Dodaj do ulubionych

Woda oligoceńska

24.07.12, 11:40
Ktoś się może orientuje, czy na Ostródzkiej ujęcie wody już jest czynne?
Obserwuj wątek
    • mepss Re: Woda oligoceńska 24.07.12, 14:08
      podbijam temat,dopiero co był remont i po około tygodniu kolejny raz sanepid zamknął
      • osiedlekobialka Re: Woda oligoceńska 25.07.12, 10:21
        Ja też mam dosyć wycieczek po wodę na Bródno. Wodę mam śmierdzącą i rudą, z wodociągiem problem bo od 2 lat MPWiK nie może domówić się z władzami dzielnicy w sprawie wysokości opłat za udostępnienie terenu dla położenia rury, teraz jeszcze od kilku miesięcy zamknięte jest jedyne na Zielonej B. ujęcie wody..... Czy woda do picia to wygórowane oczekiwana?
        • slavecky4 Re: Woda oligoceńska 25.07.12, 23:17
          ja przestałem...
          Tekst linka
          • tw.zecik Re: Woda oligoceńska 25.07.12, 23:27
            Nie żartuj - "rozmowa z Romanem Bugajem, rzecznikiem Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji"
            Poprzedni rzecznik mieszkał na Derbach. Jak były w gazetach artykuły o niskim ciśnieniu wody na Skarbka to gość twierdził, że jest wszystko w porządku (mieszkał na 3 piętrze).
            10 litrów wody z bańki = 10 litrów wody mniej z miejskiego wodociągu razy kilka tysięcy ludzi, to i nic dziwnego, że mu zaczęła smakować big_grin
            • jogger007 Re: Woda oligoceńska 26.07.12, 21:55
              Polecam przeczytanie poniższego materiału - zbyteczne jest dodawać, że zarówno Redaktor jak i Wiceburmistrz Białołęki Piotr Smoczyński z PO oraz Prezes MPWiK Marian Brzuchacz mnie olali bowiem na odpowiedź czekam bezskutecznie od 18 marca br.

Szanowny Panie Redaktorze,
              Poniżej przesyłam polemikę do artykułów autorstwa Pana Dariusza Bartoszewicza, które ukazały się w Gazecie Stołecznej.
              Pozdrawiam,
              Jogger007

JESZCZE O WODZIE CZYLI SAMO ŻYCIE

Z zaciekawieniem, ale i dużym zdziwieniem przeczytałem artykuły w „Gazecie Stołecznej” dotyczące m.in. wody oligoceńskiej oraz jakości wody w kranach („Baniaki do lamusa” z dnia 12 marca br. oraz „Na zdrowie kranówką” z 13 marca br.). Z zaciekawieniem bo temat sam w sobie jest interesujący i dotyczy mnie w sposób szczególny, a ze zdziwieniem ponieważ rzecznik MPWiK Pan Ryszard Bugaj wydaje się nie do końca wiedzieć, co się w mieście dzieje w sprawach dotyczących zaopatrzenia w wodę. Rozumiem, że pewne sprawy można starać się przemilczeć, ale rzetelność wymaga także ażeby, niektóre poglądy i tezy z tych publikacji przedstawić z trochę innego punktu widzenia niż typowo urzędniczy język propagandy.

Niewątpliwie jakość wody w kranach poprawiła się w ostatnich latach i – być może – nadaje się ona nawet do bezpośredniego spożycia. Jednak pogląd, że w związku z tym można likwidować publiczne ujęcia wody, jest całkowicie nieuzasadniony. Pan Bugaj zapomniał poinformować gorąco zachwalając kranówkę, że nie wszyscy mają szczęście korzystania z wodociągu. Tak się bowiem składa, iż w Warszawie, stolicy dużego europejskiego miasta w XXI wieku są jeszcze całe połacie terenów, na których ludzie nadal żyją jak za króla Ćwieczka dzięki małej operatywności MPWiK. Ot, chociażby na Białołęce, dzielnicy na której zlokalizowana została oczyszczalnia ścieków Czajka, tysiące osób czeka na podłączenie do sieci wodociągowej nawet nie marząc o kanalizacji. Ja osobiście jestem najlepszym tego przykładem.

W roku 2002 otrzymałem zawiadomienie o wydaniu pozwolenia z warunkami budowy przewodu wodociągowego w ulicy Mańkowskiej, przy której posiadałem działkę. Był to dla mnie impuls, który m.in. zdecydował o rozpoczęciu budowy domu. Łatwo się domyśleć, że lata mijały, dom powstał, został zasiedlony, a o wodociągu ani słychu…

Zniecierpliwiony, w roku 2005, zasięgnąłem języka w MPWiK. Okazało się, że wodociąg a jakże będzie zrealizowany, ale konieczne jest dostarczenie przez Urząd Dzielnicy projektów i uzyskanie odpowiednich zezwoleń (taka podobno procedura wówczas obowiązywała). Napisałem zatem do Urzędu i po wielu monitach w połowie roku 2007 uzyskałem z dzielnicy konkretną odpowiedź: MPWiK dokona aktualizacji projektu wodociągu oraz uzyska wymagane decyzje administracyjne. Co prawda dalej zamieszczona była informacja, iż (w związku z brakiem zgody właściciela jednej z działek) zachodzi konieczność przeprojektowania wodociągu na odcinku 200 m, ale dodano też iż wodociąg w ul. Mańkowskiej na odcinku Ruskowy Bród – Olesin jest wstawiony do planu inwestycyjnego MPWiK na rok 2007, zaś Urząd będzie pilnował, ażeby inwestycja została zrealizowana w terminie. Hurra!!!

W międzyczasie podpisane zostało porozumienie pomiędzy władzami Białołęki a spółką MPWiK dotyczące rozbudowy oczyszczalni ścieków Czajka oraz zwodociągowania i skanalizowania dzielnicy. Na pikniku urządzonym na terenie PGR Bródno odbywającym się przy ul. Głębockiej, w którym udział brały obie strony tej umowy, udzielano informacji mieszkańcom Zielonej Białołęki nt. terminów realizacji wodociągu, w konkretnych ulicach. Tym razem w odniesieniu do ul. Mańkowskiej mowa była o roku 2008, a już najpóźniej roku 2009.

Kolejne lata mijały na czekaniu: 2007, 2008, 2009. W 2010 postanowiłem zasięgnąć języka. Otrzymałem informację, iż trwa przeprojektowanie owego 200 metrowego odcinka i że do końca 2011 to już na pewno… itd. Mamy rok 2012. O wodociągu oczywiście nadal nic nie słychać. Rozumiem z tego, że firma budująca według Pana rzecznika Bugaja obiekty na skalę światową (Stacja Ozonowania Pośredniego i Filtracji na Węglu Aktywnym oraz Stacja Flotacji Ciśnieniowej) ma zbyt mały potencjał, ażeby przez okres 10 lat wykonać projekt dla 200 metrów prymitywnego przewodu wodociągowego. Strach pomyśleć jak wobec tego zaprojektowana została oczyszczalnia Czajka wraz ze spalarnią śmieci!!! Wcale się nie dziwię protestom okolicznych mieszkańców przeciwko tej inwestycji.

Na szczęście Pan rzecznik Bugaj informuje także w wywiadzie o zamiarach wydania przez MPWiK kwoty 1,6 mld zł na inwestycje w okresie 2012-2015 r. Zatem, chciałbym zapytać publicznie (kopię tego pisma wysyłam również do MPWiK oraz do Urzędu Dzielnicy Warszawa-Białołęka) czy z owych 1.600.000.000 złotych można – po latach nic nierobienia – przeznaczyć kilkadziesiąt tysięcy na położenie wodociągu w ul. Mańkowskiej? Kiedy to nastąpi? Dlaczego nie są dotrzymywane warunki porozumienia zawartego pomiędzy Białołęką a wodociągami miejskimi? Czy i jak Urząd Dzielnicy monitoruje inwestycje MPWiK na swoim terenie?

Mogłoby się wydawać, że sprawa jest banalna i trochę śmieszna. Zapewniam jednak, iż dla wielu z nas – mieszkańców Zielonej Białołęki, którzy pozbawieni są dostępu do wody z wodociągu to sprawa nieomal życia i śmierci. Woda na obszarze Białołęki jest bardzo zmineralizowana i po prostu czuć ją bagnem. Zwykłe filtry nic nie dają – woda traci kolor lecz nadal cuchnie tak, że absolutnie nie nadaje się do celów spożywczych. Pozostają nam zatem dwa wyjścia: albo zainwestować potężne środki w prywatną stacje uzdatniania wody (tak zrobiła nieliczna garstka mieszkańców, których na to stać), albo czekać na obiecany wodociąg i pobierać wodę – i tu wracamy do początku tego listu – w publicznych ujęciach. Kłopot w tym, że na całym, olbrzymim obszarze Zielonej Białołęki jest tylko jedno takie ujęcie na ulicy Ostródzkiej (od mojego domu ca 6 km). Do tego w okresie zimowym czynne jest ono tylko od rana do zmroku, co przy krótkim dniu oraz znanych kłopotach dojazdowych sprawia, iż zazwyczaj pobiera się wodę jedynie w weekend od razu na cały tydzień (w tym miejscu cytat z wypowiedzi Pana rzecznika MPWiK: „Aby spożywana przez nas oligocenka nie powodowała zagrożenia dla zdrowia, możemy ją przechowywać w lodówce najwyżej do 24 godzin”wink. Co gorsza corocznie w okresie zimowym ujęcie na Ostródzkiej jest zamykane na miesiąc. Wówczas pozostaje nam jedynie jeździć do najbliższego ujęcia wody na Tarchomin (w obie strony ponad 30 km), albo udać się po rodzinie z prośbą o napełnienie baniaków kranówką.

Z poważaniem ,
              Jogger007
              • tw.zecik Re: Woda oligoceńska 26.07.12, 22:35
                Na Bródnie na Turmonckiej jest ujęcie czynne cały rok i chyba całą dobę.
                • seblas Re: Woda oligoceńska 02.08.12, 10:27
                  Nawet nie chyba, ale na pewno.
                  • piojawor Re: Woda oligoceńska 03.08.12, 13:01
                    W wodzie stwierdzono bakterię coli. Do czasu jej usunięcia i przeprowadzenia badań ujęcie zostało zamknięte. Postaram się aby to było jak najszybciej.

Niestety zdarzają się przypadki, że robotnicy z budów nie koniecznie korzystają z ujęcia wody jako ujęcia tylko pitnego...
                    • lucka6 Re: Woda oligoceńska 03.08.12, 20:05

piojawor napisał:

(...)
                      > Niestety zdarzają się przypadki, że robotnicy z budów nie koniecznie korzystają
                      > z ujęcia wody jako ujęcia tylko pitnego...
                      >

Ale to chyba nie powód pojawienia się w wodzie bakterii coli smile
                      • piojawor Re: Woda oligoceńska 06.08.12, 10:15
                        No niestety to jeden z powodów.
                        warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,12257256,Bezdomni_zajeli_zdroje__Myja_sie_w_studni_z_woda_pitna.html
                        • lucka6 Re: Woda oligoceńska 06.08.12, 10:55
                          Bezdomni a robotnicy to chyba jednak nie to samo podejście do użytkowania studni - nie znaczy, że w którymś z przypadków słuszne.
                          Pierwsi jak widać się tam myją, drudzy zapewnię korzystają z wody oligoceńskiej jako źródła wody nie tylko do picia.
                          • tw.zecik Re: Woda oligoceńska 06.08.12, 10:58
                            A kto widział ostatnio bezdomnego na Ostródzkiej?
        • bucksik Re: Woda oligoceńska 06.08.12, 23:21
          Założyłem sobie pod zlewem instalację odwórconej osmozy RO07 - czyli 7 stopnopwe oczyszczanie i potem mineralizowanie. I już nie jeżdzę po oligocenkę lub baniaki 5 litrow do sklepu.
          Polecam.
    • tw.zecik Re: Woda oligoceńska 04.09.12, 23:06
      Nie wiem od kiedy, ale już jest czynne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka