Dodaj do ulubionych

Dzien Polonii i Polakow za granica

02.05.13, 13:50
Dzis, 2 maja - nasze swieto! podobno...
Wlasnie sie o tym dowiedzialam z polskiej TV. Przemawial Prezydent RP. O nas, Polakach za granica, az serce rosnie... Ze nam dziekuja, ze polska flaga dzieki nam dobrze sie kojarzy na obczyznie, ze jestemy ambasadorami kraju, itd. Swietuja za nas i dla nas w PL, pewnie w wypasionym Domu Polonii w Pultusku pod Warszawa. Kiedys, tez przypadkiem z TV, dowiedzialam sie, ze sa nawet organizowane kolonie dla dzieci polonijnych z calego swiata. Jak milo!
A my? My mozemy popatrzec przez szybke wink Jeszcze nigdy nie przyslano mi zadnej wiadomosci na ten temat. Ile lat trzeba zyc poza Polska, by zostac zaliczonym do zacnego grona "Polonii"? By dziecko mialo szanse poznac podobnych sobie Polakow z innych krajow? Bo moje 20 jak widac nie wystarcza wink A moze Polonia w Turcji nie jestes prawdziwa Polonia?
Czy tak czy siak, z okazji naszego swieta zycze wszystkim samych pozytywnych doswiadczen w zyciu na obczyznie!
Obserwuj wątek
    • skorrogan Re: Dzien Polonii i Polakow za granica 02.05.13, 14:07
      Dziękuję za życzenia.
      Od siebie rownież składam najlepsze życzenia z okazji dnia Polonii i Polaków za granicą.

Ze źródeł senackich wiadomo mi, iż obchody tego dnia będą organizowane w Republice Czeskiej na Zaolziu.
      • kiranna Re: Dzien Polonii i Polakow za granica 02.05.13, 15:04
        Fajnie, zycze politykom milej zabawy z okazji naszego sweta wink A czy wiadomo cos o koloniach dla dzieci polonijnych w tym roku? Bylabym bardzo wdzieczna za wiadomosc.
        • smiled_imp Re: Dzien Polonii i Polakow za granica 26.05.13, 16:12
          jedna z fundacji organizuje kolonie dla dzieci polskich. wiecej informacji mozna uzyskac pod adresem konsulatantalya@hotmail.com
    • migda33 Re: Dzien Polonii i Polakow za granica 03.05.13, 08:44
      szkoda tylko że ambasady polskie w Turcji nic nie organizują dla Polonii z okazji jej święta,,, no ale z drugiej strony cóż się dziwić skoro prezydent Polski świętuje z czekoladowym ptakiem przy różowych balonikach ..... lepiej nie będę się dalej rozpisywać ,,, kochane Polki i Polacy życzę Wam dużo dobrego i abyśmy byli zawsze dumni z naszej narodowości.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka