Dodaj do ulubionych

rowerem do Radzymina

IP: *.ip.netia.com.pl 04.05.12, 11:49
mam pytanie czy przez Marki do Radzymina da rade jechać jakąś ścieżką czy może jest jakiś wydzielony pas na jezdni...?
Obserwuj wątek
    • Gość: Zygmunt Re: rowerem do Radzymina IP: *.warszawa.vectranet.pl 04.05.12, 23:30
      Czy koniecznie przez Marki? Ja polecam raczej tę trasę (kilka razy przejechałem):
      Płochocińska -> Ruskowy Bród -> Kobiałka -> (zielonym szlakiem rowerowym, przecinasz drogę 632) do ul Brukowej w Stanisławowie
      dalej Brukową do drogi 631, przecinasz 631 i czerwonym szlakiem rowerowym - ul. Ekologiczna i Żeromskiego do Słupna
      dalej w lewo w ul. Szkolną do Ciegielni, w prawo w Sikorskiego i dojeżdzasz do cmentarza w Radzyminie.

Trasa przyjemna, przez lasy, bez smrodu DK8 jest i asfalt i szuter, tylko odcinek od Kobiałki do 632 był ostatnio podmokły, ale bez problemów przejezdny. Przy krzyżówce z 631 jest parking i wiaty gdzie można się zrelaksować. Jest tam też ten sam od lat ssak leśny, mam wrażenie że z roku na rok bardziej spalony na heban.
      • Gość: Tomek Re: rowerem do Radzymina IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.12, 18:37
        Jest jeszcze jedna możliwość.
        Mehoffera prosto aż do torów, potem w prawo w Polnych Kwiatów, w lewo w Parowozowa, potem prawo Ołówkowa, prawo Wałuszewska, i prosto aż do ul. Szamocin. Tutaj w lewo w Ornecka, prawo Leśna, lewo Kwiatowa, prawo Przyrodnicza i dojeżdzamy do Płochocińskiej. Później w lewo i jedziemy prosto 1700 metrów do rondka w Stanisławowie, na rondku w prawo i cały czas prosto przez las przez ul. Strużańską. Dojeżdzamy do skrzyżowania ze znakiem Rancho Bena i Kierunek Słupno i dalej jedziemy prosto przez las.
        Ogólnie piękna spokojna droga, mało samochodów, fajny teren i prawie cały czas las.
        • mlopaci Re: rowerem do Radzymina 09.05.12, 10:04
          Gość portalu: Tomek napisał(a):

> Jest jeszcze jedna możliwość [---]
          > dojeżdzamy do Płochocińskiej. Później w lewo i jedziemy prosto 1700 metrów do rondka w St
          > anisławowie, na rondku w prawo i cały czas prosto przez las przez ul. Strużańsk
          > ą. Dojeżdzamy do skrzyżowania ze znakiem Rancho Bena i Kierunek Słupno
          Życie Ci nie miłe ? Są lepsze sposoby na samobójstwo, niż jazda rowerem po pozbawionych pobocza wąskich drogach wojewódzkich.
          Z Przyrodniczej jedziesz na wprost w ul. Długorzeczną (nazwa nieprzypadkowa, bo kiedyś w okolicach płynęła rzeka Długa, która teraz kończy bieg w Markach). Pod koniec Długorzecznej zjeżdżasz przez zarośla nad kanał Żerański i jedziesz czerwonym szlakiem rowerowym nad brzegiem kanału do ul. Izabelińskiej (most na 13km kanału). Mostem przejeżdżasz na drugą stronę i jedziesz do końca ul. Izabelińskiej, tam skręcasz w prawo w Małołęcką, a potem w lewo w Szkolną. Ulicą Szkolną dojeżdżasz do Brukowej.
          Na trasie można zobaczyć:
          1) Ślady napisów Solidarność Zwycięży z 1982r na podporach mostu w ciągu ul. Strużańskiej i pochodzącą z tego samego okresu symboliczną kapilczkę przy Izabelińskiej.
          www.panoramio.com/photo/58971707
          www.panoramio.com/photo/37428937
          2) Dobrze zachowany cmentarz ewangelicki w Michałowie Grabinie przy Kwiatowej
          www.panoramio.com/photo/17757569
          3) Nędzne resztki cmentarza ewangelickiego w Stanisławowie Pierwszym przy ul. Konwaliowej
          4) Reszteki niemieckich bunkrów Regelbau 514 i dróg fortecznych.
          www.panoramio.com/photo/52767429
          5) Pooglądać Bobry, Żurawie, Bociany, Sarny, Lisy, a przy odrobinie szczęścia Łosia
          6) Techniczną bazę wojsk rakietowych (wchodzenie na sam teren bazy jest zakazane)
          7) Dwa mosty systemu Baileya zbudowane w dużym stopniu z oryginalnych elementów w okresu II wojny światowej.
          www.panoramio.com/photo/12175356
          • Gość: tt Re: rowerem do Radzymina IP: *.ip.netia.com.pl 09.05.12, 11:03
            nie macie może opracowanej mapki do wydrukowania. tyle tych dróżek wymieniacie ze bez mapki chyba moze być ciężko... ale trasa jest fajna. Ja ostatnio jechałem "głównymi" drogami (płochocińska, strużańska) - choć zyję to płochocińską nie jechło się fajni bo duzy ruch był.. jechali bad zegrze.. wracałem chodnikiem a to też mało ciekawe i wygodne...
            • mlopaci Re: rowerem do Radzymina 09.05.12, 11:25
              Gość portalu: tt napisał(a):

> nie macie może opracowanej mapki do wydrukowania.
              www.nieporet.pl/gmina/images/mapa.jpg
              A więcej starych map jest w wątku forum.gazeta.pl/forum/w,16805,117742420,,Stare_mapy_terenu_gminy_Nieporet.html?v=2
            • Gość: Zygmunt Re: rowerem do Radzymina IP: *.warszawa.vectranet.pl 12.05.12, 15:13
              trasę którą opisałem możesz prześledzić na tej mapie:
              www.powiat-legionowski.pl/powiat2/pliki/mapa_turystyczna/otworz.htm
              tam są zaznaczone ścieżki rowerowe, których nie ma na tej mapie Nieportętu z wcześniejszego maila

podjedź do urzędu miasta/gminy w Legionowie, Wieliszewie czy Serocku. Oni należą do Związku Gmin Zalewu Zegrzyńskiego www.zg-zalew.pl/index.php i wydali mapę tych okolic (ta sama mapa co w linku powyżej). Mapy (o ile jeszcze mają) są darmowe. Ja swoją dostałem w Starostwie Powiatowym w Legionowie.

• Gość: Zygmunt Re: rowerem do Radzymina IP: *.warszawa.vectranet.pl 12.05.12, 15:16
          tę trasę to odradzam:
          "dojeżdzamy do Płochocińskiej. Później w lewo i jedziemy prosto 1700 metrów do rondka w Stanisławowie, na rondku w prawo i cały czas prosto przez las przez ul. Strużańską."

Płochocińska jeszcze przeżyjesz, ale na Strużańskiej na Strugę i Marki do śmierć w oczy zagląda. Droga jednojezdniowa, po kapitalnym remoncie (praktycznie budowa od nowa). Świetny, równy asfalt. Ale... bez nawet 5 cm pobocza, bez chodników, całość przez las, poza terenem zabudowanym. Do tego dość kręta i pasy są wąskie. Jeżdżą nią mimo zakazów ciężarówki, to nie jest trasa do reklasacyjnej jazdy rowerem.
          • Gość: gość Re: rowerem do Radzymina IP: *.ip.netia.com.pl 14.05.12, 10:58
            jak jechałem tydz. temu w sobote rano to gorzej mi sie jechało Płochocińska - tam ruch był spory, natomiast Stróżańską lepiej bo ruch minimalny w stronę Marek. ale masz racje że pobocza nie ma..starałem sie jechać przy samym skraju jezdni bo ciężarówki też sie trafiały....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka