Dodaj do ulubionych

Coś nie tak z UPC

18.11.09, 20:15
Gdy miałem łącze 15Mb/s szybkość niezależnie od pory dnia czy nocy była w przedziale 10-15Mb/s. Ostatnio zwiększyłem łącze do 25Mb/s i zamiast się poprawić jest gorzej. W nocy jest 15-17Mb/s, do południa 10-12Mb/s, popołudniu i wieczorem jest zaledwie 3-4Mb/s. Jak pytam się konsultanta (po 7-10min. oczekiwania na odbiór) co się dzieje, mówi mi, że przekaże wiadomość do działu technicznego i tak w kółko. Płacę im 90zł miesięcznie, a za łącze 2-3Mb/s mój znajomy płaci u nich niewiele ponad 30zł. Czy tylko ja mam ostatnio z nimi takie problemy?
Obserwuj wątek
    • Gość: smutas Re: Coś nie tak z UPC IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.11.09, 01:44
      Jaki masz modem? I czy moglbys podac wartosci TX, RX, i SNR? Czym sprawdzasz predkosc?

A tak "n a oko" to wyglada, ze UPC ma przeladowany wezel swiatlowodowy w twoim rejonie. Jesli to prawda to musisz byc "upierdliwy", nie daj sie zbyc byle obietnicami. Niech wygeneruja zlecenie naprawy.Jesli powiedza, ze nie musisz byc w domu to zanotuj nr zlecenia.
      I troche z innej beczki: czy sprawdzales jak wyglada ruch do ich serverow i serverow zewnetrznych? polecenie tracert adres servera. w ten sposob bedziesz mogl zobaczyc w ktorym miejscu sa opoznienia.
      cheers
    • narazka Re: Coś nie tak z UPC 20.11.09, 00:51
      Nie tylko Ty masz takie problemy. Teraz np. według strony www.speedtest.pl mam tak www.speedtest.pl/results/2841580.jpg
      ale często jest gorzej. Nie interweniuję, bo mi na chwilę obecną wystarcza.

Nara
    • Gość: art Re: Coś nie tak z UPC IP: *.chello.pl 20.11.09, 01:32
      Ja mam w tej chwili szybkość niemal identyczną i jest bliska zamówionej. Denerwuje mnie jednak, że w dzień pokazuje mi prawie 20Mb/s mniej. Przed zamówieniem szybszego łącza różnica była najwyżej kilka Mb. To tak jakbym obraz TV miał teraz czysty, a w dzień zaśnieżony. Nie mam zamiaru płacić za obietnice. Jak ja regularnie za wszystko płacę, też niech się wywiązują z umowy.
      • Gość: smutas Re: Coś nie tak z UPC IP: *.dsl.bell.ca 20.11.09, 04:15
        Jak cie denerwuje jakosc uslug to dzwon do dostawcy i reklamuj. Wylewanie
        gorzkich zalow na formum nic ci nie pomoze. Moze najwyzej pomoc ci w zrozumieniu
        dzialania takiej czy innej techologii. A tak sie sklada, ze internet na "kablu"
        ma tendencje do zmian przedkosci, poniewaz pasmo dzielone jest pomiedzy wystkich
        uzytkownikow kozystajacych z danego wezla swiatlowodowego. Powiedzmy spadki o
        20% moga sie zdarzyc, jesli jednak mowimy o wiekszych stratach to wskazuje to na
        jakas wade. Moze to byc fizyczny problem z samym koncentrykiem, moze to byc
        uszkodzony sprzet u ciebie lub nawet u sasiada - np. wadliwy magnetowid siejacy
        szumy, moze to byc tani i marnej jakosci rozdzielacz... Albo wina moze byc po
        stronie dostawcy, ktory sprzedal wiecej niz wezel jest w stanie obsluzyc.
        Ale trzeba DZWONIC. Normalne monitorowanie sieci od strony firmy kablowej NIE
        OBEJMUJE predkosci. Oni najnormalniej w swiecie nie wiedza, ze masz problem.
        Szamanow nie zatrudniaja... niestety :-) To co widac na biezaca to widmo RF -
        czyli pozomy sygnalow do i z modemu oraz poziom szumow.
        powodzenia s.
        • hipek01 Re: Coś nie tak z UPC 20.11.09, 15:12
          Zdecydowanie, zawsze się zastanawiam, dlaczego ludzie zamiast zadzwonić do
          dostawcy i spytać, o co chodzi, piszą na forum... nie podejmując żadnych akcji
          samodzielnie. Nikt za nikim nie będzie chodził, bo zakłada się, że cichy klient
          to zadowolony klient :)
          • kluchucha Re: Coś nie tak z UPC 21.11.09, 23:42
            to prawda. trzeba do nich wydzwaniać. ja z każdym problemem właściwie
            łapałam za słuchawkę, zawsze ktoś kompetentny mniej lub bardziej w
            uprzejmy sposób odpowiadał na moje pytania - nawet jeśli chodziło tylko
            o zresetowanie modemu. generalnie, nie mam zastrzeżeń do ich usług,
            więc dokładnie w Twoim rejonie musi być coś nie tak - upominaj się!
      • narazka Re: Coś nie tak z UPC 20.11.09, 14:59
        A teraz jest tak www.speedtest.pl/results/2851735.jpg
        Datę i godzinę widać.
        • swojadroga Re: Coś nie tak z UPC 22.11.09, 09:34
          A ktoś doczytał w umowie, że transfer jest do XXXX Mbps a nie
          transfer o przepustowości XXXX Mbps?
          Subtelna różnica.
    • Gość: ak-69 Re: Coś nie tak z UPC IP: *.chello.pl 22.11.09, 14:09
      Ja doskonale wiem, że zamówione łącze jest zawsze "do...", a nie "o...", ale nie jest dostarczana zamówiona usługa jeśli wykupione mam łącze "do 25Mb/s", a otrzymuję maksimum kilka, czyli 15-25% optymalnej. Gdy dzisiaj powiedziałem o tym konsultantowi technicznemu i wyraźnie doszliśmy do wniosku, że u mnie w domu jest wszystko dobrze podłączone, żaden router do wymiany itp. Przyznał, że wina jest po ich stronie i natychmiast się tym zajmą.
      • swojadroga Re: Coś nie tak z UPC 22.11.09, 16:56
        Jeśli ciągle jest tylko 10-20% maksymalnej prędkości to jest to problem po stronie operatora ale jeśli spadek jest do około 25% to nie jest to powód do wielkiego halo. :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka