Dodaj do ulubionych

"Drugi Bosfor"...

27.04.11, 14:12
Co o tym sadzicie?

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,9500446,Turcja_zbuduje_nowa_droge_morska__by_ominac_Bosfor.html
Obserwuj wątek
    • semimentalsentimental Re: "Drugi Bosfor"... 27.04.11, 15:00
      Dobrze, ze Erdoğan sam ocenil swoj pomysl jako szalony. Mimo, ze moja wiedza na temat inzynieri jest ograniczona, to wydaje mi sie, ze rozkopywanie miasta na czesci, niszczenie jego srodowiska naturalnego, z ktorego niewiele zostanie po wybudowaniu trzeciego mostu,wyadaje mi sie pomyslem nie tyle szalonym co kretynskim. Oczywiscie Erdoğan juz zaciera swoje religijne lapska na potencjalne wplywy z sektoru import-export, i zamiast inwestowac na wschodzie, gdzie pieniadze naprawde sa potrzebne by zrownowazyc ekonomiczne roznice dzielace republike, kreuje plany, ktore pochlona miliony, a i tak przecietny mieszkaniec Turcji niewiele zyska.
      I wedlug mnie to najpierw ukonczone powinno byc metro, tunel pod Bosforem, na ktore mieszkancy Stambulu czekaja od lat....
    • skorrogan "Drugi Bosfor"... on jest szalony 27.04.11, 16:07
      Wegług mnie to pomysł jest szalony, sam tak tez powiedzial.
      Jako calosc przedstawia sie ciekawie i imponujaco. Jest duzo aspektow, ktore mozna i trzeba poruszyc przy budowie tego kanalu.
      Jezeli uda mu sie doprowadzic do tej inwestycji to bedzie dobrze.
      Bedzie praca przy budowie calego kanalu jak i infrastruktury towarzyszacej, nalezy tu wymnienic mosty, nowe drogi, sluzy (jezeli takie beda) i itd.
      Zacznie sie wywlaszczanie ludzi, cena ziemi w planowanym regione pojdzie do gory (moze by tak zainwestowal w kupno ziemi).
      Kto wygra konrakty na budowe calosci, odcinkow i infrastruktury? Kolesiowie? Firmy tureckie czy zagraniczne?
      Dochodzi aspekt ekologiczny ( prawdziwy, ale nalezy tez sie spodziewac ekologow terrorystow), z drugiej strony faktycznie Bosfor bedzie odciazony. Czy woda bedzie tam czystrza? Ktoz to wie?
      Ostatio jak lowilem ryby na Bosforze w Stambule to zastanawialem sie czy sa skazone odpadami ze stakow przeplywajacych przez ciesnine.
      Ryby smakowaly wysmienicie.
      Wracajac do kanalu, jak to mawial moj dziadek: "pozyjemy - zobaczymy"
      A na razie to kielbasa wyborcza.
    • limonsuyu Re: "Drugi Bosfor"... 27.04.11, 16:49
      Jak nie wiadomo o co chodzi - to chodzi o pieniądze smile

Zdaje się, że przepływanie przez Bosfor na mocy umów międzynarodowych jest albo niskopłatne, albo w ogóle bezpłatne - ale już przepłynięcie przez "drugi Bosfor" (który, jak wierzę, Erdogan jest gotów jeszcze uznać za wody śródlądowe) może oznaczać solidne wpływy do kieszeni AKP - nie dziwię się, że "Papcio Żarówka" zapewnia, iż "nie będzie problemów ze sfinansowaniem inwestycji" big_grin

Pomijam już fakt, że szykuje się ekologiczna katastrofa - Erdogan dał się już poznać jako znany ekolog planując trzeci most w Stambule, zamieniając parki na parkingi i centra handlowe czy zatwierdzając plan budowy elektrowni atomowej (opartej na rosyjskiej technologii z lat 80tych) 40 km od uskoku tektonicznego (tak, powiedział to już po Fukushimie, która notabene była budowana w oparciu o nowsze projekty) - dodając jeszcze, że "elektrownia będzie bezpieczna, ale wszyscy wiemy, że ostateczny wynik zależy od sił poza naszą kontrolą" - czyli jak Allah nas kocha, to i głupotę nam wybaczy, a jak nie kocha, to i mądrość nam nie pomoże big_grin

No ręce i piersi mi opadają jak wiedzę tego faceta, i jego "plany inwestycyjne" przeplatane zamykaniem dziennikarzy, moralizowaniem społeczeństwa, obrażaniem eurodeputowanych (od których swoją drogą nie wstydzi się brać kasy na pomoc dla Turcji) czy zwiększaniem udziału religii w edukacji sad

Mógłby się zająć tym, że od czasu objęcia władzy przez AKP liczba morderstw, których ofiarą padają kobiety wzrosła 1400 razy - nie, to nie pomyłka - dokładnie 1400 razy. Obecnie CODZIENNIE na skutek przemocy domowej umierają w Turcji 3 kobiety. Ale jak tu dyskutować z ludźmi, którzy uważają, że kobieta ma siedzieć w domu i urodzić "co najmniej 3 dzieci" sad

Piśmiennictwa kobiet i korupcji się nie czepiam - to było i przed AKP. Ale dewastacja środowiska i rosnąca przemoc wobec kobiet (łącząca się z wykluczeniem ekonomicznym - coraz mniej kobiet pracuje (z czego Papcio Żarówka zapewne się cieszy, bo to po bożemu), a będąc na utrzymaniu męża łatwiej paść ofiarą przemocy - zwłaszcza, że na cały Istambuł są bodajże dwa schroniska dla kobiet, o reszcie kraju nie wspomnę) to już niepokojący trend.

Swoją drogą Erdogan ma coś, czego nie ma chyba nikt w CHP - charyzmę. I na tym jedzie konsekwentnie, co zapewne zagwarantuje mu kolejną wygraną sad
      • sarlo51 Re: "Drugi Bosfor"... 28.04.11, 01:30
        Wspanialy pomysl przed samymi wyborami.Moze on troche podaruje swojch pieniadzy co trzyma w ukrytych bankach za granica. Moj maz prosi Boga aby nie wygral. Bedziemy w tym czasie w Istanbul to maz bedzie glosowal.
        • alexa195 Re: "Drugi Bosfor"... 28.04.11, 08:36

sarlo51 napisała:

> Moj maz prosi Boga aby nie wygral. Be
          > dziemy w tym czasie w Istanbul to maz bedzie glosowal.

To jednak od wyborcow zalezy, czy Erdoğan wygra czy nie. Bog sie co najwyzej poprzyglada wink
          • semimentalsentimental Re: "Drugi Bosfor"... 28.04.11, 10:12
            szkoda tylko ze akpowcy maja mozgi wyprane religia i pustymi obietnicami i powinni byc zeslani na banicje. Nie dziwie sie mezowi sarlo, ze sie modli, bo przy takiej glupocie spoleczentswa to juz nic innego nie pozostaje....
            • 5katia Re: "Drugi Bosfor"... 28.04.11, 10:25
              Hej ! Poniżej wklejam linka z wizualizacją pomysłu szalonego premiera

www.tvn24.pl/-1,1701073,0,1,pokazali--jak-bedzie-wygladal-drugi-bosfor,wiadomosc.html
              • agaciho Re: "Drugi Bosfor"... 28.04.11, 16:07
                Wlasnie obejrzalam ten news na tvn24 i zaciekawilo mnie zdanie premiera o tym, ze jak zrobia ten kanal to przez Stambul beda przeplywac dwa morza smile nie wiem jak to rozumiec, troche pokretna jest logika Erdogana wink Ale zarty na bok, to kolejny kontrowersyjny pomysl, kielbasa wyborcza, zeby tylko odwrocic uwage od wazniejszych spraw. Kolejny "szalony" pomysl, zaraz po elektrowni jadrowej...
                • sarlo51 Re: "Drugi Bosfor"... 28.04.11, 20:19
                  Ha,ha ale wyszlo z tym modleniem.Ja napisalam to w przetlumaczeniu nie za bardzo dobrym na jezyki polski.Prosze dziewczyny zrozumialy ze moj maz sie modli.Jesli ktoras widziala jego modlacego po mazlumansku to prosze dla mnie powiedzic.Ja przez 35lat w mazlenstwie nie widzialam ha,ha.Tak powaznie to uwazamy ze religia powina byc w domu a nie rzadzie lub uzywana w polityce.Przynajmniej tak jest tutaj w USA.Religia to jest twoja prywatna sprawa. Czesto ludzie wzywaja Boga jak cos sie dzieje nie tak i potrzebuja pomocy.Ludzie nie przywiazuja uwagi asz tak " O God help me" "Please God why me?" Thank you God"
                  Od smierci tescia my tylko obchodzimy katolickie swieta gdyz nie mamy mazlumana w rodzinie.Mnie sie zdaje ze ja tylko jedna mam meza tak zmieszanego tymi wiarami z turcji.
                  • semimentalsentimental Re: "Drugi Bosfor"... 29.04.11, 12:29
                    Droga sarlo, oczywiscie, ze zrozumialam kontekst, i nie myslalam o tradycyjnych modlachsmile
            • alexa195 Re: "Drugi Bosfor"... 29.04.11, 10:06
              semimentalsentimental napisała:

> szkoda tylko ze akpowcy maja mozgi wyprane religia i pustymi obietnicami i powi
              > nni byc zeslani na banicje. Nie dziwie sie mezowi sarlo, ze sie modli, bo przy
              > takiej glupocie spoleczentswa to juz nic innego nie pozostaje....

Miej wiare Semimental smile Albo nadzieje big_grin
              Ja mam nadzieje, ze Erdoğan tym pomyslem strzelil sobie co najmniej w stope smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka