Dodaj do ulubionych

Wiza dla męża Turka

30.04.11, 20:26
Zarejestrowałam Nasze małżeństwo w Polskim USC (ślub cywilny braliśmy poza krajem) i mam pytanie odnośnie wizy dla mojego męża. Słyszałam, że jako mój mąż wizę dostaje od ręki, że wtedy nic taka wiza nie kosztuje? Aby ją otrzymać wystarczy posłać do konsula paszport męża, z wypełnionym wnioskiem wizowym+zdjęcie oraz kserokopią Polskiego Aktu Małżeństwa oraz napisać jakieś podanie i załączć bilety na samolot do PL. Czy to prawda czy jest jeszcze coś o czym nie wiem??? Co ma być w takim podaniu do konsula???
Obserwuj wątek
    • julkakol Re: Wiza dla męża Turka 30.04.11, 23:37
      czesc,

ja staralam sie o wize dla meza w US, potrzebny byl jego paszport, moj paszport i dokument potwierdzajacy nasz slub i tyle. Nie ma oplat bo ty jestes obywatelka polska. Wiem ze troche sie pozmienialo bo teraz musisz osobiscie sie starac o wize , wczesniej moglismy wszystkie dokumenty wyslac....papapap
      • ingalill23 Re: Wiza dla męża Turka 01.05.11, 01:38
        Czyli rozumiem, że muszę z mężem pojechać do Konsulatu i załatwić to wszystko osobiście?? Pogięło ich?? Przecież to 2 razy trudniej niż wysłać papiery...

ps: co to za skrót US???
        • skorrogan Re: Wiza dla męża Turka 01.05.11, 02:45
          Zalezy gdzie sie starasz o wize dla meza. Ale nie sadze, zebys musiala jechac do konsulatu.
          Jak poprzedniczka napisala, u nas w US czyli USA, jako obywatel Polski, wyslalem paszport zony, wypelniony formularz o wize (nic nie placilem za wize, dla wspolmalzonkow obywateli polskich jest za darmo), chyba potwierdzenie z agencji gdzie kupilismy bilety i potwierdzenie wykupienia ubezpieczenia medycznego. Przy wjezdzie do grupy "szengen" obywatel/ka Turcji potrzebuje ubezpieczenie medyczne, na sume 30 000 euro. Takie ubezpieczenie wykupilem przez internet.
          W konsulacie w Nowym Jorku szybko takie sprawy zalatwiaja.
          • ingalill23 Re: Wiza dla męża Turka 01.05.11, 16:47
            Dzieki, tylko, że ja nie mieszkam w USA....jeśli już będę załatwiać te sprawę przez Polski Konsulat w Stambule (bo to najbliżej Nas z Cypru) - o ubezpieczeniu wiem, jak mąż jechał poznać moich rodziców (wtedy jeszcze nie był mężem) to musiał to wykupić, także wiem, że to potrzebuje.
            Mam nadzieję, że w konsulacie w Stambule procedura jest podobna jak tam u Ciebie w USA smile
            Czyli rozumiem, że nie trzeba pisać jakiś podań do Konsula itd itp. ???
            • skorrogan Re: Wiza dla męża Turka 02.05.11, 14:23
              Mam nadzieje, ze nie musisz pisac zadnego podania, choc ja za piewszym razem napisalem dla zony, ze zapraszam ja do Polski aby odwiedzila wslasnych tesciow. Za drugim razem, pani w konsulacie powiedziala mi, ze nie musze pisac podan, bo zona jest moja zona czyli wspolmalzonka obywatela polskiego.
              Weglug mnie tak samo powinny byc zalatwiane sprawy w konsulacie w Stambule jak i w Nowym Jorku.
              • ingalill23 Re: Wiza dla męża Turka 02.05.11, 15:12
                Mam nadzieję smile Ostatnio wizę jeszcze dla nie-męża załatwialiśmy przez agencje wizowa - dokumenty wysłaliśmy kurierem.
    • grazia864 Re: Wiza dla męża Turka 16.05.11, 15:45
      Na początku marca mój mąż załatwiał wize do Polski. W konsulacie w Stambule poinformowano nas, że potrzebne jest zaproszenie wystawione przez Urząd Wojewódzki. Poinformowano mnie, że ja jako żona mam o takie zaproszenie się ubiegać. Dla mnie to było troche nielogiczne. Mieszkam z mężem w Turcji, a chcąc odwiedzić moją rodzinę musze zapraszać mojego męża do Polski. Natomiast w Ankarze wystarczyło zaproszenie na piśmie przeze mnie podpisane. Oczywiście oprócz tego zaproszenia było potrzebne inne dokumenty np. ubezpieczenie. W tym wypadku obyło się bez zaproszenia z Urzędu Wojewódzkiego. Wiza była bezpłatna. Jednak pojawił się problem na granicy. Wiza była, ale strażnik chciał zobaczyć jeszcze zaproszenie z Urzędu. Na szczęście udało się wszystko wytłumaczyć, ale gdyby mój mąż był sam to pewnie by tak łatwo nie poszło. Strażnik nas poinformował, że jeśli wiza jest typu C np. w w celu odwiedzin niezbędne jest zaproszenie z Urzędu Wojewódzkiego. Najlepiej dokładnie sie wypytać w konsulacie. Choć jak widać nie zawsze zostaniemy dobrze poinformowani.
      A i jeszcze jedno. Mój maż załatwiał wizę przez znajomego.
      • ingalill23 Re: Wiza dla męża Turka 17.05.11, 18:04
        heheh widzę, ze co ambasada to inny obyczaj big_grin Ciekawe jak to u Nas będzie! smile Oczywiście historie na pewno opisze tu na forum.
        • aleksa_t Re: Wiza dla męża Turka 19.05.11, 18:23
          Ingalill23 opisz , bedzie ciekawie

Nie wiem skad nagle konsulat zada zaproszenia z urzedu wojewodzkiego, a do tego celnik na granicy rowniez o nie pyta. Przeciez jezeli slub jest zarejestrowany w USC w Polsce to zawsze wystarczyl krotki list ze na czas pobytu w Polsce zatrzymamy sie pod tym adresem i tyle, plus bilet lotniczy, paszport meza, kopia mojego plus kopia aktu slubu.Czy cos sie ostatnio zmienilo?
          • grazia864 Re: Wiza dla męża Turka 20.05.11, 10:03
            Szczerze mnie z tym zaproszeniem też zaskoczyli. W Ankarze bez zaproszenia z Urzędu Wojewódzkiego się obyło i mój mąż dostał wize na rok. Zaskoczył mnie jednak celnik, który kazał mojemu mężowi się tłumaczyć. Poinformował mnie do tego, że gdyby chciał mógłby zatrzymać mojego męża do wyjaśnienia. Na szczęście podróżowaliśmy razem i moje wyjaśnienie i pokazanie aktu ślubu umiejscowionego w Polsce wystarczyło. Celnik mnie jeszcze delikatnie uświadomił, że w Ambasadzie pracują same matoły i że mnie źle poinformowali. Do tego dodał, że jak jest wiza typu C tzn w celach odwiedzin to musi być także zaproszenie z UW. W sumie do końca nie wiem jak to jest, czy faktycznie to zaproszenie jest potrzebne czy nie.
            Pewnie to też zależy od celnika.
            • aleksa_t Re: Wiza dla męża Turka 22.05.11, 13:25
              Poczytalam troche na stronach ambasad RP w roznych krajach. Na niektorych jest wspomniane ze faktycznie jezeli maz jedzie pierwszy raz do Poski to zaproszenie z UW moze byc potrzebne, ale jezel byl kilkukrotnie to nie jest ono potrzeny, tylko odreczne napisane zaproszenie.
              Na niektorych stronach ambasad w ogole nie ma takowej wzmianki, wiec jak zawsze nic nie wiadomo wink
              Mam wrazenie ze zamiast ulatwiac zycie obywatelom trzeciego kraju bedacych w zwiazkach malzenskich z obywatelami UE nasz kraj robi szwystko zeby je utrudnic wink i ogolnie Polska ma czasem w nosie dyrektywy unijne
          • ingalill23 Re: Wiza dla męża Turka 20.05.11, 14:40
            aleksa_t napisała:

> Ingalill23 opisz , bedzie ciekawie
            >
            > Nie wiem skad nagle konsulat zada zaproszenia z urzedu wojewodzkiego, a do tego
            > celnik na granicy rowniez o nie pyta. Przeciez jezeli slub jest zarejestrowany
            > w USC w Polsce to zawsze wystarczyl krotki list ze na czas pobytu w Polsce zat
            > rzymamy sie pod tym adresem i tyle, plus bilet lotniczy, paszport meza, kopia m
            > ojego plus kopia aktu slubu.Czy cos sie ostatnio zmienilo?

Ano właśnie tak moje koleżanki zawsze "załatwiały". Ja myślę, że co konsulat i osoby tam pracujące to sa inne wersje... Po to właśnie rejestrowałam ślub w Polskim USC, żeby taki odpis skrócony aktu lub jest kserokopie wysłać do ambasady/konsulatu, żeby nie było problemów...no nic zobaczymy...
            • aleksa_t Re: Wiza dla męża Turka 22.06.11, 16:15
              Hej Ingalill23, jak w koncu skonczyla sie ta historia z wiza dla Twojego meza. Wystarczyl wam list czy zaproszenie z UW bylo potrzebne.
              • ingalill23 Re: Wiza dla męża Turka 22.06.11, 18:21
                Nic jeszcze nie załatwialiśmy, pytałam na tzw. "zaś", będziemy próbować jeśli Nam finansów wystarczy na jesieni tego roku, tzn jakoś tak październik-listopad, bo wtedy mąż ma dopiero urlop. Zobaczymy jak z finansami będzie i wtedy powiem, ale my tę wizę będziemy załatwiać przez biuro wizowe w Stambule, już tę pierwszą jeszcze jak mój mąż był tylko moim narzeczonym tak załatwialiśmy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka