Dodaj do ulubionych

Ekspander tkankowy.

11.07.10, 22:11
Witam wszystkich serdecznie.
Jestem dopiero na początku długiej i żmudnej drogi leczenia blizn u mojego dziecka, ale myślami wybiegam w przyszłość, kiedy będzie można jeszcze zrobić coś więcej. Mam na myśli chirurgię plastyczną, a dokładnie - usunięcie blizn za pomocą ekspanderów tkankowych. Stosowane są one m.in. do likwidowania blizn. Polega to na tym, że pod skórę obok blizny wszczepia się woreczki, które sukcesywnie napełnia się solą fizjologiczną. Nosi się nawet do pól roku, aż napełnią się na maksymalnie. Potem na stole operacyjnym wyjmuje się ten woreczek i wycina zbliznowaciałą tkankę, a na jej miejsce nakłada rozciągniętą skórę.
Mam w związku z tym pytanie do doradzających na tym forum lekarzy - co sądzą Państwo o tym sposobie postępowania z blizną?
Podejrzewam, że taka operacja nie jest refundowana, ale może się mylę...
Świadomość takiego działania z blizną w jakimś stopniu napawa mnie optymizmem, ale może jestem w błędzie. Co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • kasinekk Re: Ekspander tkankowy. 12.07.10, 10:17
      Nawet operacja plastyczna zostawia zawsze za sobą jakis ślad. Przede wszystkim
      jest to ingerencja skalpela, poza tym, po wygojeniu pozostaje blizna, tylko że
      inna ("ładniejsza", mniej widoczna). Jak kazda operacja jest obarczona również
      skutkami ubocznymi, powikłaniami. Nie wypowiadam się jako lekarz, nie wypowiadam
      się równiez jako przeciwnik tego typu ingerencji. Kwestie operacji plastycznej
      przerabialismy teoretycznie.
    • halinah2 Re: Ekspander tkankowy. 13.07.10, 16:30
      Ekspanery są stosowane od bardzo dawna w chirurgii plastycznej,
      rekonstrukcyjnej, traumatologii,chirurgii dziecięcej.Są jednym z
      elementów leczenia woeloetapowego.Ma Pani rację bardzo skrótowo
      można powiedzieć,że służą "zdobyciu" skóry celem pokrycia ubytku
      tkanek ( po usunięciu np.bliznowca )Niestety ta terapia ma plusy i
      minusy.
      • abetina Re: Ekspander tkankowy. 13.07.10, 20:41
        A czy mogłaby pani doktor napisać jakie są ewidentne minusy zastosowania tej
        terapii?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka