klara321 22.03.08, 14:48 Czy ktoś się orientuje czy koło bloku przy Krąselki 2 jest szansa na powstanie furtki, tak by wychodzić koło poczty? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szepiet12 Re: Furtka 22.03.08, 18:41 Przydałaby się i to bardzo. Tak, spory kawałek trzeba nakładać z przystanku. Odpowiedz Link
donpedr Re: Furtka 22.03.08, 20:57 Ma tam powstać drugi wjazd na osiedle, zgodnie z informacjami z ostatniego zebrania mieszkańców. Podobno ma to się stać jeszcze w tym roku. pozdr Krzysztof Odpowiedz Link
mageras Re: Furtka 22.03.08, 21:29 tak, tylko z tego co mi się wydaje to dojazd będzie od ulicy Szkolnej a nie Modlińskiej, więc raczej nie będzie przejścia w stronę poczty... Odpowiedz Link
lokator_18 Re: Furtka 23.03.08, 09:40 przejście jest - ładne drewniane drzwi. szczególnie upodobali sobie to wyjście Panowie budowlańcy. kilka kroków i już są w spożywczaku. jeśli chodzi o wyjście z prawdziwego zdarzenia to oprócz porządnej furtki - co nie jest dużym problemem jak sądzę, potrzebny jest jeszcze chodnik od wspomniane furtki zaczynając pod sam pomnik na Modlińskiej kończąc. chyba że ktoś myśli spacerować w gumiakach. ciekawe do kogo należy ten kawałek ziemi? Odpowiedz Link
szepiet12 Re: Furtka 23.03.08, 21:09 To nie są drewniane drzwi. Dawna dziura została po prostu zabarykadowana deskami i przejścia nie ma. Odpowiedz Link
mageras Re: Furtka 24.03.08, 21:01 musze cie zmartwic juz jakis czas temu dowiadywalam sie o taka mozliwosc (oficjalne przejscie do Modlinskiej) raczej nie ma takiej opcji bo to jest teren prywatny i dlatego tez to dzikie przejscie zostlo zbite deskami zeby ludzie nie lazili komus po dzialce... Odpowiedz Link
lokator_18 Re: Furtka 25.03.08, 10:30 wszystko się zgadza z jednym wyjątkiem - obok zabitej dechami dziury powstała nowa i bez problemu można przejść. z jednej strony nijak to się ma do ochrony osiedla. z drugiej jednak strony w 5 min piechotą mozna być przy poczcie. Odpowiedz Link
draganek11 Re: Furtka 25.03.08, 10:47 Ul.Złotej Renety prowadząca do naszego osiedla od ul.Modlińskiej ma zostać przez Gminę przedłużona i połączona z ul.Szkolną i ma umożliwić mieszkańcom m.in przejście do poczty-projekt przebudowy drogi jest już gotowy-informację na temat znajdują się między innymi w odpowiedziach Pani Wójt na moje(i innych mieszkańców) zapytania na stronie jabłonna.pl Nie wiem natomiast co z furtką przy tej "nowej drodze"-tu już gmina nie decyduje.... Odpowiedz Link
saphira30 Re: Furtka 26.03.08, 14:56 no jesli projekt pozostanie w obecnej formie oznacz to likwidacje jakichs 300 miejsc parkingowych dla osiedla a co za tym idzie wojne o miejsca postojowe i parkowanie pod kauflandem no ale za to bedzie furtka..... Odpowiedz Link
mageras Re: Furtka 27.03.08, 11:19 Tak się zastanawiam nad tym co tu piszecie i chyba nie dokońca są to sprawdzone informacje! Ze dwa tygodnie temu rozmawiałam z prawnikiem Mennicy który absolutnie nie mówił że ma jednak powstać droga przejazdowa, wzdłuż osiedla, wręcz przeciwnie że dogadali się po długim czsie z Gminą i osiedle będzie zamknięte, tak jak miało być! Ma natomiast powstać druga brma wjazdowa od strony bloku 19 i tam też właśnie będzie przedłużona droga do Szkolnej ale tylko do granic osiedla! (ma tam być też dojazd do planowanej pewnej instytucji na polu obok 19) Co więcej powiedziano mi że miejsca wzdłuż tych nowo budowanych bloków będą sprzedawane, co więc nie możliwe jest aby była tam jakaś publiczna droga! Może wreszcie ktoś by podał oficjalną wersję bo zaczyna mnie to powoli denerwować... Odpowiedz Link
draganek11 Re: Furtka 27.03.08, 11:49 No to prawnik swoje a wójt gminy swoje??? Może prawnik wypowiadał się na inny temat,a nie na temat drogi która prowadzi do naszego osiedla i która pierwotnie miała być jego częścią ale ze względów prawnych związanych z własnością działek ma stanowić drogę przejazdową?Zamieszczam odpowiedź pani wójt na moje zapytania w tej sprawie: Odpowiedź: Szanowna Pani Anno, Projekt ulicy Złotej Renety, w osiedlu Rajska Jabłoń oraz połączenie jej z ul. Szkolną w Jabłonnie został już wykonany. Jeżeli jest Pani zainteresowana jego obejrzeniem, zapraszam do Wydziału Inwestycji i Rozwoju w Urzędzie Gminy Jabłonna. Projekt z wnioskiem o pozwolenie na budowę przekazany został do Starostwa Powiatowego w Legionowie, który wydaje pozwolenie na budowę. Po otrzymaniu pozwolenia na budowę ogłosimy przetarg na wyłonienie wykonawcy do budowy ulicy. Przez procedury administracyjne musimy przebrnąć. Budżet gminy zatwierdzony został w końcu stycznia br. (a nie w listopadzie ubiegłego roku). Realizacja ul. Złotej Renety nie jest obietnicą, jest faktem. Całości inwestycji zawartych w budżecie 2008 r. na kwotę 16 mln. zł. nie da się i nie ma takich możliwości finansowych, aby zrealizować wszystkie w pierwszym kwartale roku. Przez pierwsze 3 miesiące po zatwierdzeniu budżetu przygotowujemy dokumentację, regulujemy sprawy własnościowe (ul. Złotej Renety w części jest własnością Polskiej Akademii Nauk), występujemy o pozwolenie na budowę, itp. Nie będę podawała konkretnych dat wykonania, bo nie wszystko zależy od Urzędu Gminy. Firma, która buduje Wasze bloki, musi przestawić słup energetyczny, który znajduje się w środku ulicy Złotej Renety. Stwierdzam, że wykonam inwestycję najszybciej jak będę mogła, po pokonaniu wszystkich przeszkód. Olga Muniak, Wójt Gminy mageras napisała: > Tak się zastanawiam nad tym co tu piszecie i chyba nie dokońca są to > sprawdzone informacje! > > Ze dwa tygodnie temu rozmawiałam z prawnikiem Mennicy który > absolutnie nie mówił że ma jednak powstać droga przejazdowa, wzdłuż > osiedla, wręcz przeciwnie że dogadali się po długim czsie z Gminą i > osiedle będzie zamknięte, tak jak miało być! > > Ma natomiast powstać druga brma wjazdowa od strony bloku 19 i tam > też właśnie będzie przedłużona droga do Szkolnej ale tylko do granic > osiedla! (ma tam być też dojazd do planowanej pewnej instytucji na > polu obok 19) > > Co więcej powiedziano mi że miejsca wzdłuż tych nowo budowanych > bloków będą sprzedawane, co więc nie możliwe jest aby była tam jakaś > publiczna droga! > > Może wreszcie ktoś by podał oficjalną wersję bo zaczyna mnie to > powoli denerwować... Odpowiedz Link
mageras Re: Furtka 28.03.08, 08:49 dla mnie o wszystko zaczyna być dziwne... gdzie bedą w takim razie miejsca dla mieszkańców które developer ma obowiązek zapewnić we współczynniku co najmniej jedno na mieszknie?????? jesli odpadnie cała ta droga to będzie raczej nie możliwe... Odpowiedz Link
17aga Re: Furtka 28.03.08, 09:40 Nie bardzo potrafię sobie wyobrazić jak to wszystko ma wyglądać. Czy jest gdzieś dostępny plan? Ewentualnie czy ktoś poinformowany mógłby wkleić linka do takiego planu? Fakt faktem furtka i jakiś chodnik do poczty bardzo by się przydały. Obchodząc całe osiedle traci się sporo czasu... Czy w ogóle chodzicie tą ścieżką koło poczty, bo ja jakoś nie mam do niej zaufania - mnóstwo tam krzaczorów. Odpowiedz Link
mageras Re: Furtka 28.03.08, 15:10 muszę Cię zmartwić bo jakiś miesiąc temu przejście zostało zabite dechami (teren prywatny), no chyba że chciałabyś poskakać po ogrodzeniu jak to czynią panowie robotnicy i dzieciaki pozdrawiam Odpowiedz Link
saphira30 Re: Furtka 28.03.08, 14:01 do draganek11 HM.. to jakos nie moge dostrzec na obecnym (i dostępnym na stronie gminy) planie zagospodarowania tej drogi z miejscami parkingowymi i furtka. Za to jest droga bez miejsc i bez furtki . A pani wójt obiecała coś?? hahahaha obiecuje rózne rzeczy w sprawie tej drogi od półtorej roku i jakos efekt jest znikomy. do mageras developer wybuduje te brakujące miejsca a i owszem hehe tylko pozniej gmina je rozwali zeby zrobic droge ot co ( no chyba że to co pisze pani wójt w postach do mieszkańców okarze sie prawdą) tylko jak narazie formalnie na stronie gminy takich informacji nie widze... www.jablonna.pl/gmina/pliki/plany_zagospodarowania/szkolna3/mpzp_szkolna.htm Odpowiedz Link
mageras Re: Furtka 30.03.08, 09:30 Powiem, ze jak zaczęłam przeglądać informacje zawarte w tym linku, to się zaczęłam wkurzać, ale.. później dopatrzyałam się że to wszytko jest z 2006 roku! Od tamtego czasu, jeśli wierzyć Mennicy, prowadzili intensywne negocjacje z Gminą na ten właśnie temat. Ja jak kupowałam mieszkanie to powiedziano mi właśnie że narazie nie moge kupić miejsca parkingowego przy tej drodze, bo uprzedzają uczciwie że może to być droga publiczna. Od maja 2007 śledzę ten temat, co i raz się czegoś dopytuję.. Teraz natomiast (jakiś miesiąc temu) zaczęto sprzedawać te miejsca i dostałam właśnie wtedy taką informację że się dogadali i osiedle będzie zamknięte. Nie sądzę żeby sprzedawali miejsca poto aby za kilka miesięcy oddawac kasę, tak to by zrobili już w zeszłym roku.. Odpowiedz Link
i147 Re: Furtka 28.04.08, 08:12 Przy podpisywaniu aktu notarialnego w kwietniu 2008 przedstawino nam plany drogowo furtkowe 1. droga i nowa brama bedzie za blokiem 19 i bedze laczyc sie z ulica szkolna. W sasiedztwie powstanie komisariat policji. 2. planowana jest furtka i sciezka do pomnika mageras napisała: > Powiem, ze jak zaczęłam przeglądać informacje zawarte w tym linku, > to się zaczęłam wkurzać, ale.. później dopatrzyałam się że to > wszytko jest z 2006 roku! > > Od tamtego czasu, jeśli wierzyć Mennicy, prowadzili intensywne > negocjacje z Gminą na ten właśnie temat. > > Ja jak kupowałam mieszkanie to powiedziano mi właśnie że narazie nie > moge kupić miejsca parkingowego przy tej drodze, bo uprzedzają > uczciwie że może to być droga publiczna. > > Od maja 2007 śledzę ten temat, co i raz się czegoś dopytuję.. > > Teraz natomiast (jakiś miesiąc temu) zaczęto sprzedawać te miejsca i > dostałam właśnie wtedy taką informację że się dogadali i osiedle > będzie zamknięte. > > Nie sądzę żeby sprzedawali miejsca poto aby za kilka miesięcy > oddawac kasę, tak to by zrobili już w zeszłym roku.. Odpowiedz Link
draganek11 Re: Furtka 27.03.08, 11:29 mocno pobieżne stwierdzenie...zamiast fantazjować odsyłam do Administracji,która wyjaśni o co chodzi z tą drogą,dlaczego jest jak jest i co gmina da w zamian.... Odpowiedz Link
draganek11 Re: Furtka 27.03.08, 11:41 odpowiedź dotyczy wątku autorstwa Saphiry draganek11 napisała: > mocno pobieżne stwierdzenie...zamiast fantazjować odsyłam do Administracji,któr > a wyjaśni o co chodzi z tą drogą,dlaczego jest jak jest i co gmina da w zamian. > ... Odpowiedz Link
mageras Re: Furtka 30.03.08, 09:32 >>mocno pobieżne stwierdzenie...zamiast fantazjować odsyłam do Administracji,która wyjaśni o co chodzi z tą drogą,dlaczego jest jak jest i co gmina da w zamian....<< jeśli coś wiadomo, to czemu to taka tajemnica? nie można o tym napisać TU na forum??? Odpowiedz Link
szepiet12 Re: Furtka 29.04.08, 19:33 Na terenie za pomnikiem ma powstać komisariat policji. Dlatego też potrzebna jest nowa droga dojazdowa. Będzie przebiegała za boiskiem do ul. szkolnej. Prawdopodobnie powstanie też nowa brama wjazdowa na osiedle. Miejsc parkingowych Mennica nie sprzedaje, ponieważ nie ma jeszcze planów przebiegu drogi. Również słup energetyczny zostanie przesunięty bliżej ogrodzenia aby nie przeszkadzał. Mennica stara się o przesunięcie płota sąsiadów prywatnych posesji, którzy ogrodzili teren na naszą niekorzyść. Zagarnęli teren osiedla, źle wymierzyli. Toczą się sprawy sądowe. Również ścieżka do ulicy Modlińskiej, przy komisariacie jest w planach. Chyba to wszystko. Pozdrawiam Odpowiedz Link