justyna-gaweda
09.03.11, 13:06
Drodzy forumowicze
Zawsze jestem blisko mieszkańców i staram się im pomóc jeżeli zwrócą się do mnie z jakąś sprawą. Proszę jednak nie wymagać ode mnie 24 godzinnego dyżuru przy komputerze.Mam sporo obowiązków jako radna ;komisje , spotkania w sprawie Internetu, megafonu , patroli ponadnormatywnych itp Do tego dochodzą dyżury w szkole (z ramienia Rady Rodziców) organizacja kiermaszu szkolnego , organizacja Balu Charytatywnego , Wielkiej Majówki Posiadam też rodzinę , z którą chciałabym spędzać trochę czasu , a kiedy już jestem w domu zamiast pogadać z mężem odbieram liczne telefony .Nie zatrudniam Pani do sprzątania czy gosposi; sama zajmuję się kuchnią , sprzątaniem ,myciem okien itp. Mam nadzieję ,że Państwo przyjmą ze zrozumieniem brak natychmiastowej odpowiedzi jeżeli w przyszłości ktoś zada pytanie na tym forum. Wiele osób zwyczajnie do mnie dzwoni . W ważnych sprawach mieszkańcy przychodzą też na dyżur radnego . Nie widzę więc uzasadnienia do tezy ,że po wyborach odwróciłam się od mieszkańców.
Na tym forum od pewnego czasu wywołuje mnie kilka osób ;
Jedną z nich jest ” polabar” vel Gerard Gieleciński ,który jako były radny doskonale orientuje się w sprawach ,o które pyta .
Pozostali nie muszą tego wiedzieć więc odpowiadam
Centrum Integracji Społecznej – to miejsce gdzie społeczność ma się integrować .Jak te miejsce zagospodarujemy to już nasza/mieszkańców/ inicjatywa. W Nowej Iwicznej nie mamy świetlicy czy domu kultury , szkoła jest przeciążona , sala gimnastyczna wykorzystywana jest od rana do nocy. CIS ma być więc odpowiedzią na nasze potrzeby. Zwróciliśmy się (Maria Rogowska i ja)do p.Wójt z prośbą o sporządzenie Planu Odnowy Miejscowości Nowa Iwiczna , co pozwoli na sięgnięcie po środki z UE . Został opracowany projekt CIS , zmieniliśmy plan zagospodarowania w tempie ekspresowym –wszystko po to aby mieszkańcy NI mieli swój ośrodek kultury i sportu. Jak go nazwiemy to już sprawa wtórna .Ustawa ,która została wymieniona daje nam możliwość pozyskania dodatkowych środków np. na osoby niepełnosprawne . Jeżeli stowarzyszenie z NI -„Dobra Wola „ będzie chciała przenieść się z prywatnego domu do naszego ośrodka –to nie tylko uzyskamy na tą działalność środki ale też wyjdziemy naprzeciw ludziom pokrzywdzonym przez los. W nowo wybudowanym ośrodku może powstać salka , w której niepełnosprawne dzieci będą miały zajęcia . Nie sądzę aby mieszkańcom NI takie dzieci w czymkolwiek przeszkadzały. Grupy anonimowych alkoholików spotykają się na całym świecie i w Polsce również. W naszej gminie spotkania AA odbywają się w salce przykościelnej i nie spotkałam się z protestem mieszkańców Starej Iwicznej . Proszę więc nie straszyć tabunem narkomanów i pijaczków. Jednocześnie informuję ,że kwestia co będzie się działo w budynku przyszłego CIS będzie z pewnością konsultowana z mieszkańcami.
Nie dzieliła bym skóry na żywym niedźwiedziu ale jeżeli będzie taka wola możemy to omówić na zebraniu wiejskim 7 kwietnia .
cdn
Justyna Gawęda
htpp://www.nowaiwiczna.com