Dodaj do ulubionych

paczki z Polski

21.04.06, 18:58
Na pewno jak jestescie w Turcji to rodzina czy znajomi przysylaja wam czasem
paczki z Polski....no wlasnie, czy moglibyscie napisac ile kosztuje wyslanie
takiej paczki i jakie sa ewentualne wymogi co do ciezaru i innych rzeczy???
Pozdraiwam wszystkich forumowiczow.
Obserwuj wątek
    • miss_e Re: paczki z Polski 21.04.06, 18:59
      aha! i jeszcze jedno-czy takie pczki docieraja w dobrym stanie?
    • ataner18 Re: paczki z Polski 21.04.06, 21:46
      ja wysylalam dokumenty mojemu chlopakowi, to byla tylko jedna koperta ale
      wysylalam przez pocztex - bo niby bezpieczniej, za to mialam troche nerwow bo
      przesylka szla dluzej niz przewidywano (2 tyg) zaplacilam (o ile mnie pamiec
      nie myli) 80zl.
      potem prezent, normalnie poczta za zdecydowanie mniejsza kase, co smieszniejsze
      tym razem paczka doszla szybciej niz poprzednio (krocej niz 2 tyg).
      Koleznka natomiast ostrzegla mnie przed wysylaniem bardziej wartosciowszych
      pacek, ze wzgledu na to ze czesto gina (raczej na pocztach tureckich).
      • yasemin1 Re: paczki z Polski 21.04.06, 22:00
        Ja mam doświadczenie z paczkami.
        Rodzice co chwila mi wysyłają bo myślą że przymieram głodem - jak to rodzice.
        A więc tak średnio idą do Antalyi 3-4 tygodnie w stanie lepiej nie pytać.
        Wszystko dokładnie do góry brzuchem wywrócone. Ale nic nie ginie tylko widać,
        że oglądają - bo muszą sprawdzić oczywiście co w środku.
        Nie ma limitu wagi ile chcesz to wysyłasz tylko z tym priorytetem to chyba
        przesada, gdyż wszystkie idą w tym samym czasie a więc nie ma co przepłacać.
        O dziwo jak wysyłałam do Polski paczkę to doszła w 4 dni. Aha zapomniałam
        najlepiej jeszcze znać nr przesyłki i się dopytywać na poczcie czy już jest, bo
        urzędnicy lubią sobie ją potrzymać przez parę dni w biurku zanim raczą
        zawiadomić że jest.
        Pozdrowienia
    • kiranna Re: paczki z Polski 21.04.06, 23:40
      jesli chodzi np o wyslanie prasy i ksiazek to polecam tzw. "worek m". ceny sa
      bardzo atrakcyjne, do istambulu paczka szla 8 dni za chyba 35 zl. sprawdzcie
      cennik na www.poczta-polska.pl od nowego roku ceny nieco sie zmienily.

kiedys tez dostawalismy raz na kilka miesiecy od moich rodzicow przesylki
      kurierskie z rzeczami dla dziecka, kaszkami, sloiczkami, zabawkami, itp. z
      odbiorem i dostawa do domu 50 kg kosztowalo ok 250zl. niewiele taniej liczyl
      sobie pocztex, a trzeba bylo samemu odbierac paczke z jakiegos strasznie dla
      nas dalekiego oddzialu poczty, wiec zrezygnowalismy. raz tylko zdarzylo sie, ze
      paczka utknela na cle i musielismy zaplacic za wypelnienie jakis dokumentow
      ponad 100$ sad tydzien trwalo utwierdzanie celnikow, ze zawartosc nie ma
      wartosci handlowej i to byla nasza ostatnia paczka wink potem slyszalam, ze ta
      firma kurierska zrezygnowala z obslugi rynku tureckiego.
      • miss_e Re: paczki z Polski 23.04.06, 09:50
        Bardzo wam wszystkim dziekuje za odpowiedzi-bardzo mi pomogly.
        Zanim polece do Turcji to wysle tam taka paczke, tak dla sprawdzenia, a jak juz
        bede na miejscu to sama sie zorientuje najlepiej co zostalo przekopane itd
        Jeszcze mam takie pytanie do was czy sa rzeczy, ktore moga byc problemowe do
        przeslania w takiej paczce do Turcji? Mam oczywiscie na mysli same legalne
        rzeczy, ale moze sa takie rzeczy z zywnosci, kosmetykow, ktore moga sie nie
        spodobac celnikom? Chce uniknac wszelkich niespodzianek.
        Pozdrawiam serdecznie.
        • yasemin1 Re: paczki z Polski 23.04.06, 17:53
          Wartościowych rzeczy nie wysyłaj, zawsze ktoś może się połakomić.
          Chyba z elektonicznymi rzeczami jest problem. Coś słyszałam, że od komórki jest
          cło czy coś tam.
          Magnetofon z CD np przyleciał z nami z Polski cargo i gdyby nie znajoma byśmy
          zapłacili jak za zboże.
          Jeżeli chodzi o kosmetyki to rodzice mi wysyłali i wszystko było ok. Teraz
          zamawiam przez internet całą paczkę zobaczymy czy się przyczepią.
          • miss_e Re: paczki z Polski 25.04.06, 18:38
            Dzieki Yasemin wink
            Czy mozesz mi napisac czy kosmetyki, proszki do prania sa w porownaniu z Polska
            bardzo drogie w Turcji?????bo tak cos slyszalam?
            i czy orientujesz sie moze jak z przewozem papierosow w takiej paczce?
            Pozdrawiam.
            • yasemin1 Re: paczki z Polski 26.04.06, 13:10
              No więc tak kosmetyki to koszmar przynajmniej w Antalii. Wybór żadny Loreal
              albo Nivea - 2 albo 3 razy drożej niż w Polsce. Już nawet ustaliłam dlaczego.
              Turcja nie produkuje kosmetyków w takim zakresie jak u nas np Soraya, Ziaja i
              inne a więc muszą ściągać z zagranicy. A wtedy firma importowa robi listę do
              ministerstwa zdrowia i dostaje gleit na akceptację (to kosztuje) potem na
              granicy chemik sprawdza każdy kosmetyk czy aby nie otruje się ludzi (to też
              kosztuje) potem one są wysyłane do laboratorium - też płacić trzeba i na koniec
              cło jakieś 40% wartości do tego podatek w sklepie 13% + 15% i wychodzi
              astronomia.
              Nie wiem czego używasz ale tak: krem pod oczy loreala to około 30 lirów to 70
              zł - ja kupiłam rumianek w sklepie (wyszło taniej hi hi hi), mleczka do twarzy
              i toniki to tak po 40 zł. Vichy żel do twarzy 60 zł. Kolorowe np loreala
              podkład lub max factor 86 zł.
              Jeżeli chodzi o czystościowe środki jest lepiej typu: proszek do prania 12 kg
              Tursil - jest ok w promocji 11 lirów 26 zł, Yumoş (takie polskie cocolino) 10
              litrów około 12 lirów 30 zł.
              Z papierosami nie ma problemu przy przewozie my mieliśmy kilka kartonów.
              Ja zawsze kupowałam na stadionie LMy i mi wychodziło taniej ale w Antalii nie
              ma "stadionu" więc w sklepie wychodzi za paczkę LMów 7 zł (2,9 lira).
              Mam nadzieję, że pomogłam
              • miss_e Re: paczki z Polski 26.04.06, 15:45
                Jeszcze raz dzieki, bardzo mi pomoglas.
                Pamietam, ze za kosmetyk do opalania Nivea zaplacilam kiedys masakrycznie duzo
                w aptece w Antalyi. Teraz juz wiem,ze wszystkie kosmetyki sa tam drogie i
                dobrze, ze tu zapytalam o to.Pozdrawiam.
      • miss_e Re: paczki z Polski 03.05.06, 16:50
        pare dni temu pytalam tak z ciekawosci na poczcie ile kosztuje wyslanie paczki
        do Turcji...Pani powiedziala, ze do 5 kg to tak ok 150 zl- drogo prawda????????
        Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka