Dodaj do ulubionych

Söz w Turcji

30.01.11, 12:47
Witajce!smile)
czy moglby mi ktos doradzic co mozna podarowac na "Söz" w Turcji?
Czy daje sie wylacznie zloto,czy mozna cos innego?

Obserwuj wątek
    • pitu-pitu Re: Söz w Turcji 30.01.11, 17:48
      że na co ? wydawało mi się ,że znam trochę kulturę turecką ,ale o tym nigdy nie słyszałam
    • o6rh Re: Söz w Turcji 30.01.11, 18:50
      a to jacyś bliscy znajomi? wśród naszych znajomych nikt z tej okazji imprezy nie robił - zbieranie kasy i złota zaczynało się od poziomu zaręczyn wink)) ale jeśli para będzie się przystrajać w szarfy, to może po prostu z 20 TL? smile) a jeśli to ktoś bliski to może po prostu spytaj?

---
      www.turczynki.com
      • anne8 Re: Söz w Turcji 30.01.11, 22:29
        Mojego narzeczonego kuzyn organizuje ze swoja wybranka huczne zareczyny.Musze go spytac co mozna im wreczyc....Myslalam,ze moze ktos z Was bral w tym wczesniej udzial wink

Pozdrawiam!smile)
        • smiled_imp Re: Söz w Turcji 30.01.11, 22:48
          wiekszosc omija soz ale uczestniczylam w takim gdzie goscie nie miescili sie w domu. bylo okolo 100osob. jak polskie weselesmile tylko jedzenie skromniejsze. niestety prezenty tez jak weselne. najblizsza rodzina bransolety, dalsza jesli dawala to ceyreki lub pieniadze. ale nie wszyscy dawali. oczywiscie nisan jeszcze wiekszy, nie mowiac juz o slubie. nie potrafie tego zrozumiec ale niestety turcy nie uwazaja prezentu innego niz zloto lub pieniadze. ja jesli daje cos innego bardziej osobistego to maz zawsze mnie tlumaczy ze "w polsce sa takie zwyczaje". jedynym wyjatkiem sa oczywiscie male uroczystosci jak urodziny i prezenty weselne od ludzi ktorzy na slubie nie byli. u mojego szwagra drobne prezenty od nieobecnych na weselu gosci (zazwyczaj miseczki, talerzyki i borcamy) przychodzily 2 tyg przed i 2 tyg po weselu. dodam tylko wszystko mialo miejsce w duzej miejscowosci w zachodniej turcji. mysle ze w bardziej tradycyjnym miejscu moga byc inne zasady
    • bengusia Re: Söz w Turcji 31.01.11, 11:34
      soz przewaznie jest skromna impreza ktora odbywa sie w obecnosci najblizszych i jedynie rodziny mlodych wymieniaja sie prezentami. Soz to danie sobie slowa ze dojdzie do zareczyn. Potem jest nisan zareczyny wtedy wszystko zalezy od rodziny niektorzy daja zloto i prezenty a niektorzy tylko jakies skromne upominki. Potem jest nikah czyli slub i dugun czyli wesele wtedy nalezy dac pieniadze lub zloto.
      Pozdrawiam
      • malike-pl Re: Söz w Turcji 31.01.11, 12:06
        ja byłam na zaręczynach ale od razu połączone były z przysięgą, znaczy sie najpierw soz a potem od razu obrączki i te sprawy, było w domu bo tak jak mówicie najbliższa rodzina zazwyczaj jest, i narzeczeni dostawali tylko pieniądze oraz jakieś złoto, bliższa rodzina dawała złoto a reszta cala kasę, 10 lir, 20 i więcej.

pozdrawiamsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka