Dodaj do ulubionych

cos innego

30.08.06, 14:10
witam.
Nasz problem jest nieco inny. Moj synek gdy mial 1,5 roku sciagnal szybe z
szafki. Mial zszywana buzke blizna rozciaga sie od czola, az po usta, przez
caly policzek. tylko oko ominelo zszyta jest ladnie szwem wewnetrznym ale
jednak jak to blizna rozchodzi sie. smarowalismy ja contractubexem. zgrubien
nie ma ale jest widoczna i wydaje mi sie ze coraz szersza. moze doradzicie mi
jakies skuteczne masci lub jeszcze cos innego. chetnie dowiem sie cos o
laserowym usuwaniu blizn. z gory dziekuje i serdecznie pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • blou1 Re: cos innego 11.09.06, 16:50
      Ja używałam cepanu, to polska maść. Są też żele silikonowe które można używać
      na twarz, poszperaj znajdziesz napewno info. Żele to bodajże SILAN, WERADERM.
      Wydaje mi się że powinnaś natłuszczać bliznę, linomag np. Najlepiej doradzi
      jednak specjalista.
      • kamila862 Re: cos innego 12.09.06, 14:12
        serdecznie dziekuje za zainteresowanie i odpowiedz.
        specjalista powiedzial ze contractubex tylko i to wystarczy. co daja takie zele
        i czego moge sie spodziewac po tej bliznie za kilka lat? rozciecie bylo
        glebokie. wiadomo ze blizna bedzie, ale czy z czasem bedzie mniej widoczna? jak
        dlugo to moze sie goic. wypadek byl w styczniu. teraz jest tylko troche
        zaczerwieniona w jednym miejscu, a po smarowaniu contractubexem cala staje sie
        bardziej czerwona. czy to normalne? dlaczego tzak sie dzieje?
        • dwyrzyk Re: cos innego 19.09.06, 14:24
          Szanowna Pani; Zaczerwienienie blizny spowodowane Contractubexem jest typową,
          spodziewaną reakcją na tą maść (czy żel). Jeżeli chodzi o bliznę, dopóki
          czerwona/różowa to znaczy czynna, a więc wszelkie zachowawcze metody typu maść,
          masaż, laser itd. mają prawo działać. Natomiast blizna blada i miękka to stan
          blizny dojrzałej, a więc czegoś do czego dążymy lecząc. Leczenie zachowawcze
          blizny ma na celu jej zmiękczenie, spłaszczenie, uelastycznienie, natomiast nie
          prowadzi do zwężenia blizny. Dlatego blizny szerokie, jeżeli wyglądają
          szpecąco, mogą być korygowane chirurgicznie. Pozdrawiam Dariusz Wyrzykowski
          • kamila862 Re: cos innego 19.09.06, 14:53
            bardzo panu dziekuje za odpowiedz. blizna mojego synka jest rozowa juz tylko w
            jednej czesci, i co ciekawe wlasnie tam gdzie rozciecje bylo najplytsze.
            contractubex ( tak pisalo na ulotce) mozna stosowac rowniez na "stare" blizny.
            czy przy stosowaniu teraz gdy blizna jest juz w wiekszosci blada ma jeszcze
            jakis sens? blizna ma jakies 2-3 mm szerokosci, zalezy w ktorym miejscu. co
            jeszcze mozemy zrobic teraz aby byla mniej widoczna? na czym polega laserowe
            usuwanie blizn i czy w naszym wypadku byloby skuteczne? i czy blizna bedzie sie
            jeszcze bardziej rozciagala z wiekiem i wzrostem glowki? czego moge sie
            spodziewac za kilka lat?
            • dwyrzyk Re: cos innego 20.09.06, 08:31
              Miła Pani; Contractubex można stsosować na stare blizny, tylko, że nic to nie
              da. Laser również ma sens na bliznę czynną. Dojrzała blizna - natłuszczanie,
              obserwacja, ewentualnie korekcja chirurgiczna. Pozdrawiam Dariusz Wyrzykowski
    • blou1 Re: cos innego 19.09.06, 10:29
      Myślę ze to normalne, u nas też miejsca po oparzeniu, masowane były czerwone.
      • kamila862 Re: cos innego 19.09.06, 14:57
        dziekuje blou1 za zainteresowanie i odpowiedzi. pozdrawiam serdecznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka