Gość: bayerka29 IP: *.gprs.plus.pl 16.06.08, 12:56 Czy ktoś wybiera się na THASSOS - 30.06, a może ktoś tam już był i ?? coś opowie??? POZDRAWIAM Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Amelka Re: Thassos!!! IP: *.tzmo.com.pl 16.06.08, 13:16 A był, był:) a co konkretnie Cię interesuje, bo o Thassos dłłłłłłłłługo można opowiadać, radzę też poszperać w starszych wątkach, sporo tu można znaleźć o tej wyspie. Odpowiedz Link
Gość: bayerka29 Re: Thassos!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.08, 18:10 cześć,jadędo miejscowości limenaria, chciałabym wiedzieć czego sięspodziewać, nie interesująmnie kluby i dyskoteki, ale fajne knajpki, puste plaże, ciepłe morze i ceny wypożyczenia skuterów, bo słyszałam, że warto objechać wyspę, amoże w hotelu andonios byłaś, albo gowidziałaś, jak jest położony? będęwdzięcznaza każde info, pozdrawiam Odpowiedz Link
Gość: Amelka Re: Thassos!!! IP: *.11.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 16.06.08, 21:29 Świetny wybór:) stolica, ale raczej nie przypomina Wa-wy..Jeśli szukasz klimatycznych miejsc to gratuluję wyboru; my byliśmy w zeszłym roku, niestety nie kojarzę hotelu ,o który pytasz ,ale spróbuj wrzucić w www.holidaychec.pl;my spędzaliśmy urlop w Makryammos Vilallge, jakieś 15 min od Limenas i byliśmy tam gośćmi każdego wieczoru, to miasteczko nas urzekło - jak cała wyspa zresztą:)Warto wybrać się w rejs dookoła wyspy - niezapomniane widoki i kąpiele w turkusowych zatoczkach, byliśmy też na jip safari i wjechaliśmy na najwyższy szczyt - Ipsarion , nie zapomnę tego widoku, pewnie że musicie wynająć coś do objechania wysepki- jest niewielka i można zwiedzić najpiękniejsze miejsca (choćby paradise beach- koniecznie!!!), my jesteśmy zwolennikami aut, wypożyczenie na jeden dzień z pełnym ubezpieczeniem to koszt około 35 eu,skuter mniej niż połowa tego.Nie kupujcie wycieczek oferowanych przez rezydenta- cena to dwukrotność tego co znajdziecie 5 metrów od hotelu. Wyspa jest niezwykle urokliwa, zazdroszczę wyjazdu:) Odpowiedz Link
Gość: ANDY70 Re: Thassos!!! IP: *.chello.pl 17.06.08, 17:59 Dokładnie 30.06 wybieram się z rodzinką na Thassos -hotel Trypiti-okolice Limenarii-mam nadzieję że to dobry wybór Odpowiedz Link
Gość: Amelka Re: Thassos!!! IP: *.11.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 17.06.08, 19:15 Tak, z pewnością, słyszeliśmy podczas pobytu wiele dobrego o tym hotelu,na jednej z wycieczek mieliśmy okazję rozmawiać z parą która tam właśnie mieszkała i na nic nie narzekali, hotel wygląda miło i mapiękny widok. Odpowiedz Link
Gość: rriittaa Re: Thassos!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.08, 22:25 Witam, my wróciliśmy z Potos, a więc tuż obok... Polecam wycieczkę pieszo w stronę Potos, wzdłuż wybrzeża, a raczej wydeptaną drogą. Za portem w Limenarii schodami w górę. Zobaczycie nieczynną kopalnię metalu i przepiękną plażę Metalica Beach (widok z góry zachwyca :)) Niestety nie jest typowo piaszczysta, ale mieniące kamienie są cudne. Jeśli nie macie dzieci to polecam z rana na tę plażę ok 700m, a potem dalej spacerek w kierunku Potos. Miniecie kamienny krąg marmurowych znaków zodiaku (warto się zatrzymac) wraz z ławeczką zakochanych. Dalej można podreptać do Potos, oglądając po drodzę plażę Pefkari ( kamieniste morze niestety, za to raj dla uwielbiających sporty wodne) oraz plażę i teren najlepszego hotelu 4 * na wyspie Aleksandra Beach. Najlepiej zagospodarowany (plac zabaw, ogród itd). Z placu zabaw dzieci mogą korzystać.... Dzień można zakończyć w Potos, gdzie można poszp0erać w sklepikach, zjeść w 1 z wielu kawiarenek wzdłuż plaży i zobaczyć (jeśli się wam uda) fatamorganę. Hi, hi... tzn za molo portowym przy dobrej pogodzie widać piętrzącą się górę - wyspę - widmo ? Ja widziałam ją raz, i gdyby nie zdjęcie to skłonna byłam uznać że mi się coś przywidziało.... Potem mozna wrócić autobusem do Limenarii (1,4 Euro). My pojechaliśmy co prawda w drugą stronę (bo w Potos mieszkaliśmy)a z Limenarii tą trasą wróciliśmy z 5 letnim dzieckiem :) Polecam też plaże Golden Beach (może być od Skala Potami lub od strony Hrysii Amoudia, jeśli chcecie do południa zajrzeć do kościółka w Panagi (szarfa Lwie Serce - kościółek czynny do 12,30 - wejście od strony cmentarza). W Panagii załapaliśmy się na degustację miodów, ale chyba za nie przepłaciliśmy (a miało byc najtaniej) - dlatego warto wcześniej poznać ceny w innych miejsciowościach. Niewątpliwie plaża Makryamos jest jeszcze piękniejsza, ale w dniu kiedy mieliśmy tam być - popadało więc nie dotarliśmy tam :( P.S. Niestety na Trypiti też nie dotarliśmy, chociaż rezydentka bardzo polecała wraz z hotelem Green Bay. My stacjonowaliśmy w Sirines :) Zwiedzanie wyspy. Myślę, że 1 dzień samochodem to zbyt duże tempo, a jeśli chce się jeszcze zwiedzić miejscowości w głąb wyspy to- będą przekroczone kilometry, więc przy wypożyczaniu warto rozpatrzyć co najmniej 2 dni. Dogodnie bo płacisz za 2 dni, a samochód możesz mieć np. pn i czw. My podróżowaliśmy autobusami i o dziwo były PUNKTUALNE !!! wbrew temu co wczesniej tu czytaliśmy. Rozkłady na przystankach a także w niektórych hotelach. Odpowiedz Link