Dodaj do ulubionych

Obługa komunikacją miejską ul. Fletniowej

04.09.11, 00:13
Do komisji inwestycyjnej trafiło pismo podpisane przez ok. 150 mieszkańców ul. Fletniowej / Kiersnowskiego i okolic w sprawie utrzymania kursowania linii 152 ul. Fletniową po zakończeniu budowy wiaduktu w Płudach.
Z kolei mieszkańcy Białołęki Dworskiej nie wyobrażają sobie wydłużenia dojazdu do ul. Modlińskiej z ich osiedla.
Do głowy przychodzi mi jedynie nowa linia na trasie:
Choszczówka - Raciborska - Zagrodecka - Brzezińska - Kłosowa - Piwoniowa - Mehoffera - Fletniowa - Klasyków - Modlińska - ... i tu dwie opcje:
a) ... - Światowida - Myśliborska - Porajów - Świderska - Ćmielowska - Światowida - Świętosławskiego - Tarchomin.
wówczas 211 z Milenijnej zamiast skrętu w prawo, wykonuje skręt w lewo i trasą: Światowida - Modlińska - Ekspresowa dojeżdża do Polfy, co powoduje usunięcie podjazdów pod Polfę z innych linii
b) ... - Modlińska - Ekspresowa - Polfa i również usunięcie podjazdów pod Polfę z innych linii.

W obu przypadkach chyba musiałoby nastąpić obniżenie częstotliwości kursowania 133.

Co Państwo na to?
Obserwuj wątek
    • sibeliuss Re: Obługa komunikacją miejską ul. Fletniowej 04.09.11, 01:08
      A nie można zrobić tak, że 214 pojedzie po wybudowaniu wiaduktu:
      Nowodwory-Światowida-Ordonówny-Mehoffera-Fletniowa-Klasyków-Ołówkowa-Parowozowa-Polnych Kwiatów-Wałuszewska-Klasyków-....-Nowodowory
      • bbkk Re: Obługa komunikacją miejską ul. Fletniowej 04.09.11, 08:45
        133 i tak ma słabą częstotliwość
        jakoś nie widzę żeby jeździło jeszcze rzadziej
      • tarantula01 Re: Obługa komunikacją miejską ul. Fletniowej 04.09.11, 14:53
        Czekałem na tę propozycję (z 214). Jego trasa mogłaby być następująca:
        Nowodwory - H.Ordonówny - Mehoffera - Fletniowa - Klasyków - Bohaterów - Wałuszewska - Żyrardowska - Zegarynki (ew. krócej: Bohaterów - Majorki - Żyrardowska - Zegarynki, ale trylinka) - Cieślewskich - Białołęcka - Warzelnicza - Hemara - Ostródzka - Berensona - Skarbka z Gór - Derby.
        Tylko odcinek od Białołęckiej do Ostródzkiej może nie być przystosowany do jazdy autobusów.
        • Gość: jan Re: Obługa komunikacją miejską ul. Fletniowej IP: 83.238.3.* 05.09.11, 09:11
          Do Kobiałki go puścić to jedyne sensowne rozwiazanie
        • sibeliuss Re: Obługa komunikacją miejską ul. Fletniowej 05.09.11, 09:20
          Uwzględnij fakt, że Cieślewskich przy Orneckiej stwarza zagrożenie wypadkami - mur zasłania widoczność.
          • tarantula01 Re: Obługa komunikacją miejską ul. Fletniowej 05.09.11, 13:00
            Wiem o tym i:
            radny.com.pl/dok2kadencja/int2kadencja/int2_040-orn110221cieslewskich-lustro.pdf
            ma być (lub już zostało) zmienione oznakowanie w tamtym miejscu:
            radny.com.pl/dok2kadencja/int2kadencja/int2_040-orn110527cieslewskich-lustro_zdm.jpg
        • Gość: Romek Super pomysł :) IP: 195.136.33.* 05.09.11, 11:51
          • Gość: . Re: Super pomysł :) IP: 83.238.3.* 05.09.11, 12:16
            Kobiałka rośnie jak na drożdżach a połączenia z Urzędem Dzielnicy nie ma
            • Gość: Romek Re: Super pomysł :) IP: 195.136.33.* 05.09.11, 12:51
              > Kobiałka rośnie jak na drożdżach a połączenia z Urzędem Dzielnicy nie ma

Wiele miejsc rośnie na drożdżach, a połączenia z UD nie ma. Jak jeździło po ZB 104 to woziło powietrze i kierowcę.
              • Gość: . Re: Super pomysł :) IP: 83.238.3.* 05.09.11, 13:33
                Puszczając 214 z Nowodworów do Kobiałki można tak ustawić trasę, aby załatwić wiele problemów komunikacyjnych nowych osiedli bo dotychczasowy wariant to ogromne nieporozumienie.
                • Gość: Romek Re: Super pomysł :) IP: 195.136.33.* 05.09.11, 13:51
                  > Puszczając 214 z Nowodworów do Kobiałki można tak ustawić trasę, aby załatwić wiele
                  > problemów komunikacyjnych nowych osiedli bo dotychczasowy wariant to ogromne
                  > nieporozumienie.

Mówisz, że linia jeżdżąca co 30 minut i obsługiwana mini autobusami zbawi Kobiałkę?
                  • sibeliuss Re: Super pomysł :) 05.09.11, 16:10
                    Gość portalu: Romek napisał(a):
                    >
                    > Mówisz, że linia jeżdżąca co 30 minut i obsługiwana mini autobusami zbawi Kobiałkę?

Może nawet zniwelować potrzebę przegubowych 120 w tygodniu i żałosnego rozkładu tej linii w weekendy :)
                    • Gość: do-da Re: Super pomysł :) IP: 77.222.231.* 05.09.11, 19:55
                      "Mówisz, że linia jeżdżąca co 30 minut i obsługiwana mini autobusami zbawi
                      Kobiałkę?"
                      Lepszy rydz niż nic :)
          • Gość: pablo Kretyński pomysł IP: *.warszawa.vectranet.pl 05.09.11, 23:10
            no, faktycznie...

Tarantula, weź ty rower, przejedź się w okolice aresztu na Białołękę, zobacz jak wygląda profil zakrętu Cieślewskich/Ornęcka przy zakładzie karnym. Tak, to taka praca domowa dla radnego pt: "poznaję zakamarki własnej gminy, której jestem radnym". A potem opowiedz nam na forum o wrażeniach, zwłaszcza odpowiadając na pytania:
            - ile stopni ma zakręt?
            - ile centymetrów jest od ulicy jest mur aresztu i jak wielkie gó... widać przed wjazdem w zakręt?
            - czy na tym zakręcie jest widoczność i bezpiecznie minie się autobus z innymi pojazdami?
            - czy gmina/miasto ma pieniądze na wykup gruntów/przebudowę drogi.
            • sibeliuss Re: Kretyński pomysł 05.09.11, 23:52
              Zgadzam się, tam jazda rowerem nie jest bezpieczna a co dopiero samochodem. O ilości wypadków nie ma co mówić, bo szkło i odpryski lakieru mówią wiele. Miało być kiedyś rondo, potem przesunięcie przebiegu Orneckiej i tyle. Tam nie da się puścić bezpiecznie żadnego autobusu.
              • Gość: . Re: Kretyński pomysł IP: 83.238.3.* 06.09.11, 09:27
                No proszę, mędrcy, zamiast pisać jak załatwić problem to wrzucają problemy
                • sibeliuss Re: Kretyński pomysł 06.09.11, 10:51
                  Ale jak zwykły obywatel ma załatwić problem? Wezmę szpadel i przełożę ulicę?
            • Gość: podróżnik Re: Kretyński pomysł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.11, 09:33
              Toż kilka postów wcześniej jest info od radnego co zrobił w sprawie tego miejsca.
              • Gość: pablo szpachla, szpachla i jeszcze raz szpachla IP: *.warszawa.vectranet.pl 06.09.11, 22:44
                No, tak ja wiem że nasz drogi Tarantula wiaderkiem farby naprawia infrastrukturę drogową ;)
                Ale na Cieśielewskich ciężko przy pomocy farby zmienić położenie muru aresztu śledczego, czy zmienić geometrię zakrętu.
                No bo co zrobią? Wymalują podwójną ciągłą na zakręcie, tworząc dwa pasy o szerokości 1,2 m.
    • Gość: lidia Re: Obługa komunikacją miejską ul. Fletniowej IP: 91.208.93.* 03.10.11, 13:12
      Czy ja dobrze czytam? - o b n i ż e n i e częstotliwości kursowania autobusu 133??????? Ja bardzo proszę o ZWIĘKSZENIE częstotliwości kursowania! Moje dziecko jedzie do szkoły zaledwie 7 minut, ale droga powrotna zajmuje już często 40 minut, bo nie ma czym wrócić . Aby dojechać do pracy (w Warszawie), muszę przeznaczyć na to 1,5 h, albo 1h, ale wówczas muszę z ul. Orchowieckiej do Modlińskiej iść pieszo, co akurat zima nieciekawie "wygląda", bo chodznik jest tylko po jednej stronie ulicy, w dodatku odśnieżany albo sporadycznie, albo po godzinach, kiedy już wszyscy dawno wyszli z domu. Skoro zachęca się nas do korzystania z komunikacji miejskiej (co akurat na Modlońskiej ma głęboki sens). to prosze nam to umożliwić.
      • Gość: Romek Re: Obługa komunikacją miejską ul. Fletniowej IP: 195.136.33.* 03.10.11, 16:18
        > Ja bardzo proszę o ZWIĘKSZENIE częstotliwości kursowania!

Żeby więcej białołęckich much woził???
        • Gość: Malwina Re: Obługa komunikacją miejską ul. Fletniowej IP: *.warszawa.vectranet.pl 03.10.11, 19:44
          Ja obiecuję robić frekwencję w 133 pod warunkiem, że będzie dojeżdżał na biurowcowy Służewiec.
          • Gość: Rychu Re: Obługa komunikacją miejską ul. Fletniowej IP: *.spray.net.pl 03.10.11, 23:35
            > Ja obiecuję robić frekwencję w 133 pod warunkiem, że będzie dojeżdżał na biurowcowy
            > Służewiec.

Od tego będą pociągi SKM, a nie lokalna linia socjalna zwiedzająca krzaki.
          • sibeliuss Re: Obługa komunikacją miejską ul. Fletniowej 04.10.11, 07:31
            Gość portalu: Malwina napisał(a):

> Ja obiecuję robić frekwencję w 133 pod warunkiem, że będzie dojeżdżał na biurow
            > cowy Służewiec.

A w soboty i niedziele ma jechać do babci na wieś?
            • Gość: gość Re: Obługa komunikacją miejską ul. Fletniowej IP: *.rzeczpospolita.pl 04.10.11, 11:22
              Ja też przyłączam się do apelu o zwiększenie kursowania 133 - dlaczego nie wzięto pod uwagę prośby mieszkańców osiedla przy ul. Mehoffera 103 w tej sprawie? Mieszka tam ok. 400 osób i nikt nie pomyślał, że autobus co 20 minut w szczycie to zdecydowanie za mało, żeby zapewnić komunikację z ul. Modlińską. To zresztą nie jedyne większe osiedle w tej okolicy, a i mieszkańcy okoliczynych domów licznie korzystają z tej linii. A autobusy much tam nie przewożą - takie mądrości może pisać tylko ktoś, kto tą trasą nie jeździ...
              Niestety zdarza się, ż♪e 133 nie przyjedzie w ogóle, a do szkoły i pracy dojechać trzeba...
              Teraz przez okres remontu Fletniowej mamy prezent w postaci bezpośredniego autobusu (152) z Żerania który nie kluczy po Tarchominie, dzięki czemu czas przejazdu skócił się o ponad 15 minut.
              Strach pomyśleć co będzie po wycofaniu linii 152 z tej trasy i ograniczeniu kursowania linii 133 - apeluję o rozsądek i interwencję w tej sprawie radnego!
              Rozszerzenie zasięgu komunikacji miejskiej o Fletniową to bardzo dobry pomysł, bo to faktycznie martwy punkt dla osób bez samochodów, ale nie róbmy tego kosztem innych.
              • tarantula01 Re: Obługa komunikacją miejską ul. Fletniowej 04.10.11, 11:45
                To czemu nikt do mnie jeszcze nie napisał, że chce częstszego 133? Proszę zebrać kilkadziesiąt podpisów pod wnioskiem o zwiększenie częstotliwości - jak zrobili to mieszkańcy Fletniowej (tam było więcej podpisów niż kilkadziesiąt) i przekazać do Urzędu Dzielnicy.
                • Gość: gość Re: Obługa komunikacją miejską ul. Fletniowej IP: *.rzeczpospolita.pl 04.10.11, 11:57
                  Złożyliśmy takie pismo już jakiś czas temu do ZTM-u. Odpowiedziano nam, że nie ma wystarczającego nasilenia ruchu na tej linii - pomiar zrobiono inteligentnie w weekendowy poranek...
                  Ale w takim razie złożymy pismo na Pana ręce, mam nadzieję, że z większym skutkiem.
                  Pozdrawiam
                  • Gość: Romek Re: Obługa komunikacją miejską ul. Fletniowej IP: 195.136.33.* 04.10.11, 12:07
                    > Odpowiedziano nam, że nie ma wystarczającego nasilenia ruchu na tej linii

A jest? Bo ja widzę w różnych porach dnia w tygodniu i w weekend pojazd wiozący kierowcę i czasem 1-2 pasażerów. Jedynie w godzinach zmiany w szkole pojawia się kilkoro dzieci. Sory - cudów nie będzie - nikt nie wyśle gromady autobusów do wożenia powietrza, gdy w innych miejscach ludzie zostają na przystankach.
                    • Gość: gość Re: Obługa komunikacją miejską ul. Fletniowej IP: *.rzeczpospolita.pl 04.10.11, 12:24
                      W tami razie zapraszam do autobusu w godzinach szczytu od 7.00 do 9.00 i po 14.00 do 19.00 - i nie na odcinku od Modlińskiej do Żerania, gdzie jedzie jeden autobus za drugim, tylko na Choszczówkę - z rzadka można usiąść :)
                      To naprawdę jedyny wydostania się do przesiadkina Modlińską i Tarchomin.
                      Wiele osób (w tym ja) stara się dostać do Kauflandu czymkolwiek i z tym nie ma problemu - schody zaczynają się od tego miejsca.
                      Nie wspominając, że poza szczytem autobus kursuje co pół godziny...
                      • Gość: Romek Re: Obługa komunikacją miejską ul. Fletniowej IP: 195.136.33.* 04.10.11, 13:53
                        > W tami razie zapraszam do autobusu w godzinach szczytu od 7.00 do 9.00 i po 14.00 do 19.00

Czyli po tych godzinach autobus 133 nie jest potrzebny?

> z rzadka można usiąść :)

Ale nikt nie zostaje na przystanku? Nie? Czyli nie ma po co zwiększać częstotliwości.
                        • Gość: Rychu Re: Obługa komunikacją miejską ul. Fletniowej IP: *.spray.net.pl 05.10.11, 00:24
                          > > W tami razie zapraszam do autobusu w godzinach szczytu od 7.00 do 9.00 i
                          > po 14.00 do 19.00
                          > Czyli po tych godzinach autobus 133 nie jest potrzebny?

Dawno mówiłem, żeby z tego widma zrobić 333 i puszczać tylko w godzinach szczytu. Sami mieszkańcy potwierdzają, że poza szczytem wozi muchy.
                          • sibeliuss Re: Obługa komunikacją miejską ul. Fletniowej 05.10.11, 08:16
                            Rychu, dawno Ci pisałem - pisz o liniach, które masz za parapetem.
                      • sibeliuss Re: Obługa komunikacją miejską ul. Fletniowej 04.10.11, 16:22
                        Jak długi odcinek pokonujesz, że musisz siedzieć?
      • Gość: ktos Re: Obługa komunikacją miejską ul. Fletniowej IP: *.171.104.54.static.crowley.pl 04.10.11, 18:04
        A jak dostaniesz takie 214 wg pomysłu radnego, to bedzie git? Bedzie i 133 przy Mehoffera 103 i 214. Pasuje?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka