Dodaj do ulubionych

NIE razumem

10.07.06, 19:33
Nie razumem dla czego pamentac wszysko zle co bylo mez polsko i rosje . Dla
czego czasami nie wspominac dobrego . Ruski i niemcy miali jeszcze gozej
historje ale to nie przeszkadza ufac i robic biznes . Czemu polska nie chce
Obserwuj wątek
    • maciek608 Re: NIE razumem 10.07.06, 19:43
      Jak to Polska nie chce? Od ciągłego powtarzania, nieprawda nie zamieni się w prawdę.

A kto nie chce - patrz embargo na polskie mięso.
      • listyznod Re: NIE razumem 10.07.06, 19:56
        chiałem tylko zauważyć, że nie tylko Rosja zamknęła granicę dla polskiego
        mięsa. a nawet Bruksela umyła ręce gdy się okazało, że nieprawidłowości i w
        związku z tym podstawy do embarga jednak były. nie można mieć pretensji do
        Rosji, że wymaga gdy płaci.
        • maciek608 Re: NIE razumem 10.07.06, 20:23
          listyznod napisał:

> chiałem tylko zauważyć, że nie tylko Rosja zamknęła granicę dla polskiego
          > mięsa. a nawet Bruksela umyła ręce gdy się okazało, że nieprawidłowości i w
          > związku z tym podstawy do embarga jednak były. nie można mieć pretensji do
          > Rosji, że wymaga gdy płaci.

Załozyciel wątku zasugerował że Polacy nie chcą robic biznesu z Rosją. Napisałem
          że chcą, ale jak na razie to Rosja zamknęła granice dla Polskiego mięsa. Nie
          jest prawdą że UE umyła ręce od całej sprawy - to że niewiele robi to wynik
          naszej słabej pozycji w Brukseli; ale to jest temat na inny wątek. Skoro były
          powody dla embarga, to ciekawe czemu np. kraje UE i EEA nie zamknęły granic dla
          naszego mięsa chociaż jest taka możliwość.

Wymiana handlowa z Rosją mimo wszystko szybko rośnie, dlatego uważam tezę
          postawioną przez autora wątku za nieprawdziwą. Proponuję wyjątkowo nie
          przeinaczać faktów.
          • ignorant11 Równiez nie Polska 10.07.06, 20:26
            Sława!

Blokuje Ciesnine Pilawska, co juz zakrawa na kroki wrecz wojenne...

No i dlaczego Moskwa chroni bandytow strzelających w tyl glowy polskim jeńcom?

To ju zbrodnia bardziej potworna od tych jakich dopuszczali sie Niemcy, którzy
            tez mordowali jeńców ale nie taką az skale...

Forum Słowiańskie
            gg 1728585
      • dimitr Re: NIE razumem 10.07.06, 20:02
        No wiesz chiba jakis handl rosijski nie w puscili do polski i dla tego tak
        zrobili ze by swojego rabotnika labirowac i bronic. Zlosliwy biznes . mi sie to
        tez nie podoba sie .
        P.S.
        A polska szynka jest smaczna i pyszna do kanapek mniam mniam mniam , szkoda ze
        niema tu jej .
        • ignorant11 Re: NIE razumem 10.07.06, 20:31
          dimitr napisała:

> No wiesz chiba jakis handl rosijski nie w puscili do polski i dla tego tak
          > zrobili ze by swojego rabotnika labirowac i bronic. Zlosliwy biznes . mi sie
          to
          >
          > tez nie podoba sie .
          > P.S.
          > A polska szynka jest smaczna i pyszna do kanapek mniam mniam mniam , szkoda
          ze
          > niema tu jej .

Sława!

POlacy nie sa idoitami, którzy na kazdym kroku strzelają sobie w stope.

I choć zalezy nam na wspołpracy z Rosja krajem calkiem duzym i ostatnio szybko
          bogacącycm sie...

A współpraca zawsze jest intratna, ale nie mozemy jej robic za Rosjan ani wbrew
          Rosjan, którzy ja sabotują.

Rosja nie jest jednak pepkiem świata i polscy biznesmeni znajda rynki bardziej
          przyjazne i otwarte na wspolprace...

Paradoksalnie okazuje sie że teraz polskie swinie ida nadal do Rosji, tyle że
          przez.. Wegry.

Forum Słowiańskie
          gg 1728585
          • listyznod Re: NIE razumem 11.07.06, 09:17
            hm... no popatrz... uwzięli się na nas, biedaczków bez winy. po prostu wybrali
            sobie Polskę by jej szkodzić. czy ty się słyszysz? To jakiś mesjanizm. ja
            jestem milijon! to chore. czy ty naprawdę myślisz, że tam na Kremlu cały czas
            kombinują jak zaszkodzić Polsce? oni już nas sobie odpuścili i to my na tym
            teraz tracimy najbardziej. jesteśmy za słabi gospodarczo i politycznie.
            gospodarczo, bo m.in.budujemy świątynie OB i płacimy po 50 mln$ na jednego
            pilota za naukę latania na samolotach których nie mamy. politycznie, bo jedną
            nogą jesteśmy w unii a drugą na dywanie u Busha i tylko precjoza nam dyndają
            nad Atlantykiem.
            • ignorant11 Re: NIE razumem 11.07.06, 12:43
              listyznod napisał:

> hm... no popatrz... uwzięli się na nas, biedaczków bez winy. po prostu
              wybrali
              > sobie Polskę by jej szkodzić. czy ty się słyszysz? To jakiś mesjanizm. ja
              > jestem milijon! to chore. czy ty naprawdę myślisz, że tam na Kremlu cały czas
              > kombinują jak zaszkodzić Polsce? oni już nas sobie odpuścili i to my na tym
              > teraz tracimy najbardziej. jesteśmy za słabi gospodarczo i politycznie.
              > gospodarczo,

Sława!

No jednak szkodzą na kazdym kroku.

Putin az się pali aby na kazdym kroku czynić Polsce choćby drobne prowokacje
              dyplomatyczne.

A blokada cieśnin morskich to krok wręcz wojenny.

A Rosja żadna potęga nie i jest klasyfikowana najwyzej na 12 miejscu w świecie
              po Brazylii.

To my wreszcie powinnismy odpuścić se Rosje, zresztą Kwasniewski wybrał
              instynktownie i doskonale popierając Ukraine.

Utrwalenie demokracji na Ukrainie i demokracja na Białorusi są wazniejsze dla
              nas niz nawet najlepsze stosunki z Rosja, która poza gazem niewiele moze nam
              dać.

Wobec Moskwy tzreba prowadzić twardy kurs, dopiero wtedy zaczną nas szanowac
              gdy przekonają się,że nie boimy się ich, ani tez nie traktujemy ich wyjatkowo.

Oczywiscie nalezy dazyć do poprawy stosunków, ale nie traktowac Rosji lepiej
              niż Brazylii czy Meksyku, bo oczywiście juz Hiszpania jest dla nas znacznie
              bardziej atrakcyjnym partnerem niz Rosja.

Forum Słowiańskie
              gg 1728585
    • stefan.siudalski Re: NIE razumem 25.07.06, 09:01
      To może sam napiszesz co było dobrego w naszej historii?
      i dla ciekawostki także co ty uznajesz za złe w naszej historii?
    • nonno1 Re: NIE l'zja zabyt' prestuplenij 26.07.06, 14:21
      Eto nie Pol'sha a Rossija sozdaet pregrady dlja torgovli i biznesa, Kreml
      obizhaetsja na to, chto my nie zabyvaem prestuplenij sovetskogo rezhima.
      Podcherkivaju: SOVETSKOGO nie rossijskogo. Ved' sovetskij stalinskij rezhim
      pogubil gorazdo bol'she russkih chem pol'jakov. My ozhidali by, chto Russkie
      (Rossijanie) takzhe budut trebovat' pocheta dlja zhertv i hotjaby
      simvolicheskogo osuzhdenija prestupnikov (oni vprochem umerli).
      Tem ne menee Pol'sha ne stavit kakih-to uslovijj otnositel'no torgovli i inogo
      sotrudnichestva, krome odnogo: partnerskogo podhoda, a nie otnoshenij gospodina
      i slugi, kak bylo v sovetskoe vremja.
      • urszula.slo Re: NIE l'zja zabyt' prestuplenij 27.07.06, 17:14
        Россия всегда видела и всё ещё видит только своё несчастье. То, что вы сделали
        САМИ СЕБЕ - это ваша проблема. Нас интересует то, что вы сделали и делаете
        другим нациям ... Это уже не ваша, а наша проблема. Кто вам даёт право на это?
        Ваше византийско-татарское прошлое? Не шутите!

Myślę, że problem Rosji dzisiaj polega na tym, że ona nie za bardzo wie, co się
        dzieje w świecie. Ciągle boji się Europy, która nic źlego jej nie chce. I nie
        jest w stanie jej coś źlego zrobić, nawet gdyby tego chciała. Europa chce
        współpracować, a Rosja w tym postrzega jakieś zagrożenie ... A na wschodzie
        Chińczycy powoli ale skutecznie zasiedlają terrytorium Rosji. (Wkrótce wszyscy
        będziemy musieli uczyć się chińskiego.) Nikt im w tym nie przeskadza, nikogo tam
        nie ma, bo wszyscy zajmują się Europą ... Rosja popełnia wielki błąd. Ale to
        przecież nic nowego.
        • listyznod Re: NIE l'zja zabyt' prestuplenij 28.07.06, 11:46
          widzisz Urszula, to nie jest zupełnie tak. piszesz, że Europa chce
          współpracować tylko, a popatrz tylko na polskę!. ta bogata Unia Europejska
          przez całe lata dziewiędziesiąte żyła z krajów byłego obozu socjalistycznego,
          nakradła się do woli, przejęła wszystko rękami balcerowiczów, Bieleckich i
          Glapińskich. ogolili nas dokładnie. A teraz chcą dostępu do strategicznych
          gałęzi gospodarki Rosji jednocześnie odmawiając wzajemności.
          • maciek608 Re: NIE l'zja zabyt' prestuplenij 28.07.06, 12:10
            Mnie nikt nie okradł. Mów za siebie.
            • listyznod Re: NIE l'zja zabyt' prestuplenij 29.07.06, 11:15
              ciebie nie okradł. mnie nie okradł i mojego sąsiada oczywiście też, tylko skąd
              te nurki śmietnikowe przetrząsające śmietniki o piątej rano przed moim blokiem?
              • maciek608 Re: NIE l'zja zabyt' prestuplenij 29.07.06, 14:25
                Bezdomni byli i będą. Wszędzie. A ci którzy chcieli kiedyś wszystkich
                uszczęśliwić rozpętali najgorsze piekło.
          • ignorant11 Re: NIE l'zja zabyt' prestuplenij 28.07.06, 14:24
            listyznod napisał:

> widzisz Urszula, to nie jest zupełnie tak. piszesz, że Europa chce
            > współpracować tylko, a popatrz tylko na polskę!. ta bogata Unia Europejska
            > przez całe lata dziewiędziesiąte żyła z krajów byłego obozu socjalistycznego,
            > nakradła się do woli, przejęła wszystko rękami balcerowiczów, Bieleckich i
            > Glapińskich. ogolili nas dokładnie. A teraz chcą dostępu do strategicznych
            > gałęzi gospodarki Rosji jednocześnie odmawiając wzajemności.

Sława!

NO to chcą wspólpracowac z Rosja czy chca ja tylko okradac, bo sie pogubiłem w
            tej sofistyce.

PS Aby odpowiedziec na wymysły lizynoda wystarczy porównać statystyki POlski
            obecnej i PRLu...
            :)))

Forum Słowiańskie
            gg 1728585
            • urszula.slo Re: NIE l'zja zabyt' prestuplenij 29.07.06, 11:59
              Problem Europy polega na tym, że myśli, iż wszyscy są tacy sami ... tj. że
              wszyscy myślą, odczuwają, funkcjonują tak samo, jak ona. I dlatego Europa chce
              zmusić Rosję (i innych) do współpracy na zasadach 'europejskich', gdzie wszystko
              jest oparte na umowach. Natomiast Rosja ma swoje (azjatyckie?) zasady, gdzie nic
              nie jest oparte na umowie .... Nawet więcej - w średniowieczu stusunki między
              "swoimi"(Rosjanina z Rosjaninem) polegały na zaufaniu, a stosunki innych narodów
              (Niemca z Niemcem) oparte były na umowie. Jeśli Rosjanin zawarł z "obcymi"
              umowę, to dokonał paktu z diabłem (z "obcymi" na "obcych" zasadach). Nawet
              dzidiaj Rosjanie po prostu nie są w stanie dotrzymać umowy oraz warunków,
              podanych w umowie. Europa tego nie rozumie, bo przeskadza jej własny
              egocentryzm. Nie może wyobrażyć sobie, że z Rosjanami można się wszyskiego
              dogadać - tylko w warunkach nieoficjalnych (w knajpie, przy wódce ...).
              • ignorant11 To nie Zachód ale Rosja ma problem 29.07.06, 12:45
                urszula.slo napisała:

> Problem Europy polega na tym,

Sława!

TAk juz jest,że w cywilizowanym łacińskim swiecie wspołprac opiera sie na
                pisanych umowach, a nie na presji silniejszego.

Stara maxyma mówi: pacta sunt servanta.

I albo Rosja dostosuje sie do standartów cywilizowanego swiata albo pozostanie
                zasciankiem na poziomie afrykańskim.

To własnie Rosja ma problem, że bez zadnych racji uwaza sie pepek swiata, w
                swojej paranoi mysli,że moze rozmawiać jak równy z Zachodem, anawet narzucac mu
                swoje barbarzyńskie zasady.

Tym czasem Rosja stanowi tylko;

1/40 ludnosci świata

1/40 ekonomii swiatowej

Jezyk rosyjski jest praktycznie nieznany na swiecie.

A Rosja ma nawet z droga ropa bardzo przecietne wyniki.

Kto do kogo ma sie dostosowywac?

Ktos kto ma 50% swiatowej ekonomii, czy odwrotnie ktos kto ma jej 1/40
                www.cia.gov/cia/publications/factbook/rankorder/2001rank.html

Forum Słowiańskie
                gg 1728585
              • ignorant11 Jeszcze jeden przykład sabotowania umów przez Rosj 29.07.06, 12:46
                Sława!

gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3514685.html
                Forum Słowiańskie
                gg 1728585
                • urszula.slo Re: Jeszcze jeden przykład sabotowania umów przez 29.07.06, 22:15
                  Dopóki Europie zależy na współpracy z Rosją, to ona będzie musiała się
                  przystosować do warunków rosyjskich. Przynajmniej ja nie widzę innej możliwości,
                  bo Rosja naprawdę nie da rady. Niestety ...
                  • ignorant11 Re: Jeszcze jeden przykład sabotowania umów przez 30.07.06, 01:13
                    urszula.slo napisała:

> Dopóki Europie zależy na współpracy z Rosją, to ona będzie musiała się
                    > przystosować do warunków rosyjskich. Przynajmniej ja nie widzę innej
                    możliwości
                    > ,
                    > bo Rosja naprawdę nie da rady. Niestety ...

Sława!

To Rosja jest uzalezniona od Europy, bo tego gazu ani ropy poza Europa Rosja
                    nie sprzeda nigdzie.

A jedynymi produktami rosyjskimi jakie znajduja zbyt na zachodzie to gaz.

I nic wiecej!

Zreszta róznica ekonomii jest znacznie nawet dwukrotnie wieksza niz miedzy
                    Polska i Litwa, a czy Litwa jest w stanie cos narzucic Polsce ekonomicznie?

Albo ja miedzy Japonia i Polska, a czy Polska jest w stanie cokolwiek dyktowac
                    Japoni?

Forum Słowiańskie
                    gg 1728585
              • ignorant11 Rzecz w tym,że z Rosja sie nie da... 30.07.06, 01:23
                urszula.slo napisała:

> Problem Europy polega na tym, że myśli, iż wszyscy są tacy sami ... tj. że
                > wszyscy myślą, odczuwają, funkcjonują tak samo, jak ona. I dlatego Europa chce
                > zmusić Rosję (i innych) do współpracy na zasadach 'europejskich', gdzie
                wszystk
                > o
                > jest oparte na umowach. Natomiast Rosja ma swoje (azjatyckie?) zasady, gdzie
                ni
                > c
                > nie jest oparte na umowie .... Nawet więcej - w średniowieczu stusunki między
                > "swoimi"(Rosjanina z Rosjaninem) polegały na zaufaniu, a stosunki innych
                narodó
                > w
                > (Niemca z Niemcem) oparte były na umowie. Jeśli Rosjanin zawarł z "obcymi"
                > umowę, to dokonał paktu z diabłem (z "obcymi" na "obcych" zasadach). Nawet
                > dzidiaj Rosjanie po prostu nie są w stanie dotrzymać umowy oraz warunków,
                > podanych w umowie. Europa tego nie rozumie, bo przeskadza jej własny
                > egocentryzm. Nie może wyobrażyć sobie, że z Rosjanami można się wszyskiego
                > dogadać - tylko w warunkach nieoficjalnych (w knajpie, przy wódce ...).

Sława!

Bo Rosja (Putin) sabotuje lub zrywa i umowy i na wódke nie chce sie umówić...
                :)))

Dlatego trzeba szukac wspołpracy na innych kierunkach geograficznych.

Forum Słowiańskie
                gg 1728585
                • urszula.slo Re: Rzecz w tym,że z Rosja sie nie da... 30.07.06, 11:09
                  Co do Putina i wódki, to się zgadzam ... Putim prowadzi tzw zdrowy tryb życia.
                  :) Ja mówię, że nie wiem, do jakiego celu zamierza Rosja ... Bo nie mogę sobie
                  wytłumaczyć jej dziwnych gestów, wrogiej działalnosści (wobec Europy) ... Ale
                  sądzę, że stanowisko Europy (albo przystosuj się do naszych zasad i warunków,
                  albo spierdalaj) nie otworzy jej (tj Rosji) oczu. Będzie tylko gorzej.
                  • ignorant11 Re: Rzecz w tym,że z Rosja sie nie da... 30.07.06, 12:44
                    urszula.slo napisała:

> Co do Putina i wódki, to się zgadzam ... Putim prowadzi tzw zdrowy tryb życia.
                    > :) Ja mówię, że nie wiem, do jakiego celu zamierza Rosja ... Bo nie mogę sobie
                    > wytłumaczyć jej dziwnych gestów, wrogiej działalnosści (wobec Europy) ... Ale
                    > sądzę, że stanowisko Europy (albo przystosuj się do naszych zasad i warunków,
                    > albo spierdalaj) nie otworzy jej (tj Rosji) oczu. Będzie tylko gorzej.

Sława!

No ale jak sobie wyobrazasz alternatywe?

To Europa i Zachód ma przyjac barbarzyńskie i neosowieckie standarty Rosji?

Ma zamykac oczy na rosyjskie gwałty, ludobójstwo, gazowe szantaze i wojenki
                    handlowe z sasiadami?

Ma przyjac putinowska tee,że Rosja ma prawo do obszaru zsrr a nawet calego rwpg
                    i równie nieslawnego uw...

I na tym obszarze ma prawo robic co jej sie podba: najezdzać, blokowac,
                    mordowac?

Czy tez moze Zachód ma ptrzyjac rosyjskie standarty u siebie?
                    hahahahaha

Nie uwazam tez aby Zachód mial obowiazek zmieniac Rosje, natomiast moze pomoc
                    Rosji w ucywilizowaniu sie, ale dopiero wtedy gdy Rosja sama bedzie chciala
                    wspólpracowac i sie modernizowac

Forum Słowiańskie
                    gg 1728585

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka