Dodaj do ulubionych

Szkoła podstawowa

IP: *.snt.pl 18.12.13, 09:14
Witam Serdecznie
za chwilę stanę przed dylematem czy posłać moje 6 letnie dziecko do szkoły czy nie.. jeszcze mam wybór bo jest z końca 2008 roku.
Chciałabym zapytać o opinię rodziców którzy mają dzieci w podstawówkach na Białołęce.
Którą polecacie i dlaczego?
Nie mam mega wymagań, chciałabym żeby był w szkole bezpieczny, uczył się ale tez nie zapominał o zabawie.
Słyszałam że we wrześniu maja otworzyć filię Strumykowej dla podstawówki ale czy to prawda?
Proszę o opinie
I z góry dziękuję

M
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Szkoła podstawowa IP: *.ip.netia.com.pl 18.12.13, 09:25
      a gdzie ta filia miałaby być otwarta? znasz lokalizację?
      • Gość: Magda Re: Szkoła podstawowa IP: *.snt.pl 18.12.13, 09:30
        Na Hanki Ordonówny, podobno zakończenie budowy maj 2014
        więc rok szkolny od września 2014 ma ruszyć
    • naten.naten Re: Szkoła podstawowa 18.12.13, 10:00
      A która to wasza szkoła rejonowa?
      • Gość: Magda Re: Szkoła podstawowa IP: *.snt.pl 18.12.13, 10:03
        Strumykowa nr 342
        • naten.naten Re: Szkoła podstawowa 18.12.13, 10:25
          Jeśli po zmianach rejonów nadal jesteście przypisani do szkoły na Strumykowej to radziłbym jednak posłać dziecko do zerówki w szkole. O ile kojarzę to założenie jest takie, że młodsze klasy mają być w nowej placówki na Topolowej/Ordonówny.

Co do samych szkół to ile rodziców tyle opinii. Nie sugerowałbym się zatem opinią na temat danej szkoły. Ja sam widzą wady i zalety szkoły do której chodzi moje dziecko, ale część z tych wad to nie wina szkoły, a miasta/dzielnicy i MEN-u.

Z racji konieczności zapełnienia nowych placówek nie spodziewałbym się, że będzie łatwo posłać dziecko do placówki poza regionem.
          Od stycznia zmieniają się też zasady rekrutacji, ale nie zostały jeszcze opublikowane, więc nie orientuję się o co chodzi.
          • Gość: Magda Re: Szkoła podstawowa IP: *.snt.pl 18.12.13, 10:35
            W zerówce dzieci powtarzają ten sam materiał co w przedszkolu, i w przypadku mojego dziecka jest nie fajne bo będzie sie nudził i głupoty będą mu przychodziły do głowy...

ja tez właśnie kojarzę, że gimnazjum zostaje w starej placówce a podstawówka idzie do nowej
            • naten.naten Re: Szkoła podstawowa 18.12.13, 10:50
              Trudno mi ocenić, bo nie wiem co tam przedszkole wymyśliło.
              Oczywiście zdarza się, że dzieci uczą się czytać i pisać w przedszkolu, a potem nie mają co robić do drugiej klasy włącznie. Jeśli tak jest to nie jest to dobre przedszkole.

Zerówka obok szkoły ma też nieco inny wymiar, a jest to uspołecznianie się dziecka.
              Przedszkole, a szczególnie to prywatne, to często enklawa. Szkoła to inne życie.
              • Gość: Magda Re: Szkoła podstawowa IP: *.snt.pl 18.12.13, 10:53
                mój chodzi do państwowego przedszkola na strumykowej
                każdy bądź zestaw książek do przedszkola uczy dzieciaki pisać, liczyć, szlaczki itd
                to jest w podstawie programowej
                • naten.naten Re: Szkoła podstawowa 18.12.13, 11:01
                  Według podstawy programowej dziecko uczy się pisać, czytać i liczyć w klasie pierwszej.

Nie wiem jakie to podręczniki uczą tego w przedszkolu. Oczywiście dziecko uczy się szlaczków i kształtów, ale nie liter i cyfr jako takich, bo tego nie ma podstawie programowej dla kształcenia przedszkolnego.

• Gość: Magda Re: Szkoła podstawowa IP: *.snt.pl 18.12.13, 11:06
                    widocznie czegoś takiego jednak uczą skoro mój syn pisze litery
                    i pisze je ze słuchu
                    sama go tego nie uczyłam
                    póki się tym bawi nie mam nic przeciwko temu, nich się uczy
                    widać że sprawia mu to przyjemność
                    • naten.naten Re: Szkoła podstawowa 18.12.13, 11:21
                      Moje dziecko umie policzyć do 10 w wieku 4 lat. Umie się też podpisać choć na razie wyłącznie dużymi literami i często się przy tym myli. No jakoś się nauczyło.

W przedszkolu tego go nie uczą i bardzo dobrze, bo jest na to czas w szkole.
                      Nauka literek i cyferek w szkole to jednak tylko jeden z elementów. Tak naprawdę jest tego znacznie więcej i nie chodzi tylko o naukę z podręczników.

W szkole dziecko nauczy się też bić i przeklinać o ile jeszcze nie umie, a może też innych złych rzeczy. Będzie musiało też samo zadbać o siebie bardziej niż w przedszkolu. Rola rodzica jest zatem znacznie trudniejsza. Uważam jednak, że taka kolej rzeczy i dziecko lepiej się przygotuje w zerówce przy szkole niż przedszkolu.
                      • eliza_b Re: Szkoła podstawowa 18.12.13, 23:16
                        Tu konkretnie na Tarchominie nie ma co polecic. Szkoly sa przepelniowe,wiec ciezko wyodrebnic lepsze badz gorsze warunki....
                        • naten.naten Re: Szkoła podstawowa 19.12.13, 07:44
                          eliza_b napisała:

> Tu konkretnie na Tarchominie nie ma co polecic. Szkoly sa przepelniowe,wiec cie
                          > zko wyodrebnic lepsze badz gorsze warunki....

Znam sporo szkół w innych dzielnicach, gdzie się dzieci uczą na 2 zmiany, więc to raczej chyba nic nadzwyczajnego. Sam chodziłem do szkoły na dwie zmiany i nikt z tego powodu nie rozpaczał. Zdarzały się klasy po około 30 osób. Ale i tak w szkole było fajnie.
                          Ponieważ rodzice i tak zostawiają dzieci na cały dzień w szkole to nauka na dwie zmiany niczego nie zmienia. Trzy zmiany to jednak przesada.
                          Zgodnie z decyzją władz Warszawy dzieci ma być co najmniej 26 w jednej klasie, więc wszędzie będzie mniej więcej tak samo.
                          • bbkk Re: Szkoła podstawowa 19.12.13, 08:50
                            Jest bardzo duża różnica czy od 8 do 12 jest nauka a potem zabawa czy odwrotnie.
                            Poza tym kiedyś na świetlicy było duuuużo mniej dzieci. W chwili obecnej pojedyncze dzieci nie chodzą na świetlicę.
                            • naten.naten Re: Szkoła podstawowa 19.12.13, 09:38
                              bbkk napisała:

> Jest bardzo duża różnica czy od 8 do 12 jest nauka a potem zabawa czy odwrotnie

Nie twierdzę, że nie. To jednak też zależy od dziecka. Są takie co nie chcą wcale chodzić na świetlicę, a są takie co im wszystko jedno czy rano cy po południu.
                              • bbkk Re: Szkoła podstawowa 19.12.13, 10:32
                                6 latek to raczej nie ma wyboru iść czy zostać w domu (a raczej jego rodzic nie ma wyboru)
                                i nie uwierzę że istnieje dziecko które nie jest zmęczone 5 godzinnym pobytem na świetlicy - choćby nie wiem jak tę świetlicę lubiło
                                • karolahanulek Re: Szkoła podstawowa 30.01.14, 13:33
                                  Moja córka chodzi do szkoły podstawowej przy Erazma do zerówki.Uczy się na dwie zmiany ale i tak siedzi w świetlicy dopóki jej nie odbierzemy, szkoła przepełniona ale akurat jej klasa liczy 22 dzieci,obiad tylko drugie danie bez zupy..Za rok pierwsza klasa ale nie wiem jak to będzie bo zmieniły się obwody i nasz rejon to nowa szkoła na Ceramicznej..
                                  • Gość: MM Re: Szkoła podstawowa IP: *.snt.pl 31.01.14, 13:45
                                    ja się dowiedziałam od naszej pani psycholog przedszkolnej że moje dziecię nie nadaje się do szkoły, jeszcze emocjonalnie się nie nadaje ... a ponieważ mam wybór pewnie skorzystam z zerówki
                                  • Gość: MM Re: Szkoła podstawowa IP: *.snt.pl 31.01.14, 13:45
                                    ja się dowiedziałam od naszej pani psycholog przedszkolnej że moje dziecię nie nadaje się do szkoły, jeszcze emocjonalnie się nie nadaje ... a ponieważ mam wybór pewnie skorzystam z zerówki
                • abcabc123123 Re: Szkoła podstawowa 04.03.14, 12:39
                  Moja córka też chodzi na Strumykową i też jest z grudnia. OD września będzie chodziła do pierwszej klasy. Myślę, że sobie poradzi. Zobaczymy.
                  • Gość: Dorota Re: Szkoła podstawowa IP: *.dynamic.chello.pl 05.03.14, 13:43
                    Nie rozumiem po co spieszycie sie z posylaniem dziecka wczesniej do szkoly. Ja zrobilam ten blad ze starszym synem i szybko dotarlo do mnie, ze to zla decyzja. Kosztowalo nas to kilka miesiecy walki z urzednikami ale w koncu udalo sie go przeniesc do zerowki. Mlodsze dziecko mialo wiecej szczescia i nie poszlo wczesniej do pierwszej klasy. Teraz ma 7 lat i moge spokojnie powiedziec ze jest na to gotowa. Rozmawialam z wieloma rodzicami ktorzy wyslali swoje dzieci wczesniej. Wszyscy mowia ze dziecko jakos sobie radzi, ale na pytanie "czy gdybyscie wiedzieli jak to bedzie wygladalo, czy podjelibyscie te sama decyzje i wyslali wczesniej do pierwszej klasy"? Kazdy z kim rozmawialam powiadzial ze nie. Ponadto dzieci wasze bede rok wczesniej we wspanialym gimnazjum ....pomyslcie czy tego chcecie.
                    • Gość: Magda Re: Szkoła podstawowa IP: *.snt.pl 05.03.14, 13:50
                      Mój problem rozwiązał się sam
                      psycholog postawiła diagnozę że dziecko nie nadaje się do szkoły, a ponieważ mam jeszcze wybór to idzie do zerówki i kropka.
                      Mam nadzieję, że nie pożałuję decyzji... i nie będzie się nudził
                    • bbkk Re: Szkoła podstawowa 05.03.14, 17:08
                      To nie rodzice 6latkow posylaja je do pierwszej klasy robia to wczesniej tylko rodzice 7latkow posylaja je pozniej.
                      Reforma programowa weszla kilka lat temu.
                      Oczywiscie, jesli dziecko jest opoznione wzgledem rowiesnikow nalezy zostawic je w przedszkolu. Ale czesto to rodzice sa opoznieni a nie dzieci.
                      • karolahanulek Re: Szkoła podstawowa 06.03.14, 09:11
                        Ja rok temu zapisałam moja córeczkę do zerówki do szkoły i wcale nie żałuje decyzji.Nie ma mowy o żadnej nudzie.I nie dlatego posłałam ja do zerówki bo jest opóźniona względem rówieśników ale dlatego że nie była gotowa emocjonalnie. Każdy rodzić zna swoje dziecko i sam podejmuje decyzje! W tym roku pójdzie jako 7 latka do pierwszej klasy.
                        • bbkk Re: Szkoła podstawowa 06.03.14, 10:11
                          karolahanulek napisała:

> Ja rok temu zapisałam moja córeczkę do zerówki do szkoły i wcale nie żałuje dec
                          > yzji.Nie ma mowy o żadnej nudzie.I nie dlatego posłałam ja do zerówki bo jest o
                          > późniona względem rówieśników ale dlatego że nie była gotowa emocjonalnie. Każd
                          > y rodzić zna swoje dziecko i sam podejmuje decyzje! W tym roku pójdzie jako 7 l
                          > atka do pierwszej klasy.

Nie była gotowa emocjonalnie do czego???

A nuda to dopiero będzie - w pierwszej klasie.
                      • tarantula01 Re: Szkoła podstawowa 06.03.14, 09:44
                        Reforma programowa, reformą, z życie życiem.
                        Kilka lat temu wysłałem do oficjeli swoje zdanie na ten temat, w którym napisałem, że reforma 6-latków powinna być rozłożona na 4 lata (wtedy analizowano, czy wydłużyć okres wejścia w życie reformy i do kiedy). Ale rozłożenie na 4 lata miało mieć konsekwencje w postaci obowiązkowego posyłania dzieci do szkół wg wieku (początkowy rok podaję przykładowo):
                        w roku szkolnym 2012/13 do 1 klasy idą wszystkie dzieci urodzone w 2005 r i dzieci urodzone w okresie 01 stycznia 2006 - 31 marca 2006.
                        w roku szkolnym 2013/14 do 1 klasy idą wszystkie dzieci urodzone w okresie 01 kwietnia 2006 - 30 czerwca 2007.
                        w roku szkolnym 2014/15 do 1 klasy idą wszystkie dzieci urodzone w okresie 01 lipca 2007 - 30 września 2008.
                        w roku szkolnym 2015/16 do 1 klasy idą wszystkie dzieci urodzone w okresie 01 października 2008 - 31 grudnia 2009.
                        I od roku szkolnego 2016/17 do 1 klasy idą wszystkie dzieci urodzone w 2010 r.
                        W efekcie reforma rozłożona by była na 4 lata (teraz to 2 lata), nie byłoby argumentu, że w klasach mogłyby się spotkać dzieci o bardzo zróżnicowanych warunkach fizycznych, czy emocjonalnych i innych obaw.

Rady zignorowano. Tematu nie drążyłem, bo moje starsze dzieci i tak poszły do szkoły jako 7-latki, a młodsze pójdzie na pewno jako 6-latek (chyba, że rząd się ugnie).

Pozdrawiam
                        www.radny.com.pl
                        Wojciech Tumasz (Wspólnota Samorządowa Gospodarnosc)
                        Strona internetowa SISKOM
                        • bbkk Tarantulo 06.03.14, 10:10
                          Początkowo reforma miała mieć 3letni okres przejściowy i co roku kolejne 4 miesiące miały być włączane obowiązkowo.
                          Ale u nas każdy chce rządzić. I rodzice podnieśli larum że tak być nie może. I wycofano się z tego.
                          W efekcie wycofano się również z obowiązku reformy dla dzieci z 2006 roku bo wyszło że poszłoby wtedy ponad 1,5 rocznika.
                          Teraz podzielono rok na pół.
                          Mam nadzieję że się z tego nie wycofają bo ten przejściowy okres jest okropny.
                          Ewentualnie niech całkiem zrezygnują z reformy - choć to byłoby dużo trudniejsze bo dzieci z pierwszego roku reformy są w 5 klasie ...
                      • Gość: ślepa-kiszka Re: Szkoła podstawowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.14, 10:01
                        Reforma była niezbyt przemyślaną decyzją polityków oderwanych od rzeczywistości.
                        Rzeczywistość pokazała, że ludzie chcieliby o tym decydować sami, a nie pod przymusem.

O ile jestem w stanie zrozumieć, że część sześciolatków może iść do szkoły o tyle gimnazja to pomyłka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka