monalisa.pl 06.07.06, 12:35 folik kupiony, do roboty mam w planach urodzenie na wiosne 2007! czyli trzeba zaczynac juz! długo czekałyscie??????? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maretina Re: no to zaczynam:-)! 06.07.06, 12:38 ja nie zarlam foliku przyjemnychb staran Odpowiedz Link
monalisa.pl Re: no to zaczynam:-)! 06.07.06, 12:40 moja kumpelka brala przez mies i ciach - dzidzia!!! tak samo moja siostra moze to cos da - nie wiem - jak nie sprobuje to sie nie dowiem dzieki! Odpowiedz Link
maretina Re: no to zaczynam:-)! 06.07.06, 12:51 nie, to na Twoja plodnosc nie wplynie)))))))))))) Odpowiedz Link
onlyju Re: no to zaczynam:-)! 06.07.06, 12:39 a ja jeszcze nigdy nie czekałam... no może raz... ale nieoficjalnie... ech... kiedy to się stanie... Odpowiedz Link
monalisa.pl Re: no to zaczynam:-)! 06.07.06, 12:51 moze stanie sie wtdy jak bedziesz tego mocno chciala?? Odpowiedz Link
onlyju Re: no to zaczynam:-)! 06.07.06, 12:53 mam nadzieję tk byłoby najlepiej powodzenia, trzymam kciuki. chciałabyś chłopaka czy dziewczynę? Odpowiedz Link
monalisa.pl Re: no to zaczynam:-)! 06.07.06, 12:55 nie dziekuje chyba dziewczynke bardziej ale imienia nie mam jeszcze a dla chlopca mam najpierw to ja musze zaskoczyc - wtedy bede happy! Odpowiedz Link
onlyju Re: no to zaczynam:-)! 06.07.06, 14:08 a ja od zawsze chłopaka, najlepiej dwóch od razu Odpowiedz Link
monalisa.pl Re: no to zaczynam:-)! 06.07.06, 12:41 aha - no bo zastanawiam sie jaka jest "skutecznosc" folika!? Odpowiedz Link
lajton Re: no to zaczynam:-)! 06.07.06, 12:47 a jaka funcke spelnia ten folik? ze niby bardziej plodnasne jestesmy? ale na jakiej zasadzie? Odpowiedz Link
monalisa.pl Re: no to zaczynam:-)! 06.07.06, 12:49 nie wiem ginka kazala brac wiec biore kolezanka bierze od mies i zaszla wlasnie wiec moze cos w tym jest nie wiem okaze sie ... Odpowiedz Link
lajton Re: no to zaczynam:-)! 06.07.06, 12:51 a moze to chodzi o kwas foliowy? (bo brak moze spowodowac u dziecka jakies wady) tak wydedukowalam wlasnie z nazwy tego specyfiku moze chodzi o dziecko i jego zdrowie, a nie o kobieca plodnosc? Odpowiedz Link
lajton Re: no to zaczynam:-)! 06.07.06, 12:52 bo plodnosc to raczej z zupelnie innej beczki wyplywa, no nie? matko, jakam ja dzis ociezala na umysle od tego upalu, ufffffffffffff Odpowiedz Link
monalisa.pl Re: no to zaczynam:-)! 06.07.06, 12:53 folik =kwas foliowy www.apteka.szczecin.pl/cms/index.php?id=193 Odpowiedz Link
maretina Re: no to zaczynam:-)! 06.07.06, 12:52 lajton napisała: > a jaka funcke spelnia ten folik? ze niby bardziej plodnasne jestesmy? ale na > jakiej zasadzie? folik nie ma wplywu na plodnosc./ w polsce ( i tylko w polsce) lekarze zalecaja go lykac w pierwszym trymestrze cioazy, zeby zmniejszyc ryzyko wady cewy nerwowej u plodu. Odpowiedz Link
lajton Re: no to zaczynam:-)! 06.07.06, 12:53 dojszlam do tego po ciezkich przemysleniach, hehe ) Odpowiedz Link
monalisa.pl Re: no to zaczynam:-)! 06.07.06, 12:57 to dlaczego przepisala mi go skoro nie byla w ciazy ale chce? jak ma mi pomóc? Odpowiedz Link
marta.uparta Re: no to zaczynam:-)! 06.07.06, 13:00 bo jego działanie jest najbardziej istotne w pierwszych tygodniach ciąży. Czyli musisz być pod działeniem kwasu w momencie zajścia, żeby działał od poczatku. Odpowiedz Link
maretina Re: no to zaczynam:-)! 06.07.06, 13:11 monalisa.pl napisała: > to dlaczego przepisala mi go skoro nie byla w ciazy ale chce? jak ma mi pomóc? mozna go brac przed ciaza. nadmiar wysikasz Odpowiedz Link
bubasio Re: no to zaczynam:-)! 06.07.06, 13:22 folik to kwas foliowy bardzo potrzebny ,żeby dziecko nie urodziło się z wadą układu nerwowego (np z rozszczepieniem kręgoslupa)ale takze do innych wad mój Kuba urodził sie z rozszczepem wargi i podniebienia i lekarze w instytucie matki i dziecka ,gdzie Młody jest pod opieką,pytali czy PRZED ciązą go łykałam bo potem w ciazy tez sie łyka do koncz 3 mca kiedy wszystko sie kształtuje a z płodnościa nie ma nic wspólnego Odpowiedz Link
monalisa.pl Re: no to zaczynam:-)! 06.07.06, 13:26 no to juz wiem, ale brac bede i tak Odpowiedz Link
marta.uparta Re: no to zaczynam:-)! 06.07.06, 12:58 z pierwszym w ogóle (spłodzony w noc poslubną), z drugim już piaty rok mi się ciągnie((( Odpowiedz Link
maretina Re: no to zaczynam:-)! 06.07.06, 13:15 zbadaj sobie toksoplazmoze przed ciaza. Odpowiedz Link
widokzmarsa Re: no to zaczynam:-)! 06.07.06, 13:17 brawo, odpowiednie planowanie przyszlością narodu. Poza tym ktoś nam musi zapłacić te emerytury) Odpowiedz Link
marta.uparta Re: no to zaczynam:-)! 06.07.06, 13:18 No własnie, ktoś na TWOJĄ będzie musiał robić. Odpowiedz Link
niedzwiedzica_sousie Re: no to zaczynam:-)! 06.07.06, 13:18 powodzenia ps. ale wiesz, że sama tego nie dokonasz?? Odpowiedz Link
monalisa.pl Re: no to zaczynam:-)! 06.07.06, 13:23 no co ty????? sama nie???? ))))) wiem, wiem nie -dziekuje Odpowiedz Link
niedzwiedzica_sousie Re: no to zaczynam:-)! 06.07.06, 13:21 ja zrobiłam tak: poszłam do lekarza mojego i mówię, że dziecko mieć chcę. i on mnie badał codziennie od 8 dnia cyklu i powiedział pewnego dnia: proszę o stosunek jutro wieczorem. no to odbyliśmy. i Stachu jest wśrod nas )))))))) polecam metodę bezstresową i bez nadmiernego wysiłku he he he he Odpowiedz Link
monalisa.pl Re: no to zaczynam:-)! 06.07.06, 13:25 ja nie moge chodzic codziennie do swojej gin bo ona przyjmuje tylko raz w tyg i to bardzo dalekooo ode mnie wiem ze stres nie słuzy temu wiec postaram sie wyluzowac w tej kwestii jednak kalendarz mam juz przyszykowany Odpowiedz Link
niedzwiedzica_sousie Re: no to zaczynam:-)! 06.07.06, 15:00 a nie serwuje usługi pt. badanie owulacji? bo to właśnie jest to. Odpowiedz Link
monalisa.pl Re: no to zaczynam:-)! 06.07.06, 15:03 zAPYTAM PRZY NAJBLIZSZEJ WIZYCIE ZACIEKAWILAS MNIE Odpowiedz Link
niedzwiedzica_sousie Re: no to zaczynam:-)! 06.07.06, 15:20 takie coś robi się na przykład przy podejrzeniu niepłodności. bada się rozwój pęcherzyka i jajeczka, co się dzieje dzień po dniu. Odpowiedz Link
monalisa.pl Re: no to zaczynam:-)! 06.07.06, 15:31 jezus mam nadzieje ze u nas wszystko OK pod tym wzgledem!!!??? Odpowiedz Link
ocean.niespokojny Re: no to zaczynam:-)! 06.07.06, 15:24 oooo to tak jak ja czy mi wychodzi dowiem się już za tydzień Odpowiedz Link
monalisa.pl Re: no to zaczynam:-)! 06.07.06, 15:31 trzymam kciuki! ja dopiero za mies bede sie zastanawiac czy to moze JUZ Odpowiedz Link
ocean.niespokojny Re: no to zaczynam:-)! 06.07.06, 15:33 ja jem prenatal i objawy mam z urojenia tyle się o nich naczytałam Odpowiedz Link
ocean.niespokojny Re: no to zaczynam:-)! 06.07.06, 15:36 zestaw witamin z dużą zawartością niektórych np kwasu foliowego, pewnie cos jak folik Odpowiedz Link
pszczolaasia Re: no to zaczynam:-)! 06.07.06, 22:29 przeczytałam ten wondek z prawdziwą przyjemnością powiem wam wprost)) Hartige, Oceanie, Mona zycze powodzenia)))) jedyna rada jaką mogę dać...to jechać na żywioł ) bzykac sie kiedy macie ochotę, jak macie ochotę..nie dac sie zapędzić w zakrecone kolo "robienia dzieciaka" bo to nie przynosi za dobrych efektów. folik to z jednej strony pic na wodę fotomontaż, a z drugiej coś w tym jest- vide przykład Kuby z rozczepieniemm podniebienia. wniosek z tego jeden - co ma być to będzie. powodzenia)) Odpowiedz Link
monalisa.pl Re: no to zaczynam:-)! 07.07.06, 08:29 wielkie dzieki Pszczoła jakos to bedzie - grunt to zeby nie popaść w paranoje!!! co ma byc to bedzie (ale oby szybko hihih) Odpowiedz Link
annajustyna Re: no to zaczynam:-)! 07.07.06, 10:23 Podobno picie duzej ilosci wody wplywa tze dobrze na plodnosc (do 2 l dziennie)...Powodzenia!!! Odpowiedz Link
pszczolaasia Re: no to zaczynam:-)! 07.07.06, 11:01 > Podobno picie duzej ilosci wody wplywa tze dobrze na plodnosc (do 2 l > dziennie)...Powodzenia!!! ;-DDDDDD Odpowiedz Link