Dodaj do ulubionych

Witajcie :)

• mavi-su Re: Witajcie :) 03.02.10, 14:59
      Witam wszystkich cieplutko smile

Mam na imie Martyna. Mieszkam narazie jeszcze w Polsce, ale juz za 2
      miesiace wyruszam Turcji na dluzej smile Ishallah. Do tej pory zylam na
      walizkach, podrozujac to tu to tam, ale odnalazlam sie dopiero w
      Istanbule. Do Turcji wyjechalam po raz pierwszy 3 lata temu i
      poznalam tam mojego obecnego narzeczonego Ismaila.

Mam nadzieje ze przez forum poznam Turcje i Was smile
    • doti_uslu84 Re: Witajcie :) 06.02.10, 10:27
      Witam gorąco wszystkie forumowiczki!
      Mam na imię Dorota i obecnie jeszcze mieszkam w Warszawie. Własnie kończę tutaj
      studia na ASP z zakresu konserwacji dzieł sztuki.
      Z Trucją jestem bliżej związana od ponad 2 latsmile kiedy to poznałam mojego mężasmile
      Nasz ślub odbył się ponad pół roku temu. Obecnie oboje jesteśmy w Polsce ale już
      w najbliższym czasie planujemy przeprowadzić się do Turcji. Na razie latem to ja
      przeprowadzam się do Bursysmile Jestem właśnie na etapie dowiadywania się o
      pozwolenie na prace i wizęsmile
      Pozdrawiam bardzo serdecznie i do napisaniasmile
      • doti_uslu84 Re: Witajcie :) 08.01.11, 21:46
        Witam ponownie i odnawiam swój powitalny wąteksmile
        Troszkę się nam w życiu pozmieniało.. Mamy już malutką, niespełna miesięczną córeczkę Zarę..i planujemy ostateczną przeprowadzkę do Turcji..a konkretnie do Bursy jesienią tego roku..Szukam więc kontaktu z Polkami z okolic...Było by super mieć kogoś na pogaduchysmile
        Pozdrawiam ciepło forumowiczki...
    • dorissa29 Re: Witajcie :) 07.02.10, 19:57
      Hej, czesto zagladalam na forum ale dopiero teraz postanowilam sie
      odezwac; zyje z Turkiem od prawie pieciu lat. Turcja fascynowala
      mnie od dawna, gdy bylam jeszcze nastolatka. Mieszkamy w Niemczech
      przy granicy z Polska - ja pochodze z przygranicznego miasta po
      stronie polskiej, on po stronie niemieckiej i tak sie poznalismy,
      pokochalismy i mieszkamy razem.Co roku lecimy do Tucji na wakacje i
      wodwiedziny do jego rodziny w Stambule. Ucze sie tureckiego powoli
      ale moglabym moze cos juz wydukac. To tak w wielkim skrocie pare
      slow o mnie.Pozdrawiamsmile
      • aveg Re: Witajcie :) 17.03.10, 22:16
        Merhaba smile
        Chciałabym się przywitać ze wszystkimi, jako że jestem nowa na tym Forum. Obecnie od 3 miesięcy mieszkam w Stanbule i chodzę tutaj na kurs tureckiego do Tömer'a. W tamtym roku pracowałam na południu Turcji jako rezydentka. Oczywiście jestem też związana z Turkiem tongue_out
        Poza kursem nie jestem zbyt zajęta, więc jeśli któraś z dziewczyn mieszkających w Stanbule miałaby ochotę wybrać się na Taksim na kawę lub çay, to ja jestem wolna 5 dni w tygodniu po 18.00.
        Pozdrawiamsmile
        • tisz Re: Witajcie :) 21.03.10, 16:30
          Cześć
          Moja przygoda z Turcją zaczęła się w sierpniu 2008 roku kiedy poznałam Turka.
          Była to znajomość przez internet.. Z każdym dniem zbliżaliśmy się do siebie.
          Zaprzyjaźniliśmy się. Po roku codziennych, długich rozmów postanowiliśmy się
          spotkać. Mieszkałam z nim kilka miesięcy z przerwami, on również przyjechał do
          Polski. Poznaliśmy swoje rodziny. Obie nas akceptują. I tak od tego czasu
          postanowiliśmy być razem. Planujemy ślub latem.
          pozdrawiam serdecznie,
    • miszmasz76 pozdrowienia z Mazur :) 23.03.10, 20:42
      Witajcie
      Od ponad dwóch lat jesteśmy szczęśliwym - przynajmniej pod względem uczuciowym - małżeństwem, ja Polak moja Ukochana jest Turczynką.Miesiąc po ślubie który mieliśmy w Turcji żona przyleciała do Polski i od tego czasu mieszkamy na Mazurach.Oboje jesteśmy jeszcze dosyć młodzi wiekowo, z racji tego mieszkamy u moich rodziców przez co nasze życie nie do końca jest usłane różami.Ja pracuję, dla żony póki co bezskutecznie próbujemy znaleźć jakieś zajęcie, barierą jest wiadomo niewystarczająca znajomość języka polskiego i fakt, że mieszkamy w dosyć małym mieście gdzie nawet rodowitemu Polakowi ciężko znaleźć pracę.Ale nie załamujemy się..., w końcu inni mają jeszcze gorzej smile Cały czas wierzymy, że jeszcze i do nas się uśmiechnie szczęście a póki co gramy sporadycznie w totolotka..., hehehehehe smile
      Otwarci jesteśmy na wszelkie nowe znajomości, w miarę możliwości służymy uwagą, pomocą i zrozumieniem smile
      Pozdrawiamy

Atiye i Marcin
      • mayaeb witam po raz pierwszy!!! 16.04.10, 22:51
        Cześć!!!

Od 9 lat jestem żoną Turka.mieszkamy w Krakowie.pod względem uczuciowym jesteśmy
        szczęśliwym małżeństwem. mamy 3 dzieci - 2 synów - 8 i 4 lata i 9-miesięczną
        córeczkę. poznalismy się 10 lat temu na Karaibach.ale zdecydowaliśmy się na
        życie w Polsce, bo miałam dobrze płatną pracę.ale pewnego dnia praca sie
        skonczyła i do wrzesnia musimy sie przeprowadzic do Stambułu...chyba, że stanie
        sie cud.w totka tez gramy i jakos tych milionow nie widac.
        bardzo sie cieszę, że znalazłam to forum, bo pytan mam tysiące!!!!!a stracha tak
        wielkiego, że az nie wim, co napisać!!!
        pozdraiwam wszystkich bardzo bardzo serdecznie!!!!
        Łucja
    • melek0204 Re: Witajcie :) 19.04.10, 19:45
      slm wszystkim smile
      Czytam Was od dawna, czas w końcu się odezwać. W Turcji póki co mieszka moje serce, reszta ciała musi jeszcze nieco poczekać. Tym niemniej staram się spędzać tam tyle czasu, na ile praca i finanse pozwalają. Tak czy inaczej zawsze będzie mało...
      Mam nadzieję spożytkować ten czas na podciągnięcie tureckiego, zdolności kulinarnych w zakresie kuchni bez wieprzowiny oraz wiedzy wszelakiej odnośnie kraju i ludzi tam mieszkających.
      Liczę na wsparcie i służę swoim skromnym doświadczeniem.
      Pozdrawiam!
    • aquedita Re: Witajcie :) 23.05.10, 14:07
      Witam smile

Jeśli chodzi o mnie to Turcja to jeden wielki przypadek. Dostałam pracę jako
      animatorka w hotelu w Marmaris, gdzie spędzę całe lato. Wylot w połowie czerwca,
      powrót na koniec września. Wiza już załatwiona. Jestem trochę zestresowana, ale
      bardzo szczęśliwa.

Pozdrowienia wink
    • urszullaa Re: Witajcie :) 30.06.10, 16:52
      Cześć, jestem nowa na forum. Bardzo się ciesze,że takie forum
      istnieje. Pozdrawiam, Ula.
      • pitu-pitu Re: Witajcie :) 04.08.10, 20:38
        witam wszystkich smile
        od roku ,a może i więcej jestem stała czytelniczką tego forum
        ostatni miesiąc siedziałam w Turcji z moim ukochanym tureczkiem
        wcinając kokorec,pismanye aż mi się uczy trzęsły
        jak na razie na wspomnienia mam kilka słoików domowych czarnych oliwek
        w zalewie które spokowała mi mama mojego chłopaka smile
        oby do września bo we wrześniu znowu sie tam wybieram smile
    • skorrogan Witajcie :) 18.08.10, 16:08
      Witam wszystkich.
      Żona Turczynka, dwoje dzieci, mieszkamy w Stanach w New Jersey.
      Po 7 latach w Hameryce postanowiliśmy wrócić od Istanbulu.
      Zakładamy, że w 2011 będziemy już na miejscu.
      Zawsze to bliżej do Polski, teściowie i szwagierka na na miejscu.

Zapewne wkrótce będę zasypywał was pytaniami.

Pozdrawiam i do napisania.
    • tatavla Re: Witajcie :) 09.09.10, 16:40
      Witam wszystkich smile
      Dziekuje Kirannie za przylaczenie mnie do forum. Od kilku miesiecy mieszkam w Stambule razem z moja "druga polowa" smile, a z Turcja zwiazana jestem juz od kilkunastu lat (studia, praca). Pozdrawiam serdecznie wszystkie forumowiczki i mniej licznych forumowiczow.
      Korzystajac z okazji - İYİ BAYRAMLAR !!!
      • seymag Re: Witajcie :) 15.09.10, 08:34
        Witam wszystkichsmile
        Dziękuje bardzo za przyjęcie mnie do Waszego grona! Strasznie się cieszę że mogłam do was dołączyć, nazywam się Magda i od 2 last jestem w związku z obywatelem Turcji, jedną nogą mieszkam jeszcze w Polsce a drugą w Gaziantepsmile Mam nadzieję że znajdzie się ktoś mieszkający w "okolicy" big_grin
        Pozdrawiam
    • yosun Re: Witajcie :) 01.02.11, 19:32
      Witajcie smile
      mam na imię Joanna i właśnie popijam sobie salep w Diyarbakirze. Do Turcji przyjechałam pierwszy raz w lutym 2010r na parę dni, potem znów na miesiąc, na trzy miesiące a teraz w końcu dostałam ikamet na rok smile
      Pozdrawiam ciepło
    • zmyrtl Witam wszystkich! 03.02.11, 21:24
      Kontakt z Turcją nawiązałam 6 lat temu, kiedy to poznałam mojego - wtedy przyszłego - męża. Pobraliśmy się po pięciu latach związku na odległość i sprowadziłam się do İçerenköy w azjatyckiej części Stambułu.

Podczytuję to forum od dość dawna (vide nasz staż), ale będąc do tej pory głównie biernym użytkownikiem internetu, trochę zwlekałam, zanim zdecydowałam się dołączyć smile

Po roku w tym mieście najbardziej brakuje mi przyjaznych ludzi, z którymi można spotkać się, porozmawiać o wszystkim i o niczym (oprócz męża oczywiście ale mąż nie zastąpi kobiecego towarzystwa smile ), w związku z tym liczę na Was smile
      • aleksa_t Re: Witam wszystkich! 22.02.11, 18:25
        Hej Witam wszystkich smile

Niedawno z mezem sie przeprowadzilismy do Stambulu z bardziej upalnych rejonow, prawdopodobnie troszke tutaj zostaniemy, wec jestem teraz na biezaco z forum, dzieki za ogrom przydatnych informacji.
        Mieszkamy w Uskudar, probuje sie powoli ogarnac i odnalezc, moj turecki szwankuje mocno smile mam nadzieje ze po wirtualnej kawce uda nam sie za jakis czas spotkac w realu smile
    • s.crable Re: Witajcie :) 27.02.11, 13:51
      Cześć dziewczyny. Z Turcja połączył mnie (jak większość pań tutajwink ) turekbig_grin a teraz już narzeczony. Poznaliśmy się prawie dwa lata temu w Polsce kiedy Abdurrahim miał krótki staż jako nativ speaker w szkole językowej. W tym roku w maju planowana przeprowadzka praktycznie na stałe, 'praktycznie' dlatego że moja mama typowa independent woman przekonała mnie że warto będzie skończyć przynajmniej filologie angielska, żeby mieć zawsze w życiu jakiegoś asa w rękawie. I tak rośnie w sumie duży problem, ale plan na najblizszy rok wygląda tak. Końcem maja lece na 3,5 miesiąca do Abiego (wiem że po tr.'abi' oznacza najstarszego brata ale nie umiem inaczej sobie skrócic od 'Abdurrahim' i tak się w sumie przyjęło), zaczniemy przygotowania do slubu (papiery), przedłuże ikamet na rok, w październku wroce na studia, a że planuje iść na pół prywatne to spróbuje załatwic u dziekana zeby przylatywac tylko na sesje i jakies inne zaliczenia, 2-3 razy do roku. W drugim roku mogę jechać na erasmusa na cały rok itd, będziemy kombinować. No to tak w wielkim skróciewink
      • baharat Re: Witajcie :) 03.03.11, 10:26
        Witajcie smile
        Mam na imie Beata mieszkam w Inowroclawiu a za pare miesiecy przeprwadzam sie do Turcji.smile
    • fistik101 Re: Witajcie :) 03.04.11, 19:38
      Witam wszystkich smile
      Od kilku miesiecy wraz z mezem mieszkam w İzmit. Powoli staram sie ogarnac i poukladac w nowej rzeczywistosci. wink Mam nadzieje, ze dzieki forum nawiaze nowe znajomosci (czasem milo jest porozmawiac w ojczystym jezyku wink ).
      Pozdrawiam serdecznie, Kasia
      • izabela.szmit Re: Witajcie :) 07.06.11, 16:55
        Kasia

ja mieszkam w Bursie
        ale mój przyszły mąż pracuje w Golcuk
        i czasem bywam u niego na weekend
        (bo generalnie to on u mnie w Bursie)
        Napisz do mnie na izabela.szmit@gazeta.pl
        to będziemy w kontakcie smile

Pozdrawiam
    • limonsuyu Re: Witajcie :) 23.04.11, 16:50
      Merhaba!

Moja przygoda ze Stambułem zaczęła się prawie rok temu – przyjechałam tam na 4 dni odwiedzić koleżankę. Do tej pory podziwiałam głównie kraje nordyckie, a Turcja wydawała mi się krainą kebabu i mułłów wink Ale co tam – podróże kształcą, więc uznałam, że 4 dni jakoś przetrwam smile

A tu – niespodzianka! Już podczas jazdy do mieszkania koleżanki poczułam, że Istambuł to miasto, które mogłoby zostać moim domem smile Zachwycona powtarzałam tylko w kółko przez następne dni staropolski okrzyk zachwytu, czyli „O ja pie*dolę, o ja pie*dolę!” smile

Kilka tygodni później wróciłam na kurs tureckiego, zaczęłam się na własną rękę kręcić po mieście, poznałam nieco wesołą turecką bohemę, wypiłam z tymi fascynującymi ludźmi morze rakiji, dyskutowaliśmy o Hawkingu, Rumim i Dostojewskim i nagle stało się dla mnie jasne, że właśnie w tym schyłkowym, weimarskim mieście chcę zamieszkać smile

Na razie jeżdzę na tydzień-dwa średnio co dwa-trzy miesiące, ale jak znajdę pracę (co nie jest łatwe, ale się nie poddaję smile ) to zamierzam się osiedlić nad Bosforem na dłużej smile
      • ingalill23 Re: Witajcie :) 30.04.11, 15:37
        Siemka,

Razem z mężem mieszkam w tureckiej części Cypru (KKTC), tam też niecały rok temu wzięliśmy ślub. Poznaliśmy się też na wyspie. Na razie nie pracuję, zajmuję się domem i uczę się na własną rękę tureckiego. Mój mąż pochodzi z Turcji, ale na Cyprze mieszka już ponad 10 lat i tu tez pracuje. To chyba tyle wink
    • izabela.szmit Re: Witajcie :) 07.06.11, 13:43
      Wıtajcie forumowicze i forumowiczki

Przeprowadziłam się tu z Polski ze względu na mojego przyszłego męża.
      Póki co od kilku miesięcy mieszkam i pracuję w Bursie,
      ale docelowo planujemy przenieść się do Stambułu.
      Dodam jeszcze, że dość często bywam na weekendy w regionie Kocaeli,
      więc z chęcią spotkam w realu osoby mieszkające w tych trzech okolicach.

Pozdrawiam wszystkich
    • pililipoppy Re: Witajcie :) 08.06.11, 08:04
      Witam Wszystkich smile Od 3 miesięcy mieszkam w Turcji, do której przyjeżdżałam wcześniej przez kilka lat. W końcu spełniło się moje marzenie i mieszkam tu - aktualnie w Icmeler (obok Marmaris). Forum znam od lat, w końcu postanowiłam włączyć się w dyskusje. Tym bardziej, że Wasza wiedza i doświadczenie szczególnie teraz, kiedy będę załatwiać ikamet będą dla mnie nieocenione.
      Pozdrawiam Wszystkich ciepło,
      Pililipoppy
      • melek0204 Re: Witajcie :) 08.06.11, 23:32
        witaj smile icmeler... az serce sie kraje.. same mile wspomnienia... normalnie ci zazdroszcze smile napisz na gazetowego, jesli bedziesz miala ochote. pozdrawiam!
      • 1mika62 Re: Witajcie :) 07.09.11, 10:09
        Witam serdecznie smile

Od wczoraj jestem czlonkiem forum, z czego sie baaardzo ciesze! big_grin

Mam 26 lat, od dwoch miesiecy mieszkam ze swoim chlopakiem w İzmicie-Kocaeli. Po 2 letnim zwiazku na odleglosc i lataniu miedzy Polska a Turcja, zdecydowalam sie na przyjazd do Turcjismile
        Na razie nie pracuje, ale mocno wierze, ze bede miala szczescie i uda mi sıe znalezc prace, a tymczasem szukam polskich, bratnich dusz, bo teraz mam tylko jedna, turecka kolezanke (ale to ie to samowink smile)

Serdecznie Was pozdrawiam i mam nadzieje, ze szybko polapie sıe co ı jak na forum, bo pierwszy raz jestem na forum tego typu. Bardzo ciesze sie na nowe znajomosci smile))

Milego dnia! smile) W tym rejonie juz dni nıe sa tak gorace, ale w przyszlym tygodniu wyskakuje z moim chlopakiem na pare dni do Çeşme, wiec upal znow zawita wink
        • agnesa636 Re: Witajcie :) 02.10.17, 15:44
          Hey ja mam zamiar sie przeprowadzic do Kocaeli odezwie sie prosze
          • agnesa636 Re: Witajcie :) 02.10.17, 15:45
            Moj mail aga1976.32@o2.pl
    • malma11 Re: Witajcie :) 08.10.11, 16:50
      Dziękuję serdecznie za zaproszenie do Waszego grona. Mam 28 lat, jestem z Warszawy i mam narzeczonego Turka, który mieszka w Berlinie. Podziwiam Was wszystkie za optymizm, wiarę i odwagę, ja chyba nie mam tyle siły, co Wy.Narzeczony bardzo za Turcją tęskni, chciałby tam wrócić, ja również w Turcji jestem zakochana, niestety problem stanowi mój zawód- jestem stomatologiem i to prawdopodobnie zamyka mi furtkę do Turcji, by móc pracować tam w swoim zawodzie. Nie zamierzam szukać pracy w turystyce itp, bo nie po to tyle lat się uczyłam, z drugiej strony w Polsce zarabiam tyle,że mogłabym bez problemu całą przyszłą rodzinę utrzymać, ale wiem, że mój przyszły mąż nie będzie bez pracy szczęśliwy, a ja znając brak tolerancji w Polsce po prostu nie chcę tu mieszkać. Zycia na odległość sobie nie wyobrażam. Może ktoś był w podobnej sytuacji i potrafi coś doradzić? Kiedyś zaglądała tu magcom12 w podobnej sytuacji, ale teraz już nie jest aktywna. Będę wdzięczna za jakąkolwiek pomoc, również wsparcie moralnesmile
      Malina
    • agataka23 Witam cieplutko :) 08.10.11, 18:42
      Bardzo się ciesze, że znalazłam to forum i moge w nim uczestniczyć smile. Od ponad 2 lat jestem w związku z Turkiem, poznaliśmy się w Polsce i tu też obecnie przebywamy. Początkowo nie brałam nawet pod uwage ewentualnej przeprowadzki do Turcji, jednak po kilku moich wizytach tam, poznaniu ludzi, kraju i kultury moje zdanie na ten temat uległo zmianie. Obecnie rozważam opcje wspólnego zamieszkania w Izmirze, jednak nie jest to jeszcze sprawa pewna. Dlatego możliwość nawet wirtualnego pogadania z dziewczynami które mają podobne hisorie, dylematy i z tymi które już w Turcji zamieszkały jest dla mnie bezcenna smile
      Pozdrawiam, Agata
      • malma11 Re: Witam cieplutko :) 08.10.11, 20:23
        Cześć Agatko, ja też myślę o zamieszkaniu w Izmirze z tego względu, że mieszka tam rodzina mojego narzeczonego. Z drugiej strony martwi mnie praca tam, a raczej jej brak. Tutaj mam własne mieszkanie i świetną pracę, ale boję się , ze mój Turek pracy tu nie znajdzie, albo znajdzie taką za 1000 zł. A jak jest z Wami? Obydwoje pracujecie? Pozdrawiam
        • agataka23 Re: Witam cieplutko :) 10.10.11, 12:16
          Hejsmile
          W Izmirze mieszka siostra mojego Turka, prowadzi tam biznes razem ze swoim mężem i jest fajną babka dlatego mieszkalibyśmy prawdopodobnie tam bo dzięki nim byłoby nam łatwo. Ja właśnie skończyłam studia, a niestety ze względu na dużą popularność mojego zawodu mam problem ze znalezieniem fajnej pracy tu sad. Mój facet tutaj ma fajną, nieżle płatną pracę ale jego firma jest firmą zagraniczną dlatego jej losy a co za tym idzie los mojego Turka są niepewne. Próbował szukać alternatywy w innych firmach- bez skutku sad. Dlatego właśnie zastanawiamy się nad zmianą- ja nie licze tu na pracę w zawodzie on swoją może stracić. Pewnie mam mniej do stracenia niż ty, ale przeprowadzka tak czy siak nie jest łatwą decyzją. Izmir przekonuje mnie tym że jest to miasto jak na Turcje całkiem nowoczesne, z lepszymi perspektywami i wyzwolonymi dziewczynami. No i klimat jest niezły. Z drugiej strony daleko od znajomych, rodziny, inna kultura no i PRACA....My mamy pewien pomysł na biznes ale czy to wypali to nie wiadomo.....Ryzyko ale i tak myśle że Izmir to dobre miasto na jakis start. A wy macie jakiś pomysł co ewentualnie moglibyście tam robić?
          Pozdrawiam smile
          • malma11 Re: Witam cieplutko :) 11.10.11, 10:06
            U mnie w grę wchodzi jedynie praca w zawodzie, żadnej innej się niestety nie podejmę, chociażby dlatego, że nie po to tyle lat się uczyłam i inwestowałam w moją edukację. Natomiast sytuacja zbyt ciekawie nie wygląda, nawet jak się pobierzemy to 3 lata czekam do zdobycia obywatelstwa, w tym okresie muszę mieszkać w Turcji, ale nie mogę legalnie pracować(tzn. mogę ale musiałaby mnie zatrudnić turecka firma, a wątpię, zeby ktoś mnie przyjął do pracy do swojej kliniki, zebym mu pacjentów odebrała), pozatym muszę nostryfikować dyplom, zeby tam legalnie pracować, a z tym jest problem, gdyż według niektórych dentysta to zawód zarezerwowany wyłącznie dla obywateli tureckich, a więc pozostaje czekanie na obywatelstwo i 3 lata bezczynności, potem jeszcze oczekiwanie na nostryfikację, trochę schodzi, a muszę dodać, że jeśli 5 lat nie pracuję w zawodzie to tracę prawo wykonywania zawodu, nieźle, co? Jesli chodzi o mojego chłopaka to on jest pełen optymizmu, twierdzi, że szwagier załatwi mu pracę w salonie sprzedaży samochodów, bo sam tam pracuje, sprzedamy mojej mieszkanie w Warszawie, za co kupimy w Turcji ogromny apartament w Izmirze, urządzimy go, 2 samochody i jeszcze na życie na kilka lat zostanie. Jego mam będzie zajmowała się naszymi dziećmi jak my będziemy w pracy i tak to on sobie wszytsko zaplanował. Tylko, że ja strasznie boję się sprzedaży mieszkania tutaj, czytałam kilka postów o rozwodach i wiem, że pewnie zostałabym potem z niczym, a tak to mieszkanie w Polsce to zawsze jakaś alternatywa....
            Chyba łatwiej byłoby nam w Niemczech. No i właśnie teraz mam dylemat, iśc na korepetycje z niemieckiego czy tureckiego? Dwóch języków naraz nie jestem w stanie się uczyć
            • agataka23 Re: Witam cieplutko :) 11.10.11, 11:12
              Biorąc pod uwage wszystko co napisałaś to moim zdaniem w Twoim przypadku wyprowadzka do Turcji może być nieco ryzykowna. Możesz mieć duży problem z praca w zawodzie a mieszkania nie radze Ci sprzedawac. Szczęsliwie tak sie zlozylo ze tez mam mieszkanie i nie sprzedam na 100%, to ma być moje zabezpieczenie finansowe (można wynajmować) i zabezpieczenie jesli nic nie wyjdzie i trzeba bedzie wracac do kraju. Miłość miłością a życie życiem. Na Twoim miejscu myślałabym raczej o wyprowadzce do Niemiec. Tak czy siak życze wam powodzenia i odezwij się na maila do mnie czasem co i jak bo mamy nieco podobną sytuacje widze smile
              • malma11 Re: Witam cieplutko :) 11.10.11, 11:22
                niemcy blizej i bezpieczniej, pozdrawiam serdecznie. Będziemy w kontakcie smile
    • ania2644 Re: Witajcie :) 12.10.11, 08:04
      Witam,
      Mam na imie Ania, mieszkam od roku czasu w Adanie z moim mezem i naszym 18 miesiecznym synkiem. Szczerze mowiac nie poznalam tu w Adanie zadnych Polakow, wiec jak ktos chetny do zawarcia znajomosci w Adanie to bardzo chetnie zapraszam. Pozdrowienia dla wszystkich na forum.
    • coz10 Re: Witajcie :) 12.10.11, 18:47
      Witam! Prawdę powiedziawszy nie chciałam tu zabierać głosu dopóki mojej nogi na stałe na tureckiej ziemi nie postawię, ale czasami takkk kusi żeby coś napisać ... smile

W chwili obecnej kończę studia w Polsce, a nasze górnolotne plany osiedlenia się w krajach nam obu obcych skończą się na Turcji (to już wiadome) i to po kres kresów (tak coś czuję... ).

Do zobaczyska gdzieś tam, na forum, i może kiedyś na żywo smile

• serpentyna91 Re: Witajcie :) 15.11.11, 21:53
        Witam wszystkich bardzo serdecznie smile Troche sie stresuje, bo za bardzo nie mam doswiadczenia w wypowiadaniu sie na forach, ale juz od dluzszego czasu wertuje wszystkie watki i dzisiaj postanowilam napisac kilka slow o sobie. Mam na imie Martyna, mieszkam w Polsce. Do forum chcialam dołaczyc dlatego, ze dzieki wam czuje sie blizej Turcji i mojego chlopaka. Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieje, ze zagoszcze tutaj na stale wink
    • rosalingolec Re: Witajcie :) 05.03.12, 20:27
      Witam serdecznie,
      Forum naprawde ciekawe, zwłaszcza, że są tu wartościowe opinie o tureckich związkach. Ludzi którzy faktycznie wiedzą cos i mają doczynienia z Turcją. Nie mam zbyt wiele doświadczenia, mam chłopaka z Turcji od 5 miesięcy. Jednak już spokojnie nasłuchałam się jacy to oni nie są. Przecież "złego" faceta wszędzie można poznać. Wystarczy troche poczytać i być ogólnie zorientowanym, co się dzieje. Niestety to czego nie znamy najbardziej nas przeraża.
      Chętnie dołączam do forum. Na poziomie podstawowym bardzo mi się podoba Turcja, język, niektóre tradycje. Z naszym związkiem jest o wiele bardziej trudnej niż bym chciała. Mamy po 22 lata , poznalismy się na węgrzech( 4 miesiące związku). Teraz już miesiąc na skypie. Być może w wakacje przyjedzie na staż ( 3 miesiące ). Fakty, strasznie głupio to brzmi, równie dobrze moge chodzić z Bradem Pittem. Tylko, że to nie o to chodzi. Cieżko się rozstać a być tez nie jest łatwo.

Pozdrawiam.

• andzia.ania Re: Witajcie :) 07.03.12, 12:13
      Witajcie smile
      W końcu odważyłam się dołączyć to tego forum ( wielkie dzięki dla kiranny za dodanie mnie). Do tej pory byłam tylko cichą czytelniczką ale po prawie 3 latach (!) zdecydowałam się w końcu odezwać smile
      Tyle tytułem wstępu a teraz parę słów o mnie. Mam 28 lat, od 3 lat jestem w związku z Turkiem. W tej chwili mieszkamy oddzielnie a, że mój O. jest pilotem śmigłowca w Marynarce Wojennej i co chwilę jeździ po świecie nie często możemy się spotykać.

• pomibora Re: Witajcie :) 29.03.12, 09:48
        Witajcie! smile

mam na imię Marta, lat 24 (och, jak ten czas szybko leci! surprised ).
        W Turcji zakochałam się na jednym z seminariów dotyczących wolontariatu europejskiego 5 lat temu. W moim Turku, zakochałam się 3 lata temu i tak sobie trwamy w tej miłości. (Nie)obiektywnie zakochana jestem w Istambule, w tym, jak wyluzowani są Turcy, jak pomocni i w tym, jak oduczają mnie narzekania.
        W tym roku zadziałałam i postanowiłam skrócić nasz dystans Polska - Turcja i widywanie się co 7 tygodni. Od lipca ponad rok postudiuję i pomieszkam z moim mężczyzną w TR. A potem?
        Potem, zobaczymy, gdzie poniosą nas nóżki! smile

pozdrawiam Was bardzo serdecznie
        i mam nadzieję, że miło będzie Nam się wymieniać informacjami, wrażeniami i emocjami.

Marta smile
    • iloveistanbul Re: Witajcie :) 08.09.12, 21:58
      witajcie smile mam na imie Asia (Turkom przedstawiam sie jako Asya). Przeprowadzilam sie do Stambulu z okolic Warszawy w maju, ze wzgledu na mojego chlopaka Turka, a teraz meza. Studiowalam na pierwszym roku na Uniwersytecie Warszawskim (mam 20 lat), ale przerwalam nauke, zeby tu przyjechac. Teraz probuje sie dowiedziec wszystkiego, co przyda mi sie, zeby zaczac studiowac w Stambule. Ucze sie jezyka, moja nowa rodzinka w wiekszosci niestety nie dogaduje sie po angielsku. Jest coraz lepiej smile) W Turcji zakochuje sie powoli, nadal tesknie za waszawa, a moze bardziej za przyjaciolmi, z ktorymi spedzalam mnostwo czasu. A przede wszystkim za rodzina, mam trojke mlodszego rodzenstwa, najmlosza ma trzy lata. Codziennie skype i oczekiwanie na swieta, bo niestety nie moge wczesniej opuscic Turcji, gdyz moja wiza juz sie skonczyla i czekam na ikamet.. Mam wspanialego meza, bardzo go kocham smile dzieki niemu i jego rodzinie czuje sie tu naprawde dobrze. Powoli ucze sie tureckich obyczajow, kuchni. Bardzo chcialabym pracowac, ale z tym musze jeszcze poczekac. Pozdrawiam Was goraco i przepraszam, ze troche dlugo. Nie bylam pewna o czym pisac. Asia
      • mersin4 Re: Witajcie :) 28.09.12, 21:02
        Wıtajcie, od dluzszego czasu sledzılam to forum nıe udzıelajac sıe zupelnıe ale od 3mıesıecy mıeszkam w Turcjı a dokladnıe w Mersin ı zdalam sobıe sprawe, ze bez bratnıch duszy nıe da sıe wytrzymac smile. Przeprowadzılam sıe tutaj po 5cıu latach znajomoscı z moım chlopakıem a teraz juz mezem. Po malu staram sıe przyzwyczaıc do nowej kultury ı nowych osob, ktore nıby znalam wczesnıej ale znajomoscı ludzı ı kultury na odleglosc to nıe jest to smile
        Pozdrawıam serdecznıe
        • ania2644 Do mersin4 14.11.12, 15:16
          Czesc,
          Ja mieszkam w Adanie, ale mamy tez 'yazlik' w Mersin takze w lecie czesto tam bywam, jakbys moze byla gdzies w poblizu Adany to zapraszam na kawe smile
    • tulcymea Re: Witajcie :) 29.09.12, 14:54
      MERHABAsmile
      Pochodzę z Poznania. Od 3 miesięcy zakochana w moim chłopaku. Czy mam pisać skąd pochodzi? smile Myślę, że nasz związek obala wszystkie stereotypy jakie słyszy się o Turkach. Ale to dopiero początek, jednak wierzę, że wszystko się uda i będziemy razem. Dzięki temu forum mogę poznać więcej dziewczyn, którym się udało i to mnie niesamowicie pokrzepia. Zapewne to znacie, jesteś z Turkiem? To już w Polsce mężczyzn nie ma? Są, ale ja wybrałam inaczej. moje życie, mój wybór. Pozdrawiam i sadzę, że będę częstym, aktywnym uczestnikiem forum.
      • ingalill23 Re: Witajcie :) 14.11.12, 16:49
        tulcymea napisała:

> MERHABAsmile
        > Pochodzę z Poznania. Od 3 miesięcy zakochana w moim chłopaku. Czy mam pisać ską
        > d pochodzi? smile Myślę, że nasz związek obala wszystkie stereotypy jakie słyszy
        > się o Turkach. Ale to dopiero początek, jednak wierzę, że wszystko się uda i bę
        > dziemy razem. Dzięki temu forum mogę poznać więcej dziewczyn, którym się udało
        > i to mnie niesamowicie pokrzepia. Zapewne to znacie, jesteś z Turkiem? To już w
        > Polsce mężczyzn nie ma? Są, ale ja wybrałam inaczej. moje życie, mój wybór. Po
        > zdrawiam i sadzę, że będę częstym, aktywnym uczestnikiem forum.
        >

Serdecznie witamy smile
    • kedimiz Re: Witajcie :) 21.11.12, 22:42
      Witajcie smile
      jestem czytaczem forum od wakacji. I jestem zachwycona smile zarówno forum jak i Turcją. Spędziłam tam wakacje i urzekł mnie kraj, ludzie, kolor nieba latem. Ale nie mieszkam w Turcji i się do niej nie przeprowadzę. Swoje życie prowadzę w Polsce, gdzie mam swoją polską rodzinę.
      Chętnie jednak poczytam sobie o Turcji Waszymi oczyma. Witajcie smile

kedimiz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka