Dodaj do ulubionych

Swieto Zmarlych

29.10.06, 14:11
Nic nie wiem na temat czczenia pamieci zmarlych w Turcji.
Czy tez maja taki dzien,czy wyglada to zupelnie inaczej.
Kto ma ochote napisac cos o tamtejszych obyczajach?
Obserwuj wątek
    • basiaistanbul Re: Swieto Zmarlych 29.10.06, 17:28
      W Turcji nie ma swieta zmarlych.O zmarlych pamieta sie inaczej.W rocznice
      smierci modla sie albo w domu tak zwany "mevlüt",w dzien ten
      rodzina ,przyjaciele zbieraja sie w domu,i modla sie razem,przychodzi
      tez "hoca"(cos jak nasz ksiadz),potem jest poczestunek,najczesciej jest
      to "tavuklu pilav"(ryz z kurczkiem)albo "etli pilav"(ryz z miesem)do tego
      slodkie,najczesciej "baklava",mozna tez w rocznice smierci inaczej czcic,modla
      sie wtedy w "cami"(meczet),i poczestunek jest wtedy poza domem, dla
      mezczyzn.Gdy ktos umrze(wczoraj w moim bloku umarla sasiadka,wiec na swiezo
      jestem swiadkiem)po pogrzebie nie ma stypy jak w Polsce,sasiedzi,rodzina
      przynosza gotowe jedzenie do domu w ktorym jest pogrzeb,gdyz jest zwyczj ze w
      domu tym nie gotuje sie kilka dni,gdyz w wiekszosci czas jest poswiecony na
      skladanie kondolencji,i modlenie sie za zmarlego,po siedmiu dni smierci jest
      specjalny dzien o ktorym wspomnialam wczesniej"mevlüt",taki dzien obchodzi sie
      jeszcze w 40 dniu po smierci zmarlego.A potem to juz kazdy gdy sam chce.Zawsze
      jest dla mnie dziwne ze pogrzeb jest ogolnie w ten sam dzien co sie umrze,albo
      to ze wedlug religi islam,do grobu zmarly nie jest pochowany w trumnie,nie jest
      tez ubrany,tylko jest owiniety w bialym tak zwany"kefen".Wedlug islamu kazdy
      po smierci jest tak samo pochowany.czy biedny czy bogaty.Nie ma roznicy.Do tego
      pare butow zmarlego kladzie sie przed dom,zeby ktokolwiek wzial je,ubrania
      zmarlego nie trzyma sie w domu,rozdaje sie.W domu nie zmienia sie czegokolwiek
      przez 52 dni,gdyz uwazaja iz duch zmarlego nie bedzie mial spokoju gdy zacznie
      sie robic zmiany w tym okresie czasu.
      pozdrawiam
      Basia
    • kochanionka Re: Swieto Zmarlych 29.10.06, 19:48
      Dzieki Basiu za wyjasnienie.
      Mam jeszcze jedno pytanie odnosnie pogrzebu,czy to prawda,ze w kondukcie moga
      isc tylko mezczyzni?a co z kobietami?
      Ogladalam kiedys taki reportaz ale z dalekiej wschodniej Turcji i tak to
      odebralam i zrozumialam.
      Pozdrawiam
      • basiaistanbul Re: Swieto Zmarlych 29.10.06, 23:28
        W kondukcie moga isc i kobiety i mezczyzni,tylko gdy ktos bierze udzial w
        pogrzebie z kobiet powinien zalozyc chustke,to taki rodzaj szacunku dla
        zmarlego,idac na cmentarz rowniez lepiej gdy zalozymy chustke na glowe,taki
        zwyczaj religijny.
        pozdrawiam
        Basia
        • izaerbas Re: Swieto Zmarlych 01.11.06, 09:10
          basiu dzieki za tyle cennych informacji, juz od dawna zastanawialam sie jak
          wygladaja te obrzedy w turcji.
          • basiaistanbul Re: Swieto Zmarlych 01.11.06, 12:43
            czsami gdy widzi sie to tak dziwnie sie czuje,moze dlatego ze w Polsce gdy ktos
            umarl szlam tylko na pogrzeb,i ta smierc troche do mnie nie dochodzila,
            (czlowiek ubrany w trumnie tak jakby spal)tutaj troche jest wiecej prawdziwa
            (gdy ktos umrze w domu,wszystko dzieje sie przed naszymi oczami) i troche daje
            nam do pomyslenia,ze wszystko co materialne niewazne,nic nie bierze sie ze
            soba,a zostawia sie tylko zachowanie za zycia w stosunku do innych.
            dzisiaj dzien zmarlych,wiec dziwnie sie czujesad
            pozdrawiam
            Basia
        • kiranna Re: Swieto Zmarlych 02.11.06, 10:55
          duzo zalezy tez od zwyczajow danej rodziny czy srodowiska. teoretycznie nie ma
          przeszkod by kobiety uczestniczyly w pogrzebach, w praktyce jednak slyszalam,
          ze nie zawsze jest to mozliwe, ewentualnie ida z tylu za konduktem.
          turcja to bardzo ciekawy kraj. jak mawia moja tesciowa: ile rodzin, tyle
          zwyczajow. dlatego uroczystosci tureckie, owszem maja pare wspolnych cech, ale
          moga tez sie od siebie bardzo, bardzo roznic.
          • kochanionka Re: Swieto Zmarlych 02.11.06, 14:08
            Dziekuje Kiranno,widzisz ciagle ujawniaja sie jakie nowe kwestie o ktorych nie
            wiemy.Gdyby przyszlo mi zadawac Ci pytania pewnie nie bardzo wiedzialabym czego
            chce ,a tak,jest okazja ,jest pytanie.
            Dzieki.
            Pozdrawiam
            • amw77 Re: Swieto Zmarlych 01.11.07, 00:11
              Odnosnie zmarlych muzulmanow mnie osobiscie zdziwilo informowanie o
              tym fakcie z meczetu, tzn. przynajmniej tak mi powiedziano ze w dniu
              w ktorym ktos umrze imam glosno sie modli i wszyscy wiedza kto zmarl
              i wspolnie sie modla..
              • karcia.akuku Re: Swieto Zmarlych 01.11.07, 19:39
                Chciałabym zauważyć, że dziś jest Święto Wszystkich Świętych!!! Zmarłych, czyli
                zaduszki są jutro. Dziś imieniny WSzystkich Świętych, patronów katalików.... dla
                katolika duża różnica
                • aylin34 Re: Swieto Zmarlych 02.11.07, 13:19
                  Masz racje Karcia a moja corcia wlasnie sie w tym dniu urodzila.
    • kochanionka Re: Swieto Zmarlych 30.10.06, 19:18
      Basiu,bardzo dziekuje za wyjasnienie.To jeszcze jedna cegielka do mojej wiedzy
      o Turcji.Ciagle tak malo wiem ale mam nadzieje,ze powolutku bede coraz wiecej
      wiedziec i rozumiec.
      A swoja droga,u nas dawniej tez na pogrzeb nie wypadalo isc z odkryta
      glowa.Teraz to i kolorystyka jest prawie dowolna.W zasadzie tylko zalobnicy
      (rodzina)sa ubrani na czarno.Swiat sie zmienia,to co kiedys bylo kanonem dzis
      neikoniecznie.
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka