Dodaj do ulubionych

Boziuniu spraw by mi się chciało

12.04.06, 21:04
tak jak mi się nie che. Kolejny dzień siedzę w necie albo z nosem w książce
zamiast do roboty się wziąć. Mam w dupie to, że święta za kilka dni.
Planowałam zrobić pasztet - nie chce mi się. Planowałam upiec jakieś dobre
ciasto - dziś wpadłam na genialny pomysł, że nalepsze drożdżowe i keksy na
świecie piecze moja mama. Powinnam może jakoś tak dogłębniej posprzątać - nie
chce mi się. Pewnie będe zapeierdzielac w sobotę do północy jak co do czego
przyjdze.
Kuźwa, czy któraś z Was też tak ma? No nie moge się do roboty zmusić.
Obserwuj wątek
    • monalisa.pl Re: Boziuniu spraw by mi się chciało 12.04.06, 21:09
      mam tak dosc czesto ale o dziwno! dzis wskoczylam na mopa i szmaty i teraz lśni
      caly domeczek a ja jestem happy ze dalam rade bo tez mi sie nie chcialosmile od
      razu mi lepiej jak widze efekt swojej pracysmile powodzenia!!!
      PS szkoda soboty na porzadki - proponuje na dniach bo łikend ma byc ładny wiec
      szkoda tracic czas na mycie okien itp
      • veeto1 Re: Boziuniu spraw by mi się chciało 12.04.06, 21:13
        Nie, no nie jest tak źle! Okna umyte, firanki poprane, balkon po zimie błyszczy
        świeżością, abażury,żerandole i inne światła umyte. Tylko tak ze wstrętem
        patrzę na szafki kuchenne. Otwieram, zamykam, otwieram, zamykam.
        • monalisa.pl Re: Boziuniu spraw by mi się chciało 12.04.06, 21:15
          aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa szafki kuchenne to moja zmoraaaaaaaaaaaaasad
          i przyznaje sie bez bicia ze ich tez jeszcze nie tknelam...ale na bank to
          zrobie do sobotysmile
          • veeto1 Re: Boziuniu spraw by mi się chciało 12.04.06, 21:17
            Mam takie założenia. Sobota raniutko. Ale nie wiem, nie obiecuję.
            • monalisa.pl Re: Boziuniu spraw by mi się chciało 12.04.06, 21:19
              he he z moich zalozen zawsze jest kicha
              dlatego dzisiejsze sprzatnie bylo spontanem i wyszlo bombasmile
              gdyby nie to mysle ze zebralabym sie dopiero w sobote po obiedziesmile
    • bubasio Re: Boziuniu spraw by mi się chciało 12.04.06, 21:10
      Ja tylko pieke pajszteta(dzięki Mambasmile),nie sprzątam bo:
      1.jestem po małym zabiegu na nogę i se leżę i się byczę
      2.jesteśmy w trakcie remontu więc i tak co chwilę się kurzy i brudzi
      3.i tak spędzamy święta u rodziców
      big_grin
      • veeto1 Re: Boziuniu spraw by mi się chciało 12.04.06, 21:15
        Też wyjeżdżam, tym sie usprawiedliwiam. Na Wigilię mam zawsze kocioł to teraz
        się ciutku lenię.
      • veeto1 Re: Boziuniu spraw by mi się chciało 12.04.06, 21:17
        Bubaś, a co się w kończynę dolną stało? Cos poważnego nie daj Bóg?
        • bubasio Re: Boziuniu spraw by mi się chciało 12.04.06, 21:27
          A nic poważnego-żylaka se wczoraj wyciagnęłam smile.Tydzień przymusowego łażenia w
          bandażu i się oszczędzania(czyt.za dużo nie łazić i nie stać)
          • veeto1 Re: Boziuniu spraw by mi się chciało 12.04.06, 21:31
            Ojejku, to musisz się faktycznie trochę oszczędzać. Ale całe szczęśćie, że to
            nic powaznego. Zdrówka życzę!
            • bubasio Re: Boziuniu spraw by mi się chciało 12.04.06, 21:43
              A dziękujęsmileKolejny minus tego oszczędzania się ,to to że nie mogę za długo
              przy kompie siedzieć,a co za tym idzie na A-U sad
              --
              Buba wink
              • veeto1 Re: Boziuniu spraw by mi się chciało 12.04.06, 21:52
                No to przykre. A powiedz mi o co biega z tym pasztetem Mamby. Wszyscy o tym
                pasztecie od kilku dni. Jest dzieś przepis na niego? I dalczego on taki
                nadzwyczajny jest. Ja robię pyszny podobno pasztet, ale jestem zaintrygowana
                tym forumowym.
                • veeto1 Re: Boziuniu spraw by mi się chciało 12.04.06, 22:03
                  Ojojoj! Znalazłam w wyszukiwarce! Dałam mamba30 i pasztem i znalazłam. Może
                  nawet fajny być. Ja robię jednak zupełnie inaczej. Technika ta sam, ale mięsą i
                  dodatki insze. Wypróbuję jednak tem mabowy kiedyś.
                  • bubasio Re: Boziuniu spraw by mi się chciało 12.04.06, 22:10
                    to jeszcze podaj swój przepis i będziemy zamiennie stosować ;D
                    • veeto1 Re: Boziuniu spraw by mi się chciało 12.04.06, 22:11
                      A dobra, tylko muszę iść po zapiski. Za niedługo wklepię.
                      • veeto1 MÓJ PASZTET 12.04.06, 22:30
                        0,75 kg łopatki, 0,40 kg boczku, 0,75 wołowiny z kścią, 0,5 kg wątróbki, 3 - 4
                        udka kurczaka, jakieś 0,5 kg dziczyzny miło widziane, 3 - 4 jajka, szklanka
                        tartej bułki, garść suszonych grzybów, 1 spora pietruszka, 2 - 3 marchewki,
                        mały seler, 3 - 4 spore cebule, liść laurowy, sól, pieprz mielony, ziele
                        angielkie mielone, imbir, gałka muszkatołowa.
                        Grzyby namoczyć poprzedniego dnia w dużej ilości wody. Na drugi dzień w tej
                        wodzie i razem z grzybami dusić mięso pokrojone na kawałki. Do duszenia dodać
                        włoszczyznę, sól i litek laurowy.
                        Wątróbkę pokroić i wrzucić na jakies 10 minut pred koncem duszenia.
                        Wszystko przepuścić przez maszynke 2 - 3 razy, razem z namoczoną w sosie od
                        mięsa bułką tartą. Dodać jajka, przyprawy, z tym ze dośc ostrożnie z gałką i
                        zielem, bo i tak nabiorą intensywności. Wszystko ładnie wyrobić. Wyłożyć na
                        blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką. Piec do pojawienia się na
                        wierzchu rumianej skorupki.
                        Mówię wam - PYCHA. A przepis nie jest taki trudny, tylko pisania dużo.
                        Smacznego!
                • bubasio Re: Boziuniu spraw by mi się chciało 12.04.06, 22:06
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=35293&w=39523212&v=2&s=0
                  --
                  Buba wink
                  1,5 kg łopatki wieprzowej, ok. 1 kg. podgardla, ok. 1 kg. wątróbki, i ja
                  jeszcze dokładam ze 4 udka z kurczaka. Wrzucam do gara pokrojone na kawałki,
                  zalewam wodą i duszę. Dodaję ziele angielskie, listek laurowy, kilka ziaren
                  pieprzu i kilka owocu jałowca i vegettę - wątróbke pod koniec duszenia.
                  Dokładam jeszcze 4 cebule, ze 2 marchewki, pietruszkę i kawałek selera. Jak już
                  się udusi - musi być mięciutkie wszystko, to jeszcze wkładam 3-4 kajzerki. Jak
                  ta cała mać wystygnie to 2 razy przepuszczam przez maszynkę. Później wyrabiam
                  masę, doprawiam do smaku, dodaję 4-5 jajek i gałkę muszkatołową. Blaszkę
                  smaruję masłem i posypuję byłką tartą, wkładam masę, wyrównuję i piekę ok. 1,5
                  godziny.
                  • veeto1 Re: Boziuniu spraw by mi się chciało 12.04.06, 22:08
                    Dzięks. Tez już się posłużyłam wyszukiwarką właśnie.
        • bubasio Re: Boziuniu spraw by mi się chciało 12.04.06, 21:29
          A u nas rezurekcja zaczyna się o 22 i trwa do 24 ,więc rano można sobie pospaćbig_grin
          • veeto1 Re: Boziuniu spraw by mi się chciało 12.04.06, 21:31
            A to co innego. Taka pora jest w porządalu.
            • lily824 Re: Boziuniu spraw by mi się chciało 12.04.06, 22:35
              Niezly pomysl mi podsunelysciesmile
              w tym roku uderze na ta nocna...
    • lily824 Re: Boziuniu spraw by mi się chciało 12.04.06, 21:11
      Ja tak mialam co roku. W sobote zapieprz na maxa do 3,4 w nocy. a rano od 5.30
      pobudka bo ludzie leca na Msze Rezurekcyjna.
      W tym roku, mnie nie ma. Wiec problem sprzatania itp mnie nie dotyczysmile
      • veeto1 Re: Boziuniu spraw by mi się chciało 12.04.06, 21:16
        O nie! Żadna rezurekcja! Pastrka tak, bo o normalnej porze, ale udział w
        rezurekcji przekracza moje możliwości.
        • monalisa.pl Re: Boziuniu spraw by mi się chciało 12.04.06, 21:18
          pasterka TAK, TAK
          rezurekcje NIEstety nie...sa za wczesnie - ta pora nie dla mnie, 530 to dla
          mnie srodek nocy w łikend.
          • veeto1 Re: Boziuniu spraw by mi się chciało 12.04.06, 21:20
            A poza tym śpiewy kościelne wielkanocne mnie denerwują. Kolędy natomiast bardzo
            lubię.
            • monalisa.pl Re: Boziuniu spraw by mi się chciało 12.04.06, 21:23
              oj tak tak zdecydowanie!koledy to ja podspiewuje na mies przed swietamismile
              pozatym z bólem przyznaje ze do kosciola chodze sporadycznie z uwagi na szkole
              w likendysad
              ale w tym roku mialam sporo pogrzebow niestety no i czeka mnie jeszcze 5 slubow
              wiec nadrobie stracone nieobecnosci za caly roksmile)))
              • veeto1 Re: Boziuniu spraw by mi się chciało 12.04.06, 21:28
                Ja do kościoła to tak od bardzo wielkiego dzwonu.
    • ocean.niespokojny Re: Boziuniu spraw by mi się chciało 12.04.06, 21:28
      ja nawet nie wiem co przygotować sad
      • veeto1 Re: Boziuniu spraw by mi się chciało 12.04.06, 21:33
        Też wszystkie genialne pomysły przyjda Ci do głowy dpoiero w piątek pewnie.
        • ocean.niespokojny Re: Boziuniu spraw by mi się chciało 12.04.06, 21:36
          po tym jak jutro kupie jakąs gazete z przepisami-na forum kuchnia aż strach
          zapytać co ludziska robią bo tam mają problemy emocjonalne
          • veeto1 Re: Boziuniu spraw by mi się chciało 12.04.06, 21:42
            Forum Kuchnia mnie wkurza. Jest tam chyba coraz gorzej. Codziennie kilka postów
            na ten sam temat. Ludzie nie wiedzą co to wyszukiwarka? Kiedyś rzuciłam uwagę
            o możliwości korzystania z wyszukiwarki przed zadaniem pytania, to myślałam, że
            mnie zjedzą.Swoją drogą to nasz A-U jest super. Poza ogólnie rozpoznawalnym i
            znanym oszołomem sami fajni ludzie. FK też denne się zrobiło.
            • ocean.niespokojny Re: Boziuniu spraw by mi się chciało 12.04.06, 21:45
              ejjjjjjjjjjjjjjjjjj jak słysze to słowo klucz -wyszukiwarka.........hahahahah
              • veeto1 Re: Boziuniu spraw by mi się chciało 12.04.06, 21:54
                No co. Jak ma się trochę czasu i pomysł na szukanie, to mozna znaleźć co nieco.
                Fatkt jenak, że nie jest to czasem łatwe, a nerwowi rzucają pewnie komputerem o
                ściane zadając jednocześnie 68 takie samopytanie. W sumie to rozumiem, ale
                wkurza mnie jak ktoś nawet bieżącej strony postów nie jest w stanie przejrzeć.
                • ocean.niespokojny Re: Boziuniu spraw by mi się chciało 12.04.06, 22:02
                  stwierdziłam właśnie że nie bedę kuchcić-nie mam na to nerwów-wolę
                  wypocząć-kupie najwyżej jakieś gotowe smakołyki jeśli się uda i tyle
                  • veeto1 Re: Boziuniu spraw by mi się chciało 12.04.06, 22:05
                    O. Święta racja. Po co zarzynac sie robotą i zaciągać debet na 2 dni. Jak
                    zwykle sie tego nie przeżre, sadełka przybędzie a we wtorek do pracy nie będzie
                    się chciało iśc.
    • vandikia Re: Boziuniu spraw by mi się chciało 12.04.06, 22:08
      ja nie mam po prostu siły smile ale powoli powoli robie smile zostaly jeszcze 1 okna,
      resztka prania, podłogi to pikuś, najgorsza kuchnia....ale dam rade , mysle ze
      w piatek , ew. nad ranem w sobote. wypije 20 kaw, ale w sobote obudze sie w
      idealnie blyszczacym mieszkaniu, chocbym sie miala o 12 obudzic smile
      • veeto1 Re: Boziuniu spraw by mi się chciało 12.04.06, 22:13
        No to będziemy zasuwać razem. Bo teżmam taki plan. No może coś tam zostawię na
        sobotę rano, tak żeby k. połudani iść ze święconką i potem już nic nie robić.
        • vandikia Re: Boziuniu spraw by mi się chciało 12.04.06, 22:16
          smile jak bedzie Ci sił brakowac, pomysl, ze przynajmniej jedna osoba na tym
          swiecie tez sprzata smile) i bedzie Ci lepiej. smile
          z jednej strony nie ma co wariowac, z drugiej chce sie miec porzadek smile
          • veeto1 Re: Boziuniu spraw by mi się chciało 12.04.06, 22:30
            Exactly!
    • hymen Re: Boziuniu spraw by mi się chciało 13.04.06, 09:59
      veeto1 napisała:

> tak jak mi się nie che. Kolejny dzień siedzę w necie albo z nosem w książce
      > zamiast do roboty się wziąć. Mam w dupie to, że święta za kilka dni.
      > Planowałam zrobić pasztet - nie chce mi się. Planowałam upiec jakieś dobre
      > ciasto - dziś wpadłam na genialny pomysł, że nalepsze drożdżowe i keksy na
      > świecie piecze moja mama. Powinnam może jakoś tak dogłębniej posprzątać - nie
      > chce mi się. Pewnie będe zapeierdzielac w sobotę do północy jak co do czego
      > przyjdze.
      > Kuźwa, czy któraś z Was też tak ma? No nie moge się do roboty zmusić.

No i niech teraz kto powie, że babie chłop bnie potrzebny wink)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka