Dodaj do ulubionych

Robaczki...

07.08.12, 12:06
Witam,
Czy ktoś jeszcze ma w domu takie małe wijące się robaczki? Na początku były tylko w łazience, ale teraz są praktycznie w całym mieszkaniu -widziałam je już w małym pokoju na podłodze, w dużym pokoju na pościeli(!!!). Ale ostatnio przeniosły się do kuchni. Są w szafkach z przyprawami, ze sztućcami. A najwięcej jest ich na podłodze. Wieczorem gdy zapalę światło to po prostu jest ich całe zatrzęsienie. Są małe i duże, czyli po prostu zaczęły się rozmnażać.
Ludzie, pomóżcie, bo naprawdę zniosę wiele, ale robaków w domu nie!
Obserwuj wątek
    • wosseba Re: Robaczki... 07.08.12, 13:58
      Jestem pewna że mowa jest o rybikach. (małe, pełzające, połyskujące, srebrne, czasem czarne) Powód dlaczego zagościły w twoim domu - mieszkanie jest nie wietrzone, jest wilgotono i duszno, mokre ścierki, ręczniki nie są wysuszone tylko wilgotne gdzieś położone. Jednym, słowem - wilgoć, zaduch, "potwietrze w kostkach" . Ja proponuję wymrozić mieszkanie w najbliższą zimę - nie grzać nie wiadomo ile - 22C powinny być ok. A na chwilę obecną otworzyć okna i wymyć podłogi z dodatkiem domestosu, można użyć Raidu (chemia na insekty) - powinno pomóc. Koniecznie wywietrzyć mieszkanie!!!
      • jan-e-k Re: Robaczki... 16.08.12, 08:42
        Twój sposób porównałbym do leczenia syfa plastrem. Ja myję sprzątam, wietrzę a to ścierwo i tak wyłazi. Jest ponoć jakiś środek w castoramie.
        • wosseba Re: Robaczki... 16.08.12, 12:44
          Pozostaje mi tylko współczuć sad
        • rajska_mama Re: Robaczki... 16.08.12, 21:04
          Miałam to samo. Dopiero jak mój luby wystawił na nie półapkę w postaci jakiegoś zabójczego płynu, po rybikach nie ma śladu. Nie są to ponoć szkodliwe owady, ale jednak robak to robak i lepiej go w domu nie mieć.
      • sotna-a Re: Robaczki... 21.08.12, 15:18
        Wietrzenie ciągłe , temp. w zimie 18 stopnie, a i tak były. Pomógł Raid, raz na 3 - 6 miesięcy użyć i jest spokój. Pozdraiwam
      • rajski_man Re: Robaczki... 24.10.12, 20:41
        Tak to prawda. Wietrzenie i sucho to podstawa. Kupić dobry wilgotnościomierz /dobrej markowej firmy/ dobrze wyskalowany /może dwa by badac wilgos w dwóch pomieczczeniach.
        Faktycznie: dobrze wychłodzić mieszkanie, dobrze wietrzyć /przez dwa trzy dni/. Póxniej grzac , ale też i wietrzyc sprawdzają wilgotnosc. Suche powietrze jest najlepszym środkiem. Z domestosem bym uwazał. Smród i do tego lepiej sie wtedy wyprowadzić. Zainstaluj wentylator w łazience. Pozdrawiam
    • jan-e-k Re: Robaczki... 18.08.12, 10:39
      środek nazywa się balttanex firmy bayer. Ja kupiłem go w Castoramie. Jest w formie małej tubki z żelem lub pojemniczka z płynem do rozrobienia. Ja wybrałem płyn do rozrobienia.
      Spryskałem nim najbardziej uczęśzczane miejsca i poki co brak śladu po intruzach
    • rookie35 Re: Robaczki... 21.08.12, 20:51
      Nie trzeba jechać do castoramy. W OBI jest środek pod nazwą EXPEL w postaci płytek, ustawiasz w newralgicznym i niewidocznym miejscu i po problemie. Ja ustawiałem pod szafką zlewozmywaka i w miejscach, gdzie te rybiki się pojawiły. Nie trzeba nic smarować ani pryskać. Giną od substancji uwalnianej przez płytkę, a jednocześnie zapach nie jest szkodliwy ani wyczuwalny dla ludzi. Płytka wystarcza na 3-4 miesiące i jest w 100 % skuteczna.
    • rajski_man Re: Robaczki... 25.10.12, 14:09
      I pomogło...?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka