Dodaj do ulubionych

no witam witam

13.07.07, 20:42
z polskiej ziemi. Mój Boze, nic sie nie zmieniło, jak zawsze wychodząc z
samolotu i wdychając pierwszy haust zimnego polskiego powietrza łzy staja mi
w oczach i mam ochotę klęknąć i ucałować ziemię, tę moją ziemię. A potem w
domu - tez nic sie nie zmienia, od tysiącleci te same obrusy, firanki,
ścierki, dywany, a potem po pierwszym wieczornym spacerze głównym traktem
miasteczka, gdzie nie udałomi się trafić na jakikolwiekt otwarty kiosk czy
sklep.w krórym mona kupić znicze (zapomniałam, ze po 18 miasto zamykają i
wszystko wymiata do domów), więc dopiero jutro rano pójdę do mamy, no bo tak
bez swieczki to głupio. No i zastanawiam się już jak ja tu wytrzymam prawie
dwa miesiące. Dobrze, ze chociaz jest internet w domu to w czarnej godzinie
siądę na analu i wam opowiem jak mi mijają wakacje. No i tata ma
niewyczerpujące się pokłady cierpliwości do Michałka.
Obserwuj wątek
    • aguszak Re: no witam witam 13.07.07, 21:05
      Cieszę się, że tak wdychasz sobie polskość i rodzinność smile Oby Ci się nie
      przejadło przez 2 m-ce. Wypoczywaj i zdawaj koniecznie relację w wakacji.
      Wzruszyłaś mnie...
      ja się ostatnio tak łatwo wzruszam...
    • kasitza Re: no witam witam 13.07.07, 21:11
      oj znam to znam to
    • lajton Re: no witam witam 13.07.07, 21:55
      Ech, ładnie to napisałaś...
      Witaj w Polscesmile
    • sjena1 Re: no witam witam 13.07.07, 22:48
      a propos nic sie nie zmieniło to właśnie ze wzgledu na chyba spojrzenie
      perfekcjonisty ale tylko w tej dziezinie, nie mogę sie uspokoić przez zmiany, a
      chodzi dokładnie o szał budowy, wszystko jest w trakcie, rozgrzebana ziemia,
      koparki, murowanie, jakies to wszytsko niepoukładane, zamącone,
      • vandikia Re: no witam witam 13.07.07, 22:58
        spoko, ułoży się smile
        jak bedziesz chciala moge Ci pomóc zaprojektować ogród, bo zajmuję się tym
        hobbystycznie smile daleko mi do profesjonalistów w tym temacie, ale co nie co juz
        wiem i wiem jakie rośliny i jak się udają smile
        • sjena1 Re: no witam witam 14.07.07, 09:49
          no to mnie zaintrygowałaś,skorzystam smile a skąd sie tego wszystkiego dowiadujesz?
          ja szukam jakiejs dobrej literatury
          • vandikia Re: no witam witam 14.07.07, 18:34
            bardzo chetnie Ci pomoge. Od 3 lat to w sumie jestem samoukiem smile ale
            literatury mam w bród. Pożyczyłam po sezonie sadzenia książki, ale są chyba u
            teścia, jak bede to spisze tytuły i Ci wyślę smile Grunt to wiedzieć jaki odczyn
            ma gleba, jakie nasłonecznienie, a potem się mozna juz bawic. Trzeba pamietac,
            ze niektore rosliny mogą zmienic odczyn ziemi np iglaki na kwaśny smile
            Trzeba wiedziec poza tym co sie chce smile czy skalniaki, czy bylinki, ktore beda
            rosnac co roku w tym samym miejscu, czy krzaczki, jest tyle teraz pieknych
            odmian kwiatow, krzewow, drzewek, ze jest w czym wybierac smile
            Trzeba liczyc sie z tym, ze moze byc w danym roku nalot jakis pasozytow - u
            mnie w tym roku slimaki i połowe roslin szlak trafia smile
            Zeby cos podpowiedziec wystarczą mi wymiary, pare zdjęc terenu i podstawowe
            informacje, tesc jest starym ogrodnikiem, ma piekna dzialke, podpytam go tez.
            Zastanow sie co chcesz i jak, nie wiem na jakim etapie budowy jestescie, ale
            jak juz bedzie stan surowy stal, to spokojnie mozna zaczynac zajmowac sie
            działeczką smile)
            • sjena1 Re: no witam witam 16.07.07, 08:46
              fajna pasja
              mam nadziej tez sie jej oddac jak tylko bede mogła
              na razie moja działeczka jest w połowie zarosnięta iglakami, ziemia jest jak na
              plazy choc porosnieta jakimis pustynnymi porostami i trawami a la pompasowe smile
              działka jest 840m ale do prawie połowy bedzie stał dom, działka jest
              bezposrednio przy lesie i salon bedzie miał jedna sciane praktycznie całą
              przeszkloną zeby był bezpośredni widok na lesne drzewa, stąd jedna strona nie
              moze byc zakrzewiana itd bo chce widziec te pnie smile poza tym lubie jak wygląda
              ogród raczej tak dziko, angielsko.
              drzewa ktore teraz rosną na działce prawie wszytskie wytniemy bo to iglaki
              posadzimy lisciaste i tylko bezposrednio przy płocie po bokach tuje,
              nawieziemy tez ziemi bo ta która jest jest fatalna raczej,
              poza tym nie cierpie skalniaków smile czekam zatem na liste literatury a zdjecia
              wkleje jak bede w domu smile dzieki
              • vandikia Re: no witam witam 16.07.07, 09:39
                oj sjena sjena aniele ogrody angielskie to moje ulubione smile))))))
                eh no ziemia pewnie do nawiezienia z tego co piszesz, bo na "plazy" to nic nie
                urosnie wink ale to nie jest tak duzo pracy wbrew pozorom, po prostu trzeba
                wywrotki pozamawiac i juz. Ok jak bede miala wiecej szczegolow, to Ci
                powysylam smile
                • sjena1 Re: no witam witam 16.07.07, 09:54
                  cały czas szukam inspiracji co do mozliwego rozłozenia, ukladu roslin ale w
                  necie jest bardzo skromnie z przyzwoitymi zdjeciami ogrodów
                  • vandikia Re: no witam witam 16.07.07, 09:58
                    oj to w tych ksiazkach, ktore mam jest masa ilustracji i masa teorii, to sa
                    prawdziwe ksiegi. zdjec mnostwo, kompozycji. Jedna z nich sie chyba po prostu
                    nazywa BOTANIKA i jest w sztywnych wielkich okladkach.. bede na pewno w tym tyg
                    u tesciow to spisze wszystko smile)
                    • sjena1 Re: no witam witam 16.07.07, 10:04
                      ehh to super smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka