Dodaj do ulubionych

Odholowany samochód

IP: *.jmdi.pl 08.03.11, 21:11
Dzisiaj wybrałem się na drugi koniec Warszawy, okolice Domaniewskiej/Postępu. Pobudowali tam masę nowych biurowców, ale zapomnieli o odpowiedniej ilości miejsc parkingowych. Samochody tłoczą się jeden na drugim. Ja również zaparkowałem przy ulicy - i to był mój błąd. Po 2 godzinach samochodu już nie było. Został odholowany.

Pytam strażnika miejskiego (który akurat robił zdjęcia i spisywał kolejny, źle zaparkowany samochód) - co się stało? dlaczego? co robić? No i zacząłem zwiedzanie Warszawy...

Taksówka... ul. Smolna 12 (Straż Miejska)... kwit z opłatą (360 zł za odholowanie + 28 zł za pierwszą dobę parkingu) + mandat (100 zł) + punkty (1 pkt)... poczta (co by opłacić ten kwit)... powrót na Smolną (co by dostać zgodę na odbiór samochodu)... Taksówką na parking depozytowy (okolice Blue City) co by odebrać samochód...

Wszystko dobrze się skończyło - samochód odzyskany...

Mój błąd, zdarzyło się pierwszy raz - nauczka na przyszłość...

Tylko dlaczego to jest takie drogie? - wiem, wiem... zaraz przeczytam wypowiedzi tych, którzy nie jeżdżą samochodami, albo zawsze jeżdżą i parkują zgodnie z przepisami, albo im się coś takiego jeszcze nie trafiło (czyli tak jak mi do tej pory) - że kara ma być słona. Ale ta kara wynosi tyle co przejechanie na czerwonym świetle albo wyprzedzanie na przejściu dla pieszych - a to są przecież znacznie poważniejsze i groźniejsze wykroczenia.

Pan Strażnik Miejski powiedział, że te 360 zł to ustaliła Rada Powiatu. Przy następnych wyborach odpytam kandydatów do Rady Powiatu co zamierzają z tym zrobić.

I dlaczego wszystkiego nie można załatwić od razu na parkingu depozytowym?
Obserwuj wątek
    • Gość: Obserwator Re: Odholowany samochód IP: *.home.aster.pl 09.03.11, 09:03
      Śmieszne są wypowiedzi takie jak twoje - biedni kierowcy w miejskiej dżungli, pozbawieni samochodów są jak dzieci we mgle. Bez taksówki się nie obejdzie. Co prawda - autobusem można byłoby 10 razy taniej ale trzeba byłoby wiedzieć jak skasować bilet i jak wejść do tego strasznego i okropnego pojazdu! A koszty są takie a nie inne po to żeby na drugi raz "się nie zapomniało jak i gdzie wolno parkować". Takie są efekty jak się nie zna wszystkich znaków ....
      • Gość: koneser Re: Odholowany samochód IP: *.spray.net.pl 09.03.11, 21:57
        no wiesz, jednych stać na auto i taxi, innych nie...
        • Gość: Max Re: Odholowany samochód IP: *.home.aster.pl 10.03.11, 09:50
          Jak stać to niech nie płaczą na forum.
      • Gość: Tomek [...] IP: *.home.aster.pl 26.07.11, 15:05
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: paragon Re: Odholowany samochód IP: *.centertel.pl 09.03.11, 10:09
      najpierw trzeba parkingi pobudować i usunąć bezsensowne znaki zakazu i dopiero wtedy można karać!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Rurecki A rozwiązanie jest bardzo proste. IP: *.Router.Korbank.pl 09.03.11, 10:45
      > Pobudowali tam masę nowych biurowców, ale zapomnieli o odpowiedniej ilości miejsc
      > parkingowych.

Zapytaj o to właścicieli tych biurowców - czemu nie zapewniają wystarczającej ilości miejsc do parkowania dla klientów/najemców etc.

A wracając:

Wystarczyło zaparkować kilka ulic dalej a do Postępu podjechać tramwajem lub autobusem.

> Taksówka...

Bo autobusy to przecież nie jeżdżą...

> Tylko dlaczego to jest takie drogie?

Praca strażników, holownika, całość obsługi biurowej. To opłaty na własne życzenie.

> Przy następnych wyborach odpytam kandydatów do Rady Powiatu co zamierzają z
      > tym zrobić

Zapewne podnieść te opłaty.

> I dlaczego wszystkiego nie można załatwić od razu na parkingu depozytowym?

Owszem - i tu przyznaję rację.
      • Gość: Radek Re: A rozwiązanie jest bardzo proste. IP: 94.42.85.* 09.03.11, 12:10
        Nie skarżę się na taksówkę - oczywiście można było komunikacją miejską. Za pracę Strażnika miejskiego zapłaciłem mandat. Za parking 28 zł. Nie wiem dlaczego holowanie kosztowało aż 360 zł.

Generalnie post miał służyć uświadomieniu sytuacji braku miejsc parkingowych w tym rejonie (pozwolenia na budowę biurowców powinny przewidywać znacznie większą ilość miejsc parkingowych) oraz na zbyt wysoką opłatę. Co bo ustrzec innych przed podobnym błędem.
        • Gość: Czesław z Tarcho Re: A rozwiązanie jest bardzo proste. IP: 212.160.172.* 09.03.11, 12:43
          tam jest patologia
          ale nie wiem gdzie jest wina
          czy budowniczy biurowcow
          czy miasto o to ze nie zadbalo
    • piotrekeke Re: Odholowany samochód 09.03.11, 12:50
      Gdyby na Białołęce było dużo biurowców to niech nawet odholowywują samochody źle pod nimi zaparkowane.

Byleby tylko było na Białołęce (czytaj 45 minut w jedna stronę bliżej) było więcej miejsc pracy takich jak na Mokotowie!
    • Gość: rrr Re: Odholowany samochód IP: *.acn.waw.pl 10.03.11, 20:15
      Widać że ze wsi. Źle zaparkowałeś to płać. A poza tym, pierwsze słyszę, żeby w Warszawie była rada powiatu.
      W siemiatyczach albo innej sokółce czy ciechanowcu to może jest, ale w Warszawie nie ma :p
    • Gość: mip Re: Odholowany samochód IP: *.spray.net.pl 10.03.11, 23:11
      Przydałoby się takie odholowywanie furmanek ze Strumykowej. Raz dwa zrobiłby się tam porządek, bo teraz jest syf jak na wioskowym odpuście.
      • piotrekeke Re: Odholowany samochód 14.03.11, 13:30
        > Przydałoby się takie odholowywanie furmanek ze Strumykowej.

szczególnie wtedy kiedy zastawiona jest wzdłuż sciezka rowerowa, w ciepłą niedzielę obywatele zażywają rychu na rowerze a ludzie akurat tłumnie wracają z cokilkugodzinnych praktyk religijnych.
        • wadera3 Re: Odholowany samochód 14.03.11, 14:01
          No właśnie, gdzie wtedy jest SM?
    • Gość: Tomo I bardzo dobrze IP: *.merinet.pl 14.03.11, 19:00
      Kolego, przedstawiłeś siebie jako ofiarę, a ja powiem jak to wygląda naprawdę.
      Pracuję na Domaniewskiej i niemal codziennie widzę jak SM odholowuje samochody.
      Daleki jestem od bronienia tej formacji, ale akurat w tej okolicy tego typu działania są niezbędne, ponieważ to co wyczyniają tacy jak Ty przechodzi ludzkie pojęcie.
      Samochody są parkowane w taki sposób że blokują wyjazdy z posesji, stoją na przejściach dla pieszych, etc. Gdy o 17-tej wyjeżdżam z pracy korek zaczyna się w garażu pod moim biurowcem ponieważ tacy jak Ty częściowo zastawili wjazdy na teren i nie są w stanie na nich minąć się dwa samochody. Gdy w grudniu był ten słynny paraliż Warszawy odcinek 200m jechałem przez 50 minut ponieważ tacy jak ty zastawili ul. Suwak po obu stronach i zwęzili ją do szerokości jednego auta.
      Tak to wygląda kolego gdy patrzy się z drugiej strony. Tacy jak Ty dzień w dzień zamieniają moje życie w piekło.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka