20.09.14, 12:33
Szanowni Państwo,
Chciałabym zapytać jakie jest Państwa zdanie na temat niemal nieustannego hałasu, spowodowanego przez startujące samoloty.
Czy ja jestem jedyną , której to przeszkadza?:-) Dziś na przykład miedzy godziną 5.00 a 5.40 nad moim domem w NI przeleciały 3 samoloty, mimo, że teoretycznie między 22.00 a 6.00 przeloty głośnych statków powietrznych powinny być wyjątkiem.
I tak jest niemal codziennie od 6.00 do późnego wieczora.
Jestem ciekawa, czy ktoś z Państwa otrzymał odpowiedź na wniosek o izolację akustyczną , lub w innych sposób i z jakim skutkiem próbował „dyskutować” z PP Porty Lotnicze .
Interesują mnie tylko poważne głosy i opinia mieszkańców - argumenty typu „lotnisko jest od wielu lat i widziały gały co brały” z wielu względów nie są w mojej opinii poważnymi głosami, chociażby dlatego, że 15 lat temu, czyli odkąd tu mieszkam, start samolotu w kierunku Piaseczna był niebywałym wyjątkiem, poza tym głośno mówiło się wtedy o skierowaniu dużej części ruchu lotniczego do Modlina.
Co z tego wynikło – widzimy, w Modlinie funkcjonuje jedna linia lotnicza, my, dzięki naszemu „wspaniałemu” Sejmikowi, który bez jakichkolwiek konsultacji społecznych i rzetelnych analiz podjął decyzję o stworzeniu OOU, co nas istotnie blokuje w domaganiu się jakichkolwiek praw. Poza tym natężenie ruchu lotniczego wzrosło w ostatnich latach o 65%! (dane PP Porty Lotnicze).
Czy to oznacza, że codziennie musimy znosić te uciążliwości bez jednego słowa?? Jaka jest Państwa opinia i odczucia w tej sprawie?
Chętnie odczytam też głosy kandydatów na radnych i na Wójta-czy dla dobra i spokoju mieszkańców mają państwo zamiar coś działać w tym temacie?
Pozdrawiam wszystkich którzy budzą się wraz z pierwszą przelatującą huczącą maszyną ( i innych także:-)
Obserwuj wątek
    • basiunia1981 Re: Samoloty 20.09.14, 16:14
      Nocne operacje na Okęciu nie sa żadnym wyjątkiem. Jest ich szczególnie dużo w okresie letnim, kiedy to mamy okres urlopowy i przewoźnicy czarterowi latają cała dobę. To właśnie samoloty charterowe (czytaj latające do kurortów wakacyjnych) sa dla nas najbardziej uciążliwe, ponieważ często operują pora nocna a pozatym ich samoloty sa prawie zawsze pełne (ciężkie), a przez to latają trochę niżej nad naszymi głowami powodująca odczuwalnie większy hałas. Dodam tylko, ze port lotniczy pobiera dodatkowe opłaty hałasowe od linii lotniczych które startują lub laduja w porze nocnej które teoretycznie przeznacza na wypłatę odszkodowań dla tych co złożyli pozwy w sadzie o spadek wartości nieruchomosci. Generalnie linie nie byłyby zainteresowane lataniem nocą gdyby nie było na to popytu. Jednak Polak jak leci na wakacje to chce jak najtaniej i godzi sie startować z Okęcie np. o 2:00 rano:) Dla poprawy nastroju powiem, ze sezon letni kończy sie z początkiem października. Zima bedzie dużo mniej hałasu nocą.

Tego lata mieszkańcy okolic Piaseczna odczuwają hałas zdecydowanie bardziej. Spowodowane jest to zamknięciem drogi startowej 11/29 w celu rozbudowy dróg zjazdowych. Całe lato dostępna była tylko jedna droga startowa 15/33, co spowodowało ze hałas dookoła Okęcia rozkładał sie tego lata nierównomiernie. Najgorzej było u nas i na wlochach/Bemowie/Woli. Termin zakończenia remontu był zaplanowany na końcówkę października. Niestety okazało sie ze wykonawca napotkał nieprzewidziane problemy (który to juz raz) i na ta chwile port zastanawia sie co zrobic z tym fantem. Albo oddadzą remontowany pas na zimę ( wtedy hałasu byłoby u nas trochę mniej) ale bedą musieli znów zamknąć pas zeby dokończyć remont wiosna/lato 2015. Druga opcja to zostawić pas zamknięty na zimę i liczyć na to ze delikatna zima pozwoli dokończyć rozpoczęte roboty.

Tak czy inaczej, hałasu bedzie w naszej okolicy z roku na rok coraz wiecej. Ruch na Okęciu powolutku rośnie. W najbliższym czasie nie ma szans na rozpoczęcie budowy nowego centralnego lotniska, a obecna rozbudowa infrastruktury Okęcie powoduje zwiększona jego przepustowość ( czytaj wiecej samolotów) co pozwala je eksploatować jeszcze dobre kilkanaście lat.

• takamalaiwiczanka Re: Samoloty 20.09.14, 20:30
        @basiunia1981 - ma Pani rację, i właściwie ze wszystkim się zgadzam. To prawda, że w lato ruch lotniczy jest największy, a jesienią-zimą przeszkadza nam mniej, m.in. dlatego, że z reguły mamy zamknięte okna. Niemniej jednak, w moim przekonaniu nie może być tak, że lotnisko (notabene znajdujące się obecnie niemal w centrum miasta) bez jakichkolwiek konsultacji, czy opinii społecznych z roku na rok, naszym kosztem będzie zwiększać przepustowość tylko i wyłącznie dla własnego zysku.
        • basiunia1981 Re: Samoloty 20.09.14, 22:25
          Lotnisko nie robi tego tylko dla własnego zysku. Hałas rośnie bo popyt na usługi lotniskowe rośnie. Każdy z nas korzysta z lotniska, jeśli nie bezpośrednio podróżując to kupujemy towary przewożone drogą lotnicza lub wysyłamy listy/paczki ekspresem lotniczym. W zasadzie można powiedzieć, że sami sobie hałasujemy:)
          • rogersen Re: Samoloty 21.09.14, 08:53
            Lotnisko robi to dla zysku, bo taka jest zasada działania każdego przedsiębiorstwa. Tylko, że ten zysk odbywa się kosztem mieszkańców gęsto zaludnionych terenów. Gdyby Lotnisko musiało realnie wypłacać mieszkańcom odszkodowania za hałas, to ruch zostałby przekierowany w mniej zamieszkałe okolice (np. Modlin).
            • basiunia1981 Re: Samoloty 21.09.14, 14:49
              Jak był czas na składanie pozwów sądowych to raptem zrobiło to 2-3tys domostw. W Obszarze Ograniczonego Użytkowania na podstawie którego można było obiegać się o odszkodowanie mieści się ponad 100tys domostw. Wynika z tego, że zdecydowanej większości obywateli hałas nie przeszkadza. Drugiej okazji na odszkodowanie może już nie być.

Nie ma takiej możliwości żeby ruch z okęcia przenieść do Modlina. Tam porostu nikt nie chciałby latać.

• rogersen Re: Samoloty 22.09.14, 07:27
                No jasne! Każdy by najchętniej lądował koło Pałacu Kultury, by mieć blisko do metra.
                • takamalaiwiczanka Re: Samoloty 22.09.14, 22:42
                  @rogersen.. No właśnie! Lotnisko ma na względzie tylko i wyłącznie własny zysk! Absolutnie nic innego...Czy bowiem sprawiedliwe jest że:
                  *wyznaczono OOU bez analiz i szeroko zakrojonych konsultacji : z mieszkańcami, specjalistami, itp.
                  *mieszkańcy mieli na składanie wniosków tylko dwa lata-dlaczego? Przez pięć lat można na przykład rozliczyć "zwykły" podatek!
                  *mieszkając w relatywnie nowych blokach/domach raczej nie mamy szans na izolacje akustyczne ,bo mówiąc wprost mamy "zbyt dobre ściany i okna" - czy to zasługa lotniska? -nie! sami za to zapłaciliśmy! Ponadto , cóż za idiotycznym pomysłem są te izolacje, polegające na wymianie okien: czy ludzie przebywają non-stop w zamkniętych mieszkaniach, przy szczelnie zamkniętych oknach? Co z tego, że będę miała najgrubsze okna na świecie , skoro przez 6-7 miesięcy w roku mam je cały czas otwarte?!
                  *nie możemy "narzekać" na hałas , bo w OOU nie obowiązują normy hałasu - w czyim to jest czy było interesie? -mieszkańców?

tak więc oprócz długoletniej walki z lotniskiem, w dużej części dzięki Sejmikowi, który powinien reprezentować nas -mieszkańców, a jak widać, ważniejsze były dla niego interesy lotniska, nie mamy szans na nic! Dlatego uważam, że oprócz indywidualnych rekompensat , wypłacanych na wniosek zainteresowanych , PP Porty Lotnicze co roku powinny wypłacać odpowiednie kwoty poszkodowanym gminom na zrekompensowanie tego niemiłego sąsiedztwa. Policzyć byłoby to bardzo łatwo! Może właśnie wtedy, gdyby do ceny biletu doliczona była kwota za taką rekompensatę opłacałoby się niektórym podjechać w godzinkę do Modlina.
                  • basiunia1981 Re: Samoloty 23.09.14, 16:47
                    "Może właśnie wtedy, gdyby do ceny biletu doliczona była kwota za taką rekompensatę opłacałoby się niektórym podjechać w godzinkę do Modlina. "

Taka kwota doliczana jest do każdego wykonywanego lotu już od kilku lat (miedzy innymi z tego powodu Okęcie jest najdroższym lotniskiem w Polsce i jednym z droższych w tej części europy). Port zbiera te pieniążki na ten konkretny cel. Port bardzo się ucieszył kiedy okazało się, że w wyznaczonym terminie do sądów wpłynęło tylko 2-3tys pozwów o odszkodowania, bo suma którą w ostatnich latach uzbierał w zupełności wystarcza na pokrycie zasądzonych kwot.

Przestańcie mówić o przeniesieniu lotniska do Modlina, bo to jest utopia. Już taniej byłoby zbudować nowy port pomiędzy Warszawa a Łodzią, niż dostosować Modlin do potrzeb Warszawy. Tak jak pisałem wcześniej, będzie to kosztowało około 5-7mld pln i najwcześniej możemy się tego spodziewać w 2025-2030 roku. Jak ktoś nie jest w stanie znieść hałasu to trzeba się wyprowadzić. Przecież wypłacenie rekompensat nie nie zmniejszy wam hałasu:)
                    Aha, i uważajcie gdzie się wyprowadzacie, bo może się okazać że tam gdzie dzisiaj jest cicho "jutro" może być głośniej:)
                    • kataster_precz Re: Samoloty 25.09.14, 10:31
                      Problem lotów nocnych został rozwiązany w innych europejskich miastach, w których lotniska znajdują się obrębie granic miast. Przykładem może być Hamburg, gdzie wprowadzono zakaz lotów nocnych. Liczba lotów nocnych jest raportowana, a dane są publikowane (www.hamburg.de/contentblob/143708/data/einzelausnahmen.pdf ).
                      W roku 2014 było 10 (słownie: 10 lotów nocnych), w roku 2013 15 (słownie: piętnaście lotów). Oczywiście w Warszawie należałoby dopuścić loty o statusie HEAD (rządowe). Mamy Modlin i loty nocne powinny być przeniesione właśnie tam.
                      Co do izolacji akustycznych, to na stronie trynity.eu/?page_id=884 można znaleźć orzeczenia – brak niewłaściwego klimatu akustycznego. Sędziowie uważają, że jednorazowy przelot to nie hałas, a liczą się dane uśrednione. Innymi słowy, jak obok wystrzeli armata w nocy, to nie ma problemu, bo średnio hałas nie przekroczy norm Sam złożyłem wniosek o izolację, ale do tej pory zero odzewu.
                      Dodatkowo w lipcu pojawiły się komunikaty o rozbudowie lotniska !!! (www.polskieradio.pl/42/273/Artykul/1241453,Warszawskie-lotnisko-Okecie-podwoi-liczbe-pasazerow ).
                      Fajnie, że pojawił się ten temat, bo już myślałem, że nikogo to nie interesuje. Pytanie tylko co dalej? Dołączyć się do jakiegoś stowarzyszenia? Zielone Mazowsze?
                      • takamalaiwiczanka Re: Samoloty 30.09.14, 22:44
                        @kataster... Bardzo dziękujemy za te informacje. Ja także w marcu 2013 złożyłam wniosek o izolacje (choć jak napisałam w poprzednim poście-uważam, że to nieco idiotyczny pomysł, gdyż trudno siedzieć, szczególnie w lato w mieszkaniu przy zamkniętych szczelnie oknach) - i także cisza! Półtora roku! Czyż to nie jest kolejny, obok zapędów na zwiększenie ilości pasażerów przykład na lekceważenie nas-mieszkańców OOU?! Może ktoś z nas ma pomysł, gdzie i w jaki sposób się " skrzyknąć" by PP Porty Lotnicze zaczęły wreszcie się z nami liczyć? I co na to przyszłe, wybierane już wkrótce władze gminy??
              • ewa.pasz Re: Samoloty 06.12.14, 13:31
                jak był czas na składanie wnioskow, to był remont jednego pasa startowego i nad moim domem nie latały samoloty wiec nie mogłam złozyc pozwu. Teraz nad domem mam halas jakby ktos miał mi spaść na głowę i jest po zawodach...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka