Dodaj do ulubionych

Biały ser

05.12.11, 18:28
Mam do was, dziewczyny, pytanie. Może trywialne, ale muszę je zadać. Mianowicie - jaki biały ser jadacie na śniadnie. Muszę przyznać, że dla mnie te sery są zbyt słone. Nawet jesli kupuję Tam Yagli Ezine, to nadal mi smak nie pasuje. Nie wspominając już o dodawaniu go do pierogów ruskich. wink Proszę, jesli macie jakieś wypróbowane sery, to napiszcie.
Obserwuj wątek
    • tisz Re: Biały ser 05.12.11, 19:53
      Kup bialy ser LOR na wage. Smakuje jak wiejski polski twarog, do pierogow sie nadaje. Nie jest tak slony jak ten z pudelka.
      • istanbul.l Re: Biały ser 05.12.11, 20:34
        Dzięki. smile A jaki jest dobry żółty ser? Taki do śniadania.
    • migda33 Re: Biały ser 05.12.11, 20:35
      ja proponuje tez koy peynir (najmniej słony z tych słonych),,, ale tez zalezy jaki (mi smakuje marki gunesoglu) ,, jeżeli jest zbyt słony to radze namoczyć w wodzie.
    • annalanya Re: Biały ser 05.12.11, 20:41
      Ja robię biały ser w domu smile Nie żebym miała coś przeciw labne, fecie czy lor`owi, ale moje dzieci akurat za zwykłym "polskim" serem przepadają. Więc kupuję yogurt 1,5 kg , podgrzewam na tyle,żeby był mocno ciepły, ale żeby się nie gotował i wlewam na sitko (b.gęste/gazę/pieluchę tetrową-do wyboru) zostawiam tak na kilka godzin (najlepiej na noc) i na śniadanie masz pyszny, bezsłony twaróg smile Twardość zależy od tego,jaki chcesz uzyskać. Jeśli ma twardszy, suchszy z mniejszą ilością serwatki to możesz w pieluszce okręcić i przełożyć czymś ciężkim.
      Oczywiście smak zależy od rodzaju yogurtu,najlepszy naturalny wiejski smile
      Taki domowy twaróg dajesz do wszystkiego: naleśniki, pierogi, kanapki, pasty ..itp itd..
      Z 1,5 kg yogurtu jest około 400 g sera
      Smacznego
      • istanbul.l Re: Biały ser 05.12.11, 20:45
        Wielkie dzięki. Napewno spróbuję. Pamiętam, jak byłam mała, moja mama robiła ser, ale z mleka.
        Moja teściowa za to robi z mleka wiejskiego (które dostarcza jej Pan z mlekiem) jogurt, czyli naszą serwatkę. smile
        Muszę tylko kupić gazę i do roboty smile
        Pozdrawiam
        • annalanya Re: Biały ser 05.12.11, 20:54
          pamiętaj,że jeśli używasz gazy to złóż ją z kilku warstw,musi być gęsta, bo typowy wiejskie kwaśne mleko, z którego robi się ser, ma większe grudki niż yogurt, i jak będzie za rzadka gaza to ci przecieknie serwatka z serem ...
          • istanbul.l Re: Biały ser 05.12.11, 20:55
            A gdzie mogę kupić taką gazę? W którym sklepie?
            Pozdrawiam
            • tisz Re: Biały ser 05.12.11, 21:08
              Ser zolty chyba najbardziej jak dla mnie zblizony do goudy to Dilmen ze sklepu Şok. Jak postoi w cieplym to robi sie tlusty, tak jak tluste polskie zotle sery.
              www.bestkartne.com/images/sok-4-6-kasim-kampanyasi.jpg
              Poza tym polecam wiodace firmy: pinar, sütaş i sek.
              • stalagmitee Re: Biały ser 05.12.11, 21:35
                Przyznam się, że i ja nie słyszałam o robieniu sera z tutejszego jogurtu, rozumiem, że chodzi o ten na wagę - tłusty. Raz zrobiłam z mleka, które przywiozłam od teściowej ze wsi. Później dwukrotnie próbowałam zrobić jeszcze i UWAGA, zostawiłam mleko do skiśnięcia i się zepsuło... na wierzchu zrobił się grzyb, a pod grzybem mleko nie było nawet skiśnięte, a było bardzo ciepło i w zasadzie najdłużej do 12h powinno być gotowe do zagotowania. Przy najbliższej okazji spróbuję z jogurtu.
                • istanbul.l Re: Biały ser 05.12.11, 23:47
                  Teściowa robi jogurt następująco - gotuje mleko ze wsi, po ostudzeniu dodaje łyżkę jogurtu. Po jednym dniu z mleka jest jogurt.
                  Co do żółtych serów - to jadłam taki na wagę, krojony (lekki w smaku), a z tych w paczce to Icim Ulkera i taki tani ser z BIM... Ten ostatni jest nie za dobry... Zużyłam go na tosty... w tym się sprawdza, bo jest tłusty....
      • semimentalsentimental Re: Biały ser 07.12.11, 08:03
        To naprawde dziala! dzieki za przepis, ja wczoraj zrobilam i dzis na sniadanie moge wreszcie zjesc normalny ser, ktory nie smierdzi i nie smakuje jak worek solismile
    • agewa28 Re: Biały ser 06.12.11, 13:36
      Jak ser jest za słony, to go przed śniadaniem namocz na jakieś 5-10 minut w wodzie i po problemie.
      • skorrogan Re: Biały ser 06.12.11, 15:27
        Czyli mamy poczatek watku jak przygotowac ksztaltny ser do koszyczka na Wielkanoc.

Tak jak zostalo napisane wczesniej, robimy ser bialy z jogurtu. Pieluche tertrowa zszywamy aby uzyskac stozek. Wlewamy w tak przygotowana forme swiezy ser, koniec pieluchy skrecamy i przewiazujemy aby sie nie rozluznil. Odiskamy serwatke. Przykladamy deska do krojenia, na wierzch nalezy polozyc kamien (jesli brak, moze byc garnek z woda lub inny ciezki przedmiot) i zostawiamy na noc. Na drugi dzien mamy piekny bialy ser w ksztalcie serca. Smacznego.
    • o6rh Re: Biały ser 06.12.11, 15:26
      ja nie lubię tureckiego białego sera, znalazłam taki: www.turczynki.com/?p=1037
      bardzo fajnie się nim smaruje chleb (ma konsystencję serków almette), pasuje i do dżemu i do pomidora ze szczypiorkiem big_grin
      • istanbul.l Re: Biały ser 06.12.11, 16:18
        Ja lubie turecki biały ser, ale ilość soli jest dla mnie na dłuższą metę nie do przyjęcia smile Co do moczenia w wodzie... Już tak robiłam, ale mam jakieś takie wewnętrzne opory do jedzenia takiego maczanego w wodzie sera. Może to kwestia przyzwyczajenia.
        Pomysł z serkiem w kształcie serca jest super smile
        Pozdrawiam
    • semimentalsentimental Re: Biały ser 07.12.11, 09:29
      To naprawde dziala! Ser z jogurtu smakuje jak polski swiezy twarogsmiledzieki za przepis, ja wczoraj zrobilam i dzis na sniadanie moge wreszcie zjesc normalny ser, ktory nie smierdzi i nie smakuje jak worek solismile
    • bengusia Re: Biały ser 07.12.11, 10:28
      Ja do dzemu , miodu czy ogolnie na kanapke kupuje tatlı lor. Kupujac trzeba powiedziec ze chce sie tatlı (slodki) bo dadza zwykly solony. Wlasnie zrobilam sernik z czekolada straciatella z tego sera (450g) i z labne (300g) wyszedl swietny. Polecam
      • istanbul.l Re: Biały ser 07.12.11, 11:02
        Bardzo się cieszę, że udało się i mamy przepis na pyszny biały ser big_grin Jak rozumiem tatli lor będzie taki jak ser śmietankowy, tylko że słodki?
        • bengusia Re: Biały ser 07.12.11, 11:14
          tatlı lor to ser albuminowy jaki jadlam w Polsce dla mnie identyczny. slodki twarog nie kwasniejacy.
          • stalagmitee Re: Biały ser 08.12.11, 09:18
            Zrobiłam ser, ale nie wiem czy wyszedł mi taki jaki Wam Dziewczyny. Jogurt kupiłam w Günie. Może za mało podgrzałam. W każdym razie konsystencją przypomina twarożek śmietankowy, rozsmarowuje się na chlebie. Jest bardzo dobry, choć kwaśny dosyć. Mi i córce smakował, a na męża opinię czekam jeszcze smile
            • istanbul.l Re: Biały ser 08.12.11, 11:18
              Jogurt był normalny, czy suzme? Może to zależy od tego smile Ważne, że tobie i córce smakowało big_grin Na pewno zdrowsze, niż te słone smile
              • stalagmitee Re: Biały ser 08.12.11, 11:34
                Nie wiem smile kupiłam na wagę na stoisku z nabiałem, nie na półce z jogurtami w pojemnikach i woreczkach.
                • ingalill23 Re: Biały ser 08.12.11, 11:41
                  Wlasnie jaki jogurt jest najlepszy zeby wyhodowac ten bialy ser z przepisu? musi byc suzme jogurt czy moze byc zwykly z mleka krowiego?

Czy ktos robil sernik z sera Nor / Lor? Chodzi mi o sam ten ser bez dodawania innych serkow (np Labne), czy jak ten Lor zmiele ze 3 razy to sie nada i sernik wyrosnie? boje sie sknocic...
                  • skorrogan Re: Biały ser 08.12.11, 12:12
                    Prasa do wyciskania sera.
                    https://img10.allegroimg.pl/photos/oryginal/19/62/99/33/1962993358
                  • kiranna Re: Biały ser 10.12.11, 22:03
                    nie wiem czy dotarla na cypr, ale w migrosie i paru innych hipermarketach mozna kupic dobra miejscowa ricotte f-my ekici. sernik wychodzi z niej niezly. nadaje sie rowniez na serki do smarowania, wystarczy wymieszac skladniki - u nas hitem jest rzodkiewkowo-szczypiorkowy i chrzanowy. zdarzylo mi sie tez podbielic nim zupe czy sos i nie zwarzyl sie w wysokiej temperaturze.
                    • istanbul.l Re: Biały ser 11.12.11, 22:28
                      Oo, chrzanowy? wybieram się zatem do MIgrosa smile
                      • kiranna Re: Biały ser 11.12.11, 23:04
                        trzeba, niestety, polowac na te ricotte, przynajmniej w moim migrosie, ale bywa tez w innych marketach. szukaj w dziale serow na wage albo na polkach w chlodni w malych opakowaniach po 150g. tych malych migros nie sprowadza, nie wiem czemu. pewnie im sie nie oplaca, za duza konkurencja dla wloskiej ricotty w paskarskiej cenie prawie 11 TL za 300 g wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka