Dodaj do ulubionych

Ranking antywirusów - wpływ na system

IP: 77.255.113.* 23.12.09, 13:25
Avast najszybszy?to jakies zarty, chyba kolejny artykul sponsorowany.
zrzera CPU jak malo który. Szczegolnie potrafi przymulić gdy sciaga
updaty, albo sie inicjalizuje na starcie windowsa.
Obserwuj wątek
    • Gość: Sky Ranking antywirusów - wpływ na system IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.12.09, 13:50
      Nie ma Pandy a jakiś Sophos jest? Co to w ogóle za antywirus? o_O Duh...
      • Gość: kkkaraka Re: Ranking antywirusów - wpływ na system IP: *.chello.pl 23.12.09, 14:58
        Brak Pandy to pryszcz. A gdzie światowy lider TrendMicro z Japoni? Odpowiedź
        jest prosta. Poważni nie zhańbią się na testy przeprowadzone przez NIEWIADOMOKOGO.
        • raiss Re: Ranking antywirusów - wpływ na system 25.12.09, 17:11
          Niestety Pandy nie ma w żadnym teście AV-Comparatives. A szkodam, bo w AV-Test
          wypada bardzo dobrze, więc byloby porównanie do innych antywirusów i w tych testach
      • Gość: sophosik Re: Ranking antywirusów - wpływ na system IP: 150.254.120.* 23.12.09, 15:32
        > Nie ma Pandy a jakiś Sophos jest? Co to w ogóle za antywirus?

Tak pisząc dowodzisz, jak słabo znasz rynek oprogramowania AV. Na uczelni korzystałem z tego programu (na komputerach, ale i serwer był nim zabezpieczony) i nigdy nie było z nim żadnych problemów. Sophos nie miał (teraz nie wiem) polskiej wersji, a licencja była dla indywidualnego użytkownika bardzo droga, stąd częściej wykorzystywany był w sieciach (np. właśnie na uczelniach), gdzie zabezpieczał nie tylko serwery, ale i komputery osobiste.
    • eustachy.s Ranking antywirusów - wpływ na system 23.12.09, 14:31
      Ostatnio testowałem kilka antywirusów na windows XP z SP3 i muszę powiedzieć
      że Avast wypadł najlepiej, porównywalny z nim był NOD32, pozostałe typu Panda,
      Norton, Kasperky, AVG, BitDefender okazały się w jakimś stopniu porażką.
      • Gość: brain Re: Ranking antywirusów - wpływ na system IP: *.hsd1.il.comcast.net 23.12.09, 15:55
        Norton, Kasperky, AVG zgadzam sie to przereklamowane syfy, najlepszy jest
        malwarebytes zawsze znajduje kilka/kilkanscie wirusow po wyzej wymienionych.
        Avira,Avast sa ok tez
        • Gość: Delivery Re: Ranking antywirusów - wpływ na system IP: *.chrobry.pl 23.12.09, 19:35
          co ty gadasz, Norton nie jest przereklamowanym syfem - raczej program
          na ktorym "znawcy" psy wieszaja. To swietny soft, ktory jak
          zainstaluejsz na kompie to nie robi krzywdy a dobrze dziala i nie
          obciaza maszyny. Najpierw moze potestuj, potem powiedz
          • xaliemorph Re: Ranking antywirusów - wpływ na system 23.12.09, 20:27
            To raczej historia głęboko odznaczyła swe piętno na opinii o produkcie. Norton był kiedyś powolny, i było to bardzo dobrze zapamiętane przez klientów, tak iż przeszło do świadomości ludu. Dokładnie to samo się tyczy Visty której opinia była tak zszargana początkowymi problemami z wydajnością że Microsoft stwierdził że bardziej opłaca się wydać system po raz drugi aniżeli reanimować starą nazwę w zasadzie bardzo ale to bardzo podobnego produktu.

To są po prostu przykłady jak to jedno potknięcie może firmę bardzo wiele kosztować. Przy okazji opinię Nortona szarga również jego nahalne wciskanie do preinstalowanych systemów na laptopy.
            • Gość: Mati Re: Ranking antywirusów - wpływ na system IP: *.vobis.pl 24.12.09, 10:46
              No niestety, opinia o powolności Nortona wciąż pokutuje, zwłaszcza wśród
              "znafcuf tematu". Na szczęście Symantec pracuje nad zmianą tego obrazu w
              najlepszy możliwy sposób - nie marketingiem a poprawą jakości swoich produktów.
              Norton 2009 i 2010 to już zupełnie nowa jakość, korzystam już ponad rok i
              naprawdę w minimalnym stopniu obciąża system (a używam go m.in. na naprawdę
              słabym notebooku, dla którego uciągnięcie Visty to już kłopot). Więc zgadzam się
              z wynikami tego testu i mam nadzieję, że inni też się przekonają bo to naprawdę
              udany program.
            • Gość: ksawier Re: Ranking antywirusów - wpływ na system IP: *.chrobry.pl 27.12.09, 17:06
              tak, pamietam jaki mialem szok po uzyciu nortona w wersji 2007, kawal mułu i
              kilo gowna. Preinstalowane na sony vaio, ciezko bylo to usunac, specjalne
              narzedzie bylo potrzebne do tego. Tym wiekszy szok mnie spotkal jak napotkalem
              2009 i obecna wersje - oprocz blyszczacego wygladu to slicznie dziala, nie
              obciaza i z przyjemnoscia uzywam. A sam kalumnie rzucalem przez parenascie
              miesiecy na ten program i zniechecalem wszystkich
        • Gość: larabi Re: Ranking antywirusów - wpływ na system IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.09, 13:15
          @brain - latwo rzucac jakies hasla bez pokrycia.. zgadzam sie z innymi, ze
          norton anno domini 2009-2010 to naprawde sprawdzony i dobrze dzialajacy
          program.. co do testu - jak wazna jest lekkosc systemu przekonal sie kilka lat
          temu wlasnie Symantec, ktorego programy byly jak najbardziej skuteczne,lecz
          przez wolnosc dzialania cierpia do dzis wsrod "specuff" od czytania po forach
          obiegwych opinii. i przykro ze nawet dzis takie rankingi wciaz malkontentow nie
          przekonuja..
          • Gość: wazup Re: Ranking antywirusów - wpływ na system IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 29.12.09, 22:36
            to fakt sam sie o tym przekonalem, co do testu nie jest miarodajny np ESET
            ktorego wczesniej uzywalem w porownaniu z aktualnie uzywanym nortonem byl duzo
            wolniejszy co bylo bardzo widoczne przy otwieraniu stronw przegladarce
            ostatecznie i tak oba zaliczyly sie do najwyzszej grupy
        • raiss Re: Ranking antywirusów - wpływ na system 25.12.09, 17:07
          malwarebytes może i wykryje, ale chyba nie oferuje ochrony w czasie
          rzeczywistym. A Avasta nie porównywałbym do kaspersky'ego albo nortona.
    • Gość: Animal Re: Ranking antywirusów - wpływ na system IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 23.12.09, 15:16
      > Avast najszybszy?to jakies zarty, chyba kolejny artykul sponsorowany.
      > ...

Nie Avast tylko AVIRA i nie najszybszy, tylko najmniej obciąża system.
      Jest to zresztą zgodne z moimi doświadczeniami.
    • maruda.r Ranking antywirusów - wpływ na system 23.12.09, 16:33

Tego typu test niewiele znaczy, bo abstrahuje od ilości potencjalnych zagrożeń
      oraz szkodliwych mechanizmów, które potrafi neutralizować. Np. program
      antywirusowy oparty na bazie 50 tys. wzorców będzie działał z zasady wolniej,
      niż ten dysponujący bazą 20 tys. wzorców. Jakie jednak będą wyniki, gdy oba
      będą dysponowały porównywalną bazą? Podobnie jest ilością mechanizmów
      sprawdzających dane podejrzane. Skanowanie archiwów i plików instalacyjnych
      jest konfigurowalne w programie av - (często zależne od wielkości pliku). Nie
      ma informacji, w jaki sposób zostały programy skonfigurowane, a niektóre np.
      pomijają większe archiwa oraz pakiety instalacyjne (tu kontrola odbywa się w
      trakcie instalacji, ze względu na duże obciążenie systemu, jakim bywa analiza
      kopiowanych instalek).

Testu nie udało się sprowadzić do wspólnego mianownika, przez co trudno uznać
      go za wiarygodny.

• raiss Re: Ranking antywirusów - wpływ na system 25.12.09, 17:04
        Moim zdaniem powinni brać pod uwagę domyślne ustawienia, już po skatalogowaniu
        plików (oznaczenia, że były sprawdzone), no i oczywiście pod uwagę powinny być
        wzięte wyniki skuteczności. Ale jak to robił AV-Test? Nie mam pojęcia, rzadko
        podają takie dane. To tyle jeżeli chodzi o ich testy ;)
        • raiss Re: Ranking antywirusów - wpływ na system 25.12.09, 17:10
          raiss napisał:

>(...)Ale jak to robił AV-Test? (...)

Chociało oczywiście o AV-Comparatives
    • Gość: Darkman Ranking antywirusów - wpływ na system IP: 93.107.28.* 23.12.09, 20:20
      test antywirusa na xp sp3.Dobrze że nie na win 98 .Test pożal się bożę,
      profesjonalny pomiar hahahahahha
      • Gość: Olek Re: Ranking antywirusów - wpływ na system IP: 80.94.19.* 24.12.09, 10:00
        Windowa XP - najpopularniejszy system na świecie.
        Z czym masz problem?
    • Gość: Misiek Ranking antywirusów - wpływ na system IP: 83.168.106.* 23.12.09, 21:45
      Ja tam szczerze powiedziawszy nie wierze w testy i rankingi i takie tam.
      Samemu trzeba przetestować i wybrać coś odpowiedniego dla siebie. I zgadzam
      się z poprzednikiem, że Nortona ludzie pamiętają z wcześniejszych edycji jako
      produkt masakrycznie spowalniający komputer. Teraz to już nie jest ten sam
      program. Sam używam wersję 2010 i jestem bardzo miło zaskoczony.
      • Gość: alexis co za durny test IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.09, 22:32
        co za durny test! testowali otwieranie pliku pdf? wplyw na system? Advanced+

i jeszcze te wspaniale wyniki F-Secure... bez sensu... F-Secure ma wycieki
        pamieci i mase bugow.
    • Gość: cdn... Malo wiarygodny niemiecki test... IP: *.watf.cable.ntl.com 23.12.09, 23:18
      szczegolnie AVIRA to przereklamowany badziew.
    • maly1994 Ranking antywirusów - wpływ na system 06.01.10, 20:30
      mi moj Norton zzera maks 8-9 mega ramu. TO naprawde niewiele.
      • Gość: radek Re: Ranking antywirusów - wpływ na system IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.10, 22:39
        Norton jest ok, nie wiem skad to niskie miejsce w tym smiesznym rankingu
    • Gość: Delgado Ranking antywirusów - wpływ na system IP: 83.168.106.* 10.01.10, 09:53
      Ja mam Windowsa 7 i 3kę RAMu. U mnie działa jak szalony - niezauważalnie. Na
      pewno nie spowalnia kompa i jest skuteczny. Zdecydowanie czołówka programów
      antywirusowych.
    • zikra Microsoft Security Essentials 26.03.10, 12:30
      Mam pytanko o Security Essentials, czy ktoś już testował ten program??
      www.noweprogramy.com/index.php?str=lf&no=12547
      Jakie ma wady (bo rzekome zalety sami podają;) ?? On jest za darmo na stałe?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka