robertcj 09.01.09, 13:00 Czy znacie Państwo dobrego mechanika, który rozwiąże problem spadku ciśnienia w piecu Wolf? Podobno jest to temat dla hydraulika. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
justlikeyouimagined Re: Piec Wolf 09.01.09, 17:31 Ja miałem podobną sprawę z piecem Junkersa - skoki ciśnienia w instalacji. Wezwałem serwis i przy okazji wyszło parę innych rzeczy. Najlepiej niech przy piecu grzebie ktoś, kto się na tym zna. Czy robiłeś przeglądy okresowe? Odpowiedz Link
pw47 Re: Piec Wolf 15.01.09, 13:29 Miałem podobny problem z Wolf-em. Okazało się, że uszkodzony był zbiornik wzbiorczy w piecu. Poszukam namiar na serwisanta od Wolf-ów i podam na forum. Uwaga bo serwis Wolfa podaje namiar na dwóch serwisantów, którzy naprawiają w Iwicznej ale jeden z nich jest tak niesympatyczny, że nie polecam. pozdr Odpowiedz Link
pw47 Re: Piec Wolf 22.01.09, 10:45 trochę to trwało , ale w końcu mam :)) Serwis MARIO (22)7793956 Odpowiedz Link
krissx1 Re: Piec Wolf 21.01.09, 18:10 Witam u mnie w pracy terz mają ten piec który regularnie w zimie psuje sie dwa do trzech razy teraz aktualnie też się zepsuł i niegrzeje wogule niechce się uruchomić chwile popracuje jakieś 15 sekund i się wyłancza a co ciekawe gubi gdzieś ciśnienie wody Odpowiedz Link
iwona.bunio Re: Piec Wolf 26.02.09, 10:16 W moim przypadku znaczne spadki ciśnienia mają miejsce po każdorazowej przerwie w dostawie prądu- nawet tej kilku sekundowej. Ciśnienie wówczas spada nawet o 50%. Odpowiedz Link
zenek8890 Re: Piec Wolf 09.11.16, 11:15 Witam mam pewien problem z piecem Wolfa ktory zaczal sie teraz ( rok temu tego nie mial ) a mianowicie skacze mi strasznie ciesnienie wody na piecu. spada do 1 bara podczas bezczynosci ale gdy zalaczy sie sie palnik ciesnienie skacze do 2.5-2.75 bara. zaskakujace jest to ze po rozmowie z serwisantem dostalem podpowiedz abym utrzymywal cienienie wody na poziomie 1.5 bara w trybie bezczynosci ale przykladowo wczoraj wieczorem uzupelnielm stan wody do 1.5 bara ale wstajac rano zauwazylem ze cienienie wody spadlo do 1 bara i nie wiem gdzie ta woda sie podziewa ... i teraz mam pytanko do Panstwa czy zostawic to tak jak jest bo jednak jesli piec dziala to utrzymuje odpowiednie ciesnienie wody ale z drugiej strony czy piecowi nie zaszkodzi ze poczatkowe ciesnienie wody to tylko 1 bar. czy moze zglosic sie do serwisanta ? Odpowiedz Link
pw47 Re: Piec Wolf 09.11.16, 15:51 Witam. Opisane objawy świadczą o uszkodzonym naczyniu wzbiorczym. To taka płaska, czerwona i dość duża kapsuła umieszczona na plecach pieca. Ma za zadanie utrzymywać właściwe ciśnienie w układzie na zasadzie prostej mechaniki . W kapsule jest przestrzeń podzielona elastyczną gumą, gdy układ napełniamy wodą guma się rozciąga utrzymując tym samym właściwe i stałe ciśnienie w układzie. Prawdopodobnie guma pękła i ciśnienie wariuje tzn gdy piec jest zimny spada znacznie a gdy się nagrzeje wzrasta nadmiarowo. Uszkodzenie trzeba naprawić ponieważ właściwe ciśnienie układu jest ważne dla poprawnej pracy pieca. Samo naczynie nie jest drogie lecz dostęp do niego jest utrudniony, trzeba niestety rozebrać sporo rurek w środku więc serwisant weźmie swoje. Podkreślam ,że nie jestem specjalistą od piecy grzewczych i moją poradę należy skonsultować z takowym. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
fonn Re: Piec Wolf 09.11.16, 21:05 Też nie jestem hydraulikiem ale miałem podobny problem. Winne było naczynie wzbiorcze a dokładnie wężyk doprowadzający wodę do naczynia był przytkany co powodowało że gdy piec pracował i ciśnienie w instalacji rosło woda była wtłaczana do naczynia ale potem nie powracała do instalacji (i ciśnienie w instalacji spadało). W każdym razie przeczyszczenie wężyka pomoglo. Skonsultuj koniecznie z serwisantem Odpowiedz Link