Dodaj do ulubionych

visa do Polski

13.05.06, 13:06
Od ponad roku jestem związana z Turkiem. Bardzo chcielibysmy byc
razem i myslimy o wspolnej przyszlosci, aczkolwiek mamy pewne
problemy z visa. Tzn. konkretnie to On ma problem z dostaniem visy
do Polski (zdecydowalismy, ze bedziemy mieszkac w Polsce).
Chcialabym sie poradzic Was w jaki sposob najprosciej mozna
sciagnac faceta-Turka do Polski i zarazem ominac te cala
biurokracje. Myslalam tez nad wyjadem do Turcji, slubie w
ambasadzie polskiej (ale to juz ostatecznosc sciagniecia go
tutaj). Prosze o pomoc... Dodam jeszcze ze rzekomo powodem odmowy
visy byl brak ubezpieczenia (moj facet pracuje sezonowo i nie
podlega temu ubezp.)
Obserwuj wątek
    • thomaspawel Re: visa do Polski 13.05.06, 21:31
      no tak... miłość zawsze wyprzedza procedury...
      tak jak życie smile
      Ostatnio musiałem dostarczyć mnóstwo zaświadczeń dla abasady angielskiej w
      Ankarze aby Turczynka mogła przyjechać do UK...
      Łącznie z potwierdzeniem wzajemnej korespondencji....
      Koniec świata!
    • xxxgosia Re: visa do Polski 13.05.06, 22:52
      Przypuszczam ze slubu w Ambasadzie Polski w Turcji nie bedziecie mogli
      wziac,poniewaz musielibyscie oboje byc polakami ...ale w tureckim Urzedzie
      Stanu Cywilnego jak najbardziej,oczywiscie po zalatwieniu wszelkich
      dokumentow ,a ze slyszenia wiem ze latwiej jest wziac slub w Turcji niz w
      Polsce.My bralismy slub w Polsce poniewaz nie mielismy za bardzo mozliwosci(ze
      wzgledu na prace) na wycieczke w tym celu do Turcji.Zycze Ci powodzenia w
      zalatwianiu formalnosci, jesli sa tak duze problemy z otrzymaniem przez Niego
      wizy to chyba pozostaje Ci jedynie slub w Turcji i wtedy to juz nie powinno byc
      wiekszych problemow z ta wiza.Pewnie dziewczyny mieszkajace w Turcji(ja
      mieszkam w Belgii) bardziej sie orientuja jakie dokumenty sa potrzebne do slubu
      w Turcji.Pozdrawiam i zycze pomyslnego zalatwienia sprawy.
      • aleksandra805 Re: visa do Polski 15.05.06, 21:00
        dzięki za pomoc smile Wiesz wydaje mi się że ślub mój i mojego faceta Turka byłby
        możliwy w Ambasadzie Polskiej... Słyszałam iż wystarczy że jeden z bioracych
        slub jest obywatelem tego kraju w którego Ambasadzie bierze się ślub...
        • sudani Re: visa do Polski 15.05.06, 21:47
          Witam!
          Nie wiedzialam, ze sa az takie trudnosci z otrzymaniem wizy do Polski.
          Wiedzialam, ze potrzebne jest zaproszenie, a z tym chyba nie ma problemu, jesli
          chodzi o polska strone.
          Rowniez chcialabym sie wiecej dowiedziec na ten temat, jesli ktos cos wie.
          Pozdrawiam serdecznie!
          • xxxgosia Re: visa do Polski 16.05.06, 19:27
            Moze w Turcji jest inaczej ale w Belgii powiedziano mi w Ambasadzie Polski ze
            jezeli chcielibysmy wziac slub musielibysmy byc oboje Polakami.
    • kiranna Re: visa do Polski 17.05.06, 10:09
      Raczej trudno bedzie ominac biurokracje zwiazana z wiza do Polski. Z tego co
      wiem, po odmowie trzeba czekac rok na ponowne zlozenie wniosku.
      Nie wiem jak ci pomoc, poniewaz Turcy, malzonkowie Polakow, dostaja wizy na
      troche innych zasadach, choc tez czasem wymaga sie od nas dodatkowych
      zaswiadczen, nie zawsze faktycznie potrzebnych wink
      Skoro twoj facet nie ma ubezpieczenia, to moze moglby przedstwic jakies
      zabezpieczenie majatkowe, np wyciag z konta czy akt wlasnosci nieruchomosci?
      Mysle, ze najlepiej byloby gdybys sama skontaktowala sie z Ambasada i spytala
      co zrobic w takiej sytuacji, tzn planujecie slub i zamieszkanie w Polsce, a
      jemu odmawiaja wizy, itp.

Co do slubu w polskiej Ambasadzie, to mam takie same wiadomosci jak Gosia. Slub
      jest mozliwy, o ile oboje jestescie obywatelami RP. Najlepiej sprawdz to
      bezposrednio w Ambasadzie w Ankarze, zeby nie bylo niespodzianek.
      Przed slubem za granica musisz skompletowac odpowiednie dokumenty, potem je
      przetlumaczyc na turecki i potwierdzic zgodnosc z oryginalem w ktorejs z
      placowek dyplomatycznych.
      • aleksandra805 Re: visa do Polski 17.05.06, 16:25
        wielkie dzięki... Rzeczywiscie zadzwonie do Ambasady i porozmawiam z Nimi
        odnośnie tej visy.. To chyba niemożliwe aby odmowili visy jesli chcemy sie
        pobrac i mieszkac w Polsce... jest chyba cos takiego jak umożliwienie
        połączenia sie rodzin... Ewentualnie sprobuje Mu załatwic jakas uczelnie i
        wtedy może puszcza go jako studenta (dodam 35-letniego studenta wink)
        • afet13 Re: visa do Polski 08.06.06, 00:24
          nie wiem czy problem jest jeszcze aktualny ale może napisze coś o moich
          przygodach z wiza dla mojego chłopaka, jak nie przyda się Aleksandrze to może
          komuś innemu.

Zaprosić osobę narodowości tureckiej nie jest łatwo, to fakt.
          Co prawda nie proszono mnie o dowód korespondencji ale jest kilka innych
          ważnych dokumentów i dlatego musiałam poprosić rodzica o pomoc. Osoba
          zapraszająca musi zarabiać, to raz. Musi udowodnić, ze zarabia tyle aby
          zaprosić gościa z Turcji, czyli ok 800zł na osobę przebywającą w domu (nie
          jestem pewna co do kwoty). Jeśli tyle nie ma to musi udowodnić w inny sposób że
          stać ją na to zaproszenie, np. pokazując stan konta. Przede wszystim trzeba
          udać się do urzędu wojewódzkiego po blankiet specjalnego zaproszenia. Wszystko
          to było jakiś czas temu i nie pamiętam dokładnie ale tam dowiecie się
          wszystkiego.
          Jak pokona się polską barierę pozostaje ta turecka. Musze przyznać, ze tego się
          najbardziej obawiała więc rozumiem Cie Aleksandro. Mój chłopak jest już co
          prawda po studiach ale wtedy dopiero skończył praktyke i nie pracował jeszcze
          co było poważnym problemem. Długo myśleliśmy nad tym czy nie zapisać go na
          zaoczne studia markeringu smile, tak jak Ty tu już pisałaś. Ale okazało się, że
          nie było tak źle i dostał wize, musiał pokazać wyciąg z konta i oczywiście
          musiał miec juz zaliczone wojsko.
          Słyszałam o sytuacji w której Polka zapraszała Turka, chyba w takej samej
          sytyacji jak Twój chłopak Aleksandro, bo on pracował jako kelner w side i nie
          chcieli mu dać wizy. Ona zadzwoniła do ambasady w ankarze i uprosiła ambasadora
          lub konsula (nie wiem dokładnie z kim rozmawiała), zeby wydał wizę dla jej
          chłopaka. I udało się. Już tu padla tak propozycja więc potwierdzam: warto
          spóbować zadzwonić. Mam nadzieje, ze Tobie też się uda!
          pozdr
          • sarlo51 Re: visa do Polski 08.06.06, 03:17
            Czytajac tutaj to nie jest tak latwo dostac wizy do Polski dla Turka.Napewno
            musicie miec duzo cierpliwosci.Prubujcie na koncu chyba musi jakos to byc
            rozwiazane.
          • morbe1 Re: visa do Polski 08.06.06, 21:39
            Afet13,
            bardzo dobrze,że opisałaś swoją historię z otrzymaniem vizy,gdyż napawa ona
            optymizmem(przynajmniej mnie)Tyle się już naczytałam o tym jak trudno zaprosić
            Turka do Polski,że powoli wydawało mi się to mało prawdopodobne,a sama będe się
            starać o wydanie takiego zaproszenia.A tu widzę,że się udaje więc mam nadzieję,
            że wszystko wyjdzie dobrze.Mój Askim od kwietnia jest ubezpieczony w
            pracy,wojsko ma zaliczone,mam nadzieję,że stwierdzą,że stać mnie na jego
            zaproszenie,tylko nie wiem co z mieszkaniem,gdyż nie mam własnościowego tylko
            mieszkam w komunalnym i jestem w nim zameldowana.Mam nadzieję,że to wystarczy.
            W każdym razie pozdrawiam i oby więcej pozytywnie zakończonych spraw
            biurokratyczno-zaproszeniowych.
            • afet13 Re: visa do Polski 09.06.06, 09:49
              wydaje mi się że nawet komunalne mieszkanie będzie ok tylko musisz swoje
              kochanie smile zameldować w urzędzie miasta jak tylko przyjedzie

zapomniałam napisać o czymś co mnie dotknęło a dotyczy to zameldowania. Jak
              tylko mój chłopak wyjechał to przyszła go szukać policja do mojego domu.
              Chcieli sprawdzić czy jeszcze przebywa w Polsce, czy jeszcze przyjedzie i takie
              głupie pytania. Bardzo się zdenerwowałam bo wydawało mi się, że stawiają znak
              równości między terrorystami a Turkami. Co prawada wytłumaczyli mi, że to
              rutynowe działanie, sprawdzają wszystkich obcokrajowców przed wizytą
              papieża....ale jakoś mnie to zabolało, do rodzinnego domu moje chłopaka nigdy
              nie przyszła policja mnie szukać....

No nic, w każdym razie Was ostrzegam, żebyście się nie przestaszyły jak policja
              zapuka.
              Ale mimo wszystko nie zrażajcie się do zapraszania swoich chłopaków i mam
              nadzieje, że wszystkim się to uda

Powodzenia Morbe1!!!
    • kochanionka Re: visa do Polski 09.06.06, 20:24
      Nie wiem jakie sa procedury przy zapraszaniu gosci z innych krajow niz Turcja.W
      tym przypadku wymagana jest cala masa ,moim zdaniem zbednych
      dokumentow.Zapraszajac chlopaka mojej corki,studentki,musialam miec dokument
      potwierdzajacy moje zarobki,dokument z banku,ze mam w nim konto (na szczescie
      bez podawania jego stanu bo zarobki sa wystarczajaco wysokie),potwierdzenie,ze
      jestem wlascicielem mieszkania w ktorym ow gosc bedzie przebywal.Pomimo,ze
      jestem wlascicielem mieszkania,a nie wspolwlascicielem,moj maz rowniez musial
      wyrazic pisemna zgode na przyjecie goscia.Wydaje mi sie ze to nadmiar
      formalnosci.Ale niestety tak jest.I mimo,ze spelnia sie wszystkie warunki nie
      ma zadnej pewnosci,ze oczekiwany przez nas gosc dostanie wize.
      ale warto probowac wszystkiego,jak sie bardzo chce,to w koncu dopnie sie celu.
      zycze wam obojgu wytrwalosci i zrealizowania zamierzen.
      • morbe1 Re: visa do Polski 09.06.06, 23:41
        Dziękuje wszystkim serdecznie za słowa otuchy kazdej z Nas się przydadzą.

pozdrawiam
    • aleksandra805 Re: visa do Polski 25.06.06, 17:42
      dzięki za wszystkie wskazowki i komentarze smile. Ja jednak postanowilam ominac
      cala procedure zaproszeniowo-visowa i wziac slub w Turcji.. Mam tylko nadzieje,
      ze po slubie nie odmowia mojemu mezowi wjazdu do Polski (bo tu zamierzamy
      mieszkac i pracowac)... A i mam do Was kolejne pytanko: Czy można wziac 2
      sluby? (jeden w USC w Turcji a drugi w USC w Polsce)
      Pozdrowionka,
      Ola
      • kiranna Re: visa do Polski 25.06.06, 18:29
        O ile mi wiadomo, to w dwoch USC nie mozna, ale mozesz wziac np. slub urzedowy
        w Turcji, a koscielny w Polsce lub na odwrot, jesli zalezy ci na dwoch
        ceremoniach.
        Jesli chodzi o wize, to kiedys nieoficjalnie jeden z konsulow powiedzial mi, ze
        teoretycznie nie moga odmowic wiz naszym mezom (chyba, ze jest to ktos na
        bakier z prawem, itp), ale moga zadac dodatkowych dokumentow, zaswiadczen i
        zobowiazan od notariusza. Za to malzonek obywatela RP placi za wize mniej
        niz "zwykly" Turek smile
        Tylko raz zdarzylo mi sie, ze musialam napisac oswiadczenie zobowiazujace do
        utrzymania meza na terenie naszego kraju i ze w ogole zgadzam sie na jego
        przyjazd. Notariusz byl bardzo zdziwiony tym pismem, podobno nigdy wczesniej
        sie z czyms takim nie spotkal. Bylo nam przykro, ze tak nas potraktowano po
        tylu latach mieszkania w TR i bywania na spotkaniach w konsulacie, ale wtedy
        byl nowy konsul i to bylo kilka miesiecy po ataku na WTC, wiec moze dlatego tak
        sie stalo wink
        • aleksandra805 Re: visa do Polski 27.06.06, 21:49
          Wielkie dzięki Karina,
          w takim razie mam jeszcze jedno pytanko: jak długo schodzi z otrzymaniem visy
          po slubie dla obywatela Turcji meza Polki? Planujemy slub w USC w Turcji na
          poczatek listopada, a slub koscielny i wesele pod koniec grudnia w Polsce.
          Tylko zastanawiam sie czy moj przyszly malzonek zdazy dostac vise w ciagu
          miesiaca... Ja przyjezdzam to Turcji tylko na tydzien na slub (urlop w mojej
          pracy graniczy z cudem) i chcialabym miec go w Polsce jak najszybciej po
          slubie. Zreszta planujemy zyc w Polsce - slub w Turcji jest tylko dla
          ulatwienia dostania visy dla mojego lubego..
          Pozdrawiam,
          Ola
          • kiranna Re: visa do Polski 27.06.06, 22:33
            Nie pamietam dokladnie ile czasu potrzeba, zeby otrzymac wize, ale na pewno nie
            trwa to miesiac. Kojarze, ze ekspresowa (drozsza) dostaje sie na drugi dzien, a
            zwykla chyba w ciagu 3 dni. Moge sie nieznacznie mylic, moj maz nie byl dawno w
            Polsce, wiec nie zalatwialismy tego typu spraw ostatnio.
            Pamietam za to, ze wyjezdzalismy na miesiac miodowy do Polski w tydzien po
            slubie i zdazylismy zalatwic wize na czas bez problemu smile
            • amicka Re: visa do Polski 28.06.06, 00:12
              Aleksandra, przypuszczam, ze juz potem na miejscu bedziecie zalatwiali dla
              Twojego przyszlego meza wize pobytowa czy tez karte pobytowa. Moze sie juz
              dowiadywalas w Konsulacie albo w Urzedzie Wojewodzkim, jakie beda potrzebne
              dokumenty itd. Wprawdzie macie jeszcze duzo czasu, ale nie zaszkodzi sie
              dowiedziec. Moze zreszta ten temat byl przerabiany juz na forum, w kazdym razie
              troche formalnosci pewno z tym bedzie. Poki co musicie pozalatwiac papiery do
              Slubu(ow), powodzenia, macie fajna perspektywe:=)
              • aleksandra805 Re: visa do Polski 29.06.06, 21:38
                dzieki dziewczyny, nawet nie wiecie jak bardzo pomocne sa Wasze rady... Tym
                bardziej ze dopada mnie juz przedslubny stresik wink.
                Mam do Was jeszcze jedno pytanko: jako ze nie mowie po turecku, czy potrzeby
                bedzie tłumacz na slubie? I czy ewenualnie moglyby to byc tlumacz turecko-
                angielski czy koniecznie musialy byc polko-turecki? (co prawda nie konczylam
                anglistyki ale bardzo dobrze mowie po angielsku).
                Pozdrawiam,
                Ola
                • kiranna Re: visa do Polski 30.06.06, 00:09
                  Ola, ja nie mialam tlumacza, ale troche juz mowilam po turecku. To czy chcesz
                  miec lub nie tlumacza na slubie, zalezy od Ciebie. W sumie chyba wystarczy
                  jesli bedziesz swiadoma, ze zawierasz zwiazek malzenski i nauczysz sie
                  magicznego slowka "evet" smile))

Nie zapomnijcie sie pocalowac na koniec smile Nam jakos nie przyszlo do glowy
                  uzgodnic przed slubem co i jak i po calej ceremonii sie nie pocalowalismy, bo
                  sadzilismy, ze nie wypada. Tzn moj maz myslal, ze to w Polsce nie wypada
                  pocalowac sie przy rodzicach, a ja sadzilam, ze w Turcji mlodzi sie nie caluja
                  publicznie wink Potem sobie wyjasnilismy, ze to bzdura. Widzicie, jaka sile ma
                  myslenie stereotypowe?
                  • kiranna Re: visa do Polski 30.06.06, 00:19
                    A, dzis moj maz przypomnial mi, ze my pobieralismy sie podczas naszego urlopu,
                    gdy wrocilismy z Kazachstanu. Kompletnie o tym zapomnialam, tyle lat minelo wink
                    Zdazylismy w ciagu 3 tygodni zalatwic wszystkie dokumenty do slubu, tzn to co
                    bylo do zrobienia w Turcji, poniewaz z POlski przywiozlam papiery sama.
                    Zdazylismy takze zalatwic dla meza wize i pojechac na tydzien do Polski.

Jutro (czyli dzis wink) idziemy na slub naszego kolegi, ktory zeni sie z
                    Rosjanka. Okazuje sie, ze od niedawna badania krwi obojga mlodych sa juz
                    obowiazkowe w Turcji plus na obecnosc HIV u panny mlodej.
                    Niestety dokumenty potrzebne do slubu sa bardzo kosztowne. Oni zaplacili
                    podobno 280 YTL, czyli prawie 600zl z tlumaczeniami. Jesli bedzie troche czasu
                    jutro to zapytam dokladnie co bylo wliczone w te kwote i jakie dokumenty
                    zalatwiali.
    • fadime Re: visa do Polski 23.04.07, 17:46
      Ja wiem ze mozna sie starac o vize Turystyczna.Powiedzieli mi to w konsulacie
      Tureckim w Londynie bo pytalam sie o vize dla mojego meza i powiedzieli ze jak
      chce jechac zemna do kraju to musi sie starac o vize Turystyczna ta viza jast
      ponoc najleprza i ta daja najczesciej.Pozdrowienia Fadime.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka