cola7up 18.02.14, 15:18 witam właśnie mam rozliczenie u mnie jest nadpłata 400zł za 2 pokoje a u was Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1sylwiam5 Re: ROZLICZENIA ZA 2013 18.02.14, 16:49 To raczej zależy ile miesięcznie przez cały rok było płacone..... Ja mam niedopłatę a wydawało mi się płacę "sporo" - 500 zł za jeden pokój.... i muszę dopłacić jeszcze 400. Ale też jestem ciekawa jak wyszło u innych. Odpowiedz Link
fotoszymi Re: ROZLICZENIA ZA 2013 18.02.14, 22:42 1,5 miesiąca za "darmo" ale........ ryczałt co miesiąc odprowadzam za jedną osobą dodatkowo mimo, że nie mieszka co oznacza, że chciał nie chciał odkładam na ewentualną niedopłatę. Swoją drogą jednak rozliczenie jest z datą 31-12-2013 co wg mnie powinno się zamknąć z datą max 10-01-2014 i rozliczeniem za styczeń. W konsekwencji administrator przez ponad miesiąc czasu trzymał moją wpłatę za styczeń i nie tylko moją na pewnie oprocentowanym koncie. Może warto go zdyscyplinować i zgłosić ten fakt do jakiegoś nadzoru bankowego czy jakoś tak. Jak sobie nie radzą z rozliczeniami to niech zatrudnią więcej osób, za darmo przecież tego nie robią. Nie ukrywam, że nie podoba mi się to. Niestety nie można z nimi porozmawiać na ten temat bo telefonów nikt nie odbiera, na maile nikt nie odpisuje. Odpowiedz Link
puffettina Re: ROZLICZENIA ZA 2013 19.02.14, 09:56 witam, u nas tez spora nadpłata, ale w większości wynikajaca z ogrzewania, no trzeba przyznać że zima była łaskawa i to zużycie było niezbyt duże.ciekawa jestem spotkania w marcu czy coś konkretnego się wykroi na tym spotkaniu. pozdr Odpowiedz Link
koszteli2 Re: ROZLICZENIA ZA 2013 19.02.14, 11:02 O widzisz, a ja otrzymałam odpowiedź że jestem jedyną osoba która ma z tym problem, jedyną której takie księgowanie nie pasuje. Zadałam naszej księgowej pytanie dlaczego w lutym nie zostało jeszcze zaksiegowane saldo z grudnia nie mówiąc juz o wpłacie czynszu za styczeń. Cóż, odpowiedzi konkretnej nie uzyskałam, jedynie że taki mają system.... Po co w takim razie płacimy w terminie skoro i tak księgowanie naszych wpłat jest robione z takim opóźnieniem? Odpowiedz Link
adam.rajska4 Re: ROZLICZENIA ZA 2013 19.02.14, 14:47 Fotoszymi odpowiadam na twój zarzut " W konsekwencji administr > ator przez ponad miesiąc czasu trzymał moją wpłatę za styczeń i nie tylko moją > na pewnie oprocentowanym koncie. Może warto go zdyscyplinować i zgłosić ten fak > t do jakiegoś nadzoru bankowego czy jakoś tak" Nadpłaty sa odliczane z czynszów a nadwyżka która leży nie jest na koncie administracji tylko na naszych kontach Wspólnot i tak jak najbardziej sa pozakładane lokaty aby rosły odsetki którę należą do wszystkich mieszkańców z danej wspólnoty - zarząd ani Adm nie ma prawa wziąść ani GROSZA bo każdy z nas odpowiada całym swoim majątkiem za jakie kolwiek czyności niezgodne z prawem Wspólnot Mieszkaniowych . Zapraszam na udział w Zebraniu które będzie w marcu i na wszystkie zarzuty będizemy odpowiadali , ale oczywiście jak co roku będzie 20-30 osób na zebraniu a na forum 50 pisze wymyślone historie i teorie . Pozdrawiam Adam P. Odpowiedz Link
rajska_mama Re: ROZLICZENIA ZA 2013 19.02.14, 15:35 Czy dowiemy się w końcu, kiedy dokładnie ma się odbyć zebranie? Odpowiedz Link
puffettina Re: ROZLICZENIA ZA 2013 19.02.14, 15:40 skoro adam.rajska potwierdza, iz są zakłądane lokaty i oni jako admin z tego nie korzystają, to ja pytam gdzie się podziewają zyski z tych lokat w takim razie????????? czy te pieniądze są w jakiś sposób inwestowane i odciąża się tym samym mieszkańców? Odpowiedz Link
adam.rajska4 Re: ROZLICZENIA ZA 2013 19.02.14, 15:52 Zapraszam na zebranie - oraz przeanalizowaniu sprawozdania rocznego które będzie wrzucone do skrzynek przed żebrakiem. Pozdrawiam Adam P Odpowiedz Link
adam.rajska4 Re: ROZLICZENIA ZA 2013 19.02.14, 15:50 W Marcu sa 2 terminy które sa jeszcze do potwierdzenia i Adm napewno 2 tygodnie przed poda do publicznej informacji na pewno w tygodniu miedzy 17 a 22 marca. Pozdrawiam Adama.P Odpowiedz Link
fotoszymi Re: ROZLICZENIA ZA 2013 20.02.14, 10:10 adam.rajska4 napisał(a): > Fotoszymi odpowiadam na twój zarzut > " W konsekwencji administr > > ator przez ponad miesiąc czasu trzymał moją wpłatę za styczeń i nie tylko > moją > > na pewnie oprocentowanym koncie. Może warto go zdyscyplinować i zgłosić t > en fak > > t do jakiegoś nadzoru bankowego czy jakoś tak" > Nadpłaty sa odliczane z czynszów a nadwyżka która leży nie jest na koncie admin > istracji tylko na naszych kontach Wspólnot i tak jak najbardziej sa pozakładane > lokaty aby rosły odsetki którę należą do wszystkich mieszkańców z danej wspóln > oty - zarząd ani Adm nie ma prawa wziąść ani GROSZA bo każdy z nas odpowiada ca > łym swoim majątkiem za jakie kolwiek czyności niezgodne z prawem Wspólnot Miesz > kaniowych . > Zapraszam na udział w Zebraniu które będzie w marcu i na wszystkie zarzuty będi > zemy odpowiadali , ale oczywiście jak co roku będzie 20-30 osób na zebraniu a n > a forum 50 pisze wymyślone historie i teorie . > Pozdrawiam > Adam P. Hej, być może nie do końca się zrozumieliśmy i sam podpiąłeś zarząd wspólnoty pod powiedzmy "moje pretensji". Chodziło mi przede wszystkim o to co się dzieje w Lidarze. O to dlaczego wyliczenia są z takim opóźnieniem, po co mi konto online jak nic z niego nie mogę się dowiedzieć, po co mi telefon do nich jak nikt go nie odbiera, po co mi mail jak odpowiedź przychodzi po kilku dniach, a z treści wynika, że oni nic nie wiedzą ale tak ma być, tak już jest. Przede wszystkim na to chciałem zwrócić uwagę. Druga sprawa skoro już wróciliśmy do tematu naliczeń to mógłbyś odpowiedzieć dlaczego rozliczenie tyle czasu zajmuje? P.S. Nie piszę historii, ani teorii piszę o rzeczywistości, którą zastałem, a cały post dotyczył firmy Lidar, a nie zarządu naszej wspólnoty. Odpowiedz Link
adam.rajska4 Re: ROZLICZENIA ZA 2013 20.02.14, 11:19 Rozliczenia troszkę niestety trwaja i to nie jest wina ADM . Pomyśl 864 lokale plus woda techniczna , energia , ogrzewanie itp zebranie wszystkich faktur od energetyki , gazowni, mennicy , Urzędu Gminy - ścieki itp - tych dokumentów jest naprawdę dużo i nie wszystkie przychodzą od razu 1.01.2014 roku - Administracja musi mieć wszystkie zaksięgowane ,opłacone i wtedy robi rozliczenia . Pozdrawiam Adam P. Odpowiedz Link
fotoszymi Re: ROZLICZENIA ZA 2013 20.02.14, 12:50 jasne pytanie, jasna odpowiedź. Dziękuję. Odpowiedz Link
pioter271 Re: ROZLICZENIA ZA 2013 20.02.14, 18:01 witam, pracuje w firmie która rozlicza koszty mediów komunalnych, rozliczając kilkaset budynków większość jest rozliczonych na przełomie marca/ kwietnia po dostarczeniu wszystkich niezbędnych dokumentów (faktury kosztowe, zużyci a lokatorów) trochę to wszystko trwa, więc uważam z mojej perspektywy, iż otrzymaliśmy rozliczenia dość szybko. Zwrcam uwagę na fakt, iż rozliczenie dotyczy tylko i wyłącznie II półrocza 2013 roku, a nie całego roku kalendarzowego. pozdrawiam sąsiadów. Odpowiedz Link