zbyszek.czapnik 13.07.13, 13:15 Czy ktoś z Was zauważył jak wygląda odbiór odpadów segregowanych? Czy osobno są odbierane papier+metal+plastik, szkło, odpady zielone, czy tradycyjnie wszystko walone jest do tej samej śmieciary? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sila.czka Re: Odbiór odpadów segregowanych 13.07.13, 17:26 Najpierw był samochód, który odbierał odpady zielone, po kilku godzinach przyjechał inny po szkło. Niestety te pozostałe odebrano dopiero następnego dnia razem ze śmieciami zmieszanymi ale czy tym samym samochodem - nie wiem, tego dnia nie było mnie w domu. Odpowiedz Link
siasiadek61 Re: Odbiór odpadów segregowanych 14.07.13, 00:20 W czwartek trafiły i segregowane i zmieszane do jednej śmieciarki Odpowiedz Link
zbyszek.czapnik Re: Odbiór odpadów segregowanych 14.07.13, 15:11 To znaczy, że albo to była jednorazowa "skucha" abo zostaliśmy zrobieni w balona! :-( Przeciętne gospodarstwo domowe musi zakupić 3 kosze w cenie około 150 zł każdy. Do tego codziennie wykonuje pracę polegającą na sortowaniu odpadów. Jeśli to trafia do jednej śmieciary, to tak naprawdę oszukiwani są obywatele, gmina, a także gmina robi w balona Polskę i Unię Europejską bo nie realizuje w pełni ustawy a działania tylko udają to, czemu miały służyć. To tak jakby w aptece był tylko plaster na odciski a w sklepie tylko ocet a wmawiano by nam, że tak ma być. Odpowiedz Link
tomas-dlonias Re: Odbiór odpadów segregowanych 21.07.13, 18:07 Mam pytanie za 3 punkty - czy mam segregować śmieci czy tylko udawać że to robię? Mam wrażenie że firma Jarper udaje że odbiera posegregowane śmieci (oddzielnie odebrali tylko szkło, a reszta poszła do wspólnego wora), a gmina udaje że wszystko jest jak trzeba i przez 2 lata udawał że przygotowuje się do wprowadzenia w życie ustawy śmieciowej. Dodatkowo niech ktoś mi wyjaśni dlaczego śmieci zmieszane są odbierane raz w tygodniu a śmieci posegregowane raz na dwa tygodnie? Jeśli ktoś uczciwie segreguje to śmieci posegregowanych produkuje 3 razy więcej niż odpadów zmieszanych, więc chyba częstotliwość odbioru powinna wyglądać całkiem odwrotnie. Jakoś samo narzuca się pytanie czy działania gminy maja na celu tylko i wyłącznie wywiązanie się z obowiązków narzuconych przez bardzo kulawą ustawę śmieciową? Patrząc na to wszystko jakoś odechciewa mi się bawić w segregowanie śmieci mimo że jeszcze niedawno byłem bardzo pozytywnie nastawiony do tego pomysłu. Odpowiedz Link
zbyszek.czapnik Re: Odbiór odpadów segregowanych 24.07.13, 12:27 Odbiór odpadów segregowanych odbył się dziś WZORCOWO! :) Trzy samochody odbierały odpady, sprawdzano czy segregacja jest prawidłowa, czy oznaczenie pojemników jest OK. Oby tak dalej! :-) Odpowiedz Link
tomas-dlonias Re: Odbiór odpadów segregowanych 24.07.13, 16:38 Gdzie tak było? Bo ja wczoraj zostawiłem worki z posegregowanym śmieciami, a dziś zastałem je nieruszone... Odpowiedz Link
zbyszek.czapnik Re: Odbiór odpadów segregowanych 24.07.13, 17:00 Nowa Iwiczna i Mysiadło mają odbiór w czwartek. Tylko dla zabudowy jednorodzinnej. Z tego co się dziś dowiedziałem Jarper ma zbyt mało śmieciarek i dlatego w niektórych miejscach odbiór śmieci odbywa się nawet wieczorem. Do tego są różne realne utrudnienia jak choćby zablokowana w kilku miejscach ulica Zimowa. Odpowiedz Link
rasputin007 Re: Odbiór odpadów segregowanych 24.07.13, 19:16 To miałeś szczęście. jest 19:15, a śmieci na Polnej nadal stoją przed domami. Do firmy Jarper nie można się dodzwonić, mimo że informują, że pracują do 22:00. Znowu słabo. A już prawie cztery tygodnie za nami. Odpowiedz Link
zbyszek.czapnik Re: Odbiór odpadów segregowanych 24.07.13, 22:51 Na Krasickiego pojawili się dopiero o 12.00. To dziwne. Sita kiedyś odbierała śmieci od 6 rano, a Jarper pojawia się popołudniami i wieczorami. Jakby druga zmiana. Nie jest to fajne, jak worki ze śmieciami stoją cały dzień na chodnikach. Ale jakiś postęp jest (nie pakują wszystkiego na raz). Odpowiedz Link
tomas-dlonias Re: Odbiór odpadów segregowanych 21.08.13, 14:05 wszystko w normie. posegregowane śmieci poszły dziś do jednego wora czytaj do jednej śmieciary. panowie z jarpera nie motywują mnie zbytnio do dalszego segregowania... Odpowiedz Link
pirxthepilot Re: Odbiór odpadów segregowanych 21.08.13, 14:46 To samo. Nie przepuściłem. Zadzwoniłem do referatu odbioru odpadów 604 074 072 i zgłosiłem reklamację. Zaraz mają przyjechać i sfotografować zawartość śmieciary (szkło i plastki/papier/metal razem). Nie poddajmy się. Odpowiedz Link
rasputin007 Re: Odbiór odpadów segregowanych 21.08.13, 22:27 i jak się skończyło? fotografowali? coś mówili? niestety umowa nie przewiduje żadnej kary za wrzucanie śmieci posegregowanych i zmieszanych do jednej śmieciary. jedyne co Gmina może zrobić to umowę rozwiązać. tylko kto wtedy będzie dobierał śmieci? Odpowiedz Link
sila.czka Re: Odbiór odpadów segregowanych 30.08.13, 23:09 Wczoraj był czwartek więc wystawiłam przed bramkę śmieci zmieszane. Panowie przyjechali, weszli na moją posesję ( a podobno nie mają prawa), wzięli wszystkie śmieci posegregowane i zabrali razem z tymi zmieszanymi. To jakaś fikcja i bezprawie.. Szanowni radni, zainteresujcie się sprawą. Po co mamy segregować jak zabierają wszystko do jednego samochodu? Odpowiedz Link
rasputin007 Re: Odbiór odpadów segregowanych 04.09.13, 19:47 Środa 4 września. Dwa miesiące od wdrożenia nowego systemu. Dzisiaj panowie z Jarpera zabrali worki z papierem i plastikiem. Dlaczego zostawili worek ze szkłem pozostaje ich słodką tajemnicą.. Jest zielony i był wystawiony razem z innymi. Nie ogarniam. Odpowiedz Link
pirxthepilot Re: Odbiór odpadów segregowanych 04.09.13, 20:19 A u mnie odebrali porządnie! Nie pojawili się potem wozem "szklanym"? Odpowiedz Link
sila.czka Re: Odbiór odpadów segregowanych 04.09.13, 22:19 U mnie też zostało szkło i zielone. Pewnie jutro wrzucą do zmieszanych... Odpowiedz Link
rasputin007 Re: Odbiór odpadów segregowanych 06.09.13, 08:57 zielone zabrali, ale szkło zostało. coraz mniej ogarniam :) czy worek ma stać teraz dwa tygodnie przed moim domem? Odpowiedz Link
ania.nie.nie Re: Odbiór odpadów segregowanych 06.09.13, 09:00 podobny przypadek, szkło zostało...za radą pana z jarpera "ja tego nie mówiłem, ale niech wrzuca pani wszystko w zmieszane wtedy na pewno zabierzemy" Odpowiedz Link