Dodaj do ulubionych

POLSKA AMBASADA - skargi

21.04.12, 19:36
Jakis czas temu byl watek o tym jak panie z polskiej ambasady traktuja petentow. Watek został wykasowany, stad moja prosba: zglaszajcie wszystkich pracownikow ambasady lub konsulatu, ktorzy zamiast pomoc - obrazili, wysmiali lub urazili w inny sposob lub tez zwyczajnie zle potraktowali - nie tylko was, jesli znacie historie o zlym traktowaniu obywateli tureckich to tym lepiej. Wiem, ze opisywanie tu panie wciaz pracuja w ambsadzie, czyli skarga do MSZ nic nie dala. Tak sie sklada, ze ambasada jest dla nas a nie my dla nich, wiec bardzo prosze o pomoc. Jesli nie chcecie pisac o tym na forum, to prosze pisac na maila gazetowego z nazwiskiem tej osoby i moze krotkim streszczeniem historii (np: nazwala mojego tescia analfabeta), abym mogla to wszystko uzasadniac. Z gory wam wszystkim dziekuje - w razie czego mozecie takze pisac o milym przyjeciu i sprawnym zalatwieniu wszystkich spraw - rowniez z podaniem nazwiska tej osoby. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • cynamonek78 Re: POLSKA AMBASADA - skargi 21.04.12, 19:54
      jestem zdziwiona tym co piszesz...tzn wierzę w to, ale jestem zaskoczona. Ja akurat osobiście pisałam do MSZ pochwałę na panią konsul, która niesamowicie raz nam pomogła. Sytuacja była dość nietypowa - mój mąż ma w Polsce kartę czasowego pobytu, rok temu ją przedłużał, nie miał jeszcze wydanej fizycznie nowej karty, wyjechaliśmy do TR jedynie z decyzją wojewody o przedłużeniu pozwolenia na zamieszkanie.... no i już nie wróciliśmy - bo nie było ani karty ani wizy - chociaż pracownik Straży Granicznej nas zapewniał że sama decyzja jest wystarczająca.... Jak dzwoniłam przerażona i zapłakana do Ambasady z Edirne, pani konsul zapewniła mnie, że zaczeka na nas po godzinach - musieliśmy wrócić do Ankary i od ręki dostaliśmy wizę.... Oprócz tego dosyć często kontaktuję się z Ambasadą, ponieważ zatrudniam Turków i dzwonię tam w sprawach wizowych - zawsze załatwiam wszystko pomyślnie i bez problemu....
      Natomiast z chamskim potraktowaniem miałam do czynienia w konsulacie w Istambule - w sprawie tego naszego braku karty pobytu - napisałam skargę i dostałam odpowiedź, że pracownica działała bez zarzutu.......... jednak wszystko zależy od ludzi.
      • efendim Re: POLSKA AMBASADA - skargi 21.04.12, 20:00
        Ja pamiętam jak jakiś rok, dwa lata temu na tym forum opisywano jak potraktowały je panie z ambasady. Niestety probowalam odszukac ten watek, aby miec dowod - ale moderator zdaje sie wykasowala go, poniewaz zawieral nazwiska pracownikow ambadady - stad prosze o maile. Mam nadzieje, ze zglaszanych przypadkow nie bedzie duzo i wszystkie z was teraz maja takie przyjemne doswiadczenia, ale na wszelki wypadek ponawiam prosbe. Skoro MSZ nic nie robi, to chyba czas wziac wszystko w nasze polskie rece. Pozdrawiam.
        • sarlo51 Re: POLSKA AMBASADA - skargi 22.04.12, 01:43
          Ja bym wolala nagrac cala rozmowe z osoba i na koncu bym sie spytala z kim rozmawiam.Wtedy masz dowod ze ta osoba tak mowila. Jak napiszesz to twoje slowo przeciw jej. Badz wtedy madara kto mowi prawde. Najlepsze co jest to nagraj.Masz 100% na tasmie.Tak obecnie duzo ludzi nagrywa osoby w pracy co daja jakies klopoty.
          • efendim Re: POLSKA AMBASADA - skargi 22.04.12, 04:55
            Ale ja nie mam zamiaru latac z tymi materialami po polskich ministerstwach bo wiadomo, ze swoim pracownikom krzywdy nie zrobia. Bedziemy probowac od drugiej strony - i nic wiecej nie moge publicznie powiedziec. Ja nie moge tez obiecac, ze cos z tego wyjdzie, ale zrobimy wszystko co w naszej mocy, bo sama pamietam jak skarzylyscie sie tu pare lat temu. Bardzo zaluje, ze moderator usunal ten watek, bo bylo tam wiele ciekawych wypowiedzi z ambasady m.in. o tureckich analfabetach i glupich Polkach wychodzacych za Turkow. Jesli panie, ktore wowczas sie wypowiadaly wciaz sie udzielaja, to prosze o maile. Nie ma problemu, ja moge zostawic ta sprawe, ale czy nie warto chociaz sprobowac?
            • kiranna Re: POLSKA AMBASADA - skargi 22.04.12, 09:38
              watek zostal wygaszony (nie usuniety) na wyrazna prosbe osoby, ktora dane te podawala. wbrew pozorom nie jestemy tu anonimowi i wiele osob ambasada/konsulat latwo moze zidentyfikowac. byc moze dziewczyna nie chciala dalszych problemow i miala do tego prawo, bo za pomowienia w sieci tez mozna zostac pociagnietym do odpowiedzialnosci. dopoki nie ma dowodow w postaci nagran czy swiadkow to sa to tylko pomowienia. nie pamietam teraz kto to byl, ale jesli sie do mnie odezwie i wyrazi zgode, moge sprobowac odszukac ten watek.
              • efendim Re: POLSKA AMBASADA - skargi 22.04.12, 22:18
                Jak na razie wychodzi na to (co mnie ogromnie cieszy), ze wiekszosc pan jest zadowolona ze swojej opieki konsularnej. Ja rowniez mam mile doswiadczenia z pania konsul z ambasady i bardzo ja sobie chwale. Ale poruszyla mnie kiedys ta sprawa opisywana przez inne uzytkowniczki. Ale jesli ktoras z pan ma miec klopoty przez udostepnienie danych (ktore sa i tak ogolnodostepne w internecie) to i ja prosze o nieodmrażanie wątku. Pozdrawiam.
                • malike-pl Re: POLSKA AMBASADA - skargi 12.05.12, 22:31
                  wiatm forumowiczkismile
                  niestety moj chlopak mial niemila przyjemnosc spotkania z kims (kobieta) w stambule w konsulacie, wlasnie kilka dni temu byl skladac papiery na vise, brak pomocy, brak zainteresowania, mial wszystkie papiery, dziewczyna nie miala pojecia o niczym,moe miala z 20 lat niestety nie wiedziala co sie z czym je. ja rozumiem ze dobrze ze jest praca dla nas tam,ale wystarczy poczytac kilka regulaminow i od razu inaczaj, wie sie o czym sie mowi itp.. aa i nie jestem jedyna osoba ktora nie jest zadowlona z obslugi w stanbule. przez 3 lata wyrabialam vizy w ankarze i tam bez porownania, zawsze profesjonalizm,rodacy super, zwlaszcza pewnie starszy pan, os wielu osob slyszalam ze w stanbule jest gorzej. moze to akurat kwesta ten jeden osoby ale na prawde moj chlopak strasznie sie zrazil.
                  mam nadzieje ze nie urazilam nikogo.
                  pozdrawiamsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka