Dodaj do ulubionych

Cypr Polnocny

05.11.12, 22:09
Witajcie,
Tak sie zlozylo,ze ostatnie 2 dni spedzilam na tureckim Cyprze-İngalil nawet myslalam,zeby sie z Toba spotkac,ale wierz mi,to byly tylko 2 dni z czego jeden w calosci poswiecony sprawom sluzbowym mojego meza,zabraklo czasu na duzo rzeczy.
Bedac na Cyprze(jeden dzien zwiedzalismy-Girne,Nikozja,Lamagosa..-),rzucilo mi sie w oczy pare rzeczy,a i nasza przewodniczka duzo opowiadala o zyciu codziennym...
Jak Tobie İngallil zyje sie tam.Uslyszelismy o limitowaniu wody,widzielismy wymarle miasto kontrolowane przez zolnierzy,zielona strefe w Nikozji.....to wszystko dla mnie troche dziwnie wygladalo.A co np z obywatelami Cypru Pn(skoro ten kraj jako taki jest przez miedzynarodowa spolecznosc nieakceptowany),jak otrzymuja i czy w ogole wizy do innych krajow;po diabla te zamkniete strefy-jaki jest sens utzymywania kontroli wojskowej nad pustymi budynkami...
A tak w ogole,strasznie pusty kraj,my bylismy w Bafrze,dookola hotelu jedno wielkie nic i nawet jak mi sie papierosy skonczyly,a sklep hotelowy byl zamkniety,powiedzieli mi,ze poza kasynem tylko na zewnatrz moge cos zakupic,problem w tym,ze w obrebie kilku kilometrow przynajmniej nie bylo nic-ale to nie tylko w takiej sytuacji,w ogole dookola nic.Piekne wille nad morzem,puste...ruiny malych kosciolkow ortodoksyjnych w szczerym polu,walacy sie cmentarz grekokatolicki...czy tam sa jeszcze jacys Grecy,jak z ewntualna tolerancja religijno-kulturowa?
Jak codzienne zycie tam u was wyglada,gdzie Ty mieszkasz İngallil?
Ja odebralam to wszystko ja prawie ze pustynie,a zycie tam wyobrazam sobie musi byc trudne,obwarowane wieloma zasadami,ograniczeniami.....O co to chodzi?
Pewnie jeszcze wiele pytan mi sie pojawi,nie omieszkam ich zadac
Pozdrawiam serdecznie!
Obserwuj wątek
    • ingalill23 Re: Cypr Polnocny 06.11.12, 00:46
      Poczytaj mojego bloga to się dowiesz jak tam się mieszka: www.wkrajuktorynieistnieje.blogspot.com

Własnie ja mieszkalam niedaleko Bafry...ale w innym watku napisalam, ze wrocilam do Polski na stale, bo tam nie da sie mieszkac, moze miejscowym, ale to dosc zamknieta spolecznosc nie akceptujacych obcych. Jestem obywatelka tego kraju, a mimo wszystko bylam tam caly czas traktowana jak obca, jak przybłęda...
      DZiwny kraju, dziwni ludzie, ceny z kosmosu, opieka medyczna fatalna, dobra tylko w prywatnych szpitalach, ale za to wizyty bardzo drogie. Kulturalno-spoleczne bagno, bo tam nawet teatru/opery nie ma (jesli jzu to moze jakis koncert/przedstawienie ze 3 razy dla turystow w lato), pare kin na krzyz , ktore przypominaja nasze kina z lat 80-90...moglabym dlugo wymieniac...ale reszte znajdziesz na blogu - polecam.
      • sommak Re: Cypr Polnocny 06.11.12, 01:35
        Oczywiscie przeczytam;ja wprawdzie tylko po dwoch dniach,ale juz moge stwierdzic,ze byloby mi trudno tam zyc.
        Pusto,pusto i jescze raz pusto-moje pierwsze wrazenie.
        .....
    • grazynanowa Re: Cypr Polnocny 06.11.12, 17:12
      Zycie na Cyprze toczy sie w innym rytmie ,Twoje obserwacje Sommak sa jak najbardziej trafne , szkielety opustoszalych ,ostrzelanych domow ,wymarle miasto ,ktore przeraza ,a z drugie strony fascynowaly mnie puste plaze ,piekne zatoczki ,duzo zabytkow , male uliczki i piekne stare domy ,kawiarenki , tam po raz pierwszy jadlam najlepsza baklawe .Bardzo czesto spedzalam urlop na Cyprze ,zawsze w tym samym hotelu z atmosfera lat 80 ,nostalgicznie pieknie tak jak gdyby czas stanal w miejscu .Ostatnim razem bylam tam 5 lat temu .Mieszkac tam ...raczej nie ,ale na krotki urlop polecam smile
      • rodzyneksultanski Re: Cypr Polnocny 13.11.12, 13:23
        Brzmi strasznie, i pomyśleć, że to wymarłe niby-państwo jest takim wielkim obiektem zainteresowania Erdogana i stoi ością w gardle stosunków Turcja - UE...
        A mi się ostatni śniło, że byłam na Cyprze Północnym i chociaż wcześniej znałam go tylko z bloga "W kraju, który nie istnieje", ten sen bardzo przypominał to, co piszecie: apokaliptyczna wizja...
        • migda33 Re: Cypr Polnocny 13.11.12, 16:04
          to jest miejsce strategiczne - trzeba spojrzeć na jego położenie.
          • ingalill23 Re: Cypr Polnocny 14.11.12, 00:39
            Raz strategiczne, dwa, że jest pusto, a wiec w przyszlosci moze byc swietne miejsce do inwestycji, a odnosnie Erdogana, nie dziwcie sie , ze on jest zainteresowany wyspa, strzelam teraz, ale około 80% kasy Erdogan i Turcja płaci na utrzymanie Cypru Płn., bez dofinansowania od Turcji wyspa już dawno by zbankrutowała...same hotele nie utrzymałyby jej, do tego mało turystów w porównaniu ze strona grecką, która jest w UE...
            • sarlo51 Re: Cypr Polnocny 15.11.12, 03:41
              Teraz wiem dlaczego turki z cypru nie chca jechac odwiedzac swojego kraju.Mowia ze tam to sa tylko kamienie i nic wiecejsmilesmilesmile.Moje znajome by wolaly odac cypr spowrotem do Anglii niz Turcji.
              • ingalill23 Re: Cypr Polnocny 15.11.12, 11:11
                sarlo51 napisała:

> Teraz wiem dlaczego turki z cypru nie chca jechac odwiedzac swojego kraju.Mowia
                > ze tam to sa tylko kamienie i nic wiecejsmilesmilesmile.Moje znajome by wolaly odac cyp
                > r spowrotem do Anglii niz Turcji.

No to jest jakaś myśl i wiesz, wtedy to może by wreszcie zaczęło się coś dziać w tym kraju, a tak to same embarga na wszystko, podwójne cło i podatek i stąd wszystkie rzeczy sprowadzane spoza wyspy (głównie z Turcji) są 4-5 krotnie droższe niż w Turcji. Jedynie lokalne: warzywa, owoce, chleb tanio, no i alkohol, bo bez akcyzy, niby nie legalnie go przewozić do Turcji, ale wiele osób bierze i tam sprzedaje i zarabia na tym.
                Mi się tam nie dało żyć, może jakbym w mieście mieszkała, gdzie jest większość Anglików jakoś by to było, bo jednak kraj dziki, piękna przyroda, czyste morze, ciepło, no, ale mój mąż nie chciał, więc wróciłam do PL. Nie chciałam tam zmarnować sobie do reszty życia.
                • nephte Re: Cypr Polnocny wiza 30.01.13, 21:05
                  a czy na cypr północny muszę wykupić wizę? mam ikamet turecki czy dodatkowo wiza jest mi potrzebna?
                  • ingalill23 Re: Cypr Polnocny wiza 30.01.13, 23:28
                    wizy się nie kupuje, wize sie dostaje jak sie przekracza granice. Dostaniesz taka specjalna - wystarczy, ze pokażesz swoj ikamet i dadza Ci wieksza karteczkę niz zwyklemu turyscie. Za nic nie trzeba płacić smile
                    • nephte Re: Cypr Polnocny wiza 31.01.13, 08:30
                      dzięki za odp smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka