Dodaj do ulubionych

własna firma turecka, bycie wspólnikiem a ikamet

16.03.11, 13:27
Witajcie,
nie natknęłam się w archiwum na podobny wątek, dlatego stworzyłam nowy temat. Pisałam do ambasady, ale nie odpowiadają. Czy któraś/któryś z Was ma może doświadczenia w temacie jak w tytule?

Chodzi o sytuację, kiedy obcokrajowiec postanawia założyć małą firmę w Turcji. Z tego co wiem jest kilka możliwości, nie ma już wymogu posiadania na ten cel ogromnej ilości gotówki oraz wspólnika tureckiego. A więc w teorii taki Polak zakłada działalność w Turcji samodzielnie, jednoosobowo.
Jakieś podpowiedzi, wskazówki, doświadczenia własne/znajomych? Także jeśli chodzi o ikamet - posiadając własną firmę wydaje się to logiczne, że nie powinno być problemu z uzyskaniem na tej podstawie ikametu... a może jednak? Będę wdzięczna za każde info.

Mam jeszcze drugie pytanie także teoretyczne:
Sytuacja inna - oto Polak zostaje wspólnikiem jakiejś firmy tureckiej, z niewielkim % udziałów. Jak w takiej sytuacji wyglądać będzie legalność jego pracy i ikamet? Czy musi się w normalnym trybie starać o pozwolenie o pracę - na zdrowy rozum wydaje mi się że nie, przecież jest jednym z "właścicieli" firmy.

Z góry dzięki za każdą podpowiedź
Obserwuj wątek
    • gone2chile Re: własna firma turecka, bycie wspólnikiem a ika 22.03.11, 23:02
      do zalozenia spolki (to jest chyba na polskie warunki odpowiednik spolki jawnej) nie jest juz wymagany zaden okreslony prawnie minimalny kapital. nie ma tez koniecznosci posiadania pozwolenia na prace, zeby pracowac legalnie. wystarczy zwykle pozwolenie na pobyt (ktore najpierw trzeba miec, zeby taka spolke w ogole zalozyc). kiedys partner turecki byl wymogiem, zeby drugi partner (yabanci) mol pracowac legalnie bez dodatkowego pozwolenia. teraz juz chyba nie ma takiego warunku (ale glowy nie dam), albo zalezy to od rodzaju spolki.

podobno caly proces biurokratyczny mozna zalatwic w jeden dzien (chyba, ze sie utknie w korku), z wyjatkiem oczywiscie statutu firmy (czy jak to tam sie nazywa), ktory trzeba jednak zalatwic u prawnika.

podobno od tego miesiaca sa nowe przepisy, jeszcze bardziej przystepne, ale nie mialam okazji sie z nimi jeszcze zapoznac.

przydatne info tu: www.us-istanbul.com/doing_business.php?c=turkey&p=collective choc nie wiem, czy aktualizowane po ostatnich zmianach.
      • skylaar Re: własna firma turecka, bycie wspólnikiem a ika 24.03.11, 11:32
        Czekałam, czekałam, i doczekałam się odpowiedzi smile bardzo mnie cieszy to, o czym nie wiedziałam - chyba najbardziej - że niepotrzebne będzie pozwolenie o pracę! Jak dotąd wydawało mi się to konieczne, i od razu ujmowało sensu całej sprawie: własna firma i czekanie x miesięcy na to, aby móc legalnie w niej pracować wink
        Wielkie dzięki za info. To mnie skłania do tego by rozkręcać własny bizes wink

Pozdrawiam i dzięki!
        • gone2chile Re: własna firma turecka, bycie wspólnikiem a ika 26.03.11, 20:49
          ...a mi przywraca wiare w czlowieka, kiedy na forum rozmawia sie o czyms wiecej niz sluby, dzieci i robienie dolmy tongue_out
          • skylaar Re: własna firma turecka, bycie wspólnikiem a ika 26.03.11, 22:10
            Nie można tego było lepiej ująć smile
      • kasia-19821 Re: własna firma turecka, bycie wspólnikiem a ika 03.04.11, 17:32
        Nie moge sie zgodzic z ta wypowiedzia, chyba ze sie pozmienialo w turcji przez ostatnie kilka miesiecy...rzeczywiscie podobno turecki wspolnik nie jest juz wymogiem, kiedys byl i wlasnie jeszcze w tych czasach my zakladalismy firme. Jednakze mimo iz bylam wspolwlascicielem nie dawalo mi to prawa do legalnej pracy, musialam ubiegac sie o pozwolenie na prace bo okazalo sie calkiem skomplikowane. Pierwszy raz slysze, zeby wystarczalo pozwolenie na pobyt...

pozdrawiam

• skylaar Re: własna firma turecka, bycie wspólnikiem a ika 03.04.11, 19:01
          Z tego co wiem faktycznie cos sie zmienilo, ale nie wiem od kiedy weszly te zmiany? Z tego co rozumiem na podstawie papierow, ze posiadasz w TR wlasna firme mozesz wystarac sie o ikamet z wpisem pozwalajacym na prace.

Kurcze, szukam informacji i zaczynam juz miec niezly metlik... Czy ktos ma pomysl do kogo odpowiedzialnego, znajacego temat uderzyc w tej kwestii? Pozwolenie na prace jest tutaj sprawa kluczowa, wspolnika tureckiego planuje miec, wiec co z tym pozwoleniem? Co z ubezpieczeniem zdrowotnym?

Trzymajmy wątek w górze może ktoś nam pomoze wink
        • grazynanowa Re: własna firma turecka, bycie wspólnikiem a ika 05.04.11, 11:30
          Popieram wypowiedz Kasi.. ja mam wlasna dzialalnosc od paru ladnych lat ,ale nie daje mi to prawa do pracy ,zatrudniam pracownika , jednak istnieje mozliwosc ubiegania sie o takie pozwolenie .
          • skylaar Re: własna firma turecka, bycie wspólnikiem a ika 05.04.11, 11:43
            Rozumiem z tego, że możesz jako właściciel firmy zatrudniać pracowników i kontrolować ich pracę, ale sama pracować teoretycznie nie możesz - bez pozwolenia. To rzuca bardzo ciekawe światło na turecką logikę (po raz kolejny) smile) - bo przecież administrowanie firmą to też praca, ale do niej najwyraźniej nie potrzeba pozwolenia.
            Czyli jeśli siedzisz w np. własnym sklepie i doglądasz interesu, to jesteś tam legalnie.
            Ale jeśli siedzisz we własnym sklepie i obsługujesz klientów, to już potrzebne jest pozwolenie.

Dobrze rozumuję? Bardzo mi się to podoba wink)
            • grazynanowa Re: własna firma turecka, bycie wspólnikiem a ika 05.04.11, 16:39
              Dokladnie tak ..zupelnie nielogiczne ,ale zgodne z obowiazujacymi przepisami wink
              • gone2chile Re: własna firma turecka, bycie wspólnikiem a ika 05.04.11, 20:19
                a czy typ pozwolenia nie zalezy od branzy, w jakiej sie pracuje?
                bo z tego, co wiem, na przyklad w handlu obowiazuja zupelnie inne przepisy i wtedy rzeczywiscie trzeba miec pozwolenie na prace i mnostwo innych papierow (moze dlatego, ze kazdy turek to urodzony sprzedawca i nie powinien miec konkurencji we wlasnym kraju wink )
    • skylaar Re: własna firma turecka, bycie wspólnikiem a ika 31.03.11, 14:34
      Mam informacje od księgowego, że właściwie przy pobycie ponad 6 mies w Turcji i głównej współpracy z Turkami najprościej jest założyć działalność w TR właśnie. Nie ma sensu sobie wtedy zawracac głowy polskimi podatkami wink
      Jedynie w przypadku gdyby miało się jakiś inny dochód z polskiego źródła trzeba go będzie potem wykazać w rocznym zeznaniu podatkowym; dochód turecki wykazuje się w Turcji. Logiczne wink

Z kolei pracownik tur. ambasady od spraw handlowych podesłał mi link tutaj (przyznam się, wcześniej nie zaglądałam):

www.ankara.trade.gov.pl/pl/Przewodnik_Turcja/article/detail,521,Formy_prowadzenia_dzialalnosci_gospodarczej_i_zasady_rejestracji_firm.html
      Trochę pokręcone ale mniej więcej można załapać wink
      • olgalami Re: Powodzenia:) 02.04.11, 18:00
        Trzymam kciuki, znając Ciebie, to musi sie udać - cokolwiek nie wymyśliszsmile

Swoją drogą, kojarzę tylko jedną osobę z forum, która teraz nawet już nie mieszka w TR, a która prowadziła tam własną działalność - a może to jest jakieś wyjście, lepsze niż czekanie na idealną ofertę pracy, czy użeranie się z dalekim od ideału szefostwem... (z takich powodów na razie rozważam samozatrudnienie w PL)
        • skylaar Re: Powodzenia:) 06.04.11, 23:02
          Witajcie, niestety dla mnie samej nie ma dobrych wiadomości. Myślałam, że da się uniknąć sytuacji aplikowania o pozwolenia na pracę, a okazuje się, że trzeba je zdobyć w każdym przypadku.
          Oto odpowiedź z Ankary:

"w przepisach dot. zatrudniania cudzoziemców w Turcji brak jest rozróżnienia co do pracy podejmowanej w firmie i jako współwłaściciel/udziałowiec spółki zagranicznej, z wymaganym udziałem obywatela tureckiego. Kolejność pozostaje w obu przypadkach jednakowa: najpierw należy uzyskać pozwolenie na pracę, a następnie można podjąć zatrudnienie w firmie tureckiej lub założyć spółkę z obywatelem tureckim. Zezwolenie na pobyt jest w każdym przypadku niewystarczające. Szczegółowe informacje oraz procedury ubiegania się o pozwolenie na pracę (można je zrealizować online), znajdzie Pani w j. angielskim za linkiem: www.csgb.gov.tr/csgbPortal/yabancilar/eng/index.html "
          • margaretka_84 Re: Powodzenia:) 11.04.11, 22:41
            Ufff, może w końcu pójdą po rozum do głowy i coś za jakiś czas się zmieni (w domyśle ułatwią nam życie), podobnie jak było z wizami, a teraz tymi niższymi opłatami za ikamet. Po dzisiejszej wizycie Pawlaka w Ankarze, gdzie tak sobie słodzili o turecko-polskiej współpracy gospodarczej, aż się samo ciśnie na usta "konkrety panowie". Mimo wszystko mam cichą nadzieję, że w końcu zmienią, że zakładanie własnej firmy w Turcji będzie się równało automatycznie pozwoleniu na pracę w tejże firmie.
            • skylaar Re: Powodzenia:) 31.01.12, 12:54
              Minął rok od tego wątku i nic się nie zmieniło. Wczoraj przestudiowałam wszystkie przepisy i faktycznie zakładanie firmy jest tak utrudnione - a może nie - nie zakładanie, tylko pracowanie w niej - że odechciewa się wszystkiego.
              W jakimś sensie rozumiem ze Turcja chroni swoj rynek pracy ale nie rozumiem dlaczego muszę np. zatrudnić 5 Turków po to, by sama móc we własnej firmie legalnie pracować... Poza tym udziały zagranicznego wspólnika nie mogą być mniejsze niż o ile dobrze pamiętam 40 tys lira, a nie można dać wspólnikowi zagranicznemu mniej niż 20% udziałów, więc właściwie kończy się to na tym, że tylko duże firmy mogą sobie pozwolić na taki lux.

A może.... małżeństwa mieszane mają łatwiej? Tak mi przyszło do głowy. Czy żona yabanci zakładająca z mężem spółkę nie powinna być traktowana nieco inaczej niż zwykły zagraniczny udziałowiec? Chyba że to taka moja pokręcona logika wink

Na dniach będę pytać tureckiego księgowego, ale może do tego czasu jak podbiję wątek ktoś napisze coś ciekawego. Czy ktoś z WAS otworzył firmę, prowadzi, pracuje w niej legalnie? Będę wdzięczna za każde info
              • ingalill23 Re: Powodzenia:) 31.01.12, 14:31
                Wg mnie najrozsadniej byloby gdyby mąż turek zatrudnil zone jako pracownika, nawet jak jest yabanci to chyba moze to zrobic i wtedy dac jej pozowlenie na prace.

U mojego meza w rodzinie jest taka sytuacja, co prawda zona jest tutejsza turczynka cypryjska, ale zatrudnil ja maz w ich wlasnym sklepie z artykulami samochodowymi. Pracuje od lat legalnie, a maz jest z Turcji nie z wyspy. Mysle, ze malzonkom jest jednak latwiej.
                • skylaar Re: Powodzenia:) 31.01.12, 15:23
                  Ingalil23 tak, na logike by to wygladalo, ale czy jest taki przepis? Ze np. pozwolenie na prace wydawane jest w szczegolnych warunkach jak np. zalozycielami firmy sa malzonkowie i jedno z nich nie jest obywatelem Turcji? Wiem ze w TR jak i w Polsce obowiazuje taka zasada, ze zona moze np. pomagac mezowi w pracy i nie musi byc osobno zatrudniana (czyli generalnie dotyczy to czlonkow rodziny) - ale to nie to co "normalna praca" i wlasciwie to zalezy od kontrolujacego policjanta czy przymknie na to oko. Tym bardziej ze tutaj w Alanyi wszyscy na punkcie pracujacych nielegalnie obcokrajowcow sa przeczuleni wiec nie chce miec absolutnie zadnych watpliwosci. Granica jest plynna.

Podsumowujac, pytanie jest takie: czy jesli para malzenska zaklada spolke i jedna osoba z pary jest yabanci, to czy na tej podstawie moze latwiej uzyskac pozwolenie na prace

No nic, bede drazyc u ksiegowego
                  • grazynanowa Re: Powodzenia:) 31.01.12, 18:14
                    Dodam ,ze malzenstwo z obywatelem Turcji ,nie ma nic do rzeczy , ja nie bylam mezatka jak zakladalam pierwsza dzialalnosc smile
              • grazynanowa Re: Powodzenia:) 31.01.12, 18:09
                Skylaar z zalozeniem wlasnej firmy w Turcji nie ma zadnego problemu , od lat prowadze wlasna dzialalnosc i nie mialam zadnych" schodow "Pracowac w swojej firmie... to juz inny temat i tutaj musisz miec pozwolenie na prace , a tak w nawiasie to jako wlasciciel masz prawo przebywac w swojej firmie kiedy zechcesz ,jesli zatrudniasz legalnie pracownika to nikt Ci nic nie zarzuci .. chore te przepisy ,ale i tak uwazam ,ze prowadzenie dzialalnosci w Turcji jest duzo prostsze niz w Polsce ,przynajmniej jesli chodzi o biurokracje,dobry ksiegowy powinien Ci pomoc,w razie pytan ,sluze pomoca.
                Pozdrawiam
                Self-respect is a basis of good manners smile
                • amw77 Re: Powodzenia:) 31.01.12, 20:08
                  grazynanowa napisała:

> od lat prowadze wlasna dzialalnosc i nie mialam zadnych" schodow "Pracowac w swojej firm
                  > ie... to juz inny temat i tutaj musisz miec pozwolenie na prace , a tak w nawia
                  > sie to jako wlasciciel masz prawo przebywac w swojej firmie kiedy zechcesz ,jes
                  > li zatrudniasz legalnie pracownika to nikt Ci nic nie zarzuci ..

przeciez skoro zakladam firme bede w niej pracowac, zalozmy ze jest to dzialalnosc jednoosobowa, czyli zatrudniajac siebie musze miec pozwolenie na prace (nie bardzo rozumiem tego: od lat prowadze wlasna dzialalnosc i nie mialam zadnych" schodow "Pracowac w swojej firm
                  > ie... to juz inny temat i tutaj musisz miec pozwolenie na prace

jes
                  > li zatrudniasz legalnie pracownika to nikt Ci nic nie zarzuci .. czyli, zeby miec pozowolenie musze kogos zatrudnic...dziwne
                  • skylaar Re: Powodzenia:) 31.01.12, 20:49
                    No właśnie wg Turków granica jest b.płynna, mi nie chodzi tylko o założenie firmy ale o pracowanie w niej czynne, a nie tylko "doglądanie" interesu. I wiem że z takim podejściem problemy bedą, bo nie można pracować bez pozwolenia, dowiadywalam sie z wielu źródeł. Kwestia interpretacji i dobrej woli kontrolujących policjantów/urzędników. W turystyce na to nie ma raczej co liczyć.
                  • riverina Re: Powodzenia:) 31.01.12, 20:50
                    Amw, czy Ty w Turcji prowadzisz jednoosobowa firmę? Coś niesłychanego opisujesz. Przepisy z 2011 roku mówiły, że yabanci, żeby założyć firme na siebie musi zatrudnić 5 Turków i opłacać za nich pełne ubezpieczenie - moze być najnizsze, czyli ok 300 LT. Sam nie może pracować,tylko "być" chyba, ze uzyska pozwolenie - trwa to 3 miesiące i oczywiście opłaca składkę . Ale to akurat jest bardzo korzystne, bo składka w porównianiu z polskim ZUS sporo niższa i krótszy czas wymagany do uzyskania uprawnień emerytalnych, nie pamietam teraz , chyba15 lub 20 lat dla kobiet i oczywiście wlaściwy wiek.Yabanci obowiązują te same przepisy, niezależnie od małżeństwa. To opinia firmy księgowej z Alanii, specjalizującej się ponoć w obsłudze cudzoziemców.
                    • grazynanowa Re: Powodzenia:) 01.02.12, 17:49
                      Wcale nie musisz zatrudniac 5 pracownikow ,ja zaczynalam zatrudniajac jednego pracownika ,obecnie mam dwoch ,proponuje zmienic ksiegowego ,jest niekompetentny.

• riverina Re: Powodzenia:) 01.02.12, 18:19
                        O kompetencjach tureckich urzędników mozna wiele mówić, to problem, zeby znaleźć kompetentnego. Ja na razie zrezygnowałam z zakładania działalności w Turcji. Czy jest możliwe, że przepisy zmienily się w ostatnim roku? Koleżanka zakładała firmę w Turcji w ubiegłym roku tylko na siebie i musiała zatrudnić 5 Turków. Możliwe, ze nie potrzebowała wówczas zezwolenia na pracę, dopytam przy okazji, ale nie rozumiem, skąd takie rozbieżności, przychodzi mi do głowy tylko zmiana przepisów, albo jakieś nieporozumienie.
                        • grazynanowa Re: Powodzenia:) 01.02.12, 18:28
                          Przepisy sie nie zmienily ,niekompetentni urzednicy ???
                          • riverina Re: Powodzenia:) 01.02.12, 18:46
                            Te właśnie rozbieżności (ogromne) w informacji, a raczej dezinformacja są chyba największym utrudnieniem działalności ( jakiejkolwiek) w Turcji.
                            • grazynanowa Re: Powodzenia:) 01.02.12, 19:15
                              Do otwarcia wlasnej dzialalnosci potrzebny jest .....Ikamet (najlepiej dlugoterminowy) numer Vergi, przetlumaczony paszport ( potwerdzony notarialnie w Turcji ) pelnomocnictwo dla ksiegowego ,Twoj podpis (potwierdzony notarialnie w Turcji ) to zalatwiasz wspolnie z ksiegowym u notariusza , rejestracja w Matso i to wszystko ,o ile dobrze pamietam .Reszte zalatwia ksiegowy .
                              • riverina Re: Powodzenia:) 01.02.12, 19:47
                                Dziękuję, a później rozumiem, że zezwolenie o pracę, jeśli chcę sama pracować. I to zezwolenie na pracę w mojej własnej firmie, czy wówczas występuję jako pracodawca i pracownik jednocześnie?
                  • grazynanowa Re: Powodzenia:) 01.02.12, 17:45
                    Pozwolenie na co ? na prace ? czy na otwarcie wlasnej firmy?
                    Napisalam ,ze nie ma najmniejszego problemu ,zeby otworzyc wlasna firme w Turcji , pozwolenie na prace to inny temat ,ja zatrudniam pracownikow ,ale i tak jestem tam kazdego dnia i to jest legalne ,mam nadzieje ,ze tym razem mnie zrozumialas smile

• skylaar Re: Powodzenia:) 01.02.12, 19:27
                      Rozroznijmy 2 rzeczy, bo widze ze sie dziewczyny wszystkie nie mozemy dogadac wink

Z zalozeniem firmy faktycznie nie ma problemu, troche papierkow i po sprawie. Zgadzam sie ze jest to proste, mam porownanie bo prowadzilam tez dzialalnosc w PL i faktycznie a oplaty miesieczne (skladki itp.) nie sa wysokie.

Co innego praca w firmie, jeszcze raz powtarzam ze chodzi mi o pracowanie we wlasnej, a nie tylko dogladanie interesu. Chce moc czynnie obslugiwac klientow, siedziec tam godzinami itp. - a pracownika bede miec i tak i tak. Z tego co czytalam w przepisach (a nie orientowalam sie u ksiegowego, takze nie ma tu mowy o czyjejs niekompetencji) niezaleznie czy yabanci jest wspolwlascicielem czy tylko ma byc pracownikiem, zasady sa takie same: wnioskowanie do Ministerstwa Pracy o pozwolenie przy spelnieniu okreslonych warunkow. Z tego co zrozumialam tam zasada "5 Turkow" dotyczy przedluzania pozwolenia na kolejny okres (po raz drugi), ale slyszalam od roznych znajomych osob ze musialy sie z tym borykac juz od razu przy pierwszym pozwoleniu stad moje pytanie, bo jednak rozbieznosci prawa a zycia sa duze.

Rivierina i Amw z tego co ja wiem przy 1-osobowej firmie tez trzeba miec pozwolenie ale tu inaczej - yabanci moze zalozyc firme 1-osobowa tylko wtedy kiedy jest w Turcji nieprzerwanie przez 5 lat (na podstawie ikametu).
                      • grazynanowa Re: Powodzenia:) 01.02.12, 19:47
                        Na dobra sprawe ,ciezko jest udowodnic ,ze pracujesz nielegalnie ,masz ubezpieczonego pracownika , jestes wlascicielka i mozesz caly dzien spedzic w swojej firmie .. nie tylko biernie wink
                        • skylaar Re: Powodzenia:) 01.02.12, 20:16
                          Na logikę tak, ale doświadczenie znanych mi osób posiadających firmy mówi co innego uncertain A tak jak mówiłam policja alanijska do łagodnych i wyrozumiałych nie należy. Kiedy odpowiedziała mi na to pytanie osoba z WPHI w Ankarze napisała że bezwzględnie nie można pracować we własnej firmie zanim się nie dostanie pozwolenia. I bądź człowieku mądry.

Ale będę się jeszcze doinformowywać.
                      • riverina Re: Powodzenia:) 01.02.12, 20:20
                        Więc chyba tu tkwi różnica w przepisach dotyczących yabanci. Obie z kolezanka mieszkamy w Polsce. Ona ma ikamet roczny, gdyż kupiła tam mieszkanie i zakładając firmę musiała tych 5 Turków zatrudnić. Mnie interesuje właściwie tylko założenie firmy jednoosobowej, więc wynika z tego, że nie dam rady, gdyż nie mieszkam w Turcji na stałe. Nawet na razie nie wyrabiałam ikametu, wjeżdzam na wizie turystycznej. Ale i tak dziękuję za te informacje.
    • rodzyneksultanski firma a pozwolenie o pracę 07.07.14, 22:29
      Pozwolę sobie odświeżyć temat. Czy ktoś wie, czy w świetle nowych przepisów o cudzoziemcach coś się zmieniło? A może korzystniej jest otworzyć filię polskiej firmy w Turcji? Wiem, że też jest taka opcja.
      • rodzyneksultanski Re: firma a pozwolenie o pracę 07.07.14, 22:31
        rodzyneksultanski napisał(a):

> Pozwolę sobie odświeżyć temat. Czy ktoś wie, czy w świetle nowych przepisów
        > o cudzoziemcach coś się zmieniło? A może korzystniej jest otworzyć filię polski
        > ej firmy w Turcji? Wiem, że też jest taka opcja.

Przepraszam za niezamierzone podkreślenie smile
        • skylaar Re: firma a pozwolenie o pracę 09.07.14, 18:59
          Z tego co wiem do otwarcia filii polskiej firmy w TR także potrzebujesz mieć pozwolenie. Albo inaczej: musisz i tak być firmą (turecką) czyli posiadać działalność. A do tego potrzebne jest pozwolenie wink
          • aishe1 Re: firma a pozwolenie o pracę 17.07.14, 13:25
            okey, a jak w takim razie wygląda sprawa zatrudnienia w tureckiej firmie pracowanika z Polski? Bo skoro musi być zatrudnionych 5 turków abyś Ty skylar mogła legalnie pracować, to jaki warunek należy spełnić, żeby kolejna osoba z Polski mogła w tej firmie pracować?
            • skylaar Re: firma a pozwolenie o pracę 19.07.14, 18:07
              Na każdego obcokrajowca jest potrzebne zatrudnienie 5 Turków.
    • magpat3223 Re: własna firma turecka, bycie wspólnikiem a ika 14.11.22, 12:05
      Witam. trmzeba zrozumiec iz tzw.ikamet nie ma nic wspolnego z posiadaniem firmy. Nie moze jej nikt zalozyc bez wpierw posiadania numeru podatkowego w Turcji. By go posiadac trzeba miec w turcji adres pod ktorym jest sie zarejestrowanym.. Tu jesli ma sie znajomych w Turcji, moga oni uzyczyc swoj adres na ten cel, po czym idzie sie do urzedu w tejze dzielnicy by takowy numer dostac. Bez niego nie mozna zalozyc firmy czy tez byc wspolnikiem.
      Bycie wlascicielem cay tez wspolnikiem nie uprawnia do stalego pobytu. Do niego uprawnia szereg wymogow ktore trzeba spelnic jak: poswiadczony notarialnie roczny kontrakt wynajmu mieszkania, specjalne ubezpiecznie medyczne na poczet ikametu tzw. ozel saglik sigortasi, udokumentowana wyplacalnosc i zasoby finansowe tzn. np. pieniadze w banka tureckim, stale zatrudnienie w Polsce itd. ( dokumenty tlumaczone na turecki). Konto w banka tureckim jest konieczne ale prosze pamietac ze bez adresu zamieszkania w Turcji, ikametu-nie da sie takowego konta otworzyc.
      Ostatnie pytanie o pozwolenie o prace. Niestety takowe bedzie niezbedne. I jest to Pani obowiazek a by je otrzymac musi miec wpierw Pani wazny staly pobyt. Bez niego nie ma prawa Pani starac sie o pozwolenie o prace.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka