Dodaj do ulubionych

Aaa 2 jednak na Młociny!

11.01.13, 18:02
I dodatkowe autobusy na Świderskiej! Masakra!
Obserwuj wątek
    • Gość: Jacek Re: Aaa 2 jednak na Młociny! IP: *.dynamic.chello.pl 11.01.13, 18:59
      Myślę, że ze względu na ilość linii autobusowych, powinni na tym odcinku ograniczyć/wyłączyć ruch samochodowy. Ewentualnie jakiś P&R przy tramwaju i przesiadka. No i fotoradar wyłapujący tych, którzy jadą samochodami na Młociny. Za samo jechanie. W końcu jest tramwaj. Jazda samochodem w takich okolicznościach to trochę jako kolaboracja z okupantem w czasie wojny.
      • bbkk Re: Aaa 2 jednak na Młociny! 11.01.13, 19:18
        :-D
      • Gość: kazio deyna Re: Aaa 2 jednak na Młociny! IP: 212.160.172.* 14.01.13, 09:31
        i gniazdo karabinow maszynowych na obu koncach mostu
    • bbkk Jaja z E4 11.01.13, 20:01
      www.gazetaecho.pl/proteza-tramwaju-juz-w-styczniu-zmiany-w-komunikacji-autobusowej_63388
      Do tramwaju marsz!

Ja sobie tylko nie wyobrażam co się będzie działo na skrzyżowaniu Myśliborska/Światowida które już teraz jest zapchane - a mają dojść jeszcze 3 linie autobusowe ...
      • Gość: . Re: Jaja z E4 IP: *.free.aero2.net.pl 11.01.13, 21:37
        Ale jaja !!! Najlepszy pomysł tj. 516 rozpieprzają aby ludzi na siłę zmusić do jazdy tą protezą tramwaju.
        • Gość: m. Re: Jaja z E4 IP: *.jmdi.pl 11.01.13, 22:08
          forum.gazeta.pl/forum/w,356,141654091,141692392,Re_Likwidacja_516_.html
      • Gość: Rychu Re: Jaja z E4 IP: *.warszawa.vectranet.pl 12.01.13, 01:01
        > Ja sobie tylko nie wyobrażam co się będzie działo na skrzyżowaniu Myśliborska/Światowida
        > które już teraz jest zapchane - a mają dojść jeszcze 3 linie autobusowe ...

Nic - sumaryczna liczba autobusów się nie zmieni. Dokładanie kolejnyc linii to ciachanie pozostających. Autobusy z powietrza się nie biorą.
        • bbkk Re: Jaja z E4 12.01.13, 09:59
          Autobusy o ktorych pisze JA to nie sa nowe autobusy tylko autobusy ze zmieniona trasa. Nie bylo ich tam. Niby na jakich liniach bedzie mniej wozow? E4 jezdzi tylko rano a ja obawiam sie popoludnia.
        • Gość: m. Re: Jaja z E4 IP: *.pkobp.pl 14.01.13, 14:51
          > Nic - sumaryczna liczba autobusów się nie zmieni. Dokładanie kolejnyc linii to
          > ciachanie pozostających. Autobusy z powietrza się nie biorą.
          Więc po co tworzycie nowe linie, jak nie macie na nie taboru?
          • qnegunda Re: Jaja z E4 15.01.13, 08:19
            > Więc po co tworzycie nowe linie, jak nie macie na nie taboru?

Co to znaczy tworzycie? Ja nie tworzę, a czy oni to nie wiem.
            • Gość: Gość Re: Jaja z E4 IP: *.dynamic.chello.pl 16.01.13, 12:24
              > Co to znaczy tworzycie? Ja nie tworzę, a czy oni to nie wiem.

To po co odpowiadasz skoro to było pytanie do kogo innego?
              • qnegunda Re: Jaja z E4 18.01.13, 07:42
                > To po co odpowiadasz skoro to było pytanie do kogo innego?

Bo wypisujesz brednie.
          • sibeliuss Re: Jaja z E4 15.01.13, 08:26
            Gość portalu: m. napisał(a):

> > Nic - sumaryczna liczba autobusów się nie zmieni. Dokładanie kolejnyc lin
            > ii to
            > > ciachanie pozostających. Autobusy z powietrza się nie biorą.
            > Więc po co tworzycie nowe linie, jak nie macie na nie taboru?

A w sumie czemu mają nie tworzyć?
    • dermalamor Re: Aaa 2 jednak na Młociny! 12.01.13, 12:03
      Czy Polak to zawsze musi narzekać??? Coś zabiorą - źle, coś dadzą - też źle!!! Uruchamiana jest często kursująca linia tramwajowa, a Wy płaczecie! 101, E4, E6, E8 zostają niemal bez zmian - a Wy dalej w ryk! O co Wam chodzi??? Jedyny minus tych zmian to ruszanie 516 - ta linia powinna pozostać tak jak jest, bo na nowej trasie nikomu do niczego potrzebna nie będzie, a rejon Odkrytej straci...

Co zaś do samego tramwaju to bardzo dobrze, że ZTM wycofał się z pomysłu skierowania go na Marymont (nie bardzo tylko rozumiem argumentacji z jakimś przystankiem, nie wiem zupełnie o co chodzi). Szczególnie w szczycie popołudniowym myślę że będzie on całkiem nieźle wykorzystany, z tego względu że do E6 nie da się wsiąść! Sam ostatnio przepuściłem 3 autobusy zanim się do któregoś na śledzia wbiłem. Więc osoby mieszkające na Porajach zdecydowanie wybiorą tramwaj, Ci z okolic Świderskiej czy Milenijnej też, bo od E6 i tak musieli sporo iść do domu. Więc sytuacja komunikacyjna znacznie się poprawi każdemu, E6 będzie luźniejsze więc Ci co wybiorą autobus też zyskają. Jedynie 516 nie powinno się ruszać! Jak powstanie 214 to ok, częstotliwość można ograniczyć i skoordynować ich rozkłady, ale zostawić na tej trasie co teraz!
      • Gość: lulu Re: Aaa 2 jednak na Młociny! IP: *.free.aero2.net.pl 12.01.13, 13:43
        Oczywiście 516 nie powinno się ruszać. To było najlepsze rozwiązanie ZTM-u w ciągu ostatnich 10 lat.
      • Gość: Jacek Re: Aaa 2 jednak na Młociny! IP: *.dynamic.chello.pl 12.01.13, 19:11
        Niestety nie zwiększy się przez to bezpieczeństwo przy wjeździe na most. Już teraz jest dosyć "zabawnie" przy koreczku - czasami - od Światowida. Mała kolizja na torach i wycieczka do Grota...jak będzie jeszcze przejezdny.
        • dermalamor Re: Aaa 2 jednak na Młociny! 13.01.13, 00:20
          Szczerze to takie czarne wizje, że jak gdzieś jest tramwaj to od razu będzie kolizja i armagedon to mnie śmieszą... Autobus też może mieć kolizję, samochód dachowanie a na przejściu dla pieszych ktoś na samym środku dostanie zawału serca...
          • Gość: Jacek Re: Aaa 2 jednak na Młociny! IP: *.dynamic.chello.pl 13.01.13, 09:27
            Autobus po stłuczce może zjechać na bok. Tramwaj rzadziej. Proponuję prześledzić skutki kolizji z tramwajem w ostatnich kilku tygodniach na warszawskich ulicach. Zawał też jest mikrym - w moim odczuciu - utrudnieniem drogowym. Chyba, że motorniczego, acz łatwiej usunąć skład.
            • dermalamor Re: Aaa 2 jednak na Młociny! 13.01.13, 09:36
              Gość portalu: Jacek napisał(a):

> Autobus po stłuczce może zjechać na bok. Tramwaj rzadziej. Proponuję prześledzi
              > ć skutki kolizji z tramwajem w ostatnich kilku tygodniach na warszawskich ulica
              > ch. Zawał też jest mikrym - w moim odczuciu - utrudnieniem drogowym. Chyba, że
              > motorniczego, acz łatwiej usunąć skład.

Tramwaj po kolizji, gdzie nie ma rannych też zjeżdża ze skrzyżowania. W opisanym przez Ciebie miejscu autobus zjeżdżając zablokuje jeden pas, bo nie ma zatoczki. Poza tym w jednym i drugim przypadku skutki kolizji mogą być takie, że zjechać się nie da ze względu na duże uszkodzenia. Akurat skutki kolizji to ja znam aż za dobrze i nie z gazet... Pewnie że tramwaj zablokuje na kilka minut tory, ale uwierz mi że kolizja autobusu potrafi narobić znacznie większego bałaganu!
              • Gość: Jacek Re: Aaa 2 jednak na Młociny! IP: *.dynamic.chello.pl 13.01.13, 12:38
                A widzisz. Widać technika poszła do przodu. Wydawało mi się, że tramwaj, który wypadł z szyn nie może jechać dalej. Co do autobusów, to wydaje się, że na most wszystkie wjeżdżają w tym samym kierunku co samochody. Trochę trudniej o kolizję, nie wspominając o poważnej (na marginesie, autobus może odjechać na przystanek na moście i oczekiwać na służby).
                • dermalamor Re: Aaa 2 jednak na Młociny! 14.01.13, 00:57

> A widzisz. Widać technika poszła do przodu. Wydawało mi się, że tramwaj, który
                  > wypadł z szyn nie może jechać dalej. Co do autobusów, to wydaje się, że na most
                  > wszystkie wjeżdżają w tym samym kierunku co samochody. Trochę trudniej o koliz
                  > ję, nie wspominając o poważnej (na marginesie, autobus może odjechać na przysta
                  > nek na moście i oczekiwać na służby).

1. Autobus, jak też każdy inny pojazd nie może sobie zjechać gdzieś tam i oczekiwać na służby. Ma pozostać na miejscu, i jedynie zjechać ze skrzyżowania, jeśli nie ma rannych.
                  2. Ile razy w ciągu roku tramwaj wypada z szyn??? Znacznie rzadziej niż dachowanie samochodu czy też jego pożar, które to blokują jeśli nie całą jezdnię, to znaczną jej większość (zależnie od liczby pasów).
                  3. Przypominam, że przy wjeździe na most są światła, odrębne dla każdego kierunku. Dla tramwaju też. Jak ktoś wjedzie pod niego na czerwonym - to pod autobus też może. I prawie nigdy kolizja z tramwajem nie kończy się wykolejeniem, bo o to to się trzeba dobrze postarać.

Nie powtarzaj głupich stereotypów. Jeśli nawet dojdzie do jakiegoś zdarzenia z tramwajem, to akurat służby TW są najszybciej reagującymi w mieście, chyba tylko Straż Pożarna bywa szybsza, ale to też pod warunkiem że akurat strażnica jest niedaleko...
                  • Gość: Jacek Re: Aaa 2 jednak na Młociny! IP: *.icm.edu.pl 14.01.13, 09:24
                    Proszę o dane statystyczne. Tak to sobie możesz wypisywać. Najlepiej statystyka dla autobusów i tramwajów od Pl. Zawiszy do Kercelaka (znam odcinek bardzo dobrze i byłem świadkiem wielu kolizji z samochodami, nawet dzień po dniu). Ewentualnie, w ogóle statystyka kolizji autobus vs samochód, tramwaj vs samochód, liczba w miesiącu, czas utrudnień etc. Nie mówimy oczywiście o zwykłych awariach składów. Co do punktu 1 to o ile się nie mylę pojazd biorący udział w kolizji ma nawet obowiązek zjechać na bok. Przy okazji, ile kolizji było przy wjeździe na Północny pomiędzy autobusami i samochodami (mamy prawie rok - jakaś statystyka jest do zrobienia). Z wcześniejszego wpisu wnoszę, że jesteś związany zawodowo, więc pewnie dostęp do danych masz.
                    • dermalamor Re: Aaa 2 jednak na Młociny! 15.01.13, 12:14

> Proszę o dane statystyczne. Tak to sobie możesz wypisywać.

Wypisuję to co widzę i w czym biorę udział niemal każdego dnia. A nie to co napisza gazety albo co mi się wydaje.

> Najlepiej statystyka
                      > dla autobusów i tramwajów od Pl. Zawiszy do Kercelaka (znam odcinek bardzo dob
                      > rze i byłem świadkiem wielu kolizji z samochodami, nawet dzień po dniu).

To miałeś wyjątkowego pecha, bo akurat na tym odcinku kolizji tramwaju z samochodami jest stosunkowo niewiele. Najgorzej jest przy skręcie w kolejową, ale tam samochody z samochodami też się "pukają" wymuszając pierwszeństwo, a wiadomo co to oznacza dla wiecznie zakorkowanej Towarowej. Ogólnie kolizji z tramwajami jest mniej, ponieważ jest coraz więcej lewoskrętów - najbardziej niebezpieczne skrzyżowania takie jak Grójecka / Korotyńskiego, Powstańców Śląskich / Synów Pułku i Powstańców / Człuchowska zniknęły w zasadzie ze statystyk, od kiedy są osobne fazy do skrętu.

> Co do punktu 1 to o ile się nie mylę pojazd biorący udział w kolizji ma
                      > nawet obowiązek zjechać na bok.

Nie na bok, tylko ma odblokować skrzyżowanie.

> Przy okazji, ile kolizji było przy wjeździe na
                      > Północny pomiędzy autobusami i samochodami (mamy prawie rok - jakaś statystyka
                      > jest do zrobienia).

Nie słyszałem o takiej. To znaczy że z tramwajami też ich nie będzie - przypominam o osobnej fazie świateł!!! Nie ma zatem sytuacji która mogłaby stwarzać zagrożenie kolizją.

> Z wcześniejszego wpisu wnoszę, że jesteś związany zawodowo
                      > , więc pewnie dostęp do danych masz.

Tak, ale nie jestem uprawniony do ich podawania, więc musisz (albo nie musisz) wierzyć w to co piszę.
                  • Gość: Jacek Re: Aaa 2 jednak na Młociny! IP: *.icm.edu.pl 14.01.13, 11:06
                    I dodatkowo, dzisiaj w Warszawie:
                    - W związku z kolizją tramwaju został zablokowany przejazd w ciągu Al. Jerozolimskich w kierunku ronda Waszyngtona.
                    - Kolizja tramwaju z samochodem na pl. Starynkiewicza.
                    ...
                    • dermalamor Re: Aaa 2 jednak na Młociny! 15.01.13, 12:16

> I dodatkowo, dzisiaj w Warszawie:
                      > - W związku z kolizją tramwaju został zablokowany przejazd w ciągu Al. Jerozoli
                      > mskich w kierunku ronda Waszyngtona.
                      > - Kolizja tramwaju z samochodem na pl. Starynkiewicza.
                      > ...

No i??? Z doniesień prasowych calkiem niedawno można było się dowiedzieć, że na jednym z ursynowskich skrzyżowań codziennie dochodziło do kolizji z autobusem, w wyniku czego owe skrzyżowanie było przez godzinę nieprzjezdne. Tymczasem kolizja z tramwajem to góra 15 minut "zatrzymania".
                  • tarantula01 Re: Aaa 2 jednak na Młociny! 16.01.13, 15:59
                    dermalamor napisał:
                    > Jeśli nawet dojdzie do jakiegoś zdarzenia z tramwajem, to akurat służby TW są najszybciej
                    > reagującymi w mieście, chyba tylko Straż Pożarna bywa szybsza, ale to też pod warunkiem
                    > że akurat strażnica jest niedaleko...

Tutaj, to TW na pewno będą najszybsze - mają własne, eksterytorialne pasy ruchu na Północnym, a zajezdnia po drugiej stronie Wisły, maks. 1,5 km od Myśliborskiej. Najbliższa Straż Pożarna jedzie z Czarodzieja.
                    • dermalamor Re: Aaa 2 jednak na Młociny! 16.01.13, 22:59
                      tarantula01 napisał:

> Tutaj, to TW na pewno będą najszybsze - mają własne, eksterytorialne pasy ruchu
                      > na Północnym, a zajezdnia po drugiej stronie Wisły, maks. 1,5 km od Myśliborsk
                      > iej. Najbliższa Straż Pożarna jedzie z Czarodzieja.

Tylko że "służby" TW nie stacjonują na zajezdniach (poza dźwigami) a są po prostu w swoich rejonach :) Ale poważnie, niemal w każdym przypadku radiowóz NR TW jest po góra 5 minutach na miejscu, rzadko się zdarza żeby ktokolwiek był wcześniej. W przypadku kolizji, w której nie ma rannych i nie ma potrzeby interwencji specjalistycznego sprzętu, to utrudnienia dla pasażerów nie trwają dłużej niż 10 minut.
      • bbkk E4 tną o połowę 13.01.13, 00:00
        i zawalają skrzyżowanie Myśliborska/Światowida dodatkowymi autobusami
        • bbkk i jeszcze 13.01.13, 00:02
          mi akurat pasowałby tramwaj na Marymoncką bo w obecnym układzie komunikacyjnym nie ma dobrej przesiadki (181 jeździ rzadko)
          • dermalamor Re: i jeszcze 13.01.13, 00:23
            Jeszcze masz "Ł" a także tramwaje 6 i 17...

I jakimi to autobusami zawalają skrzyżowanie, skoro sam napisałeś że E-4 będzie połowę mniej???
            • bbkk Re: i jeszcze 13.01.13, 00:47
              Próbowałeś się przesiąść w 6 ze 101 na Marymonckiej? Chyba nie wiesz o czym piszesz.
              Widziałeś rozkład Ł? Ja tak :-)

Na tym skrzyżowaniu dodatkowo mają się pojawić jadące z pętli Stare Świdry - 516 i 741
              • dermalamor Re: i jeszcze 13.01.13, 09:39
                bbkk napisała:

> Próbowałeś się przesiąść w 6 ze 101 na Marymonckiej? Chyba nie wiesz o czym pis
                > zesz.

Na Marymonckiej nie, bo nie ma przystanku. Ale można podjechać kawałek dalej do Zajezdni Żoliborz, zejść po schodkach i już jesteś na przystanku kursującej co 5 minut w szycie 17 i co 10 minut 6... Taka tragedia???

> Na tym skrzyżowaniu dodatkowo mają się pojawić jadące z pętli Stare Świdry - 51
                > 6 i 741

741 przemilczę bo to widmo raz na dwie godziny. 516 wątpię żeby zostało zmienione, za duże protesty już są, ale nawet jeśli to: E4 miało 12 kursów na godzinę, będzie 6. 516 będzie 4 kursy na godzinę - gdzie tu zwiększenie???
                • bbkk Re: i jeszcze 13.01.13, 14:34
                  Po pierwsze jak juz pisalam chodzi o popoludnie wiec polowa kursow E4 nic nie zmieni.
                  Co do E4 - co z tegi ze bedzie luznuej jesli dojazd sie wdluzy o polowe? Poza tym na Porajow wsiadalo kilkoro pasazerow wiec zmniejszenie czestotliwosci spowoduje wzrost zageszczenia w autobusie.
                  A co do przesiadki na Zajezdni - jesli policzyc czas przejazdu na trasie Mysliborska-Lasek Bielanski biorac pod uwage ze bylby to kurs bezposredni oraz ten z przesiadka to okaze sie ze czas podrozy wydluza sie o polowe. Pomijam ze dojscie z przystanku 6/17 na gore (w strone Tarchomina) zajmuje tyle samo czasu co pozniejsza podroz na Tarchomin.
                  • dermalamor Re: i jeszcze 14.01.13, 01:07
                    bbkk napisała:

> Po pierwsze jak juz pisalam chodzi o popoludnie wiec polowa kursow E4 nic nie z
                    > mieni.

A faktycznie, ok, zwracam honor. Ale nadal uważam, że 516 pozostanie tak jak jest. Gdyby nie zostało, to bez przesady, te 4 kursy więcej nie spowodują kataklizmu. Mieszkam obok tego skrzyżowania i tragedii wcale nie ma...

> Co do E4 - co z tegi ze bedzie luznuej jesli dojazd sie wdluzy o polowe?

Czemu ma się wydłużyć o połowę? Czas przejazdu pozostaje bez zmian. Zresztą E4 od niedawna kursuje co 5 minut...

> Poza tym na Porajow wsiadalo kilkoro pasazerow wiec zmniejszenie czestotliwosci spowo
                    > duje wzrost zageszczenia w autobusie.

Niekoniecznie. Mieszkańcy okolic Milenijnej, Ceramicznej itp. i tak do tego E4 musieli dojechać... albo dojść, choć to spory kawałek. Może z czasem zauważą, że lepiej dojechać będzie do tramwaju??? W innym poście podałem już przykład przystanku Dzierzgońska, choć on z E4 nic wspólnego nie ma.

> A co do przesiadki na Zajezdni - jesli policzyc czas przejazdu na trasie Myslib
                    > orska-Lasek Bielanski biorac pod uwage ze bylby to kurs bezposredni oraz ten z
                    > przesiadka to okaze sie ze czas podrozy wydluza sie o polowe. Pomijam ze dojsci
                    > e z przystanku 6/17 na gore (w strone Tarchomina) zajmuje tyle samo czasu co po
                    > zniejsza podroz na Tarchomin.

Ej, no bez przesady! Dojście z tego przystanku to niecała minuta! Trenuję to dojście niemal codziennie! Poza tym - więcej ludzi skorzysta z tego tramwaju na Młociny niz na Marymont, szczególnie jeśli ZTM zapewni dogodne połączenie z nim rejonom, które do 101, E4, E6 czy E8 i tak musiały dojeżdżać. Dzięki temu tłok w ekspresach ma szanse się zmniejszyć!
                    • tarantula01 Re: i jeszcze 16.01.13, 16:10
                      Żeby tłok w ekspresach, czyli w E-8 i E-6 się zmniejszył, wystarczyło zrobić kółeczko dla 101 od Nowodworów:
                      radny.com.pl/dok2kadencja/pisma2ztm/ztm-101linia120828odkryta-.pdf
            • Gość: m. Re: i jeszcze IP: *.jmdi.pl 13.01.13, 00:49
              > Jeszcze masz "Ł"
              bardzo śmieszne
              > I jakimi to autobusami zawalają skrzyżowanie, skoro sam napisałeś że E-4 będzie
              > połowę mniej???
              211, 214, 516,741
              • dermalamor Re: i jeszcze 13.01.13, 09:45
                Gość portalu: m. napisał(a):

> > Jeszcze masz "Ł"
                > bardzo śmieszne

Co w tym śmiesznego???

> > I jakimi to autobusami zawalają skrzyżowanie, skoro sam napisałeś że E-4
                > będzie
                > > połowę mniej???
                > 211, 214, 516,741

Przeczytaj najpierw projekt zmian, bo widzę że nawet do niego nie zajrzałeś tylko już zaczynasz narzekać - to taka nowa świecka tradycja???
                • Gość: m. Re: i jeszcze IP: *.pkobp.pl 14.01.13, 14:48
                  > Co w tym śmiesznego???
                  śmieszne jest proponowanie kolejnych przesiadek pasażerom, którzy tych przesiadek raczej nie pragną.
                  cudzysłowy wstaw sobie gdzei chcesz.

> Przeczytaj najpierw projekt zmian, bo widzę że nawet do niego nie zajrzałeś tyl
                  > ko już zaczynasz narzekać - to taka nowa świecka tradycja???
                  Otóż przeczytałem jakiś czas temu, możesz mki wskazać, które autobusy znikają magicznie za przystankiem Stare Świdry, a które jadą dalej do skrzyżowania z Porajów i skrzyżowaniem z Swiatowida?

>> Mieszkam obok tego skrzyżowania i tragedii wcale nie ma...
                  A więc tramwaj jest dla Ciebie, gratuluję.
                  Inni mają dalej i woleliby dojechać jakoś inaczej na Młociny, czy na Żerań niż z kolejną przesiadką.
                  Sprawdza się stare hasło: "nowe jest wrogiem dobrego."
                  Oraz:
                  - kiedy będzie lepiej?
                  - już było

Rozmowa z propagandą ZTM w każdym przypadku przypadku wygląda tak samo. Nie dociera do ZTM, że mają służyć pasażerom, a nie odwrotnie.

EOT.

• dermalamor Re: i jeszcze 15.01.13, 12:19
                    Ech... docenicie ten "ogryzek" tramwajowy w momencie, jak Grota pójdzie do remontu a co za tym idzie Północny stanie w korku... Będzie zaraz płacz i krzyk na forum, że dlaczego nie ma dobrego dojazdu do jedynego środka transportu jakim można się przedostać przez Wisłę... No cóż, to ja cierpliwie na te krzyki sobie zaczekam, już niedługo...
                    • Gość: Jacek Re: i jeszcze IP: *.icm.edu.pl 15.01.13, 14:02
                      A jak dojechać do "ogryzka" w przypadku zakorkowania Myśliborskiej, Porajów i Światowida (po zamknięciu Grota, przy jeszcze większym ruchu w okolicach Północnego i biorąc pod uwagę postulaty zrobienia z Myśliborskiej uliczki osiedlowej)? W przypadku odwożenia dzieci do przedszkola, szkoły, nawet nie ma gdzie zaparkować przy ogryzku. Oczywiście wersja autobusowa raczej pokrywa się z samochodową (chyba, że na Światowida i Porajów zostanie wydzielony pas dla autobusów (żart :) ); ewentualnie zakaz poruszania się samochodów prywatnych). Przychodzi mi do głowy rozwiązanie polegające na wyłączeniu świateł przy wjeździe na most z Myśliborskiej, zakaz lewoskrętu na most z Myśliborskiej (to chyba jeszcze Myśliborska) - wytyczenie objazdu Świderska-Porajów (zmiana pierwszeństwa lub światła). Tramwaj oczywiście czeka na swoją - przynajmniej - formę minimum (Mehoffera). Ruch przy wjeździe płynny dla autobusów i samochodów. Kwestia zjazdu na Wisłostradę to już inna historia :)
                      • dermalamor Re: i jeszcze 16.01.13, 01:16

> A jak dojechać do "ogryzka" w przypadku zakorkowania Myśliborskiej, Porajów i Ś
                        > wiatowida (po zamknięciu Grota, przy jeszcze większym ruchu w okolicach Północn
                        > ego i biorąc pod uwagę postulaty zrobienia z Myśliborskiej uliczki osiedlowej)?

Bez przesady. Akurat na Tarchominie jest tyle ulic, że nie ma szans ich zakorkowania. Poza tym - to właśnie tez kwestia tego, żeby ludzie wybrali komunikację a nie auta. Autobus i tramwaj nic nie zakorkuje.

> ). Tramwaj oczywiście czeka na swoją - przynajmniej - formę minimum (Mehoffera)
                        > . Ruch przy wjeździe płynny dla autobusów i samochodów. Kwestia zjazdu na Wisło
                        > stradę to już inna historia :)

No i błąd, bo to właśnie o ten zjazd chodzi i całą resztę. Most Północny przejmie większość ruchu z Grota, więc stanie w korku. Tramwaj będzie jedynym środkiem transportu, mimo że w okrojonej wersji. Wtedy wszyscy krzykacze docenią linie 214 itp.
                        • Gość: Jacek Re: i jeszcze IP: *.icm.edu.pl 16.01.13, 09:01
                          Ile ulic? Wymieniłem wszystkie, które prowadzą do mostu.
                          Rozumiem, że jeżeli nagle wszyscy wybiorą autobus i tramwaj to będzie jak piszesz. Nie wiem czy pamiętasz korki na Modlińskiej, w których stały autobusy przed wydzieleniem dla nich pasa. Ja pamiętam. Ignorujesz również wspomnianą przeze mnie konieczność używania samochodu i braku możliwości jego zaparkowania w okolicach pętli. Mam prośbę, nie zbijaj argumentów metodą ich ignorowania. Robi się niepoważnie :)
                          Przyjmując Twój argument, tramwaj przejmie cały ruch z Nowodworów i Tarchomina, ponieważ zjazd na Wisłostradę uniemożliwi jazdę mostem (także na Młociny i dalej - nie wszyscy jadą Wisłostradą). Tym samym wspomniane przez Ciebie w pierwszym akapicie autobusy też - raczej - będą unieruchomione w korku. Czy jest to oficjalny wariant na wypadek całkowitego paraliżu mostu? Nie muszą Państwo stać w korku. Dzięki włodarzom miasta jako jedni z nielicznych mają Państwo szybki tramwaj do metra! Hip hip hurra!!!
                          • dermalamor Re: i jeszcze 16.01.13, 11:03
                            Oczywiście że część jeździ samochodami, bo np. musi albo tak wolą. Ale jednak 70% porusza się komunikacją miejską, o czym mówią oficjalne statystyki, które nawet co jakiś czas media przytaczają. Nie jest żadną tajemnicą, że po rozpoczęciu remontu mostu Grota, most Północny zakorkuje się i w korkach staną też autobusy. Więc tramwaj, oczywiście niedoskonały w takiej formie w jakiej przez jakiś czas będzie, to jednak zostanie jedynym szybkim środkiem transportu na lewy brzeg Wisły. A z Młocin jest nie tylko metro, ale też inne tramwaje i autobusy. To chyba raczej logiczne argumenty? Więc według mnie bardzo dobrze, że uruchamiana jest ta linia w takim kształcie, bo pozwoli zmniejszyć utrudnienia, które już w tym roku nas czekają i potrwają do zakończenia prac przy całej S8.
                            • tarantula01 Re: i jeszcze 16.01.13, 16:15
                              Przy okazji ograniczania ruchu na Grocie, na łącznicy - most Północny - Wisłostrada rozważa się wyznaczenie 2 pasów ruchu.
                              • Gość: Gość Re: i jeszcze IP: *.warszawa.vectranet.pl 16.01.13, 20:35
                                Ciekawe.... niby jest miejsce na 2 pasy ale to chyba tylko spowolni ruch - więcej samochodów jadących bliżej siebie (drzwi w drzwi) = mniejsza prędkość przejazdu łącznicy.
                              • dermalamor Re: i jeszcze 16.01.13, 23:06
                                tarantula01 napisał:

> Przy okazji ograniczania ruchu na Grocie, na łącznicy - most Północny - Wisłost
                                > rada rozważa się wyznaczenie 2 pasów ruchu.

Ale niewiele to da... co z tego, że na moście będą dwa pasy do zjazdu, jak na samym zjeździe tyle się nie zmieści? Wlot na Wisłostradę też pozostanie jednopasmowy, ze względu na jego geometrię. Więc wyznaczenie dwóch pasów do skrętu na moście spowoduje tylko większe utrudnienia dla jadących w kierunku Metra Młociny, w tym autobusów. Nie ma się co oszukiwać - czas remontu Grota znów będzie dla Tarchomina czasem ciężkim... Ten ogryzek tramwaju jest przynajmniej w minimalnym stopniu w stanie to ograniczyć, więc ja się cieszę, że otwiera się chociaż to co jest, bo zobaczycie, że stojąc w korku będziecie tęsknie spoglądać na te tory i dodatkowa przesiadka nie będzie już wtedy takim problemem.
                                • Gość: jaho Re: i jeszcze IP: *.jmdi.pl 16.01.13, 23:23
                                  wg mnie ąż takiego problemu z korkiem na moście nie będzie
                                  po prostu z Modlińskiej nie jest w stanie wjechać aż tyle samochodów - tam są światła
                                  które ograniczają wjazd
        • Gość: p Re: E4 tną o połowę IP: *.dynamic.mm.pl 13.01.13, 07:30
          E4 co 10 min. Super. Ztm mnie nie zawiódł, udowodnił że ma w głębokim powazaniu pasażerów.
          • dermalamor Re: E4 tną o połowę 13.01.13, 09:52
            Gość portalu: p napisał(a):

> E4 co 10 min. Super. Ztm mnie nie zawiódł, udowodnił że ma w głębokim powazaniu
            > pasażerów.

Ale za to będzie luźniejsze, bo odpadnie mu przystanek "Porajów".

Ogólnie to poczekajmy aż zmiany wejdą w życie, zobaczymy jak się ułożą potoki pasażerskie, bo może się okazać że są te zmiany całkiem dobre. I lepiej spojrzeć trochę w dal, po paradoksalnie "proteza" tramwaju może się okazać przydatna nie tylko kilku blokom przy jego trasie, ale też tym z samego końca osiedli: przykład przystanku "Dzierzgońska", całkiem nieźle wykorzystywanego. Tam żeby się dostać do metra i tak trzeba dojechać do Światowida (2-3 min) i przesiąść się np. na E8 (13 min). Nowe 214 do Świderskiej dowiezie w 9 min, potem tramwajem jakieś 5, co daje w sumie 14 minut przejazdu - więc wychodzi nawet szybciej! Oczywiście jeszcze czas przesiadki, ale z autobusu do autobusu też go trzeba wliczać. Tak więc Ci, którzy już dziś do Światowida muszą albo sporo dojść, albo czymś dojechać na tramwaju też skorzystają!
            • Gość: . Re: E4 tną o połowę IP: *.free.aero2.net.pl 13.01.13, 10:33
              516 bez zmiam !!!
              • Gość: Kaśka Re: E4 tną o połowę IP: 92.60.130.* 14.01.13, 08:24
                516 powinien zostać bez zmian gdyż jest dla kilku tysięcy ludzi jedyną alternatywą aby bez przesiadek do Modlińskiej dojechać w przypadku awarii tramwaju.
                • dermalamor Re: E4 tną o połowę 15.01.13, 12:21
                  Gość portalu: Kaśka napisał(a):

> 516 powinien zostać bez zmian gdyż jest dla kilku tysięcy ludzi jedyną alternat
                  > ywą aby bez przesiadek do Modlińskiej dojechać w przypadku awarii tramwaju.

Ooo, zaczyna się! Jeszcze żadnego tramwaju tu nie ma, a już niektórzy widza jego awarie, cierpią z ich powodu i płaczą za brakiem alternatywy!!! Proponuję już walczyć o znaczne zagęszczenie linii autobusowych do centrum, bo może jeszcze kiedyś komuś wpadnie jednak do głowy metro na Tarchomin, i co będzie jak ono się zepsuje??? Nie ma żadnej alternatywy, żeby dojechać bez przesiadek do Marszałkowskiej w przypadku gdy ktoś wpadnie pod metro!!! Skandal!!!!
                  • sibeliuss Re: E4 tną o połowę 15.01.13, 14:09
                    W Kaśki rodzinnym mieście nie ma tramwajów i jakoś ludzie żyją, co innego autobusy, pekaesów i busów jest sporo, tanie i szybkie.
                    • Gość: Jacek Re: E4 tną o połowę IP: *.icm.edu.pl 15.01.13, 15:15
                      Sprowadziłeś dyskusję na właściwe tory. Gratuluję. Nie ma jak merytoryczna wypowiedź.
                  • Gość: ole Re: E4 tną o połowę IP: 92.60.130.* 15.01.13, 15:03
                    "Ooo, zaczyna się! Jeszcze żadnego tramwaju tu nie ma, a już niektórzy widza jego awarie, cierpią z ich powodu i płaczą za brakiem alternatywy!"

Najgorzej jest jak wieś planuje komunikację w Warszawie nie mając pojęcia czego ludzie oczekują lub wbrew ludziom.
                • qnegunda Re: E4 tną o połowę 16.01.13, 07:44
                  > awarii tramwaju.

Jakiej awarii? Jak do tej pory tylko jeden SWING DUO miał awarie, a jeżdżą po stolicy od sierpnia.
                  • dermalamor Re: E4 tną o połowę 16.01.13, 11:08
                    qnegunda napisała:

> > awarii tramwaju.
                    >
                    > Jakiej awarii? Jak do tej pory tylko jeden SWING DUO miał awarie, a jeżdżą po s
                    > tolicy od sierpnia.

Ponadto Swingi mają ta niezaprzeczalną zaletę, że nawet jak ulegną awarii (co się zdarza każdemu pojazdowi) to w 90% przypadków zatrzymania na torach z tego powodu nie ma, ponieważ te wagony da się przełączyć na tzw. jazdę awaryjną i o własnych siłach potrafią zjechać do zajezdni nie blokując ruchu. W starych wagonach tak różowo niestety nie było.
                  • tarantula01 Re: E4 tną o połowę 16.01.13, 16:18
                    qnegunda napisała:

> > awarii tramwaju.
                    >
                    > Jakiej awarii? Jak do tej pory tylko jeden SWING DUO miał awarie, a jeżdżą po s
                    > tolicy od sierpnia.

A ponieważ są ich 2-3(może już?) szt., to zepsuła się 1/3...
                    • Gość: gosc Re: E4 tną o połowę IP: *.jmdi.pl 16.01.13, 20:10
                      > > Jakiej awarii? Jak do tej pory tylko jeden SWING DUO miał awarie, a jeżdż
                      > ą po s
                      > > tolicy od sierpnia.
                      >
                      > A ponieważ są ich 2-3(może już?) szt., to zepsuła się 1/3...

i tak się własnie rozprawia z manipulowaniem. Prawo Panie Wojtku.
                    • dermalamor Re: E4 tną o połowę 16.01.13, 23:14
                      tarantula01 napisał:

> A ponieważ są ich 2-3(może już?) szt., to zepsuła się 1/3...

Jest ich 6. Ogólnie powtórzę to, co już gdzieś napisałem - Swingi są mało awaryjne. Oczywiście psują się jak każdy pojazd, mają prawo - ale bardzo rzadko kiedy ta awaria kończy się zatrzymaniem ruchu, ponieważ je da się przesterować tak, aby samodzielnie w trybie jazdy awaryjnej zjechały na tor techniczny lub do zajezdni. Proponuję powoli zapominać o tym co było kiedyś i przyzwyczajać się, że awaria jednego tramwaju niekoniecznie musi zatrzymywać od razu te z tyłu.

I proszę mi tu nie zarzucać manipulowania - ja wiem, że ludzie przyzwyczaili się do tego co było i od razu awaria tramwaju kojarzy im się z przynajmniej kilkunastominutowym zatorem na torach. Ale tak już jest coraz rzadziej - akurat likwidacja wszelkich zdarzeń tramwajowych to moja praca, więc wiem co piszę.
                    • Gość: Rychu Re: E4 tną o połowę IP: *.warszawa.vectranet.pl 17.01.13, 00:49
                      > A ponieważ są ich 2-3(może już?) szt.,

Pan Radny nie wie ile ich jest???? Coś głupiejecie w tym SISKOM-ie....
        • qnegunda że jak??? 14.01.13, 07:26
          > i zawalają skrzyżowanie Myśliborska/Światowida dodatkowymi autobusami

Skoro E-4 będzie pocięte, to chyba tylko dodatkowymi numerkami linii, bo autobusów na sztuki będzie tyle samo.
          • Gość: warsz. Re: że jak??? IP: 92.60.130.* 16.01.13, 08:37
            qnegunda.........
            Zróbcie choć raz tak jak ludzie sobie tego życzą a nie jakie jest wasze widzimisię
            • dermalamor Re: że jak??? 16.01.13, 11:13
              Gość portalu: warsz. napisał(a):

> qnegunda.........
              > Zróbcie choć raz tak jak ludzie sobie tego życzą a nie jakie jest wasze widzimi
              > się

Ale skąd wiesz co ludzie sobie życzą, skoro jeszcze nie mieli okazji skorzystać z tramwaju? To mniej więcej tak, jak rozmowa: "Lubisz sushi? Nie! A jadłeś kiedyś? Nie!" Niech on już ruszy (wiele wskazuje na to, że jeszcze w tym lub najpóźniej w przyszlym tygodniu) i niech ludzie się przekonają, co im lepiej pasuje. Mam znajomego, który mieszka na samym końcu ulicy Odkrytej i też twierdził że mu ten tramwaj nie potrzebny. Jak mu porównałem czasy dojazdu w opcjach 211 / 516 + E8 oraz 214 + 2 to nagle stwierdził, że może i mam rację, że pewnie będzie luźniej a czas podobny. Poczekamy, zobaczymy, nie krzyczcie od razu że będzie źle.
              • Gość: . Re: że jak??? IP: 92.60.130.* 16.01.13, 11:28
                To chyba jeden jedyny z Odkrytej który będzie zadowolony :)
                • dermalamor Re: że jak??? 16.01.13, 11:50
                  Gość portalu: . napisał(a):

> To chyba jeden jedyny z Odkrytej który będzie zadowolony :)

Nie wiem czy będzie, może będzie może nie będzie. Mieszkasz na Odkrytej? Do E8 / 101 musisz dojechać??? Jeśli tak, to co za różnica czy się przesiądziesz w zapchane E8 czy w zapewne luźniejszy tramwaj? Czas przejazdu podobny, liczba przesiadek taka sama... Liczyłeś?
                  • Gość: . Re: że jak??? IP: 92.60.130.* 16.01.13, 11:58
                    516 zapewnia ludziom (dzieciom) komunikację po osiedlu i dojazd do Modlińskiej bez przesiadki oraz na węzeł Żerań. Nie wszyscy jeżdżą do metra a ci co jeżdżą na E-8 nie narzekają.
                    • dermalamor Re: że jak??? 16.01.13, 12:08

> 516 zapewnia ludziom (dzieciom) komunikację po osiedlu i dojazd do Modlińskiej
                      > bez przesiadki oraz na węzeł Żerań. Nie wszyscy jeżdżą do metra a ci co jeżdżą
                      > na E-8 nie narzekają.

Ale ja nie mówię o 516, bo powinno zostać bez dwóch zdań. Chodzi mi właśnie o dojazd do metra. A czy nie narzekają? Na E8 to nie wiem, ale na E6 na pewno, bo żadna radośc przepuszczac kolejne autobusy, żeby do któregoś się wbić.
                      • Gość: . Re: że jak??? IP: 92.60.130.* 16.01.13, 12:16
                        A nie prościej i taniej dołożyć kilka kursów E-6 zamiast tego całego bałaganu zwiazanego z możliwoscią przejechania się tramwajem przez most połączonego z udręka zwiazaną z dojechaniem do niego i marszami do metra na Młocinach?
                        • dermalamor Re: że jak??? 16.01.13, 12:22

> A nie prościej i taniej dołożyć kilka kursów E-6 zamiast tego całego bałaganu z
                          > wiazanego z możliwoscią przejechania się tramwajem przez most połączonego z udr
                          > ęka zwiazaną z dojechaniem do niego i marszami do metra na Młocinach?

Jaką udręką z marszami??? Tramwaj zatrzymuje Ci się pod samym wejściem do metra, jeszcze bliżej niż autobus!

Poza tym nie da się w nieskończoność dokładać autobusów. Mieszkańcy Odkrytej i tak muszą się przesiadac dwa razy - co za różnica, w co się przesiądą? Liczba przesiadek i czas przejazdu będzie taki sam.
                          • tarantula01 Re: że jak??? 16.01.13, 16:23
                            Liczba przesiadek ta sama, ale czas przejazdu będzie taki sam jedynie do początku korka na Świderskiej w stronę mostu. Dlaczego?
                            Jak kilkanaście szt. autobusów na godzinę zacznie regularnie skręcać w lewo ze Świderskiej w Myśliborską, to korek na Świderskiej będzie taki jak rok temu.
                            • Gość: gosc Re: że jak??? IP: *.jmdi.pl 16.01.13, 20:04
                              > Jak kilkanaście szt. autobusów na godzinę zacznie regularnie skręcać w lewo ze
                              > Świderskiej w Myśliborską, to korek na Świderskiej będzie taki jak rok temu.

Za to to mozemy podziekowac sabotazyscie, który zafundował nam tak wybitnie sp...artolone całe skrzyzowanie z Mysliborska.

• dermalamor Re: że jak??? 16.01.13, 23:16
                              Tego niestety też się boję, więc jak najszybciej stara pętla przy fabryce domów powinna być reaktywowana, i te autobusy powinny pojechać prosto do tej pętli. A dopóki tego się nie zrobi to może zawrotka przez parking przy biurowcu???
                  • Gość: gosc Re: że jak??? IP: *.jmdi.pl 16.01.13, 19:56
                    > Czas przejazdu podobny, liczba przesiadek taka sama...

to po ch... nam ten tramwaj, ze sie tak posluze parafrazą.
                    • Gość: debilizm Re: że jak??? IP: *.jmdi.pl 16.01.13, 20:19
                      tym tramwajem będą musieli obowiązkowo jezdzic urzędnicy Ratusza, radni PO ich rodziny razem ze wstępnymi - tak aby zrrobić tłok w tramwaju. Ja mogę się dwa razy się przejechać ale niech mi dadzą darmowe bilety
                    • dermalamor Re: że jak??? 16.01.13, 23:20
                      Gość portalu: gosc napisał(a):

> > Czas przejazdu podobny, liczba przesiadek taka sama...
                      >
                      > to po ch... nam ten tramwaj, ze sie tak posluze parafrazą.

Gdy ten tramwaj dojedzie do Winnicy, to też nie oczekuj że nagle z Nowodworów do metra dojedziesz w 3 minuty! Czas przejazdu tramwajem będzie podobny do tego autobusem. A po ch... ten tramwaj? A chociażby po to, że ma on znacznie większą zdolność przewozową niż autobus, oraz też po to, że jak oddana zostanie cała trasa tramwajowa, to nie będzie tylko wahadełka do Młocin, ale też linie bezpośrednie do Śródmieścia.
                      • Gość: gosc Re: że jak??? IP: *.devs.futuro.pl 17.01.13, 11:45
                        pytałem raczej w kontekście obecnej formy tramwaju, którą uruchamiają na siłę.
                        • dermalamor Re: że jak??? 17.01.13, 14:05
                          Myślę że się przyda, właśnie po rozpoczęciu remontu Grota - gdyby tramwaju nie uruchomiono nawet w tak krótkiej formie, to pasażerowie tesknie patrzyli by w korku na puste tory...
    • qnegunda Wielki START w poniedziałek! 17.01.13, 13:36
      Lyniaaaa 2 startuje!
      • Gość: zmiany Re: Wielki START w poniedziałek! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.01.13, 13:51
        Z utrzymaniem zapowiedzianych zmian?
        • dermalamor Re: Wielki START w poniedziałek! 17.01.13, 14:06
          Gość portalu: zmiany napisał(a):

> Z utrzymaniem zapowiedzianych zmian?

Na chwilę obecną, oficjalnie - tak.
          • Gość: zmiany Re: Wielki START w poniedziałek! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.01.13, 14:20
            no to zobaczymy co wyjdzie i jak to będzie.

Jednak zdecydowanie mniej kontrowersyjne było by pozostawienie 516 a podciagniecie 133, reszta jak zapowiedziane.
          • Gość: smokdiplodok Re: Wielki START w poniedziałek! IP: *.warszawa.vectranet.pl 17.01.13, 18:36
            czyli 516 od poniedziałku skasowane?
            • dermalamor Re: Wielki START w poniedziałek! 18.01.13, 00:06
              Gość portalu: smokdiplodok napisał(a):

> czyli 516 od poniedziałku skasowane?

A skąd! Jeździ nadal! Nikt nie planował jego skasowania!
              • Gość: smiokdiplodok Re: Wielki START w poniedziałek! IP: 193.0.100.* 18.01.13, 09:56
                No nie! zerknęłam na rozkład od poniedziałku 21.01 i 516 jeżdzić będzie inna trasą.
              • Gość: Echo Re: Wielki START w poniedziałek! IP: 78.133.161.* 18.01.13, 11:40
                U mnie nie będzie już jeździć, więc likwidacja.
      • Gość: gosc Re: Wielki START w poniedziałek! IP: *.devs.futuro.pl 17.01.13, 14:18
        jakies zrodlo? ZTM się nie chwali.
        • Gość: zmiany Re: Wielki START w poniedziałek! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.01.13, 14:25
          najpewniej z drugiej lub trzeciej ręki.
          Ale sprawdzające się w większej części.
        • dermalamor Re: Wielki START w poniedziałek! 17.01.13, 16:20
          ZTM też się chwalił, dokładnie jego Szef w rozmowie z Rynkiem Kolejowym. Oficjalnie dla mediów pochwali się już niebawem :)
          • Gość: Ula Re: Wielki START w poniedziałek! IP: *.dynamic.chello.pl 17.01.13, 19:26
            Jest już nawet rozkład 2
            • Gość: zaskok Re: Wielki START w poniedziałek! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.01.13, 20:05
              Jak zwykle cichaczem przemycaja.

Dobrze, że chociaż "projekt" pokazali wcześniej. ale i tak będzie nie małe zaskoczenie typu "gdzie jest/jedzie mój autobus".

nie każdy w internecie jest na bieżąco.
        • qnegunda Re: Wielki START w poniedziałek! 18.01.13, 07:39
          > jakies zrodlo? ZTM się nie chwali.

Rozkłady od poniedziałku sobie pooglądaj...
          • Gość: rozklady Były i się zmyły IP: *.jmdi.pl 18.01.13, 13:04
            Już rozkłady ukryli w odległym czasie. Widać ktoś się zapomniał?
            • tarantula01 Re: Były i się zmyły 18.01.13, 13:46
              Hahaha: "Niestety, zadana data jest zbyt odległa."
      • Gość: gosc 214 IP: *.jmdi.pl 17.01.13, 20:42
        Jeśli 214 ma odbierać z tramwaju i rozwozić po Nowodworach to w popołudniowych godzinach szczytu co 10min to kiepsko trochę.
    • Gość: linia Re: Aaa 2 jednak na Młociny! IP: *.jmdi.pl 17.01.13, 20:08
      linia tramwajowa nr 2 rusza w poniedziałek 7 lutego
      • bbkk Re: Aaa 2 jednak na Młociny! 17.01.13, 20:41
        Gość portalu: linia napisał(a):

> linia tramwajowa nr 2 rusza w poniedziałek 7 lutego

?
        którego roku?
        bo w tym roku 7 lutego jest w czwartek :-D
      • Gość: gosc Re: Aaa 2 jednak na Młociny! IP: *.jmdi.pl 17.01.13, 20:45

ZTM na swojej stronie podał rozkład 2 juz na 21 stycznia
        [url=> linia tramwajowa nr 2 rusza w poniedziałek 7 lutego ZTM na swojej stronie podał rozkład juz na 21 stycznia ztm.waw.pl/rozklad_nowy.php?c=182&l=1&d=2013-01-21]Tekst linka[/url]
      • Gość: gosc Re: Aaa 2 jednak na Młociny! IP: *.jmdi.pl 17.01.13, 20:46

ZTM na swojej stronie podał rozkład juz na 21 stycznia
        ztm.waw.pl/rozklad_nowy.php?c=182&l=1&d=2013-01-21
        • Gość: Ula Re: Aaa 2 jednak na Młociny! IP: *.dynamic.chello.pl 17.01.13, 22:43
          Wszystko pięknie, ładnie jedzie Świderską, ale nikt nie pomyślał o zrobieniu przystanku w rejonie ulicy Maciejewskiego, bądź Pancera w stronę Starych Świdrów, bo autobusy 214 i 741 będą sobie przejeżdżać przez Świderską bez zatrzymania od Nowodworskiej(214) i od przystanku Mehoffera przy Światowida (741) trochę to nie fair dla osób tam mieszkających, bo pomimo, iż autobusy będą tą ulicą jeździły i w drugą stronę, czego dotąd nie było, to nic się nie zmieni, bo i tak będą musieli drałować na Tarchomin :(
          • Gość: Echo Re: Aaa 2 jednak na Młociny! IP: 78.133.161.* 18.01.13, 11:38
            Dzis widziałem robotników przy Świderskiej, sprzęt, barierki itd. Jakaś awaria chyba, bo zimą nie buduje się przystanków.
            • dermalamor Re: Aaa 2 jednak na Młociny! 18.01.13, 13:01
              Gość portalu: Echo napisał(a):

> Dzis widziałem robotników przy Świderskiej, sprzęt, barierki itd. Jakaś awaria
              > chyba, bo zimą nie buduje się przystanków.

Wielka mi budowa, postawienie słupka i wymalowanie zygzaka na jezdni...
              • tarantula01 Re: Aaa 2 jednak na Młociny! 18.01.13, 13:44
                dermalamor napisał:

> Gość portalu: Echo napisał(a):
                >
                > > Dzis widziałem robotników przy Świderskiej, sprzęt, barierki itd. Jakaś a
                > waria
                > > chyba, bo zimą nie buduje się przystanków.
                >
                > Wielka mi budowa, postawienie słupka i wymalowanie zygzaka na jezdni...

Ja też to widziałem, jak (akurat tak wypadło) jechałem Świderską samochodem. Zatrzymałem się, aby spytać czy może będą coś robić z kałużą, która tam jest. Kierownik robót odpowiedział mi, że Prezydent kazał naprzeciwko kałuży wybudować przystanek: zatoka (3m) + przesunięcie chodnika. Do poniedziałku jak nie będzie dużego mrozu, przystanek powstanie. W drugą stronę go nie będzie, bo autobusy będą jeździć jednokierunkowo na tym odcinku Świderskiej. W tunelu pod TMP na przystanek nie zgodził się Inżynier Ruchu.
                Ciekawe, czy będzie też przystanek przy Maciejewskiego, który ZTM zapowiadał:
                radny.com.pl/dok2kadencja/pisma2ztm/ztm-swid121205pancera01-.pdf
                radny.com.pl/dok2kadencja/pisma2ztm/ztm-swid121205pancera01-zal.pdf
    • Gość: ewa Re: Aaa 2 jednak na Młociny! IP: *.free.aero2.net.pl 17.01.13, 22:55
      Jak 516 ruszą to wybory mają przegrane
      • Gość: gosc 516 IP: *.jmdi.pl 17.01.13, 23:28
        przysnelas ewcia nieco.
        Trasa 516 od poniedzialku bedzie wygladac tak:
        ztm.waw.pl/rozklad_nowy.php?c=182&d=2013-01-21&l=1&q=516
        • Gość: ewa Re: 516 IP: *.free.aero2.net.pl 17.01.13, 23:33
          A to się jeszcze okaże ?
          • qnegunda Re: 516 18.01.13, 07:40
            > A to się jeszcze okaże ?

No okaże się w poniedziałek.
        • jot.be Re: 516 20.01.13, 16:00
          Ciekawe kto tym będzie jeździł i dokąd....
          Za 2 miesiące pójdzie do likwidacji...

Pozdr
          • Gość: smokdiplodok Re: 516 IP: *.warszawa.vectranet.pl 20.01.13, 17:45
            i pewnie starego nie przywrócą. podobno takie cięcia linii w całej w-wie mają być. nie tylko u nas.
      • qnegunda Nie strasz, nie strasz... 18.01.13, 07:41
        Przed wyborami w 2010 całe forum ociekało zemstą i czego to nie zrobią przy urnie, a potem, Gronkiewiczowa łyknęła Warszawę w I turze bez beknięcia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka