dzikoozka 07.03.08, 12:02 ciśnieniowy prosze Państwa czym sie rózni kolbowy od automatycznego???? I wogle co warto kupić do max. 1000 PLN, a jeszcze lepiej za 700? A stary mie sie popsuł. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lajton Re: Ekspres do kawy 07.03.08, 12:06 Ekspres kolbowy posiada kolbę, do której wsypuje się zmieloną kawę, po czym zakłada się ją do ekspresu. Woda o temperaturze ok. 92°C pod ciśnieniem ok. 9 bar (~ 9 atm.) przelewa się przez kawę, po czym wlewa się do ustawionej poniżej filiżanki. Ekspres automatyczny może być natomiast bardzo rozbudowanym urządzeniem. Nie posiada ww. kolby a kawę wsypuje się w większej ilości do specjalnego zbiornika. Zazwyczaj ekspres taki posiada wbudowany młynek do mielenia kawy, dzięki któremu za każdym napar parzony jest ze świeżo zmielonej kawy. Odpowiedz Link
dzikoozka Re: Ekspres do kawy 07.03.08, 12:13 Dzieki )) nie wiedziałam, ze miałam kolbowy, no)) Są automatyczne bez młynków, tansze niz z młynkami do kawy Ciekawa jestem jakości takich urządzeń, naczytalam się już o Krupsach że sie strasznie psują. Odpowiedz Link
grubaska20 Re: Ekspres do kawy 07.03.08, 12:07 hehem anegdota mi sie przypomniała..) znam młodego, zmanierowanego gigant kolesia, któremu zaproponowałam kawe rozpuszczalną w domu (wtedy STUDENT, jakieś 22/23lata), zdegustowany, z miną jakbym obraziła jego matkę, odpowiedział- "kawę to ja piję tylko dobrego, naprawde dobrego ekspresu ciśnieniowego!" hehheheh Odpowiedz Link
mmagi Re: Ekspres do kawy 07.03.08, 12:09 mysle ze miał racje,moze to był prawdziwy znawca kawy)))))) Odpowiedz Link
grubaska20 Re: Ekspres do kawy 07.03.08, 12:12 heh, spoko, tylko zwykle studenci miewają nieco inną mentalność i mniejsze wymagania, a to hrabion po prostu! hehe Odpowiedz Link
dzikoozka Re: Ekspres do kawy 07.03.08, 12:15 Powiem Ci, ze ja tam zmanierowana nie jestem, ale rozpuszczalnej bym nie tkneła ) Odpowiedz Link
grubaska20 Re: Ekspres do kawy 07.03.08, 12:20 wszystko spoko, tylko jesteś dorosłą osobą (no przypomnij sobie studenckie czasy, studenckie klimaty, wiesz o co chodzi), no i zakładam, że nie wgniotłabyś wzrokiem w podłoże kogoś, kto popełniłby tak rażący nietatk i ośmielił sie zaproponować kawę rozpuszczalną.. heh Odpowiedz Link
dzikoozka Re: Ekspres do kawy 07.03.08, 12:25 za studenckich miałam (i obecnie wygrzebałam z rupieci hehehe) plastikowy lejeczek w który wkłada się filtr nasypuje kawy i nalewa wrzątkiem z czajnika )) a jak ktoś proponuje rozpuszczalną, wgniatam w podłogę )) bo jak można kawe (nie mnie) tak postponować? Odpowiedz Link
grubaska20 Re: Ekspres do kawy 07.03.08, 12:26 heheh, a to przepraszam zatem!) obrazy majestatu popełnić się nie odważę i nigdy rozpuszczalnej ci nie zaproponuję! Odpowiedz Link
niedzwiedzica_sousie Re: Ekspres do kawy 07.03.08, 13:48 a bo ty nie wiesz, jest teraz taki trend wśród studentów, że piją tylko najlepszą kawę, a że automaty na uczelni oferują syfozę to łażą ciągle z megadrogimi termosikami. teraz to chyba są już inne czasy studenckie, niż za moich lat )) Odpowiedz Link
mmagi pij rozpuszczalną:)))) 07.03.08, 12:07 tyle kasy,szkoda mi było byy wydac na ekspres do kawy,a nie mozesz nabyc w Tschibo taki włoski zaparzacz czy jak go tam nazwac,podobno wychodzi z niego pyszna kawa Odpowiedz Link
dzikoozka Re: pij rozpuszczalną:)))) 07.03.08, 12:11 Włoski zaparzcz robi kawe chyba z pół godziny )) A rozpuszczalna to syf jakich mało ) Odpowiedz Link
mmagi Re: pij rozpuszczalną:)))) 07.03.08, 12:16 gupoty gadasz,moj brat ma i jest zadowolony a on pije kawe od 7 roku zycia wiec mysle ze tez jest niezłym kawoszem PPP Odpowiedz Link
dzikoozka Re: pij rozpuszczalną:)))) 07.03.08, 12:33 No jak od 7go to musi niezle naparzać Odpowiedz Link
widokzmarsa Re: Ekspres do kawy 07.03.08, 12:36 ja kupiłem sobie ekspres do espresso Saeco za ok 400zł, bo znajomy miał ten model i poza zakamienianiem i cieknięciem nie miał problemu a u niego w domu pije się codziennie z 10-20 kaw, które mi w miarę smakowały. Po roku mi cieknie trochę. Kupiłem też sobie młynek do kawy ale od razu się popsuł więc używam stary lub kupuję zmieloną co bardzo boli moją kawową ortodoksję. Ale ten ekspres jest słaby. Kolega kupuje zmieloną kawę a u mnie wyszło w praniu że jak zmielę kawę na espresso(czyli b. drobno) to pompa jest za słaba by przepchać wodę przez drobiny kawy zatykające filtr. Trzeba mocniejszą pompę. Ale sam już nie wiem jaki ekspresy by trzeba kupić. A może po prostu mielić kawę grubiej Odpowiedz Link
dzikoozka Re: Ekspres do kawy 07.03.08, 13:32 Widok ale namieszałeś )) to kupić saeco czy nie???? Odpowiedz Link
3.14-czy-klak Re: Ekspres do kawy 07.03.08, 16:26 za 1000?????czys Ty się szaleju napiła?)))))))))) Odpowiedz Link
dzikoozka Re: Ekspres do kawy 07.03.08, 16:27 hyhyhy a co jestem tego warta PPPPPPPPPPPPPP Odpowiedz Link
3.14-czy-klak Re: Ekspres do kawy 07.03.08, 16:31 to by trzeba chyba jakis kontrakt spisac za ten 1000? Odpowiedz Link
niedzwiedzica_sousie Re: Ekspres do kawy 07.03.08, 13:47 nie wiem, czym się różni kolbowy od automatycznego, ale koniecznie kup taki, co sam mieli kawę - jest naprawdę różnica w smaku!! i są takie cudne mieszanki ziaren, smakowe, różne pyszne! Odpowiedz Link
dzikoozka Re: Ekspres do kawy 07.03.08, 13:56 Tak kochana koniecznie, tylko ze takie som od 2000 w góre ) Odpowiedz Link
niedzwiedzica_sousie Re: Ekspres do kawy 07.03.08, 13:59 za 1500 też kupisz, weź se na raty 20x0% na ten przykład i 75 złotych miesiecznie to nawet nie zauważysz! Odpowiedz Link
dzikoozka Re: Ekspres do kawy 07.03.08, 14:05 widziałas gdzieś rzeczywiste raty 0% ? Bo ja w te sztuczki nie wierze. Z innej strony - ekspres z młynkiem za 1500 to raczej będzie ustrojstwo z młynkiem, co mi sie szybko rozwali, taki skomplikowany sprzęt powinien być już lepszej jakości żeby sie nie denerwować, że sie coś piepszy,a lepsza jakość to oczywiście dużo wyższa cena. Wole mieć bez młynka, młynek moge sobie kupić na korbke Odpowiedz Link
niedzwiedzica_sousie Re: Ekspres do kawy 07.03.08, 14:18 no każdy wybiera wg własnego uznania wiadomo, że do rat 0% trzeba coś tam dołożyć, ale jak wywalasz całą gotówę od razu, bo biorąc pod uwagę wartość pieniądza w czasie tracisz porównywalnie do tego, co dokładasz do rat Odpowiedz Link
dzikoozka Re: Ekspres do kawy 07.03.08, 14:30 odszczekuję, znalazłam saeco z młynkiem od ok. 1300 ale nie wiem jak z jakością? To nie jest kwestia btaku gotówki, tylko tego, ze nie planowałam takich kosztów, bogiem a prawdą...Po prostu nie myślałam nigdy w że bede wywalała na ekspres tyle kasy. Odpowiedz Link
mmagi Re: Ekspres do kawy 07.03.08, 14:46 to ile tych kaw dziennie parzysz ze nie mozesz sobie nabyc tygielka??? Odpowiedz Link
dzikoozka Re: Ekspres do kawy 07.03.08, 15:26 Nie tak dużo ) ale automat juz mi wybił z głowy sprzedawca, normalnie udzielił mi takiego info że już wyszystko wiem ) Odpowiedz Link
3.14-czy-klak Re: Ekspres do kawy 07.03.08, 15:40 policz ile se kaw kupisz za 1000zł i czy sie dotej pory nie popsuje? Odpowiedz Link
dzikoozka Re: Ekspres do kawy 07.03.08, 15:59 100 kaw ))) nie popsuje sie w ciagu trzech miechów chyba???? Odpowiedz Link
3.14-czy-klak Re: Ekspres do kawy 07.03.08, 16:27 to policz jeszcze ile kawy kupisz bedzie wiecej no i dobra woda i energia i mycie filizanek i szmionak zostawiona na filizankach))))) kupa kasiory Odpowiedz Link
dzikoozka Re: Ekspres do kawy 07.03.08, 16:28 Piczykłak a kto bedzie nakręcał koniunkture? NO ja sie poswiecam dla dobra gospodarki ) spadam miłego Ja jestem całe życie poprawna idzie się przyzwyczaić ------- Odpowiedz Link
3.14-czy-klak Re: Ekspres do kawy 07.03.08, 16:32 to pij w kawiarni - dasz zatrudnienie ludziom Odpowiedz Link
six_a Re: Ekspres do kawy 07.03.08, 18:26 taki sobie kupiłam, ale jeszcze próbowałam, bo pierwszy w życiu, to nie wiem, czy jest co polecać. www.topmarket.pl/ekspresy_do_kawy/KRUPS_XP_2000.php Odpowiedz Link
widokzmarsa Re: Ekspres do kawy 08.03.08, 17:09 cóż, może to: www.megamedia.pl/profesjonalny-ekspres-cisnieniowy-franke-evolution-top-eii-1m-h-cf-z-chlodziarka.php Odpowiedz Link
tiu-1 Re: Ekspres do kawy 08.03.08, 17:14 a ja się zastanawiam,jak ekspresowo od ekspresu i kawy Odpowiedz Link
widokzmarsa Re: Ekspres do kawy 08.03.08, 17:23 ja bym na to patrzył: zbiorniki z kwasówki bezniklowej(jak magnes się przyczepi to nie ma niklu, tak jak z garnkami ale nie wiem jak to sprawdzić w ekspresie). Aluminium jest niezdrowe, nikiel też. Dobre ciśnienie ale większosć ma podobne. Dużą moc, by szybko grzało wrzątek i parę a nie przelewało ciepławym syfem. Niektóre mają czujnik wyczerpania wody - jeśli nie patrzysz tak jak ja czy wciąż mam wodę to pomoże, ja co jakiś czas mam kłopot. Reszta kasy to na bajery. Dobry młynek kupisz za 80 zeta. Ja osobiście wolę wydać trochę mniej na ekspress a więcej na kawę. OCzywiście moje plany by kupować od kolegi restauratora zazwyczaj się nie realizują więc kupuję po paczce zmielonych(szczególnie odkąd zepsuł mi się nowy młynek a stary kiepsko mieli) albo Lily(za 30) albo Tesco espresso(za 6 zł). Odpowiedz Link
widokzmarsa jeszcze cipowiem 09.03.08, 14:50 o tym ciśnieniu i temperaturze. Kiedyś miałem ekspres do espresso, który przywiozłem ze stanów. Mógł robić kawę za kawą, miał dobre grzałki i dobre ciśnienie. Kupiłem go na przecenie bo firma która robiła pompy dla większości ekspresów na rynku zaczęła robić ekspresy ale im nie poszło bo nikt nie znał nazwy. Niestety polska woda go zabiła. Teraz co mam ten ekspres Saeco Via Veneto to on nasika pół kawy i musi się dogrzewać. I cieknie i rzęzi. Nie polecam. A zresztą jak sprawdziłem to teraz go można kupić w necie za 300 zł. Tylko co mam zrobić? Wyrzucić go? Odpowiedz Link