fluffy88 21.05.07, 20:49 Nie wiem, czy kiedyś był już taki temat poruszany, ale zastanawia mnie czy sa może jakies leki, które mozna wziąc zapowiegliwie... w związku ze zmiana otoczenia, jedzenia, flory bakteryjnej... w Turcji oczywiscie? Będę wdzięczna za informacje Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdaod Re: Problemy żołądkowe... . 21.05.07, 21:36 Witam W razie problemow zoladkowych najlepiej udac sie do apteki tureckiej. Osobiscie nigdy nie mialam takich problemow przebywajac w Turcji. Posilki hotelowe sa rewelacyjne i zawsze swieze. Rowniez jedzenie na miescie nigdy mi nie zaszkodzilo (a jadlam kebaby przygotowywane prze panow, ktorych rece i czystosc w okolo duzo pozostawiala do zyczenia). Takze zmiana otoczenia czy "flory bakteryjnej" na "turecka" nie stwarza klopotow (rowniez nigdy nie slyszalam, aby moi znajomi mieli jakiekolwiek dolegliwosci). Ale oczywiscie kazdy zoladek jest inny Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link
sommak Re: Problemy żołądkowe... . 21.05.07, 23:10 Witam serdecznie, zgadzam sie z Magda,najlepsze na przypadlosci zoladkowe w moim przypadku okazywaly sie zwykle specyfiki miejscowe-troche zgodnie z zasada czym sie strujesz tym sie lecz.Polski Wegiel od razu moglam wyrzucic do kosza,troche lepszy byl Stoperan.Ale j.w. wystarczy pojsc do tureckiej apteki,wiedza co zaaplikowac na tego typu przypadlosci-jedyne co mnie zaskoczylo,czesto od razu podawany jest antybiotyk,chociaz patrzac na przebieg choroby chyba bylo to faktycznie sluszne. Pozdrawiam i nie zycze tego typu dodatkowyh wrazen Odpowiedz Link
alpinkaa Re: Problemy żołądkowe... . 21.05.07, 23:10 Fluffy proponuje Quatrum na takie wycieczki Jest to dość drogie (10 tabletek kosztuje 20 zł) ale naprawdę działa.To są bakterie kwasu mlekowego które będą stać na straży Przynajmniej na mnie Poza tym radzę unikać (nie tylko będąc w Turcji, ogólnie na całym świecie) picia nieprzegotowanej wody i jedzenia nieumytych owoców (jeszcze lepiej jakby można było je obrać ) Odpowiedz Link
fluffy88 Re: Problemy żołądkowe... . 22.05.07, 11:13 Ja akurat będe mieszkała u tureckiej rodziny więc jedzenie hotelowe nie wchodzi w gre... . A Quatrum bierze się zapobiegliwie, czy już jak wystąpią jakies objawy? Odpowiedz Link
alpinkaa Re: Problemy żołądkowe... . 22.05.07, 11:27 Ja w czasie podróży zawsze biorę 2 kapsułki (jedną rano, drugą wieczorem) żeby nie mieć żadnych niespodzianek zwiazanych ze zmianą "flory bakteryjnej" i jest zawsze dobrze. Co prawda w tym roku do Turcji wybieram się po raz pierwszy, ale mam dalej zamiar stosować taką formę zapobiegawczą, wcześniej wypróbowaną w innych krajach Ale ponownie przestrzegam przed piciem nieprzegotowanej wody z kranu Nawet w Polsce Hayırlı yolculuklar Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link