Dodaj do ulubionych

ślub w katedrze

IP: *.ip.netia.com.pl 08.09.11, 11:39
Witam,
Czy miał ktoś może ślub w Katedrze? Możecie mi powiedzieć jacy tam są księża? Czy można się z nimi dogadać i fajnie prowadzą ceremonię ślubną?
Powiem skąd pytanie - marzy mi się ślub w Katedrze,ale jak tam zadzwoniłam spytać o termin to ksiądz był bardzo nie miły i jedyne o czym mówił to że mam szybko wpłacić zaliczkę...
Nie chcę by Kościół był nastawiony tylko na pieniądze a nie młodych:(
Obserwuj wątek
    • Gość: Gość Re: ślub w katedrze IP: *.plock.mm.pl 08.09.11, 20:00
      W czym problem, dobrze zapłać i żądaj odpowiedniej uroczystości...
      • Gość: gosc Re: ślub w katedrze IP: *.wlochy.leased-e.ids.pl 08.09.11, 20:28
        Chcę aby ksiądz miło poprowadził uroczystość...stąd moje pytanie jacy tam są księża?
        • Gość: po ślubie Re: ślub w katedrze IP: *.adsl.inetia.pl 08.09.11, 22:41
          Interesujesz się, czy księża są mili, czy NIEMILI (pisze się razem) - jakbys szukała wśród nich kandydata na męża i chciała wyjść za księdza.
          Myślisz, że można wybierać: ten mi nie odpowiada, tamten nie podoba mi, poproszę jeszcze innego - nie wiem czy sie tak da jak z wybieraniem kiecki w sklepie.
          Jakie to znaczenie, czy ksiądz jest miły czy niemiły - bardzo szybko nie będziesz nawet pamiętać, który to był, jaki był ani jak wyglądał.
          Z drugiej strony co to zasplendor wziąć ślub w katedrze zamiast w swojej parafii ?
          Ja bym wzięła w USC i głowy sobie nie zawracała tym, czy ksiądz miły czy nie - urzędnik w USC jest bardzo miły, sama słodycz - taką ma robotę i taka jego rola.
          A i na głupawe nauki nie trzeba chodzić oraz w jakieś idiotyczne papierki się bawić - znacznie taniej też wypada.
          Ze ślubu się szybko wyrasta - najważniejsze jest, co potem z życiem zrobicie.
          • Gość: gosc Re: ślub w katedrze IP: *.wlochy.leased-e.ids.pl 08.09.11, 22:52
            1. Obowiązkowo chcę ślub kościelny, bo jestem wierząca
            2. Moja parafia jest w Warszawie
            3. Mam bardzo złe doświadczenia związane z księżmi, wolałabym by na moim ślubie nie gadał o antykoncepcji czy temu podobnych (wiem że niektórzy o tym mówią w kazaniu), a poruszał temat miłości itd.
            4. Co Cię obchodzi czemu się pytam...mam swoje powody i tyle.
            • Gość: Gość Re: ślub w katedrze IP: *.plock.mm.pl 09.09.11, 15:15
              Jak jesteś wierząca to wiesz że seks tylko w sytuacji jeśli chcecie począć dziecko, w innym razie to grzech śmiertelny! ....
            • Gość: po ślubie Re: ślub w katedrze IP: *.adsl.inetia.pl 09.09.11, 18:23
              Gość portalu: gosc napisał(a):

> 1. Obowiązkowo chcę ślub kościelny, bo jestem wierząca

a co to ma do rzeczy? czy daje to jakąkolwiek gwarancję na udane i szczęśliwe życie?
              co wiara ma do kościoła, również katolickiego - jedno moze doskonale funkcjonować bez drugiego ( I FUNKCJONUJE na ogromną skalę, miliardy ludzi obywają się bez kościoła katolickiego, choć mają głeboką wiarę) .
              Żeby wierzyć wcale nie jest potrzebny kościół katolicki: tylu muzułmanów i Zydów wierzy w tego samego co chrześcijanie Boga i obywają się bez kościoła rzymsko-katolickiego.
              A weź bardzo głęboko wierzących w Boga wyznawców obrządków ortodoksyjnych (członkowie cerkwi prawosławnej greckiej, greko-katolickiej, unickiej, ryt moskiewski, kijowski, obrządek koptyjski, ormiański itd), protestantów (będzie kilkaset odłamów), mariawitów itd - wszyscy oni doskonale obywają się bez KK.
              A z drugiej strony wielu księży katolickich to profesjonaliści wykonujący swój zawód bez zaracania sobie głowy wiarą - oni odwalają płatną robotę i nich od nich nie wymaga wiary ani nie sprawdza czy ją mają, bo i jak ją sprawdzić?!?!?!
              Są trzy byty zupełnie niezależne od siebie i doskonale się obywające bez siebie nawzjem: wiara - to jest to co łączy człowieka z absolutem i wewnętrzny imperatyw żyć uczciwie w stosunku do innych i siebie.
              religia - to pewne zasady jak to celbrować coś, co nie wymaga celbracji, bowiem wiara nie wymaga żadnych szczególnych celebracji: wystrczy być porządnym człowiekiem i żyć uczciwie - mozna robic ez paplania wyuczonych formułek, wykonywania pewnych figur i gestów w określonym miejscu i czasie.
              kościół - to zawodowa organizacja manipulatorów i socjotechników powołana do mieszania ludziom w głowach, organizowania celebracji, kontroli ogłupionych ludzi i czerpania z tego korzyści ( zaganianie owieczek do owczarni i strzyżenie ich)
              Przemyśl to sobie - z czasem sama może dojdziesz do podobnych wniosków
          • Gość: ja Re: ślub w katedrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.11, 13:14
            po co ten komentarz?
            znasz odpowiedź na zadane pytanie - odpowiedz, jeśli nie - nie pisz w tym wątku, załóż oddzielny temat dot. brania ślubu w USC, a nie kościele - wówczas kto będzie chciał przeczyta Twoje zdanie w w/w sprawie.
    • Gość: jeszcze młoda Re: ślub w katedrze IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.11, 10:14
      > Nie chcę by Kościół był nastawiony tylko na pieniądze a nie młodych:(

nikt Ci nie zabrania chcieć, to wolny kraj, kazdy może chcieć co tylko chce - a Kościół chce być i JEST nastawiony na pieniądze. I postępuje tak od bardzo dawna, są na to bardzo liczne dowody: bazylika św. Piotra w Rzymie i cały Watykan( jego zbiory, banki, posiadłosci, itp) jest jednym z najlepszych i większych dowodów zainteresowania Kościoła pieniędzmi i jego pazerności i bezwzględności w ich zdobywaniu. To pomnik pychy, pazerności i grabieży papiestwa oraz całego Kościoła.
      Większość wspaniałych kościołów i klasztorów oraz wiele pałacy w Europie, w Lewancie, Ameryce Południowej, juz od czasu gotyku, renesansu i baroku (np we Francji, Niemczech, Anglii, Włoszech, Hiszpanii, Chorwacji, Peru, Boliwii, Meksyku, itp ) to wynik grabieży i gwałtu na ludziach.

od młodych Kościół woli NIEMŁODYCH - starzy są bardziej łatwowierni i łatwiej od nich dudki z emertur wydudkać.
    • Gość: doświadczeni Re: ślub w katedrze IP: *.class101.petrotel.pl 10.09.11, 16:41
      Śluby katedrze rewelacja !, najpiękniejsze i najbardziej wzruszające oddaje Proboszcz. Nie robi z niczego problemu, wszystko mozna z nim ustalić, nigdy nie ma problemu z dekoracją, jaka tylko sobie młodzi wymarzą.

tak to w zarysie

www.facebook.com/media/set/?set=a.119920658073924.15941.100001679724775&l=5674b515a8&type=1
      www.facebook.com/photo.php?fbid=184830461582943&set=a.119920658073924.15941.100001679724775&type=1&theater
      • Gość: Ola - detektyw Re: ślub w katedrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.11, 02:31
        Ooooo !!!! Znowu fotograf Marek P. się reklamuje wrzucając galerie swoich klientów na ogólnodostępne fora !!! A fe Panie Marku !!! Nieładnie tak czyjeś zdjęcia zamieszczać . Ochrona wizerunku - paragrafem to pachnie ....
    • Gość: ja Re: ślub w katedrze IP: *.plock.mm.pl 11.09.11, 19:20
      A może zastanowisz się nad inną parafią?? Jeśli twój narzeczony jest z Płocka może w jego parafii?? Jeśli nie to mogę Ci polecić Parafię Ducha Świętego w Płocku, ul Asnyka. Bardzo łądny kościół i zdjęcia wychodzą super. Wiem bo moja siostra brała tam ślub / jest to parafia jej męża/. Tu masz link do galerii kościoła www.wduchu.pl/galeria/thumbnails.php?album=5
      • Gość: ja Re: ślub w katedrze IP: *.cdma.centertel.pl 21.09.11, 12:19
        Ja brałam ślub w Katedrze w Płocku, 20 lat temu. Ślub był piękny i wzruszający, bo w dniu wyjazdu Papierza z Płocka. Niestety po niespełna 3 latach otrzymałam rozwód w Sądzie, również w Płocku, bo to nie był ten facet.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka