29.09.13, 19:23
Witam
Chcę się dowiedzieć czy po zakupie miejsca parkingowego mogę postawić na swoim wykupionym miejscu blaszany garaż podobny do tego co stoi przy wyjściu koło OBI .
Czy muszę uzyskać jakieś pozwolenie a jeśli tak to od kogo ?
Obserwuj wątek
    • donpedr Re: zapytanie 30.09.13, 07:44
      A masz akt własności lub użytkowania wieczystego konkretnej działki, na której chcesz stawiać blaszak? Jeśli tak, to czy plan zagospodarowania przestrzennego dopuszcza zabudowanie działki w 100%?

Pozdrawiam,
      Krzysztof
      • kaszmir121 Re: zapytanie 30.09.13, 14:53
        Akt notarialny już nie długo będzie podpisany. A czy na ten blaszany garaż przy OBI lub wzdłuż ul Złotej Renety też był potrzebny plan zagospodarowania przestrzennego czy to jest samowola budowlana.Ten wątek tak wrzuciłem bo może ktoś też będzie zainteresowany zakupem i budową takiego blaszaka ,zawsze to lepsze niż stanie pod chmurką i dużo tańsze jak zakup garażu.
        • hermitowski Re: zapytanie 30.09.13, 16:04
          Z tego co mi wiadomo, to blaszany garaż przy OBI służy do przechowywania materiałów ogrodniczych używanych do pielęgnacji terenów zielonych na terenie osiedla.

Warto może postawić sobie pytanie, jak to osiedle będzie wyglądało, jeżeli pojawi się na nim rząd blaszanych bud?
        • donpedr Re: zapytanie 30.09.13, 20:24
          kaszmir121 napisał:
          > Akt notarialny już nie długo będzie podpisany.

Gratuluję. Nie odpowiadasz jednak na moje pierwsze pytanie. Chodzi mi o akt opiewający na konkretną działkę.

>Ten wątek tak wrzuciłem bo może ktoś też będzie zainteresowany zakupem i budową takiego
          > blaszaka

Jak już kolega napisał - świetnie by to wyglądało, po prostu świetnie.

A, przypomniało mi się jeszcze, poza pozwoleniem na zabudowę 100% posesji, jest jeszcze przepis, że deszczówka z dachu nie może lecieć na sąsiednie posesje.

Minimalne odległości zabudowy od granicy działki na terenie gminy oczywiście już sprawdziłeś?

Pozdrawiam,
          Krzysztof
          • k_jablonna Re: zapytanie 01.10.13, 16:26
            Kolego kupując miejsce postojowe kupujesz:
            a) prawo użytkowania wieczystego niezabudowanych działek gruntu stanowiących drogi wewnątrz osiedlowe, objętego KSIĘGĄ WIECZYSTĄ numer WA1L/00033600/9, udział wynoszący 1/864 części,
            b) prawo użytkowania wieczystego niezabudowanej działki gruntu stanowiącej drogę wewnątrz osiedlową, objętego KSIĘGĄ WIECZYSTĄ numer WA1L/00038484/4, udział wynoszącym 1/864 części

PRAWO UŻYTKOWANIA WIECZYSTEGO oznacza, że użytkujesz to od kogoś innego i to jego musisz spytać o pozwolenie na każdą zmianę. Kogo? Gminę..
            Jeśli chciałbyś postawić tam garaż, to musisz wystąpić o pozwolenie na budowę, złożyć projekt budowlany itd. Nikt Ci na to nie pozwoli. Jedyne co jest zgodne z prawem i nie jest samowolą budowlaną, to "WIATA PARKINGOWA". Nawet w OBI takie mają, ładne drewniane i je możesz obić drewnem, zrobić drzwi, ale jak zauważył Krzysiek, deszczówka nie może lecieć do sąsiada, musisz zrobić rynny i odprowadzić wodę na "własną posesję"...
            Garaż metalowy, który już stoi, stoi nielegalnie, ale nikt nie wie, albo nie chce wiedzieć co z nim zrobić, bo służy pracownikom administracji. Jest to pozostałość po deweloperze-mennicy.
            • donpedr Re: zapytanie 01.10.13, 21:22
              k_jablonna napisał:
              (...)

Dzięki sąsiad, gratuluję odrobienia pracy domowej. Rozumiem, że więcej pytań naprowadzających nie trzeba? wink

Pozdrawiam,
              Krzysztof
              • k_jablonna Re: zapytanie 02.10.13, 08:25
                To nie praca domowa Krzychu, to moja normalna praca, nieruchomości... podpowiem, że się dobrze znamy.
                Pozdrawiam
                Krzysiek
                • donpedr Re: zapytanie 02.10.13, 19:27
                  Wszystko jasne smile

Pozdrawiam,
                  Krzysiek
        • water_bong Re: zapytanie 01.10.13, 20:02
          ..... LITOŚCI!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka