rose1979 25.07.07, 20:50 Czy tak wlasnie wyglada slub w tureckim urzedzie stanu cywilnego? www.youtube.com/watch?v=9h2DGzI2lJ0 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fluffy88 Re: Turecki slub 26.07.07, 15:49 Jaks tak wyszlo, ze byłam kilka tygodni temu na takim slubie i pomieszczenie wygladało identycznie... może to to samo miejsce dla mnie troszke bylo to dziwne i mało uroczyste ale własnie tak to wyglada.. . Odpowiedz Link
agaluczakowska Re: Turecki slub 26.07.07, 20:48 mnie smieszy ze wszyscy tam klaszcza i non stop sie smieja.. poza tym malo to uroczyste, z tym sie zgodze.. i ekspresowe.. niecale 10 min Odpowiedz Link
senicokseviyorum Re: Turecki slub 26.07.07, 21:07 ...a mnie to czeka za 4 tygodnie hahahaha Odpowiedz Link
kochanionka Re: Turecki slub 26.07.07, 23:01 Obejrzłam z ciekawosci i musze powiedziec,ze mnie sie podobala ta ogolna radosc i wesolosc.I to klaskanie tez mnie urzekło Nie zauwazylam powagi i nadetosci urzedu,to dla wszystkich bylo bardzo radosne wydarzenie. Jedynie powsciagliwosc pocalunku byla troche smutna,ale pewnie taki obyczaj.Nie wiem Odpowiedz Link
bgtka Re: Turecki slub 27.07.07, 09:25 co do tego pocałunku, faktycznie powściągliwy, ale mąż pocałował swoją żonę w znaczący sposób - najpierw w czoło - z tego co mi tłumaczył mój chłopak (Turek oczywiście) w czoło całuje się partnera, którego wybiera się na swojego przyszłego męża/żonę. Pocałunkiem możesz powiedzieć: chcę Cię jako swoją żonę/męża. Mnie osobiście ta forma się podoba - ma to jakiś urok. Może to zabrzmieć dziwnie, ale chba nie byłabym w stanie przed ołtarzem, na swoim ślubie całować się "soczyście" z moim mężem (albo jest na to inne, bardziej dosadne określenie. "Soczyste" pozdrowionka! :o) Odpowiedz Link
bela01 Re: Turecki slub 28.07.07, 00:21 co kraj to obyczaj przynajmniej mlodzi nie wygladali na spietych jak u nas w kosciele-niektorzy wygladaja jakby chcieli wiac albo bali sie glebiej odetchnac) w koncu slub to radosne wydarzenie wiec spiewaja i klaszcza jak to turcy. poza tym to nie sakrament i dlatego nie ma tej smiertelnej powagi jak u nas. krotki-to fakt, ale rozwod podobno tez szybszy niz u nas hhee ale te buziaczki to rzeczywiscie powsciagliwe hehe Odpowiedz Link
sarlo51 Re: Turecki slub 28.07.07, 04:14 www.youtube.com/watch?v=DYHrIjXFRNI&mode=related&search= Tak sie odbywa cywilny slub w NY. Odpowiedz Link
rose1979 Re: Turecki slub 28.07.07, 09:48 Dziewczyny, ktore mowia po turecku - a co wzbudza te ogolna radosc na tym slubie? Niestety nie rozumiem tureckiego, a bardzo mnie zaintrygowalo z jakiego powodu sa tam co chwila wybuchy smiechu? Czy oni naprawde mowia cos zabawnego? Odpowiedz Link
bela01 Re: Turecki slub 28.07.07, 13:38 to dopiero romantyzm sarlo heh ja za przeproszeniem wiecej czasu spedzam tam gdzie krol chodzi piechota)) widac pragmatyzm z jakim Amerykanie podchodza do wszystkiego... Odpowiedz Link
kochanionka Re: Turecki slub 28.07.07, 22:57 Jesli ten pocalunek znaczył:badz miją partnerka,to jestem zdecydowanie za.To bardzo piekne zaproszenie do wspolnego zycia i rownie piekna deklaracja.J Nie miałam pojecia o symbolice takiego pocalunku.Cały czas cos nas zaskakuje,dobrze,ze jest forum,ze wy jestescie i dzieki temu poznajemy obyczaje tureckie. Sarlo,slub z twojego linku kompletnie pozbawiony jest urolu i romantyzmu,choc pewnie tylko dla mnie,co zapewne nie dla tej pary.To przeciez ,mimo oprawy ,ich najwazniejszy dzien. no coz,kazdy moze miec inne wyobrazenie o własnym slucie i realizowac je jak chce. ale ciekawie bylo to obejtzec Odpowiedz Link
sarlo51 Re: Turecki slub 30.07.07, 01:44 Tak jest taki slub to biora osoby co maja 2malzenstwo lub nie maja zadnego przyjecia.www.youtube.com/watch?v=YMx9DMNefS8&mode=related&search= Jak chcesz to mozesz miec taki tywilny slub tez.Co wszystko zalezy od mlodych.Obecnie duzo mlodych robia sobie bardzo male wsela nad morzem lub na wyspach.Moja corka miala bardzo podobny do tego www.youtube.com/watch?v=koIbQ0GOrkk Tutaj tak ludzie zle nie podchodza do malzenstwa.Tutaj najwiecej rozwodow jest pomiedzy immigrantami co braly slub w swojm kraju a biora rozwod tutaj.Duzo ludzi z Azji(chinczyki i koreanczyki ). Odpowiedz Link
kochanionka Re: Turecki slub 30.07.07, 21:32 Bardzo podoba mi sie zwyczaj,ktory zdążył sie juz zaadoptowc w polskich warunkach,prowadzenia pani mlodej do ołtarza,przez ojca.To piekne,oddanie corki mężowi,to symboliczne ,bez słow,powiedziane,dbaj o nia tak jak ja do tej pory. U nas nie ma jeszcze mozliwosci wziecia ślubu w scenerii np.ogrodowej,księża są wygodni i nie daliby na to zgody.Jednak i to kiedys stanie się tutaj mozliwe. Slub,moim zdaniem,powinien miec taką oprawe jaka wymarzyli sobie młodzi,oczywiscie w ramach rozsądku,ale to przeciez ich dzien. Odpowiedz Link
rose1979 Re: Turecki slub 06.08.07, 22:20 Moze ktos z Was sie orientuje - czy w Turcji jest mozliwosc zawierania slubu w miejscach innych niz USC? Marzy mi sie slub w jakims pieknym, romantycznym miejscu..w Polsce niestety jest to niemozliwe, byc moze w Turcji jest jakas szansa? Wiecie cos na ten temat? Odpowiedz Link
kiranna Re: Turecki slub 06.08.07, 23:57 tak, jest taka mozliwosc i jest dosc czesto praktykowana, np sluby odbywaja sie w hotelach, domach weselnych, restauracjach i innych miejscach, tylko ze to wiecej kosztuje. tak bylo przynajmniej wtedy, gdy my sie pobieralismy. zapytaj o szczegoly w usc. Odpowiedz Link
afet13 Re: Turecki slub w Polsce 07.08.07, 08:06 witajcie dziewczyny zastanawia sie czy ktoras z Was brala slub w Polsce...czy mozecie mi opowiedziec jaka jest roznica miedzy slube cywilnym w Polsce a tym w Tucji? przeczytalam gdzies ze slub w Polsce jest trudniejszy ale nie bardzo wiem dlaczego pozdr afet Odpowiedz Link