Dodaj do ulubionych

EBAY- KTO MA RACJE?!

IP: *.dip.t-dialin.net 14.01.04, 14:48
sprzedalam na ebay procesor...otrzymalam gotowke, wyslalam i wszystko ok....
po MIESIACU kupeic wysyla mi procesor spowrotem z tekstem o trsci" PROCESOR
JEST POPSUTY..ZADAM MOJE PIENIADZE"
pomyslam sobie zart..aukcja byla prywatna..napisalam nawet ze zadnych
gwarancji nie daje..a tu taki numer.
Odpisalam mailem , ze nie zwracam mu pieniedzy.
zwlaszcza jesli on lozystal z niego przez miesiac czasu..
no i otrzymalam list od adwokata , ze mam zroci mu kase bo inaczej sprawa
trafi do sadu..
i teraz nie wiem..KTO MA RACJE??
mam isc na ugode..czy poprostu czekac nasprawe w sadzie i wynajac adwokata`..
wydaje mi sie ze Kupiec po tak dlugim czasei nie moze mi zwracac
artykulu..nawet w sklepie by mu nie przyjeli,..a ja jestem prywatnym
sprzedawca..
czy ktos wie wiecej na ten temat??
dzieki za odpowiedz
Obserwuj wątek
    • christoph4 Re: EBAY- KTO MA RACJE?! 14.01.04, 16:48
      Jesli masz pozytwyne wpisy to mozesz goscia olac , powolaj sie na termin
      zwrotu .Jesli wpisales ze nie biezesz gwarancji to jest OK .
      • Gość: JP Re: EBAY- KTO MA RACJE?! IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 15.01.04, 08:34
        To zalezy jak opisales warunki sprzedazy. Jezeli napisales, ze towar nie
        podlega zwrotowi lub podlega na warunkach i tu podales nieprzekraczacy termin
        itd to mozesz to wygrac. Termin ten liczy sie od momentu otrzymania przesylki
        przez klienta.

Wazne jest takze z jakiego kraju jest ten kupiec. Jezeli z USA to tutaj norma
        jest w prywatnych tranzakcjach "money back guarantee" 1 miesiac. W sklepach
        latwo mozna oddac kazdy towar techniczny do 3 miesiacy, bez podania przyczyn.

Jezeli facet ma potwierdzenie eksperta (serwisu), ze procesor byl niesprawny i
        dobrego adwokata a ty nie sprecyzowales dokladnie warunkow ewentualnego
        zwrotu, to przegrasz.

Zaplacisz takze inne koszty, jak koszty ekspertyzy, przesylki, sadowe i
        adwokackie. W takich drobnych sprawach, jezeli wogle sad zgodzi sie na
        roztrzyganie tej sprawy, zwyczajowo zasadza 1/4 kosztow adwokackich. Jednak i
        one moga byc wysokie. To moze byc np tysiac dolarow samych kosztow dodatkowych.

Inna sprawa jak polskie ustawodawstwo reguluje sciagalnosc naleznosci
        zasadzone przez sady amerykanskie. Mysle, ze jest w tym wzgledzie jakas umowa.

Troche abstrachuje od sytuacji (moze to jest smieszne) ale przytoczony tekt
        sugeruje, ze kupujacy jest obcokrajowcem. Jednak chyba nie z USA, przepraszam.
        Kto na ebay kupuje procesor?
        • Gość: JP Re: EBAY- KTO MA RACJE?! IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 16.01.04, 03:59
          I jeszcze jedno. Jezeli facet zada zwrotu pieniedzy to powinien towar zwrocic.
          Dopoki on nie odesle ci tego procesora w zadnym wypadku nie zwracaj pieniedzy.
          To moze byc oszust.
          Piszesz, ze zatrzegles sobie w ofercie, ze nie udzielasz gwarancji. Musisz
          jednak wiedziec, ze gwarancja a money back guarantee to dwie rozne sprawy.
          Jezeli nie zatrzegles w ofercie, ze towar nie podlega zwrotowi lub nie podales
          terminu i warunkow ewentualnego zwrotu to prawo bedzie dzialalo na jego
          korzysc.

Zauwazylem ze piszesz z Niemiec. Ciekawy jestem skad jest ten kupiec. Zdradz
          ta tajemnice.
          Jak podasz wiecej danych to mozesz liczyc na szersza pomoc. Moze nawet jakis
          prawnik wlaczy sie do tej dyskusji.

• Gość: olo mało danych - przeslij kopie ogłoszenia "sprzedam" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.04, 21:39
        napisz konkret i w jakim kraju sie obracamy. po za tym - CO NIE DZIAŁA??? a
        działał, kiedy wysyłałeś? spalony, powyrywane nożki, czy "NIE PODOBA SIE"???
        i przeczytaj rozdział "jak zadawać pytania na forum"!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka