Dodaj do ulubionych

Jakie studia wybrać?

03.03.07, 18:06
PRosze pomóżcie mi. Jakie waszym zdaniem byłoby najlepiej skończyć studia,
jeśli prawdopodobnie po studiach wyjade do Turcji i chciałabym tam znlaleźć
pracę ?
Obserwuj wątek
    • evamalgorzata Re: Jakie studia wybrać? 03.03.07, 19:00
      hello, wybierz turkologie!gdybym wiedziala wczesniej ze moje zycie zwiaze z
      turcja to wlasnie takie studia wybralabym teraz.najsmieszniejsze jest to ze po
      maturze gdy jeszcze przeciez nie znalam mojego askim chcialam sprobowac zdawac
      na turkologie ale rodzice mi to wtedy wybili z glowy mowiac po co, nie masz w
      turcji nikogo, po co ci taki niepotrzebny kierunek? smile A teraz prosze jak
      zaluje bo wybralam popularny w polsce a malo przydatny w turcji kierunek wink
    • marsiya Re: Jakie studia wybrać? 03.03.07, 19:06
      myślałam już nad tym, ale kim ja bede po turkologii? Tłumaczem ... ?
      • evamalgorzata Re: Jakie studia wybrać? 04.03.07, 08:44
        bedziesz osoba znajaca dobrze tureck i wtedy latwiej o prace w turcji smile
        pozdrawiam
      • kiranna Re: Jakie studia wybrać? 04.03.07, 16:10
        tlumacz to dobry zawod dla kobiety, szczegolnie, gdy bedziesz miec dzieci,
        docenisz mozliwosc pracy w domu smile czy oplacalny, nie wiem, trzeba by spytac
        turkologow. z poprawnym tureckim na pewno bedzie ci latwiej znalezc prace.
        generalnie - podstawa pracy za granica jest dobra znajomosc jakiegos
        popularnego jezyka europejskiego, a turecki do tego bedzie ogromnym plusem (lub
        na odwrot wink). bardzo ceniona tutaj jest rowniez znajomosc j.rosyjskiego i
        arabskiego (np. w handlu, turystyce).
    • dominika.cekmekoy Re: Jakie studia wybrać? 04.03.07, 10:50
      Wedlug mnie lepiej skonczyc jakis handel zagraniczny lub zdobyc tytul
      inzyniera. Turkologie raczej odradzam. Zapisz sie na kurs tureckiego w Polsce,
      a jak przyjedziesz tutaj to doszlifujesz sobie jezyk.
      • magdaod Re: Jakie studia wybrać? 05.03.07, 08:46
        Dziewczyny, a wiecie moze gdzie sie znajduje kierunek turkologii? Obil mi sie o
        uszy Uniwersytet Jagiellonski w Krakowie, ale pewnosci nie mam...

Pozdrawiam smile
        Magda
        • dominika.cekmekoy Re: Jakie studia wybrać? 05.03.07, 09:48
          Na pewno na Uniwersytecie Warszawskim, a gdzie jeszcze to nie mam pojecia.
          • sommak Re: Jakie studia wybrać? 05.03.07, 10:46
            Witam Was serdecznie,
            Marsiyo,tak sobie mysle,ze problem,o ktory pytasz jest troche bardziej
            zlozony.Moim zdaniem wybierac studia tylko ze wzgledu na ewentualnosc wyjazdu
            do Turcji,moze zapedzic cie troche w kozi rog-bo moze sie okazac,ze przez 5 lat
            studiow bedziesz uczyc sie czegos,co wprawdzie moze okazac sie przydatne,ale
            wcale nie bedzie cie tak do konca interesowac i cieszyc,a wtedy pozbawisz sie
            przyjemnosci nauki.Pomysl,co cie interesuje i czy to moze byc przydatne tu w
            Turcji-najlepiej,gdyby podejmujac decyzje,udalo ci sie te dwie rzeczy
            polaczyc,czego ci serdecznie zycze.
            Kolejna sprawa,wg mnie bardzo wazna-to to gdzie ewentualnie zamierzasz sie w
            Turcji osiedlic-tu na pd gdzie mieszkam,tak jak pisala juz wczesniej Kıranna-
            mozna znalezc prace najlatwiej w turystyce(hotele,biura podrozy,recepcje w
            szpitalach..),ale tez w biurach nieruchomosci,czy generalnie w sektorze
            obslugowym-i tak prawde mowiac najczesciej wystarcza poprostu znajomosc jezyka
            obcego,przy czym mile widziane sa osoby,ktore tez choc troche mowia po
            turecku.Tak miedzy Bogiem a prawda,malo kto pyta sie o studia,ktore sie
            ukonczylo.Z pewnoscia wiecej mozliwosci wyboru w innych tez sektorach jest w
            duzych miastach.Wg mnie turkologia to niezly pomysl,a i tak jak pisze Kıranna
            mozna nie tylko poznac jezyk,ale tez w dalszej perspektywie pracowac jako
            tlumacz-mnie osobiscie odpowiadalby taki wolny zawod.A tak przy okazji tak
            sobie mysle,ze pewnie w jakichs duzych firmach handlowych taka posada moglaby
            sie znalezc.Gdybys ukonczyla jakies inne studia jezykowe,moze moglabys tez
            pracowac jako native speaker w szkolach jezykowych.
            Nastepna sprawa,a to juz wlasciwie pytanie to reszty forumowiczow-jak to jest z
            nostryfikacja naszych polskich dyplomow ze studiow,bo z tego co wiem,bez tego
            nie sa poprostu uznawane?Jak to wyglada,czy ktos z Was orientuje sie w tej
            kwestii,a jezeli potrzebna jest nostryfikacja naszych dyplomow,to jak to sie
            odbywa?
            Pozdrawiam serdecznie!
            • marsiya Re: Jakie studia wybrać? 05.03.07, 17:41
              osiedlić mam się w Manisie prawdopodobnie. Wydaje mi się że tam tłumacza to
              chyba nie będą potrzebować. Ani z turystyką nic związanego też się nie przyda.
              Własnie najbardziej intersuje mnie studiowanie turystki zagranicznej ...
              Turkologia chyba też nudna by nie była, a i na handel zagraniczny też bym
              chętnie zdawała. Co do rosyjskiego to widze że warto się do niego teraz
              przyłożyć w szkole wink
              Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
              • sommak Re: Jakie studia wybrać? 05.03.07, 21:44
                A moze jakas lingwistyka-tu jezyki obce sa bardzo potrzebne...?A moze..ja
                kiedys interesowalam sie Miedzywydzialowymi Studiami Humanistycznymi na
                Uniwersytecie Warszawskim..-z tego co pamietam w ramach tych studiow mozna bylo
                studiowac kilka kierunkow na raz.Moze w ramach tych studiow moglabys polaczyc
                turystyke z turkologia,a moze i czyms jeszcze.
                Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki za Twoj wybor!
    • bela01 nauczyciel angielskiego? 06.03.07, 12:15
      Moze ktoras z Was pracuje jak nauczyciel angielskiego w jakiejs szkole? czy to
      jest w ogole mozliwe, tzn. legalnie. jaki poziom angielskiego trzeba
      reprezentowac. ja mam niestety tylko CAE, to chyba za malo? sad Turcy mi mowile,
      ze mozna zarobic ok 1000$ miesiecznie, nie chce mi sie w to wierzyc..
      pzdr.
      • kaczika Re: nauczyciel angielskiego? 06.03.07, 14:42
        Cześć,

ja jestem lektorem angielskiego. Co prawda w Polsce, ale ostatnie wakacje
        nauczycielskie (3 miesiące) pracowałam jako lektor w Stambule. Ponieważ uczę
        także metodą Callana, to uczenie w obcym kraju nie wydawało mi się takie
        trudne. Zdobycie pracy też niesmile Rozesłałam cv mailem w środę, a w czwartek
        byłam zaproszona już na dwie rozmowy. Co do legalności....Hm....Byli tam
        nauczyciele z innych krajów, którzy prosili szefa, żeby coś z tym zrobił, ale
        nie był za bardzo chętny.Mnie nie zależało, bo i tak miałam w planach powrót.
        Co do zarobków - za lekcję dostawało się tam ok. 20 YTL, czyli podobnie a może
        nawet trochę więcej niż w Polsce. Oczywiście zarobki zależały od doświadczenia.
        Z wykształceniem językowym były tam tylko dwie Turczynki i ja, więc jak widać
        nie jest ono aż takie niezbędne smile Jeśli masz CAE, to, moim skromnym zdaniem,
        możesz uczyć do poziomu intermediate albo i nawet upper- (zawsze nam powtarzali
        na studiach, że najbezpieczniej jest tak dwa poziomy w dół od swojego). A! W
        tej szkole, jeśli było się dobrym językowo, szkoliłam przyszłych nauczycieli
        najpierw za darmo metodą Callana (jeśli ktoś jej nie znał) i potem szef
        decydował czy przyjąć kandydata czy nie. Więc tak naprawdę liczył się poziom
        języka i energia. Próbuj! Warto!

Powodzenia!
        kaczika
        • bela01 Re: nauczyciel angielskiego? 06.03.07, 15:09
          dzieki za info kaczikasmile
          powinnam moze zdac jeszcze proficiency,ale do tego jeszcze troche..zobaczymy, w
          kazdym razie to juz coswink
          pzdr
          • marsiya Re: nauczyciel angielskiego? 06.03.07, 21:52
            a moze moglabym cos w Turcji studiować? albo na jakąs wymiane tam pojechać na
            studiach? No i jeszcze , jezeli mam studiowac w kraju to raczej trojmiasto, bo
            trenuje sport wyczynowo i nie chialabym tego zostawiac
            • bela01 Re: nauczyciel angielskiego? 07.03.07, 11:44
              Nie wiem jak jest ze studiami w Turcji, ale wymiany na pewno sa. gdzie i jakie
              to powinnas raczej dowiedziec sie na konkretnej uczelni co ma do zaoferowania.
              na mojej uczelni (turystyka) byly wymiany do turcji, tzn.praca w wakacje w
              turystyce, ale Turcy nie chcieli dziewczyn tylko faceci mogli jechacsmile W Konyi
              jest duzo studentow polskich, z tego co wiem, medycyny, wiec szukaj na uczelniach..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka