Dodaj do ulubionych

Powrót 404 albo...

30.03.12, 12:52
Pisałem już o tym w innych wątkach i tu się powtarzam, ale to po to aby nie zginęło w zalewie innych dyskusji, więc z góry przepraszam za dubla :)

Słuchajcie, niebawem E4 i E8 pojadą na Młociny. 508 będzie pocięte rozkładowo. Tym samym odzyskane będzie kilka brygad, więc może by je spożytkować na poprawienie obsługi komunikacyjnej innej ważnej trasy, mianowicie Prymasa Tysiąclecia? W tej chwili dwie kursujące tamtędy linie nie dają rady obsłużyć chętnych, więc mam dwie propozycje:

1. Reaktywowanie 404 na trasie z Tarchomina, ale przez Most Północny, Wisłostradę i dalej jak kiedyś. Kursy w godzinach szczytu.

2. Zmianę trasy 516. Od Światowida albo Myśliborską do TMP, albo Modlińską (pierwszy wariant chyba lepszy). Dalej Wisłostradą, Aleją AK, Prymasa Tysiąclecia do Narutowicza. Zaletą tego rozwiązania byłoby uzyskanie całotygodniowej linii na tej trasie. Wadą - zabranie autobusu na Żerań... ale czy tam jest aż tak konieczny?

Być może zamiast kończyć trasę na Narutowicza, lepiej by było skierować tą linię na rondzie Zesłańców w prawo w kierunku Włoch? Ale tu nie wiem, nie wypowiem się, nie moje rejony.

Wprowadzając taką trasę wzmacniamy obsługę komunikacyjną Prymasa Tysiąclecia jako trasy łączącej północne dzielnice z Wolą i Ochotą. Nie tylko dla mieszkańców Tarchomina - przy Os. Potok, Parku Kaskada, Broniewskiego czy Obozowej mamy dogodne przesiadki do pozostałych dzielnic.

Co Wy na to?
Obserwuj wątek
    • jurek_dzbonie Re: Powrót 404 albo... 30.03.12, 13:39
      Ad 1. 186 na świńskie ściski nie narzeka.

Ad 2. 516 ma zupełnie inne zadania komunikacyjne.
      • dermalamor Re: Powrót 404 albo... 30.03.12, 13:44
        jurek_dzbonie napisał:

> Ad 1. 186 na świńskie ściski nie narzeka.

Tak? To zapraszam na Prymasa Tysiąclecia w szczycie. Jadąc na 7 do pracy już od Parku Olszyna czuję się lepiej niż karp stłoczony w akwarium przed trafieniem na wigilijny stół.

> Ad 2. 516 ma zupełnie inne zadania komunikacyjne.

Być może. Ale czy aż tak potrzebne w obecnej formie?
        • Gość: czeslaw Re: Powrót 404 albo... IP: 212.160.172.* 30.03.12, 14:51
          on wie lepije
          dla niego 186 to szczyt osiagniec ZTM
        • jurek_dzbonie Re: Powrót 404 albo... 30.03.12, 16:38
          > Jadąc na 7 do pracy już od Parku Olszyna czuję się lepiej niż karp stłoczony w akwarium przed
          > trafieniem na wigilijny stół.

Ja wygodnie siedzę.
          • dermalamor Re: Powrót 404 albo... 31.03.12, 00:32
            Gdzie wsiadasz? Bo ja na Porajów o miejscu siedzącym mogę zapomnieć, a od Parku Olszyna mam gratisowo i niekoniecznie z mojej woli "dzień przytulania".
      • Gość: czeslaw Re: Powrót 404 albo... IP: 212.160.172.* 30.03.12, 14:51
        186 jest do dupy
        jest wolne i jako jedyne na trasie wlasnie staje sie takim E8- zapchane po drzwi
        ale przedewszystkim jest za wolne na tak dluga trase- ma za duzo przystankow
        • dermalamor Re: Powrót 404 albo... 30.03.12, 15:00
          186 niech sobie będzie jak jest, przystanki które obsługuje też są potrzebne. Ale przydatna jest alternatywa w postaci autobusu przyśpieszonego, co widać po zapełnieniu 414. Obecnie te dwie linie nie zapewniają dostatecznej komunikacji na bardzo ważnym ciągu komunikacyjnym, ale mało szanowanym przez ZTM. Obecnie wiele osób chcących dostać się na Wolę czy Ochotę nie ma wyboru i musi się tłuc metrem do centrum. Może by jednak to miejsce w metrze przeznaczyć jednak dla tych, którzy potrzebują dotrzeć na południe Warszawy a nie na Zachód???
          • jurek_dzbonie Re: Powrót 404 albo... 30.03.12, 16:33
            > co widać po zapełnieniu 414

Można się w 414 przesiąść.
            • Gość: czeslaw Re: Powrót 404 albo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.12, 21:26
              myslalem ze komunikacja miejska sluzy do komunikacji a nie przesiadania sie co 5 przystankow
              • dermalamor Re: Powrót 404 albo... 31.03.12, 00:33
                Mnie przesiadki nie bolą, tylko nie wiem po jaką cholerę mam się przesiadać na dwa przystanki w 414 po to, aby przejechać je w takich samych warunkach...
    • Gość: Benio Re: Powrót 404 albo... IP: 92.60.130.* 30.03.12, 13:43
      2. Zmianę trasy 516. Chyba cię kompletnie powaliło chłopie 516 ma być często i dowozić armię ludzi na Żerań albo na Młociny. Ta linia obsługuje Odkrytą i kilka nowych stale powstających osiedli (na północ od Odkrytej) a ty chcesz se z niej taksówkę zrobić.
      • dermalamor Re: Powrót 404 albo... 30.03.12, 13:45
        Ale 515 nie jedzie na Młociny, więc niby jak ma tam dowozić ludzi? Poza tym ja nigdzie nie pisałem, że mamy ją zabrać z Odkrytej ani ograniczać częstotliwość. Więc jaką taksówkę?
      • Gość: czeslaw Re: Powrót 404 albo... IP: 212.160.172.* 30.03.12, 14:54
        no nie da sie tego ukryc ze 516 obsluguje Odkryta
        ale nei wiem jak z frekwencja bo mi nigdy nie przyszlo do glowy z niego korzystac
      • tarantula01 Re: Powrót 404 albo... 01.04.12, 21:32
        Najprościej będzie zrobić małe rozpoznanie preferencji mieszkańców ul. Odkrytej/Nowodworskiej i Milenijnej/Ceramicznej - da się wykonać, ale wynik będzie po ok. miesiącu a ewentualne wdrożenie po 2-3, o ile podział 516 na 516 i np. 518 (106) zostanie zaakceptowany przez mieszkańców i ZTM stwierdzi że "można".
    • Gość: czeslaw Re: Powrót 404 albo... IP: 212.160.172.* 30.03.12, 14:49
      > 1. Reaktywowanie 404 na trasie z Tarchomina, ale przez Most Północny, Wisłostra
      > dę i dalej jak kiedyś. Kursy w godzinach szczytu
      jestem za
      > 2. Zmianę trasy 516
      jestem za
      • Gość: Benio Re: Powrót 404 albo... IP: 92.60.130.* 30.03.12, 15:04
        "Zmianę trasy 516 jestem za
        nigdy nie przyszlo do glowy z niego korzystac "

Logiczny z ciebie gość nie ma co :))))))
        • Gość: czeslaw Re: Powrót 404 albo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.12, 21:28
          tak
          bo logiczne jest ze do tego szamba ktore smierdzi piwskiem i przepoconymi ryjami sie nie jezdzi. w dodatku latanie po ruinie przejscia podziemnego i po placu budowy jakos do mnie nie przemawia
          no chyba ze ktos jest zdesperowany
          a jakby linia jechala w bardziej atrakcyjne miejsce to chetnie bym korzystal
          • sibeliuss Re: Powrót 404 albo... 31.03.12, 00:34
            Czesiek, zdesperowany to Ty byłeś, że zamiast apartamentu na Polu Mokotowskim kupiłeś m-1/2 na Nowodworach. Kasa kmiecia, a aspiracje królewskie, pomijam miejsce urodzenia w dowodzie :)
            • Gość: Agent MPWiK Re: Powrót 404 albo... IP: *.home.aster.pl 31.03.12, 09:28
              Nie pomijaj - pochwal się swoim miejsce urodzenia w dowodzie.
              • sibeliuss Re: Powrót 404 albo... 02.04.12, 11:20
                Urodziłem się w Szpitalu Bielańskim.
                • Gość: Agent MPWiK Re: Powrót 404 albo... IP: *.home.aster.pl 03.04.12, 12:22
                  Aha - czyli w tym pokoleniu już mieszkaliście w Warszawie?
            • Gość: Czeslaw z Tarcho Re: Powrót 404 albo... IP: 212.160.172.* 02.04.12, 09:45
              twoj dziadek tez wyciagal piasek z Wisły?
              • sibeliuss Re: Powrót 404 albo... 02.04.12, 11:20
                Ty powiedz co Twój robił.
                • Gość: Czeslaw z Tarcho Re: Powrót 404 albo... IP: 212.160.172.* 02.04.12, 12:49
                  i zdradziles sie Stirlitz
                  czlowiek z pochodzeniem, dobrze wychowany Warszawiak nie odpowiada pytaniem na pytanie.
                  pewnie jak pijesz herbate to nie wyciagasz lyzki ze szklanki

ech.... czlowiek ze wsi wyjdzie
                  wies z czlowieka nigdy
                  • sibeliuss Re: Powrót 404 albo... 03.04.12, 11:15
                    W przeciwieństwie do ciebie od zawsze loguję się na tym portalu, jestem weryfikowalny i nie jestem anonimowy. Wszystko co piszę jestem gotów powiedzieć ludziom prosto w twarz.

A co do wiochy w kimś, musisz być w tym dobry skoro patrząc w ekran widzisz to w innych.
                    • jurek_dzbonie Re: Powrót 404 albo... 03.04.12, 12:37
                      > A co do wiochy w kimś, musisz być w tym dobry skoro patrząc w ekran widzisz to
                      > w innych.

Po prostu opisuje to kim jest i jednocześnie tego u siebie nie toleruje. Zwykły frustrat.
                      • sibeliuss Re: Powrót 404 albo... 03.04.12, 13:05
                        Faceci w pewnym wieku tak mają, nawet Prostamol nie poprawia humoru.
                        • Gość: wiesniak Re: Powrót 404 albo... IP: 212.160.172.* 03.04.12, 13:22
                          czyli masz problemy z prostata?
                          bo np Jurek walczy z tym trollujac na forach
                          psychoterapeuta mu pewnie zalecil
                          • sibeliuss Re: Powrót 404 albo... 03.04.12, 13:26
                            Możesz się zdecydować na jednolite podpisywanie tego co piszesz określonym loginem?
                            • Gość: mieszkaniec Re: Powrót 404 albo... IP: 212.160.172.* 04.04.12, 10:03
                              draznia cie juz takie szczegoly?
                              1..2..3..4...5...6..7... ssssss
    • tarantula01 Re: Powrót 404 albo... 30.03.12, 16:32
      Co do 404, to też uważam, że powinno jeździć.
      A dla 516 skierowanie do Młocin i wycofanie z Żerania nie załatwia sprawy - jest większy problem. Mieszkańcy korzystający z przystanku Ćmielowska piszą do mnie o uzyskanie bezpośredniego połączenia z metrem Młociny, ale jednocześnie 516 potrzebne jest na Żeraniu. Powinna się pojawić dodatkowa linia, np. co 8-9 minut w szczycie:
      Nowodwory - Światowida - Dzierzgońska - Odkryta - Nowodworska - Mehoffera - Świderska - Ćmielowska - Milenijna - Światowida - Modlińska - TMP - MP - metro Młociny.
      Skorzystaliby z niej:
      mieszkańcy Odkrytej (bezpośrednio do metra z pod domu), ale i też pasażerowie 7xx, którzy bardzo chcą do Młocin i takie 511 mogłoby zostać pozostawione na obecnej trasie (bo coraz więcej jest nacisków na ZTM, aby 511 trafiło na Młociny, co niespecjalnie się podoba mieszkańcom Warszawy).
      Ale czy wówczas nie nastąpiłoby obniżenie częstotliwości obecnego 516 do 8-9 minut w szczycie, i np. co 20 minut poza szczytem?
      • jurek_dzbonie Re: Powrót 404 albo... 30.03.12, 16:37
        > Powinna się pojawić dodatkowa linia, np. co 8-9 minut w szczycie:

Ok - co tniemy?

1. Likwidacja 510 i zmniejszenie o 1/3 kursowania 509.
        2. Likwidacja E-4 i E-8,
        3. Likwidacja 211 i zmniejszenie kursowania o połowę 503.
        4. Zmniejszenie o połowę kursowania 511 i likwidacja 302.
        • tarantula01 Re: Powrót 404 albo... 30.03.12, 16:44
          Zapewne ... 516 z co 6 minut w szczycie do co 8-9 minut. Pozostałe autobusy dokładamy z 508 (tę linię obsługuje zdaje się nawet 26 wozów) i jeszcze zostanie na wzmocnienie 101 (np 2 autobusy więcej, aby jeździło co ok. 8 minut oraz zostanie kolejne 7-8 autobusów na 404. Przy czym skierowanie ekspresów do Młocin spowoduje, że do obsługi tych linii z ok. 20 wozów łącznie teraz zwolnią się ze 2-3 szt.
          • jurek_dzbonie Re: Powrót 404 albo... 30.03.12, 16:48
            Autobusy nie mnożą się przez pączkowanie - ZTM tu nic nie dołoży (chętnie zabierze), a 2-3 brygady nie zbawią Tarchomina wbrew pozorom. Chyba, że ta linia ma kursować co 45-60 minut - wtedy OK. Inaczej dostępne są opcje opisane wyżej.
            • tarantula01 Re: Powrót 404 albo... 30.03.12, 17:00
              Moim zdaniem bez dokładania nowych autobusów, z obecnej liczby autobusów obsługujących linie tarchomińskie (zwłaszcza 508) można wiele zrobić.
              • jurek_dzbonie Re: Powrót 404 albo... 30.03.12, 17:09
                > Moim zdaniem bez dokładania nowych autobusów, z obecnej liczby autobusów obsługujących
                > linie tarchomińskie (zwłaszcza 508) można wiele zrobić.

Moim też - jak się podejmie męską decyzję co pociąć....
                • Gość: Malwina Re: Powrót 404 albo... IP: *.warszawa.vectranet.pl 30.03.12, 20:04
                  "Skorzystaliby z niej:
                  mieszkańcy Odkrytej (bezpośrednio do metra z pod domu), ale i też pasażerowie 7xx".

To niech któraś z linii 7XX zrobi tę trasę wtedy i mieszkańcy Legionowa i tej części Tarchomina będą zadowoleni. Autobusy z Legionowa chyba nie mają obowiązku zaliczania pętli Żerań, mogą więc zmienić kurs ku uciesze swoich obywateli.
                  • Gość: czeslaw Re: Powrót 404 albo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.12, 21:36
                    jakby wezly przesiadkowe byly sensownie planowane to nie trzeba bylo robic takich akcji ze cos trzeba wyciac
                    a tak mamy jazde z Legionowa do Zerania. po drodze nie ma w co sie przesiasc do lansowanego przez miasto metra.
                    pociag jedzie po nieskomunikowany zadupiu

niech ZTM doklada autobusy i nie steka.
                    jakis debil skasowal linie metra na Tarchomin to niech sie teraz mecza.
                    chca obsluzyc 100 tys ludzi 5 liniami
                    bo miasto tez nie zadbalo zeby powstawaly jakies miejsca pracy w tej dzielnicy bo lepiej przeznaczy teren na handel szajsem niz pod biura (jak na Sluzewcu)
                  • Gość: czeslaw Re: Powrót 404 albo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.12, 21:39
                    no i jeszcze te glupie teksty szczujace ludzi na siebie: to co wycinamy. jak bedzie E pińcet to tamci nie pojada. a ja pojada to E fafnaście bedzie krecil sie po osiedlach jak pies za suką
                  • dermalamor Re: Powrót 404 albo... 31.03.12, 00:45
                    Z całym szacunkiem, ale Legionowo niech się postara o dobrą i częstą dowozówkę do SKM i KM. Szczególnie, że niebawem wzbogaci się o linie lotniskową, która w maks pół godziny dojedzie do samego centrum, a dalej zapewni też połączenie z Ochota i Mokotowem. Doliczając nawet przejazd ową dowozówką to będzie 35 minut i już legionowianin jest pod Pajacem Od Kultury. Czyli w tyle samo, co mieszkaniec Nowodworów z przesiadką do metra.
              • dermalamor Re: Powrót 404 albo... 31.03.12, 00:49
                Można wiele zrobić. I dlatego moim zdaniem warto by było zaprosić ZTM na jakieś spotkanie, niech rzucą ile brygad obecnie obsługuje Tarchomin z podziałem na konkretne linie, i z tych brygad coś wykroić. Bo po skierowaniu sporej ich części na Młociny coś zostaje... To coś może z powodzeniem posłużyć nie tylko nam, ale i całej północnej Warszawie.
        • Gość: czeslaw Re: Powrót 404 albo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.12, 21:30
          zdecydowanie 101
          po co komus taki wynalazek ktory niczego nie zmienia w czasie przejadu?
      • dermalamor Re: Powrót 404 albo... 31.03.12, 00:38
        Myślę, ba, nawet jestem pewien że napewno by nastąpiło pogorszenie częstotliwości obecnego 516. Teraz kursuje nawet co 6 minut, gdyby uruchomiono po tej trasie coś na Młociny - częstotliwość obu tych linii byłaby pewnie na przemian co 15 minut, bo wozy trzeba skądś wziąć. Pozostaje jeszcze problem braku miejsca na Młocinach na kolejną linię... Stąd mój pomysł skierowania 516 dawną trasą E4 (wozy z obecnej linii plus odzyskane z E4 i E8 plus być może też parę dodatków ze 186). Czy to 516 naprawdę aż tak jest potrzebne na Żeraniu? Pytam serio, bo akurat ta linia to nie moje rejony, więc nie korzystam, za zapchanej jej na Modlińskiej jakoś nigdy nie widziałem.
        • tarantula01 Re: Powrót 404 albo... 02.04.12, 12:28
          516, zwłaszcza po południu jest na tyle dobrze wykorzystane, że często jeżdżą przegubowce.
          Trzeba zrobić rozeznanie wśród pasażerów.
          • Gość: . Re: Powrót 404 albo... IP: 92.60.130.* 02.04.12, 15:29
            516 to jedyny kontakt ze światem dla stale rosnącej bo liczącej (już bodajże kilkunastu tysięcy) ludzi Winnicy i Pn. Nowodworów ( na zachód i północ od pętli Nowodwory).
            Linia ta jest bardzo rozwojowa a nawet należy pomyśleć o uruchomieniu drugiej linii np. do Młocin.
            • dermalamor Re: Powrót 404 albo... 02.04.12, 18:02
              Gość portalu: . napisał(a):

> Linia ta jest bardzo rozwojowa

W to nikt nie wątpi, tylko pytanie czy akurat potrzebna jest dokładnie na Żerań? Pytam serio, bo nie wiem jak się rozkładają jej potoki pasażerskie i czy faktycznie aż takie mnóstwo ludzi jedzie do pętli na Żeraniu. Ja widziałem spore napełnienie, ale od okolic Konwaliowej, co świadczyłoby o przesiadkach na inne linie.
              • jurek_dzbonie Re: Powrót 404 albo... 03.04.12, 07:56
                > Ja widziałem spore napełnienie, ale od okolic Konwaliowej,

Czyli obsługa z najbliższej pętli, którą jest właśnie Żerań jest OK...
                • Gość: Czeslaw z Tarcho Re: Powrót 404 albo... IP: 212.160.172.* 03.04.12, 08:48
                  moglbys wrzucasz linki i skany i do zrodla informacji ktore ciagle przeklejasz?
                  czy ZTM ci zabronil ujawniac?
                  • jurek_dzbonie Re: Powrót 404 albo... 03.04.12, 12:16
                    > moglbys wrzucasz linki i skany i do zrodla informacji ktore ciagle przeklejasz?

Jeśli chcesz linki i skany to pismo we właściwe miejsce z powołaniem na Ustawę o Dostępie do Informacji Publicznej.
                    • Gość: Czeslaw z Tarcho Re: Powrót 404 albo... IP: 212.160.172.* 03.04.12, 13:24
                      ale to ty caly czas masz info z pierwszej reki wiec sie nimi podziel
                      w innym przypadku sadze ze po prostu jestes trollem konfabulantem
                      • jurek_dzbonie Re: Powrót 404 albo... 03.04.12, 13:41
                        > ale to ty caly czas masz info z pierwszej reki wiec sie nimi podziel

Nie jestem rzecznikiem prasowym.
                        • dermalamor Re: Powrót 404 albo... 03.04.12, 17:00
                          jurek_dzbonie napisał:

> > ale to ty caly czas masz info z pierwszej reki wiec sie nimi podziel
                          >
                          > Nie jestem rzecznikiem prasowym.

Widzisz, problem polega na tym, że komunikacja miejska jest dla ludzi. Skoro więc ludzie przy pomocy właśnie internetu zgłaszają pewne potrzeby, i nie są to pojedyńcze osoby z własnym widzimisię (bo pomysł powrotu czegoś na kształt 404 popierają chyba wszyscy), to urząd odpowiedzialny za komunikację powinien usiąść i zaproponować jakieś rozwiązanie. Ale nasz urząd w postaci ZTM wie lepiej, bo przecież - przepraszam że to napiszę, ale muszę - zatrudnia 3/4 czlonków KMKM którzy od dziecka stali na przystanku i spisywali numerki autobusów przejeżdżających, więc znają się na komunikacji doskonale i doskonale wiedzą, że mieszkańcy Tarchomina potrzebują skasowania szybkiego połączenia na trasie na której nie ma metra, nie ma tramwaju, nie ma pociągu i jest atrakcyjnym korytarzem międzydzielnicowym. W zamian za to damy im nieco (bo tylko nieco) częstszą linię zwykłą i wmówimy że jedzie ona bardzo szybko i ma dzięki tym wspaniałym posunięciom nadmiar miejsc, ludzie leżą wręcz w tych autobusach. No to ostatnie to akurat prawda, leżą... na sobie.
                          • misiekka Re: Powrót 404 albo... 04.04.12, 12:28
                            > Ale nasz urząd w postaci ZTM wie lepiej, bo przecież - przepraszam że to napiszę, ale muszę
                            > - zatrudnia 3/4 czlonków KMKM którzy od dziecka stali na przystanku i spisywali numerki
                            > autobusów przejeżdżających, więc znają się na komunikacji doskonale i doskonale wiedzą,

Wiesz doskonale kto z KMKM pracuje w ZTM, ilu tych ludzi jest i co robią (ba wiesz doskonale, że na większość rzeczy po prostu nie mają wpływu), więc nie wiem co na celu ma pisanie takich rzeczy, które dzielą, a nie łączą.
                • dermalamor Re: Powrót 404 albo... 03.04.12, 16:54
                  jurek_dzbonie napisał:

> > Ja widziałem spore napełnienie, ale od okolic Konwaliowej,
                  >
                  > Czyli obsługa z najbliższej pętli, którą jest właśnie Żerań jest OK...

Podejrzewam, że sporo ludzi niebawem zacznie się z niej i do niej przesiadać na Światowida z ekspresów, więc obsługa z najbliższej pętli jaką będzie Tarchomin też będzie ok?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka