Dodaj do ulubionych

Old Market w czasie Ramadanu

19.09.07, 22:34
Witam szanownych forumowiczów.
Chciałam zapytać czy w czasie Ramadanu można się udać na zakupy na
Old Market w Sharm El Sheikh w godzinach wieczornych (po całodniowym
plażowaniu, snoorkowaniu itp.) czy raczej nie ma po co bo sprzedawcy
odbijają sobie całodniowy post i sklepiki są zamknięte? Wkrótce będę
w Sharm i zamierzam kupić kilka pamiątek. Mam rezerwować sobie dzień
na zakupy czy można to zrobić wieczorkiem?
Z góry dziekuję za odpowiedzi :-)
Obserwuj wątek
    • elsalvador1 Re: Old Market w czasie Ramadanu 20.09.07, 11:11
      Jednym słowem-bez żadnego problemu.Miłego wypoczynku.Pozdrawiam.Sali.
      • aga_2 Re: Old Market w czasie Ramadanu 20.09.07, 11:43
        i alkohol tez mozna kupic podczas ramadanu ?
        • elsalvador1 Re: Old Market w czasie Ramadanu 20.09.07, 14:59
          aga_2 napisała:

> i alkohol tez mozna kupic podczas ramadanu ?
          Bezapelacyjnie,chyba,że nie lubisz albo jesteś Muslimką ;-
          ))).Pozdrawiam.
        • mike-great Alkohol bez problemu w sklepach "Bachus" 04.10.07, 22:12
          Alkohol bez problemu w sklepach "Bachus" - piwo, wino, wódki, whiskey, itd. Dają w czarnych torbach plastikowych.

aga_2 napisała:

> i alkohol tez mozna kupic podczas ramadanu ?
    • monika.s77 Re: Old Market w czasie Ramadanu 20.09.07, 15:10
      Dzięki za odpowiedź.
      Byłam ciekawa czy po zachodzie słońca nie zamykają sklepików i nie
      lecą się obżerać po całodziennym poszczeniu:-)
      • janusz.amir Re: Old Market w czasie Ramadanu 20.09.07, 15:23
        Po zachodzie słońca to możesz się z nimi obżerać. Na pewno Cię zaproszą.
        Smacznego.
        Janusz
    • kiwigirl Re: Old Market w czasie Ramadanu 04.10.07, 13:47
      sklepy (normalne) oraz old market zamyka sie W DZIEŃ. tzn gdzies w okolicach
      15-18 jest wszystko zamkniete. oni mają post do zachodu słońca, który co ciekawe
      jest "orientacyjny" (obecnie ok 17 sie zaczyna) wiec przed 18 wszyscy lecą jeść,
      i otwieraja sklepiki po 18 - 19.
      na old market warto po 19 zajrzec. wtedy już znowu tętni życiem :D

udanych zakupów.

aha z naama bay zamiast jechać białą taksi (za 30-50 funtów zależnie od
      nastroju "managera" od taksówek, bo ceny z oficjalnego cennika turystów raczej
      nei obejmują, choć znak wielki podświetlony stoi tuż obok) należy przejść na
      drugą strone ulicy - już faktycznie być po stronie do Old Market - i tam wsiaść
      w busa. 4 osoby jadą za 15 funtów. "ominięcie" jednego "U-turn" o tej porze
      oszczędza nie tylko funty egipskie ale przede wszystkim dobre 15 minut jazdy (a
      właściwie czekania w korku)
      • miriam_73 Re: Old Market w czasie Ramadanu 04.10.07, 22:54
        ha z naama bay zamiast jechać białą taksi (za 30-50 funtów zależnie od
        > nastroju "managera" od taksówek, bo ceny z oficjalnego cennika turystów raczej
        > nei obejmują, choć znak wielki podświetlony stoi tuż obok) należy przejść na
        > drugą strone ulicy - już faktycznie być po stronie do Old Market - i tam wsiaść
        > w busa. 4 osoby jadą za 15 funtów. "ominięcie" jednego "U-turn" o tej porze
        > oszczędza nie tylko funty egipskie ale przede wszystkim dobre 15 minut jazdy (a
        > właściwie czekania w korku)

????
        Nie rekomenduj kobieto czegoś co jest po prostu namawianiem ludzi do tego, zeby
        sie dawali robić w balona z cenami.

"Białych" taksówek jest tyle, że jak Ci zaśpiewa 30 czy 50 funtów za przejazd to
        nalezy delikwenta spuścić na drzewo (w wiekszości przypadków bedzie jechał za
        tobą i prosił, za chwilkę) i zwrócić się do nastepnego. Oficjalna cena 20
        funtów za taksówkę (i to są ceny właśnie dla turystów, miejscowi płacą znacznie
        mniej)to jest bezwzględny max na jaki należy się zgadzać i jest to cena jak
        najbardziej osiągalna. Nie zdarzyło mi się w czasie osatniego wyjazdu we
        wrześniu jechać drożej, parę razy udao się zejść nawet do 10 funtów bez
        specjalnego wysiłku (20 zdarzało mi się dostać w ofercie bez targowania,
        zwłaszcza na Old Markecie). A bus od osoby kosztuje pomiędzy Naamą a Oldem 1-2
        funty.
        • kiwigirl Re: Old Market w czasie Ramadanu 05.10.07, 11:18
          wiem jakie są oficjalne ceny - są wydrukowane na mapach i na tablicy
          informacyjnej przy postoju taxi. i takie chcieliśmy osiągnąć nie zgadzając sie
          na 50 czy 40 funtów... ale był tam taki "manager" co "zawiadywał ruchem" i nie
          pozwalał iść do innych niz podjeżdżające kolejno taxi a kierowcy zatrzaskiwali
          drzwi gdy chcieliśmy z nimi jechać za 20 funtów. Gość zgarniał (dosłownie) ludzi
          innych podchodzących do postoju i ich wsadzał do taxi gdy zgadzali sie na 30 czy
          40 funtów.

nas - upierających sie ze cena jest wyznaczona i tyle - dosłownie odsuwali czy
          odpychali od taksówek. szczerze - nie mieliśmy ochoty na przepychanki...

sytuacja miała miejsce raz - na krańcu ulicy pełnej dyskotek przy naama bay
          gdzie jest wielki postój taxi.
          • miriam_73 Re: Old Market w czasie Ramadanu 05.10.07, 13:34
            I ty się dawałaś na to nabrać???? W Naamie zwyczjnie przechodzi sie na drugą
            stronę ulicy koło Jollie Ville, tam gdzie zatrzymują się busy, a na Old Markecie
            w okolicach Tiran Center, ale nie pod samymi arkadami. I nie trzeba wtedy zważac
            na żadnych "magazynierów". Zresztą w Naama przy zatoczce koło Jollie Ville z
            nimi też jest krótka piłka i nie trzeba stosować żadnych "przepychanek".
            Wystarczy być grzecznie stanowczym. Nie wiem, może po mnie widac że nie dam
            sobie wcisnąć kitu.... Mimo, że jestem kobietą i zazwyczaj w Sharmie poruszam
            się sama.
            • kiwigirl Re: Old Market w czasie Ramadanu 05.10.07, 15:11
              byliśmy tam jeden jedyny raz, spieszyło nam sie, nie wiedziałam ze tak to działa
              - wszyscy ludzie wsiadali "na postoju". nie mam wyrazu twarzy który mówi
              "spie..j" na dzień dobry, zresztą nikt z nas nie jest osobą z założenia
              niemiłą i do Egipcjan też zwracaliśmy sie miło.

nie mieliśmy ochoty zeby nas ów "manager" szturchał i popychał, wiec sobie po
              kilku nieudanych próbach poszlismy na drugą stone i tam faktycznie poszło łatwiej.

powrót z old marketu do naama był taxi i faktycznie z ulicy bez problemów za 20 LE.

następnym razem będe mądrzejsza o te doświadczenia i tyle. nie wiem ile razy już
              tam byłaś, my pierwszy więc - była to pora "na naukę" co jak działa.
              • miriam_73 Re: Old Market w czasie Ramadanu 05.10.07, 23:38
                też nie mam wyrazu twarzy o jakim piszesz.... wyobraź sobie, że zazwyczaj jestem
                uśmiechnięta i miła, no chyba, że jestem po nieprzespanej nocy i mam migrenę.
                Ale to raczej nie w Egiptowie. I nie wyrażam autorytarnych opinii jak twoje ile
                coś kosztuje i jak jest na podstawie jednostkowego doświadczenia.
    • mike-great W ramadanie sprzedają jak zazwyczaj ! 04.10.07, 22:10
      W ramadanie sprzedają jak zazwyczaj ! Przedwczoraj wróciłem. Tylko co poniektórzy idą do meczetów na 19.00, więc lepiej jechać np. po 20.30. Ale i tak niektórzy wierzą tylko w Allaha-pieniądza... dlatego Old Market działa, sprzedaje, kręci się...

monika.s77 napisała:

> Witam szanownych forumowiczów.
      > Chciałam zapytać czy w czasie Ramadanu można się udać na zakupy na
      > Old Market w Sharm El Sheikh w godzinach wieczornych (po całodniowym
      > plażowaniu, snoorkowaniu itp.) czy raczej nie ma po co bo sprzedawcy
      > odbijają sobie całodniowy post i sklepiki są zamknięte? Wkrótce będę
      > w Sharm i zamierzam kupić kilka pamiątek. Mam rezerwować sobie dzień
      > na zakupy czy można to zrobić wieczorkiem?
      > Z góry dziekuję za odpowiedzi :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka