skylaar
16.03.11, 13:27
Witajcie,
nie natknęłam się w archiwum na podobny wątek, dlatego stworzyłam nowy temat. Pisałam do ambasady, ale nie odpowiadają. Czy któraś/któryś z Was ma może doświadczenia w temacie jak w tytule?
Chodzi o sytuację, kiedy obcokrajowiec postanawia założyć małą firmę w Turcji. Z tego co wiem jest kilka możliwości, nie ma już wymogu posiadania na ten cel ogromnej ilości gotówki oraz wspólnika tureckiego. A więc w teorii taki Polak zakłada działalność w Turcji samodzielnie, jednoosobowo.
Jakieś podpowiedzi, wskazówki, doświadczenia własne/znajomych? Także jeśli chodzi o ikamet - posiadając własną firmę wydaje się to logiczne, że nie powinno być problemu z uzyskaniem na tej podstawie ikametu... a może jednak? Będę wdzięczna za każde info.
Mam jeszcze drugie pytanie także teoretyczne:
Sytuacja inna - oto Polak zostaje wspólnikiem jakiejś firmy tureckiej, z niewielkim % udziałów. Jak w takiej sytuacji wyglądać będzie legalność jego pracy i ikamet? Czy musi się w normalnym trybie starać o pozwolenie o pracę - na zdrowy rozum wydaje mi się że nie, przecież jest jednym z "właścicieli" firmy.
Z góry dzięki za każdą podpowiedź