restauracja, wyremontowane nabrzeże(wstąp na pizze do San Biaggio - jedna z lepszych w Polsce, a następnie podejdź do Bistro na kufelek niepasteryzowanego Juranda), Panorama też się rozbudowuje, nie ma tartaku, rosną domki jednorodzinne. No i to chyba na tyle zmian w Ostródzie - bo McDonalda, BP i przebudowy częściowej Jagiełły nie liczę. Acha, nie ma już restauracji Zacisze - muszę przyznać, że powstał w tym miejscu niczego sobie kompleks mieszkalno-handlowy. Kurczę, jednak coś się zmienia ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Szkoła Podstawowa nr 1 IP: 213.158.197.* 26.06.03, 17:45 To chyba wrócę na stare lata :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioter Re: Szkoła Podstawowa nr 1 IP: *.osd.vectranet.pl / 10.8.1.* 27.06.03, 06:55 Jak to mówią - wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej! :o))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Szkoła Podstawowa nr 1 IP: 213.158.197.* 27.06.03, 13:10 Ale to dopiero na starość. A na razie w świat za chlebem... :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioter Re: Szkoła Podstawowa nr 1 IP: *.osd.vectranet.pl / 10.8.1.* 27.06.03, 20:47 Mi się na szczęście udało połączyć chleb z Ostróda. :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Szkoła Podstawowa nr 1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.03, 14:21 W dzisiejszych czasach to duża sztuka. Kiedyś pewnie będzie lepiej, ale osobiście raczej nie spodziewam się na tym skorzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioter Re: Szkoła Podstawowa nr 1 IP: *.osd.vectranet.pl / 10.8.1.* 28.06.03, 22:15 Niestety, miasta takie jak Ostróda zamierają. Nie ma inwestycji, poważnych firm, wykształceni ludzie emigrują do większych skupisk, gdzie istnieje szansa rozwoju. Mam nadzieję, że może kiedyś to się zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś