IP: *.pap.net.pl 12.11.03, 13:34
Do 20 marca w Londynie można oglądać wystawę pewnego Islandczyka (zapominam
nazwiska) - "sztuczne słońce". Bardzo bym chciała do tego czasu znaleźć się w
Londynie. Kto wie, jak tanio można tam pojechać? Gdzie mieszkać?
Obserwuj wątek
    • Gość: Bartek Re: LONDYN IP: *.client.attbi.com 12.11.03, 22:41
      Jedz na poludnie, tam masz prawdziwe slonce
    • Gość: joanna Re: LONDYN IP: *.ifa.uni.wroc.pl 13.11.03, 13:33
      jedziemy z kumpelami 17.11, z berlina ryanair w obie strony w sumie 49 euro, a
      zamierzamy spać w pewnym miłym hostelu przy Inverness Terrace (nocleg w pokoju
      sześcioosobowym kosztuje 8 funtów).
      • Gość: bolawa Re: LONDYN IP: *.pap.net.pl 13.11.03, 13:56
        Liczę, że po powrocie podzielisz się szczegółowymi uwagami. Zwłaszcza zwróć
        proszę uwagę na dokładny adres hotelu, telefon i rzecz jasna na warunki spania.

Dzięki,
        • Gość: joanna Re: LONDYN IP: *.ifa.uni.wroc.pl 14.11.03, 16:40
          nie ma sprawy!
      • create Re: LONDYN 29.11.03, 17:17
        a moze masz strone www tego hostelu?
    • Gość: joanna Re: LONDYN IP: *.ifa.uni.wroc.pl 25.11.03, 10:53
      wróciłam, polecam! lot z berlina trwał 1,5 godziny, samolot boeing 737-800,
      przyjemnie, szybko i bez stresu. berlin-schoenefeld jest na obrzezach miasta,
      jadac od strony przejscia olszyna-forst trzeba jechac prosto na cottbus
      (autostrada, jesli sie nie myle, A13) i zjechac na lewo na berlin-schoenefeld
      (sa oznaczone dobrze zjazdy). na lotnisku tez bez problemow, 2 godz przed
      odlotem mozna juz zostawic bagaz i odebrac karte pokladowa, po czym sopkojnie
      udac sie do duty-free shop :-)). ceny przyjemne, zwlaszcza kosmetykow. pol
      godziny przed odlotem mozna juz wchodzic na poklad, im szybciej, tym lepiej, bo
      miejsca nie sa z gory okreslone, kto pierwszy wejdzie, ten zajmuje miejsce. dla
      nas mialo to znaczenie, bo jechalismy grupa. na pokladzie mozna kupic bilet na
      stansted express (pociag do liverpool street station), ktory "na dole" kosztuje
      23 funty, a w samolocie 21 albo mniej (W OBIE STRONY!!), w zaleznosci od
      oferty. tak wiec warto!
      na stansted trzeba cierpliwie odpowiedziec na dociekliwe pytania customs
      officera, po czym mozna udac sie na poszukiwanie bagazy (jakies 50 metrow
      dalej). do pociagu trzeba zjechac 1 pietro w dol (sa windy) albo zejsc schodami.
      na liverpool pociag przyjezdza po okolo 45 minutach (bywa szybciej). tam
      najlepiej od razu kupic bilet na metro (dzienny 4,10 funta po 9.30 rano, 5,10
      jesli chcemy jechac jeszcze przed 9.30, czyli w godzinach szczytu), bo autobusy
      niestety nie dojezdzaja teraz do liverpool street station (autobusy sa DUZO
      tansze niz metro). znalazlysmy nocleg w camden inn hostel przy bayham street 55-
      57 (metro camden town albo mornington crescent, druga strefa). za 1 noc w
      pokoju 6os. zaplacilysmy po 11,5 funta na osobe (jest posciel, koce w cenie i
      tak zwane sniadanie kontynentalne ;-) ). pokoje czyste, hostel 25 minut pieszo
      od oxford street (super!).
      przy rezerwacji internetowej sa znizki, sprawdz sobie www.camdenhostel.com.
      generalnie polecamy!
      powrot z liverpool street station pociagiem na ten sam bilet co z lotniska do
      centrum, bezproblemowy check-in i znowu lot trwajacy 1,5 godz. szkoda, ze tak
      krotko, bo naprawde bylo fajnie!
      pozdrawiam serdecznie, jesli masz jeszcze jakies pytania, to pisz
      joanna.nl@gazeta.pl
      aska
      • Gość: bolawa Re: LONDYN IP: *.pap.net.pl 28.11.03, 15:59
        Jestem pod wrażeniem! Zaraz sobie wydrukuje Twój liścik jako ściągawkę na
        przyszłość. Ja chcę znaleźć się w Londynie do marca (ta wystawa mnie kręci).
        Może polecimy z mężem polskim tanim lotem (są już). Dzięki za cenne uwagi o
        hotelu. Czy wiesz, ile może kosztować pokój 2-osobowy? I jeszcze jedno - jeśli
        można - ile cie to wszystko wyniosło? Ja muszę liczyć podwójnie - bo budżet
        jeden i współny a chętnych na wyjazd dwoje (ja i mąż) :)))

Dzięki wielkie
        • Gość: dredziara Re: LONDYN IP: 195.150.94.* 29.11.03, 11:39
          ile kosztuja tanie loty z polski?? bo chce leciec tam na sylwestra,,,
          • Gość: joanna Re: LONDYN IP: *.ifa.uni.wroc.pl 01.12.03, 16:47
            sprawdź www.airpolonia.com
            niestety, nie są one tak bardzo tanie (zaczynają się od około 600pln)
            pozdrawiam
            joanna
        • Gość: joanna Re: LONDYN IP: *.ifa.uni.wroc.pl 01.12.03, 16:46
          generalnie wszystkie ceny można znaleźć na ich stronie na necie
          (www.camdenhostel.com), w tym momencie nie pamiętam ile chcieli za dwójkę, ale
          to mogło być coś w granicach 25-35 funtów. w sumie za przelot ryanair w obie
          strony, 4 noclegi, przejazdy po mieście, ksero (szukałyśmy materiałów do pracy
          magisterskiej, kończymy anglistykę), jedzenie i małe przyjemności w postaci
          zakupów na oxford street zapłaciłyśmy po około 1100 zł. na samo ksreo poszło
          ponad 200, więc te 900 z przelotem to niewiele. za przelot w sumie zapłaciłam
          235 zł. spokojnie można wszędzie płacić kartą visa electron, co mnie zdziwiło :-
          )). płaciłam nią na lotnisku, za zakupy i bilety. jeśli masz jeszcze jakieś
          pytania, to pisz!
          pozdrawiam serdecznie z pięknego wrocławia!
          joanna
          • Gość: marzena Re: LONDYN IP: 192.6.61.* 02.12.03, 08:36
            cześć joanna
            ja wybieram się na kilka dni międzyświetami a sylwestrem, nie wiemy ile zabrać
            ze sobą pieniędzy, jak tam kształtują się ceny?
            Moze wiesz jaka pogoda bywa w Londynie- zabrać golfy czy raczej jesienne rzeczy?
            Dzięki
            pozdrawiam z pięknego Wrocławia :))
            • Gość: joanna Re: LONDYN IP: *.ifa.uni.wroc.pl 02.12.03, 13:17
              ceny generalnie wyższe niż u nas, zwłaszcza przejazdy (jednorazowy bilet na
              metro to 2 funty, na autobus 1 funt, przy czym dzienny na wszystkie strefu na
              autobusy to 2 funty..). jezeli chodzi o jedzenie, różnicę widać, więc warto
              wziąć ze sobą jakieś "półprodukty" :-)). warto też pamiętać o różnicy między
              naszymi, "kontynentalnymi", wtyczkami a brytyjskimi :-)). w prawie każdym
              hotelu/hostelu są do wypożyczenia, moga kosztować około 2 funty (w sklepie od 2
              do 5).
              jeżeli chodzi o pogodę, to pod koniec listopada było cieplej niż u nas i nie
              padało. nie ma reguły, ale lepiej mieć więcej cieńszych rzeczy i ubrać się "na
              cebulę", niż w jeden gruby sweter i nie móc go zdjąć. londyńczycy (a zwłaszcza
              niektóre panie) widywałyśmy w japonkach i bez rajstop..
              pozdrawiam serdecznie!
              joanna
            • Gość: Annette Re: LONDYN IP: 212.85.12.* 02.12.03, 14:21
              Sledze ten watek i postaram Ci sie jakos pomoc. Wybierasz dobry czas poniewaz
              po swietach jest tu wiele wyprzedazy, mozna kupic naprawde super rzeczy za
              niewielkie pieniadze. Niektore centra handlowe i sklepy otwarte sa takze 1
              stycznia offerujac 'sale'.
              Pogoda w Anglii jest zmienna, od wrzesnia do listopada bardzo malo padalo, ale
              przez ostatnie 2 tyg deszcz pada prawie codziennie, wiec radzilabym wziasc
              kurtke przeciwdeszczowa. Temperatury w miare wysokie pomiedzy 8-13 stopni.
              Warto miec kilka lzejszych ubran, niz same grube.
              Jesli chodzi o ceny to zdecydowanie drogo, zwlaszcza jedzenie, chleb w
              granicach £0.70-1.00. Nie wiem dokladnie co jesz i etc, ale jesli masz tzw self-
              catering to dziennie powinno wystarczc do £15 na jedzenie (supermarket lub
              McDonnalds itp), nie uwzgledniajac dining out w restauracjach :)
              Pozdr.

Annette
              • Gość: marzena Re: LONDYN IP: 192.6.61.* 03.12.03, 06:16
                Dziękuję za podpowiedzi, jak się domyślam mieszkasz w Anglii, mam jeszcze jedno
                pytanie wobec tego, co tak naprawdę warto zobaczyć w Londynie, a co jest tylko
                chwytem komercyjnym dla turystów, słyszałam, że te tłumnie odwiedzane miejsca
                nie zawsze są takie cudowne jak się je przedstawia w przewodnikach
                • Gość: Annette Re: LONDYN IP: *.quarksltd.adsl.gxn.net 03.12.03, 19:29
                  Tak mieszkam w Anglii, ale nie w Londynie, 20 min od Londynu. Warto zobaczyc
                  wiele rzeczy, nie wiem co Ciebie interesuje...Buckingham Palace, Traffalgar
                  Square, Tower of London...to sa typowe miejsca charakterystyczne dla Londynu,
                  warte zobaczenia. Ciekawie jest w Madame Tussaund's Galery. London's Eye
                  zagwarantuje Ci swietna zabawe. Mnie muzea za bardzo nie interesuja, wiec nawet
                  nie bylam w zadnym. Nie sugeruj sie tym co ludzie pisza lub mowia, kazdy ma
                  inna opinie. Mysle, ze jak juz bedziesz w Londynie, to poczujesz ta atmosfere,
                  zwlaszcze ze bedzie to miedzyswietami, i sama zdecydujesz co zobaczyc.
                  Chetnie bym pomogla jak bylabys w Londynie, ale wyjedzam w weeked do RPA na
                  miesiac.
                  Zycze udanego pobytu.

Annette
                  • Gość: marzena Re: LONDYN IP: 192.6.61.* 04.12.03, 08:53
                    Dziękuję, Tobie również życzę udanego i szczęsliwego pobutu w Afryce :)
                    • emigrantka Re: LONDYN 08.12.03, 03:22
                      Londyn ma tez wlasne forum ;)

www.polacy.strefa.pl/Forum/
                  • Gość: ToeToe Re: LONDYN IP: *.ihug.net 10.12.03, 09:32
                    Na pocztaku przyszlego roku planuje overstop w Londynie. Interesuje mnie tylko
                    ciuchy i buty:)). Mozecie mi podac kiedy dokladnie zaczynaja sie poswiateczne
                    wysprzedaze??
                    TA,
                    tt.
                    • Gość: pyza Re: LONDYN IP: 57.66.48.* 11.12.03, 17:07
                      roznie, ale generalnie 26/12 (w niektorych miejscach od 6 rano)
    • Gość: bolawa Re: LONDYN IP: *.pap.com.pl / *.pap.net.pl 10.12.03, 16:13
      Pytanie do "londyńczyków" - widzieliście wystawę "sztuczne słońce", to jest
      rzeczywiście takie niesamowite, czy tylko media tak o niej piszą?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka