Dodaj do ulubionych

Nieodśnieżone / oblodzone chodniki

22.02.12, 15:25
Bardzo proszę wszystkich Państwa o zgłaszanie nieodśnieżonych / oblodzonych chodników w Białołęce.
Kilka dni temu jeden z mieszkańców alarmował Wydział Ochrony Środowiska i bezpośrednio AG-Complex z kopią do mnie, że nieodśnieżony jest narożnik skrzyżowania Odkrytej z ul. H. Ordonówny. Następnego dnia ten fragment odśnieżono.

Zachęcam inne osoby do takiego obywatelskiego działania.

Na pewno trzeba skuć lód z chodnika do szkoły 344:
radny.com.pl/dok2kadencja/int2kadencja/int2_172-sp344_120222chodnik_skucie-lodu.pdf
Gdzie jeszcze, mimo że ostatni śnieg spadł już dawno i mamy odwilż, do dziś trzeba ślizgać się po lodzie, bo zawczasu nie odśnieżono chodników?
Obserwuj wątek
    • Gość: Odkryta Re: Nieodśnieżone / oblodzone chodniki IP: *.jmdi.pl 22.02.12, 19:36
      Nie odśnieżony jest chodnik, który przebiega przez plac zabaw przy Odkrytej (koło Biedronki).
      Osobiście widziałam jak ktoś się przewrócił a teraz przy odwilży jest coraz gorzej.

Pozdrawiam
      • tarantula01 Re: Nieodśnieżone / oblodzone chodniki 24.02.12, 07:25
        Zdaje się, że na odśnieżanie chodników poza pasem drogowym (jak tu na placu zabaw, ale także w innych parkach) dzielnica w ogóle nie wydaje pieniędzy:
        www.bialoleka.waw.pl/page/?str=79&id=473.
        więc nie ma komu odśnieżyć - nie jest to zlecane. W przyszłym sezonie trzeba o tym pamiętać:
        radny.com.pl/dok2kadencja/int2kadencja/int2_173-odsniezanie120224wniosek.pdf
    • Gość: citizen Re: Nieodśnieżone / oblodzone chodniki IP: *.centertel.pl 22.02.12, 23:30
      W sobotę szedłem spacerkiem do "piaskarza" Odkrytą od H.Ordonówny.
      Od Stefanika do Łączącej na chodniku śnieg po kostki, to samo zresztą na chodniku przy Łączącej do Biedronki... śnieg tam nigdy nie był "ruszany" i chyba jednak nikomu to nie przeszkadzało skoro nikt tego nie zgłosił. Jak dziś sytuacja wygląda nie wiem, ale stawiam że na łyżwach można śmignąć.
      • Gość: TK Re: Nieodśnieżone / oblodzone chodniki IP: *.jmdi.pl 23.02.12, 09:30
        Stan na wczoraj wieczorem: nieodśnieżona Strumykowa odcinek między rondem a zakazem skrętu w odcinek przy szkole oraz Ordonówny na wysokości budowy i osiedla na Strumykowej 29 - wychodzi się prosto na lodowisko..
        • tarantula01 Re: Nieodśnieżone / oblodzone chodniki 24.02.12, 07:32
          Przy Ordonówny - Strumykowa 29, to wyjście na lodowisko, to wyjście na drogę rowerową, która nie jest ujęta w odśnieżaniu. Niestety.
          • Gość: TK Re: Nieodśnieżone / oblodzone chodniki IP: *.jmdi.pl 24.02.12, 10:04
            Zdaje sobie sprawę z tego, że to jest ścieżka rowerowa, niestety jest to jednocześnie jedyny chodnik z jakiego można skorzystać wychodząc z osiedla. Po prostu nie ma siły przefrunąć nad ścieżką...;)
            • Gość: podróżnik Re: Nieodśnieżone / oblodzone chodniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.12, 11:46
              Na tę samą ścieżkę wychodzą ludzie z budy JWC i nic z tym nie można zrobić, bo jak wynika z innej interwencji radnego, tak to zostało pomyślane brrrr.
      • tarantula01 Re: Nieodśnieżone / oblodzone chodniki 24.02.12, 07:29
        Łącząca nie była ujęta do odśnieżania.
    • Gość: z_bialoleki Re: interpelacje - licznik bije :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.12, 20:13
      Panie Radny. To, co Pan robi, już jest śmieszne.
      :)))

Pisze Pan interpelacje w sprawie odśnieżenia kawałka chodnika?
      COOOOO???
      Przecież zanim to przejdzie przez całą biurokratyczną machinę w urzędzie i dotrze na właściwe biurko, to minie kilka dni. Następnie jakiś biedny urzędnik będzie musiał poświęcić czas, aby Panu pisemnie odpowiedzieć.
      PO CO TO???

PRZECIEŻ MOŻNA PROŚCIEJ I SZYBCIEJ. WYSTARCZY ZADZWONIĆ!!!

Tak od dłuższego czasu obserwuję te Pana gierki z masowym pisaniem interpelacji i ciągłym zawracaniem głowy urzędnikom, jakby nie mieli co robić. Wie Pan bardzo dobrze, że to nie ma najmniejszego sensu. Wydaje mi się, że jest więc TYLKO JEDNA PRZYCZYNA. Chce się Pan popisać przed wyborcami.

Interpelacja nr 172??? He, he, he.
      Licznik bije, Panie radny, prawda?
      :)))))))))
      • tarantula01 Re: interpelacje - licznik bije :))) 24.02.12, 07:00
        Gość portalu: z_bialoleki napisał(a):

> Pisze Pan interpelacje w sprawie odśnieżenia kawałka chodnika?
        > COOOOO???

Tak, bo:
        radny.com.pl/dok2kadencja/int2kadencja/int2_019-sp344_101214chodnik_odsniezanie-.pdf
        w zeszłym roku ludzie też pisali i dzwonili do WOŚ, aby odśnieżyć ten chodniczek.

> Przecież zanim to przejdzie przez całą biurokratyczną machinę w urzędzie i dotr
        > ze na właściwe biurko, to minie kilka dni. Następnie jakiś biedny urzędnik będz
        > ie musiał poświęcić czas, aby Panu pisemnie odpowiedzieć.
        > PO CO TO???
        >
        > PRZECIEŻ MOŻNA PROŚCIEJ I SZYBCIEJ. WYSTARCZY ZADZWONIĆ!!!

W tym wypadku urzędnicy sami zasłużyli na ten los. Wiele razy dzwoniłem lub osobiście przychodziłem i mówiłem, że trzeba coś zrobić (w innych sprawach), bo ludzi coś denerwuje. Odpowiedź: "Dobrze zrobię". A potem, mija tydzień, 3 tygodnie. Ponownie szedłem z przypomnieniem się o sprawie. "Tak będzie, już się zajmuję.". Kolejne tygodnie, więc się proszę nie dziwić liczbie pisemnych interpelacji.
        Widać sprawy nie ma dopóki nie ma jej na piśmie = w rejestrze elektronicznym urzędników.

> Tak od dłuższego czasu obserwuję te Pana gierki z masowym pisaniem interpelacji
        > i ciągłym zawracaniem głowy urzędnikom, jakby nie mieli co robić. Wie Pan bard
        > zo dobrze, że to nie ma najmniejszego sensu. Wydaje mi się, że jest więc TYLKO
        > JEDNA PRZYCZYNA. Chce się Pan popisać przed wyborcami.
        >
        > Interpelacja nr 172??? He, he, he.
        > Licznik bije, Panie radny, prawda?
        > :)))))))))

Sens jest, bo wiele spraw znalazło swój szczęśliwy finał i licznik "bije" będzie "bił".

PS. Do tego proszę dodać kilkadziesiąt pism - "zawracaczy głowy" kierowanych bezpośrednio do miasta, o których dzielnica w ogóle nie wie.
      • Gość: zenek Re: interpelacje - licznik bije :))) IP: *.centertel.pl 24.02.12, 20:17
        panie śmieszny @z_bialoleki a co pan robi dla dzielnicy, dla mieszkańców
        sparafrazuję wypowiedzią innego forumowicza:
        "zaczyna się poje....ane NARZEKANIE.Wypi....dalajcie z tego miasta jak wam się nie podoba.Do KAMBODŻY... "
      • tarantula01 Chodnik został oczyszczony kolejnego dnia? 09.03.12, 07:37
        radny.com.pl/dok2kadencja/int2kadencja/int2_172-sp344_120503chodnik_skucie-lodu_wos.jpg
        Raczej nie zauważyłem ekip oczyszczających, ale może były?
    • tarantula01 Pada śnieg - Proszę o dalsze zgłoszenia 26.02.12, 07:09
      Dziękuję za wszystkie dotychczasowe zgłoszenia:
      radny.com.pl/dok2kadencja/int2kadencja/int2_175-odsniez120227kara-umowna.pdf
      Właśnie pada śnieg. być może sam się sprzątnie ;-k
    • waldek_roszak Można Szybciej, Prościej i... taniej 26.02.12, 14:33
      tarantula01 napisał:
      > Bardzo proszę wszystkich Państwa o zgłaszanie nieodśnieżonych / oblodzonych cho
      > dników w Białołęce.
      > Kilka dni temu jeden z mieszkańców alarmował Wydział Ochrony Środowiska i bezpo
      > średnio AG-Complex z kopią do mnie, że nieodśnieżony jest narożnik skrzyżowania
      > Odkrytej z ul. H. Ordonówny. Następnego dnia ten fragment odśnieżono.
      > Zachęcam inne osoby do takiego obywatelskiego działania.
      >
      > Na pewno trzeba skuć lód z chodnika do szkoły 344:
      > radny.com.pl/dok2kadencja/int2kadencja/int2_172-sp344_120222chodnik_skucie-lodu.pdf
      > Gdzie jeszcze, mimo że ostatni śnieg spadł już dawno i mamy odwilż, do dziś trz
      > eba ślizgać się po lodzie, bo zawczasu nie odśnieżono chodników?

Jak napisałem w tytule postu, INTERWENCJE w tej sprawie można zrealizować PROŚCIEJ, SZYBCIEJ i... TANIEJ, niż jak zaproponował Wojtek Tumasz.

PROŚCIEJ, SZYBCIEJ

Najszybsza i najprostsza metoda, to zgłosić sprawę telefonicznie lub mailem do naszego Wydziału Ochrony Środowiska, który zajmuje się tym tematem. Namiary znajdziecie TUTAJ.

Dopiero jak to nie zadziała, to jak Wojtek poleca, warto skontaktować się z radnym z Waszej okolicy, którego interwencja będzie zapewne bardziej skuteczna niż Wasza.

i... TANIEJ

Może ktoś zaraz powie, że jestem złośliwy, ale...

moje doświadczenia podpowiada, że użycie drogi, którą proponuje Wojtek Tumasz, wydłuża "ociupinkę" procedurę interwencji. Najpierw powstanie interpelacja radnego, którą urzędnik oficjalnie przyjmie i zarejestruje (zgodnie ze statutem). Uruchomiona zostanie cała skomplikowana biurokratyczna procedura odpowiadania na nią, w którą zaangażowanych będzie wielu urzędników. Na końcu pojawi się formalne pismo z odpowiedzią, pod którym podpisze się burmistrz. Gdzieś przy okazji, oczywiście sprawa zostanie skierowana do Wydz. Ochrony Środowiska, który zajmie się nieodśnieżonym chodnikiem (co było najważniejsze).
      Reasumując, wielu urzędników, zamiast zajmować się ważnymi dla nas sprawami, będzie w złości przewalało stosy papierów podczas realizacji procedury odpowiadania na interpelację radnego. ICH CZAS KOSZTUJE WIELE PIENIĘDZY.

Dlatego napisałem, ze można... TANIEJ.

Jest oczywiście jeden minus. Radny nie będzie mógł dopisać do swojej kolekcji następnej interpelacji, dzięki której wykaże się przed mieszkańcami.

P.S.
      Czytając powyższe, to chyba rzeczywiście byłem trochę złośliwy...
      ;)

Pozdrowienia

Waldek Roszak
      • Gość: mieszkaniec Re: Można Szybciej, Prościej i... jeszcze taniej IP: *.centertel.pl 26.02.12, 15:53
        Po to wybierana jest firma do odśnieżania aby odśnieżała te miejsca, które ma zapisane w umowie.
        Jeżeli nie odśnieży to powinna ponieść taką karę finansową aby przy następnych opadach śniegu właściciel zap... z łopatą ze strachu przed utratą zarobku.
        Ale jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę.
        I firma od "króliczka" nie dostanie po łapach za nie dotrzymanie umowy... bo przecież nie po to wygrała przetarg aby teraz stracić...
        W zasadzie gdyby mieszkańcy z powództwa cywilnego wystąpili przeciwko osobom odpowiedzialnym z UD Białołęka za marnotrawienie środków publicznych może podczas następnej zimy by to coś dało... ale to utopia...
        • waldek_roszak Re: odpowiedzialność i umowa 26.02.12, 16:18
          Gość portalu: mieszkaniec napisał(a):
          > Po to wybierana jest firma do odśnieżania aby odśnieżała te miejsca, które ma z
          > apisane w umowie.
          > Jeżeli nie odśnieży to powinna ponieść taką karę finansową aby przy następnych
          > opadach śniegu właściciel zap... z łopatą ze strachu przed utratą zarobku. (...)
          > I firma od "króliczka" nie dostanie po łapach za nie dotrzymanie umowy... bo pr
          > zecież nie po to wygrała przetarg aby teraz stracić...
          > W zasadzie gdyby mieszkańcy z powództwa cywilnego wystąpili przeciwko osobom od
          > powiedzialnym z UD Białołęka za marnotrawienie środków publicznych może podczas
          > następnej zimy by to coś dało... ale to utopia...

Cóż... wydaje mi się, że nie ma takiej opcji, aby urzędnicy dali radę skontrolować jakość wykonywanych prac na wszystkich ulicach. Musieliby chyba mieć człowieka, który by jeździł "za pługiem".

W tym jednak zadaniu, najlepsi są sami mieszkańcy. Jeżeli widzicie, że jest coś nie tak, to zgłaszajcie do Wydz. ochrony Środowiska. Pisałem o tym TUTAJ

Pozdrowienia

Waldek Roszak
          • Gość: mieszkaniec Re: odpowiedzialność i umowa IP: *.centertel.pl 29.02.12, 18:28
            > Cóż... wydaje mi się, że nie ma takiej opcji, aby urzędnicy dali radę skontrolo
            > wać jakość wykonywanych prac na wszystkich ulicach. Musieliby chyba mieć człowi
            > eka, który by jeździł "za pługiem".

zgoda w 100%, nie od tego są urzędnicy ale i nie od tego są mieszkańcy,
            wystarczy jak firma za niewywiązanie się z umowy (przecież Prezes wie co podpisuje!) dostanie taką karę finansową, że następnym razem prezes firmy będzie pilnował swoich pracowników,
            to jest biznes, nie po to płacę podatki abym musiał pilnować firmę, która podpisała umowę czyli zobowiązała się do wykonania określonych prac!!!
            A urzędnicy niech się lepiej zajmą ściąganiem podatków od nieruchomości tak bym nie czuł się frajerem, że tylko ja płacę i do tego mam jeszcze pilnować firmę odśnieżającą.

• tarantula01 Można i tak robię 27.02.12, 07:03
        Na mojej stronie głównej od 3 lat są podane wszystkie namiary dla mieszkańców w sprawach dotyczących dróg:
        "Zgłoś dziurę w jezdni (Pogotowie Drogowe) - 022 19633; e-mail do ZDM
        Zgłoś nieoczyszczony chodnik - 22 741 72 99 wew. 110 lub e-mail: mslusarczyk@bialoleka.waw.pl
        Powiadom o niesprawnej sygnalizacji świetlnej - 022 19633 (dyżur 24h); e-mail do ZDM
        Zgłoś zepsute oświetlenie ulicy - 022 19633 (dyżur 24h); e-mail do ZDM

Jeśli w ciągu 3-4 dni nie nastąpi poprawa, napisz do mnie: wojtum@gazeta.pl"

To w związku z ta procedurą jest interpelacja.
        • Gość: TK Re: Można i tak robię IP: *.jmdi.pl 29.02.12, 11:40
          A mozna prosic o ten email do zglaszania dziur w jezdni bez jego linkowania? Nie mam jak go wyswietlic;(
          Ewentualnie zglaszam wszystkim radnym chetnym podjąć interwencję - na Mysliborskiej, jadąc od Mehoffera w kierunku Ćmielowskiej, spora dziura tuż przed światłami po środku tego odcinka oraz na Myśliborskiej tuż za Ćmielowską jadąc do Światowida. Oraz hit dziur w jezdni - na Portowej to już nie dziura tylko wyrwa, szerokości mniej wiecej calego samochodu...
          • tarantula01 pogotowie.drogowe@zdm.waw.pl 29.02.12, 13:56
            pogotowie.drogowe@zdm.waw.pl
            • Gość: TK Re: pogotowie.drogowe@zdm.waw.pl IP: *.jmdi.pl 29.02.12, 14:15
              Dzieki;) zgloszenie wyslane.
              • Gość: TK Re: pogotowie.drogowe@zdm.waw.pl IP: *.jmdi.pl 08.03.12, 10:06
                Zaczynam myśleć, że ten email to jedynie przykrywka, żeby ktoś nie pomyślał, że taka instytucja nie jest elektroniczna... Minął ponad tydzien od wysłania maila i nawet nie został on przeczytany...
                To takie podsumowanie dyskusji o tym jak łatwo każdy mieszkaniec moze zgłosić dziury w ulicach...
          • tarantula01 Re: Można i tak robię 08.03.12, 12:14
            Gość portalu: TK napisał(a):

> Ewentualnie zglaszam wszystkim radnym chetnym podjąć interwencję - na Myslibors
            > kiej, jadąc od Mehoffera w kierunku Ćmielowskiej, spora dziura tuż przed światł
            > ami po środku tego odcinka oraz na Myśliborskiej tuż za Ćmielowską jadąc do Świ
            > atowida. Oraz hit dziur w jezdni - na Portowej to już nie dziura tylko wyrwa, s
            > zerokości mniej wiecej calego samochodu...

Obie ulice: Myśliborska (ale tylko odc. Mehoffera - Światowida) i Portowa są w zarządzie Burmistrza. Może przesłali z ZDMu sprawę do dzielnicy? Sprawdzić?
            • Gość: TK Re: Można i tak robię IP: *.jmdi.pl 08.03.12, 19:10
              Jeśli to możliwe, to bardzo bym prosila. Dzięki;)
    • tarantula01 Wszystkie chodniki były odśnieżone !!! 09.03.12, 07:28
      radny.com.pl/dok2kadencja/int2kadencja/int2_175-odsniez120503kara-umowna_wos.jpg
      w interpelacji wskazałem:
      radny.com.pl/dok2kadencja/int2kadencja/int2_175-odsniez120227kara-umowna.pdf
      • Gość: podróżnik Panie Wojtku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.12, 14:38
        Pan poda urzędnikom na tacy link do tego forum i tego wątku:
        forum.gazeta.pl/forum/w,356,133601430,133617220,Re_Nieodsniezone_oblodzone_chodniki.html
        Żyją w innym matrixie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka