edycia274 27.01.06, 23:55 Mysle,ze to najlepsza rasa psow dla dzieci, wlasnie wrocilam z pobytu u kolezanki co ma 3 niufy :))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
figrut Re: nowofunland 28.01.06, 00:40 Piekny, spokojny, ale do malego mieszkania troche wieeeelki. Z zabiegami higienicznymi tez mozna sie zalamac - codzienne szczotkowanie [bardzo pracochlonne] przy malym dziecku wymagajacym opieki - moznz sie zalamac. No, ale psy naprawde wspaniale dla dzieci [bynajmniej te ktore znam]. Moze wlasciciel wlasnego domku ze starszym dzieckiem sie skusi - naprawde warto. Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: nowofunland 28.01.06, 23:20 Wydaje mi sie, ze ta pielegnacja nie do konca jest taka uciazliwa, spedzlam pare dni w towarzystwie 3 niufow i nie jest zle, niedlugo bede miec takiego :) Odpowiedz Link Zgłoś
psowapani Re: nowofunland 07.02.06, 02:33 Gdy chodzi o nowofundlanda, to jako właścicielka takiego już od pięciu lat, odradzam branie nowofundlanda przy małym dziecku. Wprawdzie nazywa się nowofundlandy niańkami, są bardzo łagodne i życzliwe, wręcz uwielbiają dzieci, ale pies o wadze 50 do 70 kg, chcąc dziecko popieścić, na przykład polizać albo się przytulić, po prostu je przewraca. Nie sposób wyjść na spacer w mieście z tak wielkim psem i małym dzieckiem - prowadzenie tak dużego psa wymaga dużej uwagi, a nawet i siły. Samo dziecko w ogóle z takim psem nie może wychodzić w publiczne miejsce. Kiedy idę z nim, bardzo często spotykam dzieci chcące go pogłaskać. Muszę wtedy mocno go trzymać, żeby nie dopuścić właśnie do przewrócenia dziecka z nadmiaru entuzjazmu objawianego przez psa. Trzeba pamiętać, że nawet tak łagodne zwierzę jest właśnie zwierzęciem. Na tak wielkiego psa wszystkie mniejsze psy próbują się rzucić, a przynajmniej go obszczekują. On je wprawdzie najczęściej ignoruje, ake właśnie - najczęściej. Gdy widzi dobermana, to chyba jakoś uznaje go za godnego przeciwnika, bo ja wiem zresztą, w każdym razie dziecko wtedy by sobie nie poradziło z zapobieżeniem konfrontacji. Oczywiście inna sytuacja jest, gdy mieszka się we własnej jakiejś posiadłości z dużym terenem, a nie w mieście, ale kwestie higieniczne też trzeba brać pod uwagę - w tym wspaniałym futrze pies przynosi codziennie do domu tony błota, piachu i śmieci, gubi sierść cały rok, a wiosną i jesienią w ramach wymiany futra to szkoda gadać, ponadto rozpaczliwie się ślini, Tylko niech nikt czasem nie myśli, że jestem wrogiem nowofundlandów!!! To najwspanialsze psy świata, tylko jeśli ktoś chce się na nie zdecydować, to musi być całkowicie świadomy wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: nowofunland 12.02.06, 14:45 > Tylko niech nikt czasem nie myśli, że jestem wrogiem nowofundlandów!!! Nikt rozsadny tak nie pomysli, bo od razu mozna sie zorientowac, jakie masz intencje.Ciesze sie, ze sa wlasciciele psów, ktorzy potrafia na swoich pupili spojrzec obiektywnie i innym madrze doradzic/odradzic, zamiast tylko chwalic i polecac rase przez siebie posiadana.Wiekszosc wlascicieli psów jest przekonana o ich wyjatkowosci i bardzo nie lubia krytyki, jak zauwazylam. Odpowiedz Link Zgłoś