piohal 10.09.06, 19:10 Mam takie pytanko: Czy Kanał Markowski w zimie stanowi jakieś zagrożenie podtopieniem/powodzią itp? Jak to wyglądało w ostatnich latach ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
compet_pl Re: Kanał Markowski (rz. Długa) 11.09.06, 00:53 piohal napisał: > Mam takie pytanko: Czy Kanał Markowski w zimie stanowi jakieś zagrożenie > podtopieniem/powodzią itp? Jak to wyglądało w ostatnich latach ? Na naszym forum była już podobna dyskusja o podtopieniach. Może tam znajdziesz potrzebne informacje. Pozdrowienia Waldek Odpowiedz Link
xvts Re: Kanał Markowski (rz. Długa) 11.09.06, 08:02 Ja cały czas patrze z przerażeniem na tych ludzi co budują się w bezpośrednim sąsiedztwie rzeki długiej (nie mylić z kanałkiem bródnowskim). Gdyby nie wały to płyneła by na białołęce jednym wielkim rozlewiskiem a w wałach płynie powyżej terenu. Największe podtopienie (zalanie pól) jakie pamiętam było jakieś 25 lat temu po wschodniej stronie sięgało niemalże ul. Kroczewskiej, nie wiem tylko czy było to rozerwanie wału czy kontrolowane upuszczenie wody grodzią boczną. W ostatnich latach dochodziło do częściowego przerywania wału; zachodniego przy mostku na wyszkowskiej, dzięki szybkiej interwencji nie doszło do zalania kątów grodziskich; ostatnio 2-3 lata temu łatany musiał być też wał wschodni przy mostku na Ździarskiej. Odpowiedz Link
mieszbia Re: Kanał Markowski (rz. Długa) 11.09.06, 08:28 xvts napisał: ... ostatnio 2-3 lata temu łatany musiał być też wał > wschodni przy mostku na Ździarskiej. Osobiście pamiętam tą sprawę.Wozy Straży Pożarnej,Straży Miejskiej i sporo worków z piachem.I obawy okolicznych mieszkańców:będzie wyrwa i zalanie,czy też uda się załatać puszczające wały. Piotr. Odpowiedz Link
katygrodziskie Re: Kanał Markowski (rz. Długa) 11.09.06, 11:16 Mieszkam przy rz. Długiej od 4 lat. Przez ten czas nic się nie działo. Odpowiedz Link
mieszbia Re: Kanał Markowski (rz. Długa) 11.09.06, 11:29 katygrodziskie napisał: > Mieszkam przy rz. Długiej od 4 lat. Przez ten czas nic się nie działo. Czyli nie było żadnego zagrożenia?Nie było możliwości przerwania,wyrwania w wałach?Nie było akcji strażaków łatających brzeg rzeki workami z piaskiem? Opisana sytuacja miała miejsce przy mostku na ul.Zdziarskiej. Możliwe,że nie wszyscy nawet o tym słyszeli,a tym bardziej widzieli. Piotr Odpowiedz Link
piohal Re: Kanał Markowski (rz. Długa) 11.09.06, 11:56 Hehe. To macie sprzeczne informacje. Ale zapewne stanowi jakieś zagrożenie. Na odcinku w rejonie Halinowa i Cisia wylewała w 2005. Dziś dowiedziałem się w melioracji że są plany przebudowy wałów i odsunięcia ich od koryta rzeki. Odpowiedz Link
75asio Re: Kanał Markowski (rz. Długa) 15.09.06, 10:04 Ostatnia duża powódź miała miejsce w 94, gdy przerwany został wał przy SzP w Grodzisku. Podtopiło trochę domów w Kątach Grodziskich, a potem woda przelała się przez ul. K G i rozlała na łąkach, gdzie teraz stoi osiedle, potem przelała się też przez Zdzierską w połowie drogi między mostkiem a Ostródzką i zalała pas łąk i pól między Ostródzką i kanałkiem na prawie całej długości osiedla Mańki (własnoręcznie układałem wtedy worki na Ostródzkiej). Na przełomie lat 70' i 80' powódź była o wiele rozleglejsza, ale po drugiej stronie. Woda dotarła wówczas do osiedla Olesin, w czym pomogły jej pewnie rowy melioracyjne, liczne po tamtej stronie, ale było jej sporo. Z tego co pamiętam tamto to był tzw. "rozkop", nie wiem tylko planowy czy "spontaniczny". Od ostatniego podtopienia wielokrotnie widywałem wodę wypełniającą wały niemal po brzegi, sądzę więc, że w przyszłości zdarzyć się może kolejna wielka woda. Odpowiedz Link