Dodaj do ulubionych

Tuning TDi PD, a jaki olej?

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.09.01, 22:49
Dziekuje za obszerna odpowiedz na moje zapytanie w watku "trwalosc
stuningowanego silnika".
Zostala tam poruszona kwestia stosowania najlepszego dostepnego oleju
silnikowego. I tu jest problem. Otoz w instrukcji obslugi auta wyraznie stoi
napisane, ze do silnika TDI PD mozna stosowac TYLKO olej o specyfikacji VW
505.01 !!! Poswiecilem wiele czasu na szukanie takiego oleju wsrod ofery olejow
dostepnych na polskim rynku i znalazlem tylko oleje o specyf. co najwyzej
505.00. Zadalem pytanie w ASO jaki olej leja do tych TDI - mistrz powiedzial,
ze tylko jeden, zalecany przez fabryke do silnikow z pompowtryskiwaczami. Tu
pokazal butelke - zadnej marki, tylko znaczki VW, Audi, Seat, Skoda. 5W40.
Nawet nie wiem czy mineralny czy syntetyczny.
Prosze w takim badz o porade - jaki inny olej moge zastosowac w silniku TDI PD,
rowniez biorac pod uwage chiptuning? Czy faktycznie mozliwe jest, aby na rynku
nie bylo alternatywy dla tego jedynego zalecanego przez VW? Moze sa lepsze?

Z gory dzieki.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jarek Re: Tuning TDi PD, a jaki olej? IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 26.09.01, 11:26
      Gość portalu: Wojtek napisał(a):

> I tu jest problem. Otoz w instrukcji obslugi auta wyraznie stoi
      > napisane, ze do silnika TDI PD mozna stosowac TYLKO olej o specyfikacji VW
      > 505.01 !!! Poswiecilem wiele czasu na szukanie takiego oleju wsrod ofery olejow
      > dostepnych na polskim rynku i znalazlem tylko oleje o specyf. co najwyzej
      > 505.00. Zadalem pytanie w ASO jaki olej leja do tych TDI - mistrz powiedzial,
      > ze tylko jeden, zalecany przez fabryke do silnikow z pompowtryskiwaczami. Tu
      > pokazal butelke - zadnej marki, tylko znaczki VW, Audi, Seat, Skoda. 5W40.
      > Nawet nie wiem czy mineralny czy syntetyczny.

Wojtku, kazda pliszka swoj ogonek chwali.

> Prosze w takim badz o porade - jaki inny olej moge zastosowac w silniku TDI PD,
      > rowniez biorac pod uwage chiptuning?

W firmie, w ktorej bedziesz robil chiptuning na pewno cos Ci doradza, nie
      koniecznie beda na nim "tylko znaczki VW, Audi, Seat, Skoda".

> Czy faktycznie mozliwe jest, aby na rynku
      > nie bylo alternatywy dla tego jedynego zalecanego przez VW?

Nie. Zapytaj w firmie tuningowej.

Pozdr
      • Gość: Jarek Re: Tuning TDi PD, a jaki olej? IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 27.09.01, 08:02
        Jeszcze raz ja.
        W AutoSukcesie nr 10/2001 str. 74 jest artykul o olejach silnikowych, ktory
        powinien rozwiac Twoje watpliwosci.
        Po krotce:
        - klasy jakosciowe wedlug API - CH-4 klasa aktualna, wprowadzona do wszystkich
        nowoczesnych silnikow diesla (ulatwia spelnienie norm emisji spalin Euro 3),
        - klasy jakosciowe wedlug ACEA - B 4-98 oleje przeznaczone do silnikow z
        wtryskiem bezposrednim (TDI, HDi, JTD itp.)
        Pozdr
    • Gość: Wojtek Re: Panownie z ADiJ. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.10.01, 13:55
      Panowie z Auto Dzis i Jutro, czy naprawde nie macie nic do powiedzenia w tym
      temacie??? Bardzo mi na tym zalezy, bo niedlugo mam pierwszy przeglad i wymiane
      oleju.

Pzdr.
    • mmario Re: Tuning TDi PD, a jaki olej? 04.10.01, 15:31
      Właśnie w serwisie mi powiedzieli, że oni leją CASTROL, ale jakiś o specjalnych
      właściwościach i można go kupić tylko w ASO? Ciekawy jestem czy to kolejny
      bajer VW?
      • Gość: Wojtek Re: Tuning TDi PD, a jaki olej? IP: 217.30.130.* 04.10.01, 20:01
        Zgadza sie, to jest "Castrol 505 01" - tak sie nazywa. Dostepny tylko w ASO i
        piekielnie drogi (mniej wiecej tyle co Castrol SLX). Tez jest dla mnie bardzo
        podejrzana ta polityka VW.
        PZdr.
        • Gość: mmario Re: Tuning TDi PD, a jaki olej? IP: *.*.*.* 05.10.01, 10:49
          Ten "specjalny" olej to wielki kit!!! Co ma olej do pompowtrysiwaczy? Po prostu
          Vokswagen wraz z Castrolem postanowili trochę zarobić extra na
          niezorientowanej, coraz zresztą liczniejszej grupie właścicieli TDI PD. A co na
          to panowie z "Auto dziś i jutro"???????
          • Gość: Wojtek Re: Tuning TDi PD, a jaki olej? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.10.01, 17:40
            Kit czy nie, ale na razie autko jest na gwarancji i nie chce jej stracic. Cale
            szczescie namierzylem po wielu staraniach i telefonach (nawet do generalnych
            dystrybutorow) olej, ktory spelnia moje i VW wymagania: Mobil Synth S 0W40 za
            31 zl/l. (cena hurtowa za opak 20l., ale mi wspanialomyslnie odleja). Jeszcze
            poszly wici do Niemiec - ciekawe co tam znajda znajomi.
            Mam jednak ogolen wrazenie, ze oprocz ASO VW, Audi i Skody nikt nie wie co to
            za diabel ten symbol 505.01. Nawet fachowcy od olejow sa wielce zdziwieni.
            No comments...

No wlasnie, Panowie z ADiJ, co Wy na to???

Pzdr.
            • Gość: mmario Re: Tuning TDi PD, a jaki olej? IP: 195.205.211.* 07.10.01, 00:15
              W ASO VW olej ten kosztuje ponad 50 zł za litr. ZŁODZIEJE!
              • Gość: Wojtek Re: Tuning TDi PD, a jaki olej? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.10.01, 14:31
                Ktory, Mobil Synth S 0W40 ???
                • Gość: mmario Re: Tuning TDi PD, a jaki olej? IP: *.*.*.* 08.10.01, 10:48
                  W ASO VW używają castrola. Gdzie można kupić tego mobila?
                  • Gość: Wojtek Re: Tuning TDi PD, a jaki olej? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.10.01, 16:31
                    Ja jeszcze nie kupilem, nawet nie widzialem na oczy. Cala sprawa zalatwiana
                    jest na razie przez telefon. Jak sprowadza dla mnie maja zadzwonic. Firma
                    Mobipol we Wroclawiu - autoryzowany dystrybutor olejow Mobil.
                    Problemem moze byc opakowanie jednostkowe - tylko 20l.

Pzdr.
                    • Gość: Wojtek Re: Tuning TDi PD, a jaki olej? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.10.01, 14:40
                      Juz kupilem. Mobil Syst S Special V 5W40. Norma 505.01. Sprawdzilem i
                      internecie na niemieckiej stronie mobila - wszystko potwierdzone (przeznaczony
                      do silnikow TDI PD).
                      A cena troche niezsza niz w ASO, zamiast 50-60zl dalem 31zl :))))
                      • Gość: Strus Re: Tuning TDi PD, a jaki olej? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.01, 02:50
                        Twoj olej powinien miec oznaczenie jakosciowe : B 4-98. Jesli chodzi o marke
                        najlepsza renome ma Castrol, pozatym przemawiaja za nim dodatki rozpuszczajace
                        sadze.
                      • Gość: mmario Re: Tuning TDi PD, a jaki olej? IP: *.*.*.* 10.10.01, 10:13
                        Wojtek! Gdzie ten olej można kupić?
                        • Gość: Wojtek Re: Tuning TDi PD, a jaki olej? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.10.01, 12:30
                          Ja kupilem w "Mobipol-u" (autoryzowany dystrybutor Mobil-a we Wroclawiu). Co
                          prawda ten olej jest sprzedawany tylko w 20l. opakowaniach, dla serwisow, ale
                          poniewaz maja firmowe auto z TDI PD to zrobili wyjatek, mi odlali 10l. (mamy
                          dwa auta) a reszte zatrztymali dla siebie. Takze moze byc klopot z kupieniem
                          mniejszej ilosci oleju niz 20l. Chyba, ze kupisz tam gdzie ja, bo akurat maja
                          napoczete od wczoraj opakowanie :))) Tel. do nich: (071) 3556931. Moze cos
                          doradza.
                          I jeszcze jedno, Mobil podobno pracuje nad w pelni syntetycznym olejem do TDI
                          PD, ktory spelnia norme VW 506.01

Pozdro.
    • auto_dzis_i_jutro Re: Tuning TDi PD, a jaki olej? 08.10.01, 15:45
      Gość portalu: Wojtek napisał(a):

> Dziekuje za obszerna odpowiedz na moje zapytanie w watku "trwalosc
      > stuningowanego silnika".
      > Zostala tam poruszona kwestia stosowania najlepszego dostepnego oleju
      > silnikowego. I tu jest problem. Otoz w instrukcji obslugi auta wyraznie stoi
      > napisane, ze do silnika TDI PD mozna stosowac TYLKO olej o specyfikacji VW
      > 505.01 !!! Poswiecilem wiele czasu na szukanie takiego oleju wsrod ofery olejow
      >
      > dostepnych na polskim rynku i znalazlem tylko oleje o specyf. co najwyzej
      > 505.00. Zadalem pytanie w ASO jaki olej leja do tych TDI - mistrz powiedzial,
      > ze tylko jeden, zalecany przez fabryke do silnikow z pompowtryskiwaczami. Tu
      > pokazal butelke - zadnej marki, tylko znaczki VW, Audi, Seat, Skoda. 5W40.
      > Nawet nie wiem czy mineralny czy syntetyczny.
      > Prosze w takim badz o porade - jaki inny olej moge zastosowac w silniku TDI PD,
      >
      > rowniez biorac pod uwage chiptuning? Czy faktycznie mozliwe jest, aby na rynku
      > nie bylo alternatywy dla tego jedynego zalecanego przez VW? Moze sa lepsze?
      >
      > Z gory dzieki.

Czesc!
      Dopiero dzis moge znalezc czas i zajrzec na strony Gazety
      (niestety, mam dosc napiety grafik i bardzo czesto
      snajduje sie poza redakcja Auto dzis i jutro). Postaram
      odpowiedziec Ci na kilka podstawowych pytan. Po pierwsze,
      olej klasy 5W40 jest w zupelnosci wystarczajacym produktem
      syntetycznym nawet dla silnika diesla poddanego chip-
      tuningowi. Skoro masz obecnie auto na gwarancji proponuje
      Ci nie wychylac sie przed szereg. Gwarancja zaklada nie
      tylko ochrone klienta, ale rowniez firmy (wykorzystuja ja
      producenci narzucajac swoje, niekoniecznie najtansze,
      plyny eksploatacyjne). A propos wspomnianego oleju, to nie
      pierwszy wypadek, w ktorym producent auta wraz z konkretna
      firma olejowa wypuszcza na rynek olej oznaczony
      wewnetrznym kodem wlasnym i dostepny wylacznie w
      autoryzowanych stacjach obslugi. Tak postepuje np. Ford,
      przyklady producentow mozna mnozyc. Moja rada - obecnie
      pozostan przy firmowym oleju. Po skonczeniu okresu
      gwarancyjnego mozesz siegnac po olej przeznaczony do
      turbodiesli z oznaczeniem 5W 40. Mozesz oczywiscie siegnac
      po lepsze jeszcze syntetyki dla turbodiesli. W moim
      przekonaniu lepiej bedziwe pozostac przy tej samej klasie
      oleju skracajac okresy miedzy wymianami do przebiegow np.
      10 000 km.
      Pozdrawiam!
      Robert M.

• Gość: mmario Re: Tuning TDi PD, a jaki olej? IP: *.*.*.* 10.10.01, 14:51
      Niestety do Wrocławia mi z Warszawy za daleko. Jak poszukam to pewnie i tutaj
      znajdę. Dzięki ui pozdrawiam.
      • Gość: KTS Re: Tuning TDi PD, a jaki olej? IP: 10.4.4.* 22.11.01, 16:05
        z tego co wiem firma Shell oferuje olej specjalnie dla samochodow zasilanych
        pompowtryskiwaczami.
        Nazywa sie zdaje 505.01 i mozna go kupic w PL.
        Nie wiem ile kosztuje ale sie moge dowiedziec.
    • Gość: schwepes Re: Tuning TDi PD, a jaki olej? IP: *.interklub.pl 24.11.01, 14:45
      bardzodobry olej do tuningowanych silników to Castrol Formula RS 10w-60 lub 0w-
      40. sam go używam i wielu specjalistów go poleca.....................warto

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka